Kannustepalkkiot

Kannustaako?

Jyväskylän yliopiston tiedotteen mukaan käytettiin vuonna 2014 noin 1,5 miljoonaa euroa KOKO henkilökunnan palkitsemiseen. Palkkion suuruus on 12 % ja vähintään 400 €.
Tieto ei valitettavasti pitänyt paikkaansa, kaikki eivät tuota kannustetta saaneet. Paitsi jäivät mm. harjoittelijat, tuntityöntekijät ym. palkkionsaajat. Myös rehtori linjasi itsensä pois ymmärrettävästä syystä (palkkahan on korkea jo muutenkin). Mutta valitettavasti ulkopuolelle jäivät myös ne vakituiset työntekijät, jotka eivät olleet olleet työsuhteessa syyskuussa tai marraskuussa. Palkkion oli mahdollista saada siis henkilö, joka saattoi olla työsuhteen ulkopuolella kahdeksankin kuukautta (esim. tammi-elokuu) mutta henkilö, joka oli ollut poissa ainostaan yhden kuukauden (syys tai marraskuun) jäi väliinputoajaksi, kokonaan vaille kannustepalkkiota.
Summa muuttui suuremmissa palkkaluokissa prosentuaaliseksi (12 %). Siis isopalkkaiset saivat jälleen enemmän, vaikka tiedossa on, että talossa on lukuisa määrä työntekijöitä, joiden tulot jäävät paljon keskiansion alapuolelle. Myös he antavat jokapäiväisen työpanoksensa toimivaan kokonaisuuteen ja maksavat veroa pienistä palkoistaan. Jo muutama vuosi sitten Jylkkärissä kritisoitiin edellisen rehtorin kannustepalkkiolinjausta: "Isopalkkaisimmat saivat eniten, pienipalkkaisimmat vähiten "(Jylkkäri 08.04.2011). Kritiikistä huolimatta samaa linjaa noudattelee nykyinenkin rehtori.
Oikeudentaju vaikuttaisi olevan hakuteillä, kun ajattelee linjausta, joka oikeuttaa sitä suurempaan kannustepalkkioon mitä suurempi on palkka. Korkea palkkahan toimii jo sinänsä kannustimena. Myös emeritusprofessori Markku Ojanen on kritisoinut suuripalkkaisten rahakannustuksia: Jo valmiiksi hyvin pärjääviä työntekijöitä ei kannata yrittää motivoida rahalla. Ojasen mielestä kannustuspalkkiot toimivat parhaiten silloin, kun ne annetaan huonommin pärjääville työntekijöille jo valmiiksi menestyvien asemesta.
Useat poliitikot ovat oivaltaneet, että talous kohentuisi pienituloisten ostovoimaa lisäämällä verohelpotusten kautta. Mikä on rehtorin vastuu, kun jaossa on yli miljoona euroa pääasiassa veronmaksajien varoja? Onko tarpeen kasvattaa tuloeroja entisestään? Missä kulkee kateuden, ahneuden ja oikeudenmukaisuuden raja? Olisiko tässä rehtorille miettimisen paikka?

12

2133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nyt jo lakkoon!!

      Tällaiset "kannuste" palkkiot pitäisi kieltää lailla koska ne ovat osoittautuneet silkaksi kusetukseksi. Ne eivät todellisuudessa palkitse ahkeruudesta vaan ovat työnantajille työkalu jolla yleissitovat palkankorotukset saadaan mitätöityä. Kas kun muutetaan vaan palkkion perusteita niin yleiskorotuksen jälkeen työntekijä jonka palkassa on tällainen "kannustelisä", saakin entistä vähemmän palkkaa käteen!

    • VAAN AHNEUS

      Jyväskylän yliopistossa ei ole kysymys kuukasittaisesta palkanlisästä vaan kertaluonteisesta palkkiosta, joka maksetaan vuosittain joulukuun tilin yhteydessä. Kysymys on suuresta summasta, yli miljoonasta eurosta, jonka jaosta päättää ensisijaisesti rehtori yliopiston hallituksen hyväksymänä. Päättäjät ovat suurituloisia opiskelijajäsentä (hyvä oppipoika rahanjaossa) lukuunottamatta.
      https://www.jyu.fi/hallinto/hallitus/jasenet/hallitus14-17
      Läheskään kaikki eivät saaneet kannustepalkkiota, vaikka niin asia otsikoitiin. Ja tietysti suurituloisimmat eniten.
      Ei se oppi ole, joka meidät ojaan kaataa ...

    • aina negatiivista

      Meillä töissä talonkirjoilla olevat saavat kannustepalkkiota, joka lasketaan tehdystä työstä (tehoista). Itse olen tyytyväinen n.400-600e/kk lisään palkkani päälle. Ja niin, miellä nousi peruspalkatkin viimevuonna muutamankympin :).

      • Peruste

        Ketkä saavat 400 ja ketkä 600? Saavatko ne enemmän, jotka tekevät työnsä paremmin? Vaiko ne, joilla on isompi palkka. Eikö tasapuolisuus (sama summa kaikille) kannustaisi eniten?


    • Väliinputoaja

      Enpä saanut kannustepalkkiota minäkään, vaikka olen vakituisena monta vuotta Jyväskylän yliopistossa puurtanut. On todella kummallista otsikointia: ".. Kannustepalkkio yliopiston koko henkilöstölle" ??

    • Eipidäpaikkaansa

      "Kannustepalkkio yliopiston koko henkilöstölle." Väärää tietoa, koko henkilökunta ei saanut!

    • Kannustepalkkio

      - Kannustepalkkio yliopiston koko henkilöstöllekö? Jaetaankohan tänäkin vuonna 2015? - Annetaan tuloerojen kasvaa vaan, pienituloisille vähemmän, isotuloisille enemmän, ja loput ilman.

    • Anonyymi

      Miksi suomessa sallitaan tällainen kaikenlainen palkkakusetus ja keinottelu? Mikseivät ammattiliitot hoida hommiaan?!
      Onko se perkele otettava oikeus omiin käsiin kun ne eivät hoida hommiaan joille se kuuluisi??!!

    • Anonyymi

      Postikin näyttää ottavan käyttöön tuotantopalkkiot:
      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/posti-muutti-tyoehtoja-tyontekijat-lakkoilevat-ensi-viikolla/7528520

      Älkää kuvitelkokaan että se on todellisuudessa kannustavaksi tarkoitettu tai että ahkeruus palkittaisi, tuolla vain saadaan mitätöityä TES-korotukset yksinkertaisesti muuttamalla tuotantopalkkion perusteita jolloin postinkäsittelijät saavatkin TES-korotuksesta huolimatta entistäkin vähemmän palkkaa käteen.
      Tuotantopalkkio kun ei ole minkään lain säätelemä niin työnantajat voivat käyttää tuota täysin häikäilemättä hyväkseen!!

    • Anonyymi

      Todellinen esimerkkilaskelma tuotantopalkkion/bonuksen pienentämisen vaikutuksesta palkkaan kuukaudessa sekä 10e vuokrankorotuksen yhteisvaikutuksesta:
      2018: 1.675,77e/kk - 679e = 996,77e/kk asumisen jälkeen käteen jäävä summa.
      2019: 1.608,07e/kk - 689e = 919,07e/kk - " -
      Erotus: 77,70e vähemmän jää käteen kuukaudessa 2019 kuin edellisenä vuonna!! Vuotta kohti menetys 777e, lähes kokonaisen kuukauden käteen jäävä palkka!!

      Matalapalkkainen työ muutenkin ja vielä siitäkin otetaan pois puljaamalla tuotantopalkkion kanssa!
      Ja asuminenkin senkun kallistuu koko ajan. Halvempia asuntoja on vain kunnan/kaupungin slummissa mutta vuorotyöstä ei tule mitään sellaisissa taloissa juoppojen ym. melutessa niin ettei saa nukkua. Tietysti, onko näin huonolla palkalla edes mitään mieltä tehdä mm. yövuoroja koska varsinkin yövuoro on erittäin haitallista ihmisten terveydelle, kannattaako näin vähän rahan takia...
      Jos ottaisi loparit ja rupeaisi juomaan viinaa kun ei näytä rehellinen työ kannattavan...

      • Anonyymi

        Kas perkele kun tuli laskettua vielä alakanttiin kun kerroin vain kymmenellä tuon luvun, todellinen menetys vuotta kohti on siis 932,40e!!! Kokonainen asumismenojen jälkeen käteen jäävä kuukauden palkka pelkkää menetystä tällaisen kusetuksen takia perkele!!!
        MISSÄ ON AMMATTILIITOT, MIKSI ETTE SAA POIKKI TÄLLAISTA KUSETUSTA SAATANA!!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kas perkele kun tuli laskettua vielä alakanttiin kun kerroin vain kymmenellä tuon luvun, todellinen menetys vuotta kohti on siis 932,40e!!! Kokonainen asumismenojen jälkeen käteen jäävä kuukauden palkka pelkkää menetystä tällaisen kusetuksen takia perkele!!!
        MISSÄ ON AMMATTILIITOT, MIKSI ETTE SAA POIKKI TÄLLAISTA KUSETUSTA SAATANA!!!!

        Niin ja tässä 2019 palkassa on mukana se 1,6% TES yleiskorotuskin, palkkion puljaamisen ansiosta saankin palkankorotuksen jälkeen entistä vähemmän käteen, taloudellista vahinkoa lisää vielä vuokrankorotus.
        Pelkkää vääryyttä saatana tehdään työntekijöitä vastaan nykyään tässä pahassa maailmassa!!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      34
      1461
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      6
      1224
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe