jännittäminen

trauma

Olen soittaja ja soittanut jo kohtuullisen kauan omaa soitintani. Lapsena aina konserteissa oli oikeastaan ihan kiva esiintyä, mutta nykyisin kun on jo vähän vanhempi, ei ihan aikuinen, mutta melkein, niin on suorastaan mahdotonta pystyä hallitsemaan pelkoaan/jännitystään. Pelkään väärinsoittamista, ja sitä että kaikki katsoo, että "toi ei oo taaskaan kehittyny mihinkään suuntaan..". Tuntuu kuin ihmiset tulisivat konsertteihin vaan arvostelemaan ja etsimään virheitä. Ja tämä on siis ainoastaan klassisen musan konserteissa.

Onko jolla kulla muulla samanlaisia ongelmia? miten niistä pääsee eroon? Mitenhän sitä oikein tulisi keskittyä..

Piano on ihan erijuttu kuitenkin kuin jousisoittimet, mutta kyllähän siis pianistejakin jännittää, mutta sitä ei huomaa soitosta välttämättä ollenkaan niin helposti. Ja sekin, että ne saavat istua, helpottaa jo paljon.

[ikuisesti katkera!] :)

13

1584

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuota noin

      Jeps...
      tuttua tuo esiintymisjännitys. Varsinkin jousisoittajalla se siirtyy joskus jousikäteen ja siitä saattaa seurata jousen tärinää tai pomppimista...
      Pianisteilla kädet saattaa täristä niin, että koskettimet ei löydy tai eivät painu pohjaan..
      Olen itse jousisoitinopettaja, niin tiedän mistä puhun.
      Esiintymisjännitystä on kaikilla.En tiedä yhtään ihmistä, joka ei jännittäisi esiintymistä. Eikä se koske ainoastaan klassista musiikkia, vaan myös rock-musiikkia.Esim Dingo joi itsensä humalaan ennen esityksiä 80-luvulla, koska paineet olivat niin suurtia.
      Okei.Esiintymisjännitystä on kaikilla, mutta se ei tietysti paljon lohduta, jos omat esitykset menevät päin metsäkukkia jännityksen takia.
      Normaalia on se, että ennen esitystä jännittää, ja taso joko hieman paranee tai alenee. Joskus taas esitykset ovat katastrofeja jännityksen johdosta.
      kuitenkin juttu on niin, että vaikka olen kuullut satoja esityksiä, vaikka esitys pätkisi jännityksen takia, aina on löydettävissä hyvää soitosta, ja tuskin kukaan tuomitsee epäonnistumista..Sehän on vain inhimillistä.
      Tuomitsija on typerys!
      No käytännön vinkkinä itselläni toimi esim se että
      kuvittelin itseni eri tilanteisiin soittamaan ja esiintymään. Soitin myös kaikissa nahdollisissa kissanristiäisissä.Päiväkodit, vanhainkodit, tori kesällä..Soitin kaikkea mahdollista toivelauluista klassiseen...
      Kun esiintyy paljon, siihen tottuu ja siitä oikeastaan alkaa pitämään.Toisilla kynnys on matalampi toisilla korkeampi.Kannattaa itse järkätä kaikkea.
      Keskustele opettajasi kanssa asiasta, jos hän on hyvä, vinkkejä luulisi löytyvän.
      Apua löytyy myös Lajos Garamin kirjoittamista kirjoista, joita löytyy kirjastoista.
      Myös Päivi Arjas on kirjoittanut kirjan nimeltään esiintymisjännitys (se käsittelee juuri muusikkojen jännitystä ja antaa apuja).Päivi Arjas löytyy Jyväskylän luettelosta, hanki numero ja soita hänelle.Saat varmasti halvalla kyseisen kirjan...

      Eipäs kummempia.Toivottavasti oli apua

    • Hessu

      Olen kuullut että hypnoositerapiasta on hyötyä,kannattaa kokeilla.

    • Chopin

      Mulle kävi vähän köpelösti kun olin viime viikolla soittamassa pianoa. Peukalo aukes ja siitä rupes vuotamaan verta ihan mukavaan tahtiin. Pianon koskettimet muuttuivat liukkaiksi ja punaisiksi. Ei auttanut kuin keskeyttää ja muina miehinä pyyhkiä sormia ja pianoa että voisi jatkaa loppuun asti Chopinin poloneesin op. 53. Kaikki ei edes tajunnu miks mä keskeytin :)

    • Hartsa-

      Ei siis ole ärsyttävämpää asiaa kuin jännittäminen. Vaikka osaisi kuinka hyvin kappleen, niin se tuppaa menemään pieleen. Pianolla sormet eivät löydä koskettmia ja saattaa unohtaa miten kappale jatkuin. Klarinetissä kokematon soittaja jännittää ja ääni saattaa alkaa "vinkumaan" ja se jos mikä kuulostaa esityksessä kamalalta. Jännittämistä on vaikea hallita, kun soittajaisissakin kävelin ylöisen eteen, ei jännittänyt yhtään, mutta kun piti aloittaa klarinetin soitto kädet alkoivat täristä ja hiki valua pitkin kaulaa samalla kun sormetmenivät ihan puihin ja taatusti nolotti. Itseäni kyllä kiinnostaisi mitenkä jännistystä voisi hallita, mutta minusta hypnoosi-terapia kuulostaa luonnottomalta. Kuten tuossa edellä jo sanottiinkin, kokemus tuo varmuutta ja jännistystä ei pysty lievittämään millään muulla kuin soittaa paljon yleisön edessä, vaikka menisikin pieleen.

      • hypnoosi luonnollisempi

        beeta-salpaajia käytetään yleisesti esiintymisjännitykseen ja niitä lääkäri varmasti tarjoaa helposti jos kysyy asiasta. mutta eikö se hypnoosi olisi kuitenkin luonnollisempi tapa.

        itse sain reseptin mutten koskaan hakenut lääkettä kun koin sen luonnottomaksi.

        luonnotonta tässä kysymyksessä ovat ne kriitikot joita pyörii joka oppilaitoksissa ja jo musiikki-
        kouluissa
        ( toisten oppilaiden vanhemmat ovat kateellisia ((kyllä meidän poika osaa paremmin)), toiset opiskelijat, ja kaiken maailman tuhistelijat)

        pitäisi keksiä uusia tapoja järjestää matineoita lapsille että kitkettäisiin heti alkuun paha henki pois.


      • salpaajainen
        hypnoosi luonnollisempi kirjoitti:

        beeta-salpaajia käytetään yleisesti esiintymisjännitykseen ja niitä lääkäri varmasti tarjoaa helposti jos kysyy asiasta. mutta eikö se hypnoosi olisi kuitenkin luonnollisempi tapa.

        itse sain reseptin mutten koskaan hakenut lääkettä kun koin sen luonnottomaksi.

        luonnotonta tässä kysymyksessä ovat ne kriitikot joita pyörii joka oppilaitoksissa ja jo musiikki-
        kouluissa
        ( toisten oppilaiden vanhemmat ovat kateellisia ((kyllä meidän poika osaa paremmin)), toiset opiskelijat, ja kaiken maailman tuhistelijat)

        pitäisi keksiä uusia tapoja järjestää matineoita lapsille että kitkettäisiin heti alkuun paha henki pois.

        Beetasalpaajat eivät sovi puhallinsoittajalle. Puhallinsoittajalla kuuluukin elintoimintojen kiihtyä soiton aikana. Jousisoittajalle voi olla hyvä apu, ettei jousikäsi tärise liikaa.


    • hvlh

      Heh :). Kiitos vain edellisille kirjoittajille. 8 vuotta vanha ketju tuli tosi tarpeeseen, koska oma kitaransoittoni jumittaa jo oppitunneillakin, jännittämisen ja yliyrittämisen vuoksi. Vaikka opettelen ihan huvikseni nyt keski-iässä.

      Oli vapauttava kokemus lukea kommenttejanne. Kiitos.

      Toisaalta löysin itselleni sopivan vinkin, että kappaleen opettelu lihasmuistiin ei riitä, koska se juuri pettää ensiksi. Eli itse olen laiminlyönyt kappaleen musiikillisen sisäistämisen.

      Parasta jatkoa ja soittamisen iloa meille kaikille, jos joku vielä löytää tämän ketjun.

    • tuttifrutti

      Esiintymisjännitystä on vaikeaa hallita. Kädet hikoilevat ja tärisevät... Itse soitan kannelta, ja hikisillä käsillä kielet muuttuvat liukkaiksi ja kaikki menee mönkään. Mutta tässä pari hyvää ohjetta esiintymisjännitykseen:
      -Hengitä syvään.
      -Palkitse itsesi jälkeenpäin,eli anna itsellesi myönteistä palautetta.
      -Jännityksen aikana kuvittele jotain esinettä, esim vaikkapa maljakko. Mieti, mi,lainen maljakko voisit olla nyt. Jos vaikka maljakko on niinpieni, että se kaatuu helposti, mieti miten voisit korjata asian.
      -Pura jännitystä jälkeenpäin liikkumalla.
      -Jos menee pieleen, ota rauhallisesti, hengitä syvään ja jatka edellisestä tahdista.
      Toivottavasti tästä oli apua:)

      • 203497574839

        Olen lähes 40 vuotta käyttänyt esiintymistilanteissa beetta-salpaajaa. Siitä ei le mitään haittaa. 1 tabletti varttia ennen esiintymistä riittää. Auttaa sekä puheenpitotilanteisiin jolloin hengitys toimii, että soittamiseen, kädet ei tärise.
        Mutta, tärkeintä on, ettei se poista esiintymisjännitystä, sitä pitääkin olla .


    • Tawast Rubinstein

      Kyse lienee nuoresta soittajasta.
      Jännittäminen vähenee kyllä radikaalisti iän myötä.
      Varsinkin atonaalisuuden puolella.

    • Pianisti33

      Sama täälläkin. Kun esittää oppilaskonserteissa niin kädet ja jalat tärisee. Nuorempana jalat vispas edestakas ku jännitti niin paljon. Jos tuli pienikin virhe niin koko soitto meni pipariks penkin alle ja olin pihalla ku lumiukko. :D

      • Salainen jaakka

        TÄMÄ :D
        nykyään nyt ei jännitä kovin kovasti :D


    • Bay Rundfucks

      Ihmelapsi osoittautui lahjattomaksi aikuiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2072
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1481
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      23
      1462
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1387
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe