AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / Leikataanko kärhö aina talveksi alas?

Leikataanko kärhö aina talveksi alas?

14 Vastausta 23 626 Lukukertaa
Kärhöni on kasvattanut n. 2 metriä pitkän varren ja siihen tuli ruhtinaalinen yksi kukka, heh heh. Nyt mietin pitääkö minun leikata se hieno varsi poikki talveksi vai jatkaako se kasvuaan ensi vuonna mihin se jäi, jos en leikkaakaan? Eli tekeekö kärhö joka vuosi uuden varren? Vai jatkaako se kasvuaan jos vaikka rullaan varren maahan ja suojaan sen hyvin?

mikä on

Mikä kärhö sinulla on ?

kääk olikohan se jack lemantee tai joku sellainen

jack lemantee tai clemantee tai joku sellainen, voi kun en muista.

älä leikkaa syksyllä

Varmaankin tarkoitat Clematis 'Jackmanii',se on isokukkainen ja kukkii samanvuoden versoista.Niinkuin tuolla jo vastattiinkin, sen voi laskea alas ja suojata vaikkapa havuilla.Keväällä katsot tuleeko silmuja, jos ei tule, leikkaa kuivunut varsi pois. Kohta sieltä juuresta alkaa nousta uudet versot.
Yleensä ne varret kuolee,varsinkin jo ei asu etelä-Suomessa.

leikataanko kärhö talveksi

katso kärhön suojaus sama tieto sinulle ole hyvä

Jackmanii

Hei ostin keväällä Prismasta Clematis Jackmanii kärhön ja vein sen kukkapenkkiin ja nyt se kukkii. On 6 sinistä kukkaa auki ja lisää tulossa. Tämä on luonnon suuri ihme, kun en ole mikään vihepeukalo. Toinen kärhö John Paul II oli parvekkeella ja kasvoi yli 3 metriä, eikä yhtään kukkaa. Vein sen Jackmannin viereen ottamaan mallia miten kukitaan. Olen melkein V kasvualueella.

Leikkaamatta paras

Minusta kärhöjen leikkaaminen on aika turhaa, jotkut kärhöt kukkivat edellisen vuoden varrella alkukesästä ja tekevät sitten syksyllä uudet kukat saman kesän varsiin. Toiset kukkivat vain saman vuoden varsilla. Parasta olisi rullata kasvusto alas jos mahdollista, jos palelee niin keväällä sen voi napsia poikki.

Jackmanii

En ole koskaan leikannut syksyllä versoja alas, vaan ovat saaneet rehottaa seinääni vasten jo kuudetta talvea. Vasta keväällä leikkaan, ja alkaa sitten puskemaan uutta versoa varhain keväällä. Ja kukkinut joka kesä todella runsaasti ;) lempikukkani, ja naapureiden kadehtima. Nelly Moser voi kasvattaa vanhoihin versoihin mutta en usko että Jackmanii, ainakaan täällä IV -vyöhykkeellä. Samoin kun ei VilleDeLyon, ei tee täällä vahoihin versoihin, vaan leikattava keväällä.

Kärhöt vievät mukanaan, niin kauniita ovat!

Ville De Lyon

Olen tullut Kärhö faniksi. Itselläni on viime vuonna hankittu Ville De Lyon joka näyttää ristikkoa vasten upeelta ja on pari metriä korkea ok. Mutta kun ei anneta ohjeita missään että miten näitä hoidetaan, kummallista! Esim: kun kukka on kukkinut nypitäänkö kuiva kukka pois ja tuleeko uutta tilalle tai miten usein lannotetaan? vai annetaanko vain olla, kastellaan kun tarve vaatii, niin olen tehnyt. Olisi kiva saada hoito ohjeet. Kiitän etukäteen.
Asiantuntija en ole, mutta yritän n. kymmenen vuoden kärhökokemuksen perusteella vastailla. Ei tarvitse nyppiä kukkia, ei minun kokemukseni mukaan tee uusia tilalle. Voihan sitä varmaan toivoa, että kärhö saa enemmän voimia valmistautua talveen, jos ei tarvitse siemenkotia kypsytellä... mene ja tiedä. Hyvin ne meillä ovat talvehtineet, vaikken ole joka hetki hoivailemassa :) Lannoitus riippuu kai hyvin paljon maaperästä ja lannoitteesta. Ruukussa kasvavia kärhöjä joutuu mielestäni kastelemaan ja lannoittamaan enemmän kuin maassa asustelevia. Kannattaa katsella, miten näyttää viihtyvän. Jos kasvusto näyttää hailakalta kesällä, niin kaivannee jotain puhtia. Tai jos edellisenä kesänä on kukkinut huonommin kuin aiemmin, niin voi seuraavana kesänä lannoittaa hieman enemmän. Itse olen lannoittanut sekä kanankakalla että kastelulannoitteella muutaman kerran alkukesästä ja elokuussa syyslannoitteella (jos satun muistamaan). Aika vapaasti ovat meillä saaneet elellä. Liiallinen lannoitus saattaa sitäpaitsi haitata talvehtimista.

kärköilijä

Ostin juuri Clematis Jackmaniin ja se kukkii kauniisti : ))) En ole vielä istuttanut sitä mihinkään, vaan se on kaupan purkissa. Voiko sen istuttaa ruukkuun ja viedä talveksi kellariin vai miten kannattaa talvehtiminen tehdä.Minkä kokoinen ruukku olisi hyvä, ettei kasvia tarvitse siirrellä ensi kesänä taas uuteen ruukkuun.Taidan haluta toisenkin vai voiko tuosta ottaa pistokkaita. Ja vielä : Purkin juurella kasvaa toinen Clematis, jossa pienet valkoiset kukat. Mitäs ne ovat ?
Istuta vaan isompaan ruukkuun, mutta älä laita lannoitetta enää näin myöhään. Kärhöt tykkää reilunkokoisesta ruukusta, eli itse laittaisin vähintään 10 litran astiaan. Anna kärhön olla pihalla niin kauan kuin ruukku vaan pysyy sulana, pienet yöpakkaset ei haittaa mitään. Talvehtimispaikan olisi hyvä olla korkeintaan 10-asteinen, eli kellari on yleensä hyvä.

Pistokkaita ei kannata yrittää nyt ottaa. Keväällä ja alkukesällä juurtuu paremmin. Olisiko juurella kasvava mahdollisesti lumikärhö?
Kiitos nopeasta vastauksesta ja hyvistä vinkeistä : )))). Se ruukun juurella kasvava on pieni kukkainen n. 1cm:n valkoinen kukka ja keltainen keskus. Kukka muistuttaa metsätähteä.Muutoin köynöksen näköinen ja niitä on peräti 3 kpl.
Eipä kestä. Vinkeistä en tiedä, ovatko hyviä vai eivät, mutta niin olen itse tehnyt :) Enpä tuosta pikkukukasta osaa sanoa, mikä lienee... kuva auttaisi paljon.

En ole leikannut

Hyvin on kukkinut ja kasvanut. Keväällä ei kannata kiirehtiä kuivien oksien poistossa, sillä kuolleen nhäköisiinkin oksiin pullahtaa kuin yllättäen silmut, joista alkaa sohisten kasvaa usia oksia. Poistan kuolleet oksat vasta kun kasvi on jo selvästi lehdessä. Silloin näkee mistä kaikkialta niitä silmuja on puhennut.
 /   /  /  / Leikataanko kärhö aina talveksi alas?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta