MUREUTTAVA MARINADI

Arskak2

Nykyään kun "takuumureakaan" pihvi ei ole kuin vanhaa kengänpohjaa, (kiitos EU:n, kun lihaa ei saa enää riiputtaa tarpeeksi pitkään), niin onkos joku keksinyt hyvän marinadin naudan sisäfileelle, jolla sen saisi taas "sulamaan" suussa??
Tarkoitus grillailla juhannuksena brasilialaista tai argentiinalaista (kumpaa nyt laivoilla sattuukaan olemaan,)pihvilihaa,joka on samojen EU:n määräysten vuoksi liian vähän riiputettua!!! (näin sanoi "laivakokki"!

Kertokaas ihmeessä, jos on hyviä vinkkejä!

Kitooss.

25

34881

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä

      Sisäfile on kyllä aina ollut minulla jo valmiiksi mureaa ja olenkin käyttänyt siihen pelkkää suola mustapippuri-ennen-paistoa päälle maustevoi-osastoa. Jos mureus ei riitä niin sitten pitää mureuttaa marinadilla. Kaikenlainen happamuus ja alkoholi mureuttaa lihaa joten näitä on tullut kokeiltua mm. naudan sisäpaistille ja hyvin on toiminut:

      1.
      Konjakkia 2-3 dl
      2-3 rkl Dijon-sinappia
      suolaa ja mustapippuria

      2.
      2-3 Limeä kuoret raastettuna mehut "raadot"
      suolaa ja mustapippuria

      Lihat nuijittuna pussiin ja sekoitettu marinadi päälle, ilmat pois, pussi kiinni ja hetki puristelua/sekoitusta, tunnin verran huoneenlämmössä ja mureutta pitäisi löytyä...
      Sitten liiemmät marinadit ravistellaan pois ja paistetaan hiiligrillissä... NAM. Rouva on hyvä vaan. :)

    • Nuija

      Muistakaa vanhan nuija mestarin opit-
      mikäs se taas olikaan nimelt?
      se se nuija jossa hirveesti niit hampaita?
      Kyllähän te tiijätte, no ko sillä muutaman kerran mutkii - johan rupeaa lihäa olemaan lihaa-- joku nuija se muistaakseni oli.

      • Nuija2

        tosta sun mongerruksesta ei saa mitään selvää.


    • sitkeätä????

      Jos et saa sisäfileestä ilman mureutuksia kunnon pihvejä, niin siirry makkaraan!

      • in.na

        Meillä ainakin valmistetaan kesäaikaan lähes kaikki lämminruoka grillissä ja jollei kalliiksi, niin ainakin yksipuoliseksi kävisi, jollei mitään muuta söisi kuin filettä vaan joka päivä. Hieman epäilen, että teilläkään pelkkää filettä aina vaan grillataan.


      • meilläkään
        in.na kirjoitti:

        Meillä ainakin valmistetaan kesäaikaan lähes kaikki lämminruoka grillissä ja jollei kalliiksi, niin ainakin yksipuoliseksi kävisi, jollei mitään muuta söisi kuin filettä vaan joka päivä. Hieman epäilen, että teilläkään pelkkää filettä aina vaan grillataan.

        Vastasin vain tuon aloittajan viestiin. Hän ihmetteli, kun ei saa grillissä sisäfilettä mureaksi.

        En tiedä kuinka suuri osa näistä "grillaajista" on sellaisia, jotka vain humalapäissään makkaraa paistelevat tai sitten joskus vahingossa ryhtyvät sisäfileeseen.

        Grillissä kypsyttäminen vaatii tietoa ja taitoa, ei se pelkästään viinan voimalla onnistu!


      • barbequebarbeque
        meilläkään kirjoitti:

        Vastasin vain tuon aloittajan viestiin. Hän ihmetteli, kun ei saa grillissä sisäfilettä mureaksi.

        En tiedä kuinka suuri osa näistä "grillaajista" on sellaisia, jotka vain humalapäissään makkaraa paistelevat tai sitten joskus vahingossa ryhtyvät sisäfileeseen.

        Grillissä kypsyttäminen vaatii tietoa ja taitoa, ei se pelkästään viinan voimalla onnistu!

        Älä yleistä, että kaikki olisivat sellaisia!


      • eihän
        barbequebarbeque kirjoitti:

        Älä yleistä, että kaikki olisivat sellaisia!

        yleistänpäs, senkin kännigrillaaja!


    • Käivärä

      No,olen käyttänyt cokista (ei kevyt/dieetti) marinadin pohjana, kun haluan lihasta nopeasti mureata. Sinappia ja valkosipulia sekä chiliä lisäksi... Maku on sitten makea mutta tulinen

      • jooseppi

        marinadin ihanne ph.arvo tulisi olla 4,2-4,4 .lämpötila noin 15astetta jotta jotta lihassa olevat maitohappobakteerit käyvät ja murettavat lihan ,reilu vrk .muita myös grillatessa ettei liha pääse kiehumaan,sitkistyy.anna myös lihan paiston jälkeen vetäytyä jonkun aikaa.ruoan laitto on pitkäjänniteistä puuhaa.köyhä kypsäks keittää,mutta ei jouva jiähyttää.35v.kokannut.marinadiin voi käyttää,öljyä.ciliä,sinappia,punaviinietikkaa,olutta,viiniä valkosipulia ja hapoksi sitruunaa.hyvää jussia kaikille.


    • herefortti

      Kohtuullisen ajomatkan päässä on aina lihanleikkaamo josta saat ostaa laatufilettä!
      Asiansa osaavissa leikkaamoissa lajitellaan fileet iän ja tyypin mukaan itse suosin n3kk raakakypsynyttä naudan etrecotea joka on leikattu keski-ikäisestä pihvinaudasta! Jos ostaa jaloilleen kuollutta lypsylehmää, ei voi paljoa odottaa ja joskus naudan kasvutapa ratkaisee kaiken, kuten voi todeta nykybroilerista jota ei voi verrata lainkaan -70 luvulla saatuun grillattuun herkkuun! Eli jos jostain saat oikein kasvatettua lihanautaa, niin huomaat kyllä mitä tarkoitan!

    • Runttaaja
    • karsakas

      Paras marinaadi laadukkaalle naudanlihalle on ensinnäkin lihan valinta. Kärsäkäs suosittelee grillattavaksi lihaksi Sydänmaan Highlanderia, joka itsessään sulaa kielelle ja antaa aivan uudenlaisia makuelämyksiä. OHJE: 1. Tilaa ennakkoon riittävä määrä Sydänmaan Highlanderia www.kärsäkäs.fi Herkkuputiikin kautta. Toimitukset sovittuina aikoina eri puolille Suomea noutopisteisiin kylmä- ti pakkaskuljetuksina. 2. Älä marinoi lihaa vaan anna sen lämmitä pöydällä auringolta suojattuna 2-4 tuntia. Paista pihvit sopivalla lämmöllä ja mausta merisuolalla ja mustapippurilla paiston aikana maun mukaan. (Testaa...mutta säästä lihaa myös vieraille) Tarjoa paistettujen metsäsienien ja Korvatunturinmaan Karpalokastikkeen kanssa. Oheen voi laittaa puikulaperunoista valmistettua pottuvoita tai paistettuja vihanneksia (Oman maun mukaan). TAATUS HYVÄÄ JA ONNISTUNEET GRILLIJUHLAT. Ota tarvittaessa yhteyttä sähköpostilla lisäohjeiden saamiseksi.

      • vitunkärsä

        lopeta se spämmääminen, tämä ei ole keltaiset sivut.


    • -oula-

      Coca-colaa. Sitä laita marinaadiin, anna olla ainakin yön yli niin
      jopa mureutuu ja tulee semmoinen jännä BBQ-maku kaupan päälle.
      Jos meinaat paistaa paloina niin viipaloi ne valmiiksi ennen marinointia,
      paukuta nyrkillä/lihanuijalla litteämmiksi ja heitä marinadiin.

    • joopatijuu

      Me täällä grillataan
      Mitäs sillä grillataan?
      Makkaraa

    • Lihanleikkaaja

      Minäpäs tiedän kuinka sen saa mureaksi ja maistuvaksi ja suussa sulavaksi, mutta enpäs kerro teille, kun olen sen tiedon ja taidon perinyt, jokainen oppikoon itse.

      • Kylmää kuin Ryssässä

        Ai että käytät kahvia, appelsiinimehua tai piimää? Tänäkesänä pitää kokeilla puollukka ja karpalohilloa niin saa nähdä miten onnistuu ja miksi ei onnistuisi sillä happamiahan ne ovat.
        Nämä kokikset joutaa samaan roskakoriin kuin muutkin lisäaine höpötykset sillä hiilihappohan siinäkin sen pehmennyksen tekee ja sokeri toimii makeuttajana jonka tilalla voi käyttää hunajaa.
        Nautaa kun ostaa grilliin, niin kannattaa ostaa sitä alennuslihaa viimeisenmyyntipäivänä ja odottaa vielä muutamapäivä niin tulee sitä raakakypsennystä lisää. Sianlihan kanssa täytyy olla tarkempi noissa viimeisissä myyntipäivissä.
        "Liha nuijittuna pussiin" Toisin sanoen lihan solukko rikkoontuu ja saa kuivaa korppua kun lihasnesteet valuvat pois grillatessa. Enintään rystysillä painellaan.


    • sitruspoika

      ryssäässä kylymää, on siinä colassa struunahappoakin joka sikojen ripulilääkkeenäkin tunnetaan ja kyllä varmaan enemmän mureuttaa kuin haihtuva hiilihappo.. :P

    • BBQguru

      Coca Cola ei sisällä sitruunahappoa E330, se sisältää vain fosforihappoa. Pepsissä taitaa olla kumpaakin.

      Jos haluatte mureata lihaa kannattaa siirtyä grillauksesta BBQ:n. Pitkään matalassa lämmössä valmistettuna lihan luontaiset sidekudokset sulavat ja liha suorastaan sulaa suussa. 16 tuntia lempeässä lämpötilassa savustettu naudan rinta, aijai on niin namia että. Keskiverto suomalainen tosin ei enää nykyisin osaa tuotakaan valmistaa :( no teille on ne lihaämpärit sun muut a-luokan nitriittipötköt.

      Marinadin mureuttava vaikutus on pitkälti urbaanilegendaa.

    • erkki twistaa

      BBQguru on pitkälti oikeessa. Tällä grillaus-keskustelupalstalla näyttää elävän ja heräävään säännöllisesti aikaajoin henkiin kummallinen harhaluulo lihan mureuttamisesta marinadilla.

      Lihan laatu (mikä eläin, mikä lihas, kuinka vanha eläin, miten raakakypsytetty, miten leikattu, miten käsitelty => jauhaminen, nuijiminen, mankelointi jne jne) vaikuttaa oikeastaan ainoastaan sen lihan mureuteen. Alotelkaa vaikka tästä ajatuksesta siellä lihatiskillä.

      Marinadi / marinoiminen on pintamaustamista, maku ei kovin helposti kotikonstein eikä ravintolakonstein eikä kaupan konstein sinne lihan sisään edes mene, ja vaikka sinne jotain makua saisikin muutaman vuoroakuden kastikkeessa liottamisella, niin eipä ne lihan sidekudokset niistä mausteista (vaikka olis happamempaakin) juuri hajoa. Aika kovat aineet ja pitkät liotusajat saa olla, että sellaislla metodeilla selvä mureutuminen saadaan aikaan.

      Perinteisesti marinointia on maustamisen lisäksi käytetty siksi, että jo vähän vanhempi ja kenties tuoksahtava liha saadaan syötettyä hyväuskoisille.

      Laatutietoinen grillaaja ostaa valmiiksi mureaa lihaa, joka on oikein raakakypsytetty, ja ainoastaan pintamaustaa sen sen jälkeen sopivaksi katsomallaan tavalla (eikä kuvittele kastikkeissa uittamisella olevan mitään vaikutusta lihan laatuun).

      Sitten taas toinen juttu on se, että pitkällä haudutuksella (esim. 6-12 h 80-120 astetta riittävä kosteus ettei pinta kuivu liikaa) saadaan sitkeemmät paistitkin ja muut jäntevämmät lihakset mureaksi, kun sidekudos hajoaa sen miedon lämmön ja pitkän haudutusajan vaikutuksesta, mutta tämäkään mureutuminen ei liity mitenkään marinointiin. Ihan yhtä vedettävää possua tulee ilman marinointia kun marinoimalla oikealla kypsennystavalla, maku on tietysti eri jos toisessa on maustekastike.

      Tää nyt tällasena perusopetuksena... jokainenhan saa tietysti kokea mureuttavansa lihaa maustekastikkeella, jos sellainen ajatus tuntuu mukavalta.

    • Kun kerran tiedät

      Hyvä kun asiantuntia kertoo mitä marinoidessa lihalle tapahtuu, mutta kertoisitko mitä lihalle tapahtuu kun sitä raakakypsytetään? Sellaisen tarkemman version eli mikä aiheuttaa mitä.

    • erkki twistaa
    • Anonyymi

      Jep jep. Oikeita asiantuntijoita nämä, jotka ehdottavat sisäfilepihvin nuijimista. Eivät ole poloiset tainneet koskaa sisäfilettä nähdäkään. Sisäfilettä ei nuijita, korkeintaan taputellaan/painellaan hellästi kädellä, jos halutaan samalla paistoajalla kypsempää lihaa. Toki medium on se paras kypsyys naudan sisäfileen ollessa kyseessä.

      • Anonyymi

        Samaa mieltä, että naudan sisäfileelle oikea kypsyys on medium. Kypsä on jo huomattavasti sitkeämpää ja kuivempaa. Sisäfileessä ei pitäisi olla sitkeysongelmaa, mutta jos välttämättä haluaa imeskeltäessä hajoavaa muhjua niin suosittelen sous videllä noin 55C:ssä muutamaa tuntia. Omasta mielestä sisäfilettä ei kannata lainkaan tehdä sous videllä, parin tunnin kohdalla rakenteen hajoamisen alkaa jo huomaamaan hieman epämiellyttävänä muhjuna.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe