Tänään oli Hesarissa !

tulehtunut

Juttu että masennus johtuu tulehduksesta.Serotoniini-teoria hölynpölyä?
Asiantuntijat valistakaa tulehtunutta.

16

220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei asiantuntija

      Jutun mukaan masennus ei itse asiassa johtunut tulehduksesta, vaan on liittyy tulehdukseen. Tulehdus liittyy lukuisiin kehon tiloihin ja sairauksiin, jotka ovat seurausta mm. univajeesta, tyydyttyneiden rasvojen syömisestä, stressistä, lihomisesta, sisäelinrasvasta...Itse asiassa kaikki yleisimmät kuolemaan johtavat sairaudet liittyvät krooniseen tulehdukseen kehossa. Olennaista on, että masennukselle ei ole olemassa yhtä syytä. Serotoniinin vajaus voi korreloida myös masennuksen kanssa, mutta ei sekään ole sen primäärisyy. Rakastuneenkin aivoissa serotoniinitasot ovat hyvin alhaiset, mutta ei rakastuminen johdu serotoniinitasojen puutteesta aivoista tietääkseni, vaan siitä että ihminen rakastuu. Yleensä varsinainen syy löytyy joltain muulta kuin asiantuntijalta,joka ei tiedä kuka sinä olet ja mitä olet elämässäsi kokenut. Masentuneista yksi saa bänät, toinen kärsii pitkäaikaistyöttömyydestä ja tissuttelee alkoholia ikäväänsä ja kolmas on vakavasti ylipainoinen ja kärsii työuupumuksesta. Ei näiden yhdenkään masennus johdu tulehduksesta, vaan mahdollisen tulehduksen aiheuttajasta.

    • keep it real

      Molemmat teoriat ovat pseudotiedettä. Voit unohtaa kumpaisenkin selityksen, jos otat tieteen vakavasti.

    • mömmöä naamaan

      Jos vatsa, suolisto ja sisäelimet ja se koko revohka, mikäli siellä ei
      kaikki toimi enää asianmukaisesti, on kakkostyypin diabetesta ja ehkä
      metabolista oireyhtymää sun muuta, sieltä voisi jotain yhteenvetoa
      vetääkin vaikkapa masennusoireisiinkin.

      On myös arvioitu, että Suomessa on yli kaksisataa tuhatta henkilöä
      jotka sairastavat kakkostyypin diabetesta tietämättään, sitä ei ole heiltä
      koskaan diagnosoitu. Mitens tämä porukka, monellako masis oireita ?
      Mennään sitten vaan ja aletaan kiskoa mielen lääkityksiä napaan,
      diabetes jää edelleen taustalle toteamatta ?

      Johtuuko diabetes tulehduksesta vai mistä ?
      Voi löytyä monia yhtenäisiä piirteitä, liittyä toinen vaiva toisiinsa.
      Ei savua ilman tulta.

      • Suolistopa hyvinkin

        Juuri noin!

        Tyydyttyneen rasvan syönti ei aiheuta tulehdusta kuten on väitetty. Päinvastoin. Liian runsas omega 6 -rasvojen saanti tulehduttaa ja ihmiset saattavat kärsiä jopa tyydyttyneiden rasvahappojen vähyydestä. Luultavasti tyydyttynyt rasva ei sen enempää paranna kuin aiheutakaan tulehdusta, mutta väärä omegarasvojen suhde on erittäin vaarallista.

        Rasvahappijen puute aiheuttaa myös masennusta osaltaan. Kalaöljyjenhän on otdettu auttavan masennukseen. Mutta masennukseen vaikuttavat monet seikat ja osa niistä on päänsisäisiä, osa ei. D-vitamiinin puutos on yksi masennukselle altistava tekijä.

        Olen käyttänyt voita oliiviöljyn ja kookosöljyn keralla jo kaksitoista vuotta ja terveyteni on vain parantunut ja olen päässyt vatsavaivoitani. Toki jätin myös viljat ja sokerin. Kolestroliarvoni ovat mitä parhaimmat ja muutkin veriarvot paremmat kuin aiemmin.

        2-tyypin diabetes on todellakin paha kansantauti, mutta siihenkin auttaa tämä vähähiilihydraattinen ruokavalio eikä koko sairautta enää ole tai sen hoitotasapaino on 95% sairastuneista parempi, lääkkeitä voi jättää vähemmälle tai kokonaan pois. Sekin kertoo siitä, että hiljainen tulehdus katoaa tyydyttyneestä rasvasta huolimatta!

        Koko ihmisn terveys lähtee suolistosta. Työnnämme sinne ruokaa, joka sairastuttaa meidät. Puhdas ruoka, riittävästi kasviksia sekä rasvoja ja jonkin verran proteiinia, muuta ei tarvita. Oikeasti asia on yksinkertainen ja helppo. Mutta toipuminen voi viedä vuosia silti.

        Luulatavasti suurin yksittäinen syy masennukseen on siis väärä ruokavalio kaikkine muine ympäristökuormituksineen, mutta ilman stressihormoneita ei masennusta sairastettaisi näin paljon. Stressihormoneille on alttiimpi, jos ei saa kunnon ravintoa ja on väärät suolistobakteerit. Niin monet hormonit syntyvät suolistossa tai suoliston vaikutuksesta.


    • Loppu Propagandalle

      Serotoniiniteoria (n.s monoamiinhypoteesi) on silkkaa skeidaa eli tieteellistä soopaa. Sehän on vain hypoteesi, joka on muodostunut lääkteollisuuden propagandalla "totuudeksi", jotta pillerikauppa olisi käynyt paremmin. Ihan hävettää niiden asiantuntijoiden ja psykiatrien puolesta, jotka ovat tästä serotoniinivajauksesta tai aivokemian epätasapainosta vaahdonneet. Ilmeisesti vieläkin Työterveyslaitoksen masennuksen asiantuntijasivustolla siihen uskotaan edelleen.

      Tulehdusteorioita on tutkittu jo kauan. Ne ovat olleet erityisesti luontaistuotealan suosikkeja. Ongelmana on todellakin se, että stressi ja depressio (ja moni muu) aiheuttaa tulehdusreaktioita, mutta onko mukamas joku tulehdus depression syy, Aika vaikeaa uskoa, eikä ainakaan tieteellistä näyttöä ole. Mutta biologisen psykiatriat pojat hakevat jotain biologista markkeria, vaikka kuinka huonoa, kuten serotoniinvajaus, saadakseen jotain uusia pillereitä kaupaksi.

      "On myös arvioitu, että Suomessa on yli kaksisataa tuhatta henkilöä
      jotka sairastavat kakkostyypin diabetesta tietämättään, sitä ei ole heiltä
      koskaan diagnosoitu"

      Kakkostyypin diabetes, kakkostyypin bipo, sosiaalinen fobia, osteoporooosi, ärtyvän suolen oireyhtymä ja korkea kolesteroli yms. ovat pääosin sellaisia keksittyjä sairauksia, joiden ainoa tavoite löytän motiivi patentoitujen pillereiden myymiseksi. Aina kun joku sanoo, että 100.000 tai 500.000 tai miljoona suomalaista sairastaa tietämättään jotain "vaarallista tautia", jota pitäisi lääkitä, kellojen pitäisi jossain soida. Ennen II maailmansotaan psykiatrisia diagnooseja oli noin 40, nyt niitä on yli 400, mutta hoitona on pääosian samat "täsmälääkkeet". Jokainen uusi käyttöaihe eli diganoosi pidentää lääkkeen patenttisuoja-aikaa.

      • Tämä hullu se vaan jaksaa spämmiä...


      • Outo reaktio
        pepep kirjoitti:

        Tämä hullu se vaan jaksaa spämmiä...

        Täyttä asiaahan tossa oli. Ootko töissä lääketehtaalla vai hyödytkö kyseisestä ilmiöstä jotenkin muuten rahallisesti, kun noin suutuit?


      • Outo reaktio kirjoitti:

        Täyttä asiaahan tossa oli. Ootko töissä lääketehtaalla vai hyödytkö kyseisestä ilmiöstä jotenkin muuten rahallisesti, kun noin suutuit?

        En edes lukenut, mutta tunnistin nimimerkin.


      • 5+7
        pepep kirjoitti:

        En edes lukenut, mutta tunnistin nimimerkin.

        Kertoo paljon älystäsi.


    • Traumapohjainen

      Ne on ne omegat ja kuidut mitkä parantaa ;)
      T. luomuilija ja kasvispohjainen aktiivi liikkuja jolla edelleen mieli maassa, okei itsetuhoisuus vähentynyt vaan ei se vaiva ole mihinkää kadonnut siltikään

    • viisaantunut

      Minulla on diagnosoitu MS-tauti, joka on keskushermoston tulehduksellinen autoimmuunisairaus. Aivoissani on siis jatkuvasti lievä tulehdustila, ja silloin kun se tulehdus lehahtaa pahaksi, minulle tulee oireita, pahimmillaan halvaantuneisuus ja sokeus. Kun tulehdus rauhoittuu, esim. kortisoonihoidon myötä tai itsestään, oireet vetäytyvät pois kokonaan tai lähes kokonaan. Sairastan siis taudin aaltomaista muotoa.

      Lähes jatkuvana oireena lievästä tulehdustilasta minulla ja monella muulla MS:sää sairastavalla on väsymys. Se on neuromuskulaarista ja / tai kognitiivista väsymystä. Tätä erityistä väsymyksen muotoa kutsutaan fatiikiksi.

      Tunnen joitakuita masennus-diagnosoituja henkilöitä. Hekin kärsivät väsymyksestä. Mutta toisin kuin minulla, heillä väsymys tuntuu lähtevän pois, jos on tiedossa jotain heille mieluista puuhaa: joillekuille heistä se on esim. baariin ryyppäämään lähteminen, matka tai kaverin tapaaminen. Moni heistä on ihan suoraan sanonutkin, että jos he esim. voittaisivat lotossa 100 000 euroa ja sen ansiosta pääsisivät taloudellisista huolistaan, masennus ja sitä myöten väsymys olisi historiaa välittömästi.

      Rehellisesti sanoen en usko, että masennus oireineen johtuu mistään kehossa olevasta tulehdus- tai muustakaan tilasta.

    • Asenne ratkaisee

      Hyvä "viisaantunut". Itsekin olen ollut ja pysyn siinä mielipiteessäni, että masentuneisuus on yksinomaan mielen puolen 'tulehdus', ts. väärä asenne- ja ajatusmaailma, jota ruokitaan viitsimättömyydellä, välinpitämättömyydellä ja annetaan aloitekyvyttömyyden kuoleentua ihan silkasta laiskuudesta.

      • Oho !

        ... annetaan alotekyvyn kuoleentua ...


    • Tekaaja

      Ainakin minulla masennus alkoi, kun elämässä tapahtui harvinaisen ikäviä asioita, ja sitten kun tilanne parani, masennus loppui. Tosin toimintakyky ei palannut heti alkuperäiselle tasolle masennuksen loputtua. Ehkä tulehdus on syynä joihinkin masennuksiin, mutta tuskin minun.

      • There there

        Kaikenlainen stressi lisää kehossa stressihormoneita ja tulehdukseen liittyviä sytokiineja, jne. Eli ne elämän ikävät asiat voivat lisätä tätä "matala-asteista tulehdusta" ja niin edelleen.


      • Loppuun palanut
        There there kirjoitti:

        Kaikenlainen stressi lisää kehossa stressihormoneita ja tulehdukseen liittyviä sytokiineja, jne. Eli ne elämän ikävät asiat voivat lisätä tätä "matala-asteista tulehdusta" ja niin edelleen.

        Pitkäaikainen stressi -> uupumus -> masennus. Ajoin itseni jo nuorena töissä niin piippuun (työ"toverien" ja esimiehen avustuksella), ettei loppuelämä riitä siitä toipumiseen. Stressisietokyky meni aluksi ihan nollaan, ja nyt vuosien jälkeen on ehkä 50%, parhaimmillaan 75% siitä mitäy terveellä samanikäisellä.
        Masennus helpotti, kun pääsin pois pakkotahtisesta elämästä, elän omia aikojani. Mutta stressipiru voi iskeä yllättäin. Silloin mieli alkaa pyöriä ylikierroksilla, uni ei tule ja arvaapa kuka väijyy nurkan takana...? Masennus.
        Summa summarum: masennuksesta toipunut ehkäisee relapsia välttämällä stressiä. Kierre pitää katkaista alkuunsa, kun kortisoli ym. hormonit alkavat jyllätä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1796
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1583
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      49
      1539
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      10
      1260
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1132
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe