Muutama kysymys perintöasioista

A Sianajaja

Olen jo jonkin aikaa kirjoittanut kirjaa perintöriidasta. Tarinan ohessa on pieni kysely, jonka toivon auttavan riitaisten pesien osakkaita sovinnolliseen ratkaisuun, varsinkin luettuaan tämän kirjan. Tässä muutama kysymys. Olisi mukava kuulla joidenkin teistä vastaukset.

1. Kun suhteellisen köyhä pesä hakee käräjäoikeuden kautta pesänjakajaa, mitä se yleensä merkitsee?
a) Pesässä on ainakin yksi riitapukari, joten pesää ei saada jaetuksi ilman ulkopuolista henkilöä, jolla on jonkinlainen lainvoima takanaan.
b) Ei mitään erikoista - useimmat köyhätkin pesät jaetaan lakimiesten toimesta.
c) Kyseessä voi olla täysin riidaton, mutta tyhmä pesue, jotka luulevat, että lakimies on pakko nimittää ja että hän laskuttaa kohtuullisesti.

2. Kun asianajaja vastaa tarjouspyyntöön sanoen jaon maksavan noin kaksituhatta euroa, tai viisituhatta euroa jaon pitkittyessä, se tarkoittaa suomeksi:
a) Tämä on vain syötti - itse asiassa asianajaja ei pidä tätä lupaustaan sitovana, vaan velottaa, mitä mieleen juolahtaa.
b) Hinta on vähintään kaksituhatta, ja jos jako on hankala, viisituhatta.

3. Kun asiakkaat myöhemmin valittavat asianajajan laskutettua kolme kertaa sovitun hinnan, mitä lakimies luultavimmin vastaa?
a) Teidän olisi pitänyt kertoa, että jaosta tulee riitainen, jolloin olisin kertonut, että velotan itse asiassa tunneilta ja kaikilta yhteydenotoilta, joita tulikin paljon, koska odotin riittävän kauan vedoten sairauteeni ja lomamatkailuuni.
b) Viekää asia oikeuteen, jos olette eri mieltä - tiedän, ettei teillä ole siihen varaa.
c) Hän ei vastaa mitään.

4. Pitääkö lakimiehen mielestäsi osata ennustaa tulevaisuutta (esimerkiksi sen, onko kyseessä riitainen pesänjako)?
a) Jossain mielessä kyllä; yleensä vain pesät, joissa on yksi tai useampi riitapukari, hakevat pesänjakajaa.
b) Miten lakimies sellaista voisi ennustaa - joka tapaus on erilainen.
c) Kyllä, jos hän on tulevaisuuden ennustajaksi pätevöitynyt.

5. Pitääkö pesänjakajaa hakevan osakkaan tarjouspyynnössään pyytää lakimiestä ottamaan hintatarjouksessaan huomioon sen, että jaosta tulee riitainen?
a) Jos kokenut, vanha lakimieskään ei väitä osaavansa sitä ennustaa, miten voisi tavallinen ihminen, jolle kyseessä on ensimmäinen perinnönjako?
b) Totta kai hänen täytyy tietää, kauanko jakoon menee, kuinka paljon yhteydenottoja osakkailta tulee, ja kaikki muut asiat, joista lakimies katsoo voivansa laskuttaa.
c) Kokemattomana ja luottavaisena osakas luultavasti uskoi, että valitsemalla vanha asianajaja, hän pystyisi karismallaan tekemään helpoksi sen, mihin perilliset eivät ilman apua pystyneet.

6. Miten paljon asianajaja voi mielestäsi poiketa tarjouksestaan?
a) Kymmenisen prosenttia lisää on kohtuullista, jos tapaus on hankala.
b) 50% lisää hintaa on ihan hyväksyttävää.
c) Kolminkertainen summa käy hyvin, ja jos ei käy, viekööt osakkaat asian oikeuteen, ja palkatkoot asianajajan auttamaan heitä tässäkin;)

7. Mitä asianajajan pitäisi mielestäsi tehdä, jos hän huomaa, että tapaus viekin enemmän aikaa kuin hän oli tarjouksessaan arvioinut?
a) Hänen on ilmoitettava osakkaille, että jos heidän kirjeensä, soittonsa ja käyntinsä (jotka johtuivat siitä, että lakimies vatkutteli ja odotti niitä) eivät lopu, hän ei voi suorittaa jakoa lupaamallaan hinnalla; tämä antaa osakkaille mahdollisuuden passivoitua itsekin tai luoda keskenään kauhun tasapaino ja sopia jaosta itse.
b) Hänen ei tarvitse tehdä mitään, koska hänellä on valta laskuttaa, mitä haluaa.
c) Hänen pitää silti pysyä tarjouksessaan.

10

197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • A Sianajaja

      8. Kun asianajaja ei vastaa viesteihin, ei ota yhteyttä osakkaisiin, eikä vastaa puhelinviesteihin, mitä arvelet sen tarkoittavan?
      a) Hän tietää, että tällä tavalla osakkaat alkavat ryöpyttää hänelle kirjeitä, soittoja ja sähköposteja, joista kustakin lakimies velottaa parisataa euroa - tosin kertomatta sitä asiakkailleen ennen kuin jaon jälkeen.
      b) Hän on luultavasti epäpätevä, ja asiakkaan olisi paras erottaa hänet ja suorittaa jako keskenään.
      c) Hän on luultavasti hyvin suosittu, ja siksi niin kiireinen.

      9. Kun perilliset riitelevät valokuvista ja päiväkirjoista, mitä se mielestäsi tarkoittaa?
      a) Niillä on heille tunnearvoa.
      b) He ovat typeriä; vain rahallisesti arvokkailla tavaroilla on oikeasti arvoa.
      c) Ehkä yksi heistä haluaa kahmia itselleen kaikki lapsuuden muistot ja toiset haluaisivat jakaa ne.

      10. Mitä mielestäsi perikunnan pitäisi tehdä, jos heistä yksi vaatii itselleen kohtuuttomasti?
      a) Sovinnollisten pitäisi keskenään laatia jakoehdotus ja esittää se riitapukarille, ja selittää, miten paljon epärehellinen lakimies (onko niitä muunlaisiakin) tulisi heille kaikille maksamaan.
      b) Ahneimman ja räyhkeimmän pitää antaa viedä, mitä hän haluaa, ja muut osakkaat katsovat kohteliaasti ja sopuisasti vierestä ja allekirjoittavat, mitä rohmu vaatii.
      c) Viedä jako lakimiehelle, jolloin jaettavaa ei ehkä jää.

      Kysymyksiä tulee paljon muitakin, mutta tässä nyt muutama. Minulla on päämääränä saada tavalliset perheet ajattelemaan. Jos perikunnat alkaisivat jakaa perintönsä sovinnollisesti, ilman lakimiehiä, se olisi valtava säästö, puhumattakaan siitä, miten paljon lohdullisempaa se on vanhempiaan sureville, jos edes sisarusten kanssa voi toimia järkevästi, jopa rakkaudella.

    • oma lehmä

      Jos kirjoitat hyvin, tästä kirjasta voi tulla menestys. Perintöriidat ja huonot juristit ovat yleinen ongelma. Toivon, että kirja julkaistaan pian ja että lakimiehet jäävät tästedes nuolemaan näppejään, kun perilliset eivät enää lankea pyytämään heitä jakajiksi. Ne suuret säästyneet summat voidaan jakaa perillisten kesken. Upea visio!

      • Juristi1

        Huseeraavathan ihmiset jo nyt paljon lakiasioita omin päin.

        Ja sitten tullaan itkemään kun tulikin turhia veroja ja ositukset menikin ihan toisella tavalla kuin oli tarkoitus. Ja testamentillakin tarkoitettiin jotain muuta kuin mitä siihen oli kirjoitettu.

        Ja lopulta näissä Tee se itse -caseissa on sellainen sotku, jota kukaan lakimies ei enää edes suostu ottamaan selvitettäväksi.

        Uskomatonta, että tavikset sitkeästi ja jatkuvati kuvittelevat, että kuka tahansa on vartin perehtymisellä ihan pätevä kotijuristi.


      • stg rtryh thsrth
        Juristi1 kirjoitti:

        Huseeraavathan ihmiset jo nyt paljon lakiasioita omin päin.

        Ja sitten tullaan itkemään kun tulikin turhia veroja ja ositukset menikin ihan toisella tavalla kuin oli tarkoitus. Ja testamentillakin tarkoitettiin jotain muuta kuin mitä siihen oli kirjoitettu.

        Ja lopulta näissä Tee se itse -caseissa on sellainen sotku, jota kukaan lakimies ei enää edes suostu ottamaan selvitettäväksi.

        Uskomatonta, että tavikset sitkeästi ja jatkuvati kuvittelevat, että kuka tahansa on vartin perehtymisellä ihan pätevä kotijuristi.

        Kuulostat juuri sellaiselta, jos olisit asianajaja, joka valehtelisi, karttelisi, vatkuttelisi, ja röyhkeästi veisi suuren osan kakusta, eikä kukaan olisi tyytyväinen paitsi sinä. Jos yksikin ahne lakiainen menee konkkaan, mahtavaa!

        Jos köyhä perhe sopii keskenään: myydään kotitalo ja jaetaan irtaimisto keskenämme, siinä ei tosiaan mitään rahastajia ja välistävetäjiä tarvita. Uskon, että kohtalaisen monet jo tekevätkin näin. Hatunnosto heille.


    • ei sinisilmäinen

      Itse ne asiat on selvitettävä. ei viranomaisiin voi luottaa, ei lakimiehiin, i edunvalvontaan ym.

      Surun keskellä karmeaa taistella lakiasioista!

      Joku hoitaa asioita jotkutkäsi ojossa mulle, mulle.

      • Maailman menoa

        Itse on kaikki asiat hoidettava. Sairauteenkaan ei saa apua lääkäreiltä tai jos saakin, niin se maksaa. Parempi internetistä guuglata mikä on. Täältä saa paljon parempia diagnooseja maksutta. Lääkärit on vain käsi ojossa rahan perässä kun toinen on sairas ja apua tarvitsisi. Ja jos pitää asunto remontoida, niin remonttimies kyllä tulee jollain lailla homman hoitamaan, mutta on heti kanssa vaatimassa maksua!!! Törkeää!!!!!!! Toisen kodista kuitenkin kysymys. Eikö pitäisi olla oikeus asua viihtyisässä ja ehjässä kodissa ilman että joku haaskalintu on heti rahastamassa?! Ja jos on matkalla jonnekin, niin heti on joku rahastamassa siitäkin. Ainakin minä jouduin viimeksi MAKSAMAAN taksimatkastani. Ja bussissa oli ennenvanhaan oikein rahastajat. RAHASTAJAT!!!! Törkeää!


    • Ahneus ja kateus

      Anteeksi, en nyt vastaa kysymyksiisi. Ajttelin vain kertoa, että joskus on kyse todellakin vain kateudesta ja tietämättömyydestä eli tyhmyydestä, kun ei oteta selvää.

      Eräässä tapauksessa yksi sukuhaara luuli, että pientila on jakamaton kuolinpesä. Tila oli myyty nuorimmalle sisarukselle jo vuonna 1965, mutta riita puhkesi pari vuotta sitten, kun kyseinen tilan omistaja hakkasi metsäänsä, toisten mielestä kuulemma liikaa! Eihän omistaja tajunnut edes msitä oli kyse, ei hän voinut tietää, että toiset olivat niin tyhmiä.

      Kun ihminen vanhenee, ei hän muista kaikkia asioita, tai ei halua jälkikasvun painostavan häntä kysymyksillään, ja siksi antaa ehkä harhaanjohtavia vastauksia. Näin kävi yhdelle sisaruksista, joka ei muista olleensa perukirjoitustilaisuudessa ja allekirjiottaneensa papereita. Niinpä hänen lapsensa uskoivat, että perukirjoja ei oltu tehty, vaan nuorin veli oli varastantu kaiken.

      Sukulaiset eivät lainkaan kuitenkaan ihmetelleet, että heiltä ei oltu peritty koskaan lainkaan veroja kyseisestä metsästä tai tilasta! Eikä muitakaan maksuja, vaikka he siis omasta mielestään omistivat osan.

      Sukulaiset eivät siis milloinkaan suoraan kysyneet tuota perukirjaa, eivät kauppakirjaa eivätkä muutakaan paperia. Sen sijaan he olivat kyllä käyneet virastoissa selvittämässä kuka maan omisti. Tila ja metsä olivat jääneet lainhuudattamatta, mikä ei ollut suuri ihme 60-luvulla ja ne olivat yhä 80-luvulla kuolleen isoisän nimissä. Se ei silti tarkoita, etteikö omistaja silti omista niitä, sillä kauppakirja on olemassa.

      Lainhuudatus tehtiin, kun asia tuli ilmi eikä siinä ollut mitään epäselvää, sen jopa sai ilman veronkorotusta, kun kaupasta oli niin pitkä aika.

      Tilan omistaja siis leimattiin Suureksi Valehtelijaksi ja pyrittiin tekemään uusi perinnönjako. Perinnönjako siis jostain, joka oli myyty 60-lvulla ja jonka edelliset omistajat kuolivat 80-luvulla oltuaan ns. syytinkiläisiä koko tuon ajan.

      Muut kaksi sisarusta olivat koko ajan tietoisia tilan omistusoikeudesta ja perinnöstä he olivat luopuneet aivan kuten tuo kolmaskin, joka nyt oli unohtanut kaiken. Perintöä ei oikeasti jäänyt, vaan nuorin veli hyvää hyvyttään ja oikeudenmukaisuuttaan antoi tilasta tiettyjä oikeuksia muille. Muut saivat metsästysoikeuden ja puunkäyttöoikeuden omaan tarpeeseen tms. Näistä tehtiin oikein paperit.

      Riitaa selviteltäessä tuli ilmi, että kyseinen sisarus olikin saanut erittäin ison summan rahaa "ennakkoperintönä", mutta oli sovittu, että siitä ei puhuta muille. He siis eivät koskaan maksaneet siitä edes perintöveroa.

      Ahnein siis halusi vielä lisää. Dementia teettää sellaistakin ja sitten omat lapset ja lapsenlapset uskovat kaiken pureksimatta ja aivoja käyttämättä. Tyhmyys huipussaan.

      Kyllä tästä kirjan saisi, mutta eihän kukaan sitä uskoisi todeksi!

      • A Sianajaja

        Niin, varmaan on ahneuttakin. Rohmutaan halvalla sisarusten selän takana vanhempien koti. Onhan se rumaa. Veroja yritettiin kiertää, ja suosia yhtä. Tai jos hän maksoi käyvän summan, mitä tapahtui rahoille?

        Ahneutta, tyhmyyttä, pelkoa, ilkeyttä, kateutta, mustasukkaisuutta, onhan niitä tunteita. Onneksi on sellaisiakin perheitä, jotka osaavat toimia avoimesti, rehellisesti ja sulassa sovussa. Heiltä varsinkin kaipaisin kirjaa, jossa he selittäisivät, miksi heistä on tullut niin fiksuja. Ihailen näitä ihmisiä sanomattomasti. Oma perheeni ei ole yksi heistä.

        Me muut saamme kyllä hintansa arvoisia neuvoja täällä S24:n perintöpalstalla;) Eipä tarvii lakimiehiä eikä -naisia.


      • hohhoijaa taas
        A Sianajaja kirjoitti:

        Niin, varmaan on ahneuttakin. Rohmutaan halvalla sisarusten selän takana vanhempien koti. Onhan se rumaa. Veroja yritettiin kiertää, ja suosia yhtä. Tai jos hän maksoi käyvän summan, mitä tapahtui rahoille?

        Ahneutta, tyhmyyttä, pelkoa, ilkeyttä, kateutta, mustasukkaisuutta, onhan niitä tunteita. Onneksi on sellaisiakin perheitä, jotka osaavat toimia avoimesti, rehellisesti ja sulassa sovussa. Heiltä varsinkin kaipaisin kirjaa, jossa he selittäisivät, miksi heistä on tullut niin fiksuja. Ihailen näitä ihmisiä sanomattomasti. Oma perheeni ei ole yksi heistä.

        Me muut saamme kyllä hintansa arvoisia neuvoja täällä S24:n perintöpalstalla;) Eipä tarvii lakimiehiä eikä -naisia.

        Aikamoista utopiaa A Sianajaja mielessään kehittelee. Toki on kuolinpesiä, joiden osakkaat kykenevät sovussa hoitamaan pesän hallinnon ja sitten osituksen ja perinnönjaonkin, mutta ei tuohon sovinnollisuuteen vaikuta pätkänpätkää se, että joku ulkopuolinen sanoo, että älkää riidelkö, kun ase maksaa. Sopuun vaikuttaa vain ja ainoastaan se, että pesän osakkaat ovat olleet ja ovat yhä asiallisissa väleissä keskenään eikä kukaan osakkaista tunne olevansa esim. jo lapsuudessaan syrjitty ja vanhempiensa hylkimä sisarus.

        Näistä lapsuuden traumoistahan suuri osa perintöriidoista kumpuaa: minua on kohdeltu väärin /epäoikeudenmukaisesti!! Tuo sisarus on aina ollut vanhempien ja jopa isovenhempienkin lemmikki, saanut aina enemmän kuin minä, mutta nyt - jumalauta - kähmintä loppuu!!

        Jos on kyse "peruspesästä", en usko, että siihen kukaan ylipäätään pesänselvittäjää / jakajaa hakisi tai muuten asianajajaa palkkaisi, jos osakkaan oikeasti kykenevät selvityksen / jaon keskenään sovussa hoitamaan. Enkä usko, että A Sianajajan kaavailema opas maailmaa miksikään muuttaisi. Sovintopesät hoidetaan sovussa ja riitaiset riidellen, ihan niin kuin tähänkin asti.

        Opuksen merkitys on kutakuinkin sama kuin jos kadulla raivokkaasti toisiaan mätkiville umpihumalaisille jätkille sanoisi joku nyhverö ohi kulkiessaan vaisusti, että hei kaverit älkää nyt viittikö.


      • Ahneus ja kateus
        A Sianajaja kirjoitti:

        Niin, varmaan on ahneuttakin. Rohmutaan halvalla sisarusten selän takana vanhempien koti. Onhan se rumaa. Veroja yritettiin kiertää, ja suosia yhtä. Tai jos hän maksoi käyvän summan, mitä tapahtui rahoille?

        Ahneutta, tyhmyyttä, pelkoa, ilkeyttä, kateutta, mustasukkaisuutta, onhan niitä tunteita. Onneksi on sellaisiakin perheitä, jotka osaavat toimia avoimesti, rehellisesti ja sulassa sovussa. Heiltä varsinkin kaipaisin kirjaa, jossa he selittäisivät, miksi heistä on tullut niin fiksuja. Ihailen näitä ihmisiä sanomattomasti. Oma perheeni ei ole yksi heistä.

        Me muut saamme kyllä hintansa arvoisia neuvoja täällä S24:n perintöpalstalla;) Eipä tarvii lakimiehiä eikä -naisia.

        Et tainnut ymmärtää kirjoitustani? Mutta ei se mitään, se oli vain yksi tarina eikä vastannut edes kysymyksiisi.

        (Käypä summa tulee siitä, että vanhemmat elivät syytinkiläisinä eli ilmaiseksi omassa kodissaan, ruoka mukaan lukien, 20 vuotta. Heitä kuljetettiin autolla asioille ja he saivat viettää vanhuutensa loppuun asti kotitilalla. Heistä pidettiin huolta. Tuonaikaisella pientilalla ei juuri arvoa ollut, metsillä on vasta nyt arvoa ja joku ne on harventanut, rakentanut metsätien, maksanut maksut ja verot.
        Ei suosittu ketään lapsista, vaan yksi otti vastuun tilanhoidosta ja teki siitä itselleen ammatin pariksikymmeneksi vuodeksi kunnes se ei todellakaan enää kannattanut. Vanhemmille oli tärkeää, että tilaa ei jaeta, kun se oli muutenkin niin pieni ja oli ostettu pieniä maatilkkuja naapureilta.)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1283
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1147
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1144
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe