Missä seuraava VEI 6+ tulivuoren purkaus?

The Next Big One

Viimeiset sata vuotta (1915-2014) ovat olleet aika hiljaista aikaa tulivuori-rintamalla. Pinatubon vuoden 1991 purkaus oli merkittävä ja ylti juuri ja juuri kutoseksi VEI-asteikolla, mutta muuten on ollut hiljaista verrattuna sitä edeltävään satavuotisjaksoon (1815-1914), jolloin oli muun muassa Tamboran VEI 7 purkaus vuonna 1815 sekä kolme VEI 6:sta; Krakatoa, Santa María ja Novarupta. Löytyykö arvioita siitä, missä päin maailmaa tapahtuu seuraavat suuret tulivuorenpurkaukset.

Omat veikkaukseni. Näistä Baitoushan ja Taupo ovat potentiaalisia VEI 7:ja, Katla VEI 6.

Baitoushan/Changbaishan/Paektu. Kiinan ja P-Korean rajalla sijaitseva suuri tulivuori, jolta tunnetaan kolme suurta purkausta viimeisen 4 000 vuoden ajalta. Viimeisin tapahtui vuonna 969, joten tulivuori voisi olla valmis seuraavaan massiiviseen purkaukseen.

Katla. Islannissa Mýrdalsjökull:n jäätikön alla. Edellinen massiivinen purkaus tapahtui 930-luvulla, mutta on purkautunut kunnolla monta kertaa senkin jälkeen, viimeksi 1918. Aiheuttaa purkautuessaan aina massiivisen jäätikköjokitulvan.

Taupo. Uudessa-Seelannissa sijaitseva "supertulivuori", joka on usein purkautunut massiivisesti vajaan parin tuhannen vuoden välein. Edellinen tapahtui 200-luvulla ja sitä edeltävä 1460 BC, joten siitä voisi laskeskella, että tulivuori voisi olla valmis seuraavaan suureen näytökseen.

5

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VEI-asteikon ongelma

      "Volcanic Explosivity Index, VEI, mittaa tulivuoren räjähtävyyttä". Tavalliset rauhalliset purkaukset, kuten Islannin Holohraunin jo neljä ja puoli kuukautta jatkunut purkaus ei oikein mahdu VEI taulukoihin, koska purkaus on jatkuvaa, rauhallista ja hyvin kuumaa laavaa, jota on purkautunut määrällisesti yli VEI 5:n määrän, tällä hetkellä jo 1.15 kuutiokilometriä ja kaasuja on vapautunut valtavasti.
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Vulkaaninen_räjähdysasteikko

      Viereinen Bardarbungan kraateri on romahtanut suunnilleen saman verran eli kuutiokilometrin. "Bárðarbunga surface has lowered by 59 m "
      http://hraun.vedur.is/ja/Bardarb/BARC/
      (mittarit eivät vain jaksa oikein toimia talven olosuhteissa)

      Tosin Laki -purkaus on kelpuutettu VEI 6 purkaukseksi, vaikka se oli samanlainen kuin nykyinen, vain suurempi.

      Nykyisenkin purkauksen aktiivisuus aaltoilee: Joulukuun alkupuolella oli aktiivisempi vaihe, kuten nytkin tänään voimistunut.:
      http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/vatnajokull/

      • Kaasua! komissaario-

        Vähän ynnäilemällä tuon Holohraunin purkauksen kaasumääriä pääsin likimääräistilastoon, että tähän mennessä rikkidioksidia olisi purkautunut noin 5 miljoonaa tonnia, mutta sillä ei taida olla mitään tekemistä VEI-asteikon kanssa


    • Purkaus 1809

      http://en.wikipedia.org/wiki/1809_VEI_7_eruption

      Jotenkin erikoista, että vain 200 vuotta sitten tapahtunutta VEI 6, tai mahdollisesti jopa VEI 7 purkauksen aiheuttanutta tulivuorta ei meinaa löytyä mistään. Liekö tapahtunut jollakin syrjäisellä Tyynenmeren vulkaanisesti aktiivisella saarella, joka on purkauksen jälkeen jäänyt merenpinnan alle.

    • Bardarbunga

      Bardarbunga on ollut tavanomaista aktiivisempi viimeisen kahden vuorokauden aikana. Kalderassa on tapahtunut vajaat 30 yli kolmosen maanjäristyksiä ja näistä yli puolet on ollut vähintään 3,8. Suurin on ollut 4,8. Aktiivisuuden kasvu voi liittyen kalderan vajoamisen hidastumiseen tai siihen, että syvyyksistä on nousemassa lisää magmaa.

    • Bardarbunga

      Ei välttämättä tarkoita mitään, mutta tein vain sellaisen huomion, että kaikki Bardarbungan kalderassa viimeisen kuuden tunnin aikana tapahtuneet yli kolmosen maanjäristykset ovat tapahtuneet aika lähellä pintaa. Alla listaa tuoreimmasta vanhempaan. Kuuden tunnin otanta on pieni, mutta tämän perusteella maanjäristysten keskimääräinen syvyys saattaa olla lähenemässä pintaa. Viimeisen kahden vuorokauden aikana on ollut 31 yli kolmosen maanjäristystä, joten Bardarbungalla on menossa aikaisempaa aktiivisempi vaihe.

      4.1 - 1.4 km
      3.4 - 0.1 km
      4.4 - 1.2 km
      4.2 - 3.0 km
      4.7 - 3.0 km
      3.9 - 3.1 km

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe