Nainen 24v ja korkea kolesteroli

Susanna

Onko kokemuksia?
Kolesterolini on 5.8 josta ns huonoa on 3.8 ('saisi olla' max 3). Suvussani jonkin verran korkeaa kolesterolia. Itse en ole lihava, en polta, en juo, syön aika terveellisesti... Joten ei luulisi että kyseistä vaivaa on.
Työpaikkani terveydenhoitaja 'pelotteli' kalliilla kolesterolilääkkeillä, jos ei laske. Miten ihmeessä sitä saisi alas ilman lääkkeitä? Ei hinta pelota, vaan se että näin nuorena joutuisin elinikäiseen 'lääkekoukkuun', kun tähän mennessä en ole syönyt kuin allergialääkkeitä.

Netistä bongasin että sepelvaltimotauti on mahdollinen niille joilla on korkea kolesteroli, joten haluaisin kyllä tilanteen hoitoon, ennenkuin makaan infarktin saaneena ruumishuoneessa.. Näin 'liioitellen'..

25

26027

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .........

      Kokeileppa kalaöljyä. Suosittelin äidilleni ja mummolleni sitä sillä heillä on korkeakolestroli. Kuukauden päivittäisen käytön jälkeen heidän kolestrolinsa oli laskenut hyvälle tasolle ilman sen kummempia ruokavalion muutoksia. Kalaöljy ohentaa verta ja suojaa sydäntä, se tutkitusti laskee kolestrolia. Kokeile, sitä saa apteekista. Kokeile myös Becel tuotteita esim. leivän päälle. Luovu turhasta rasvasta, tee valintoja esim vaihda meetvursti kalkkunaleikkeeseen jne...
      Lisää kasviksia ruokavalioon, niin saat hyvän (hdl) kolestrolin nousemaan ja pahan laskemaan (ldl). Liiku paljon myös.

      p.s kirjoitetaanko se kolestroli vai kolesteroli =) (nolona...)

      • Täti

        kirjoitetaan näin,,,,:)


    • minde

      ja suvussa familiaalinenhyperkolestrolemia...vai mikä lie, joten älä sure =)

      Ruokavalio vaan tarkkailuun ja painoa vähän alas, kyllä se siitä!

      tsemppii!!!!

      • Susanna

        Painoindeksini on 22, eli en todellakaan tarvitse laihtua. Ja ruokavalioni on aika hyvä. Päivittäin hedelmiä ja kasviksia. En syö leikkeleitä leivän päällä, joten en niitäkään voi pois ottaa.. Mutta ajattelin kyllä suklaan unohtamista ruokavaliosta.. hmm.. vaikeeta.. =) Ja pitänee kai alkaa katseleen kaikkea vähärasvaista, kun ostoksilla käy.
        Ja liikunta.. Pitää varmaan lisätä, se ei kyllä ole vaikeata, nykyiseen vähään on helppo lisätä..

        Kiitos kaikille vastauksista! =)


    • Nita

      minulla oli 6,8 ja yritin syödä benecol tuotteita kalaöljyä ja muuten vähän katsoa mitä suuhun panin,En polta, juon viikonloppuisin viiniä, mutta syön terveellisiä rasvoja.Kävin uudelleen mittauttamassa ja oli laskenut vaan 6,7. Lääkäri ehdotti kolesterolilääkettä ja nyt minulla on 5,1 mutta lääkäri oli tyytyväinen koska hyvä kolesteroli on 1,7. Sain Simvastatiniä ja minusta se ei ole niin kallis lääke . Äidilläni oli 50 vuotiana jo korkea kolesteroli eikä mitään lääkettä ehdotettu. Hän on nyt 85 ja terve kuin mikä. Ei mitään lääkkeitä.

    • valitettavasti

      Itselläni on myös korkea kolestroli, 7.2.
      Äitini kolestroliarvo on 13, joten luulenpa perineeni korkean arvon häneltä. Muuten äitini on kunnossa ja muut riskitekijät vähissä. Hänellä on matala verenpaine, kuten minullakin, laiha, ei tupakoi eikä käytä alkoa.

    • kolesteroolia myöskin

      Minulal on kolesteroli samaa luokkaa kun sinulla. Meillä on perinnössä korkeaa kolesterolia. Vaikka olen pieni ja laiha sitä on silti.
      Lääkkeitä ei lääräriin mukaan aloiteta jos ei tupakoi, käytä alkoholia ole ylipainoinen.
      Minua neuvottiin käyttämään becel tuotteita ja syömään useimmin marjoja, hedelmiä salaattia. ja vähentämään suklaata keksejä.
      Perinnölliseen kolesteroliin ei voi vaikuttaa kovin paljoa itse, paitsi jos on ylipainosta johtuvaa kolesterolia.
      Tunnen erään naisen joka on pitkä ja hoikka, ja hänellä on kolesteroli yli 10! hänelläkin on perinnöllinen kolesteroli, se voi tulla oli kuinka laiha tahansa. Tärkeää on saada oikeanlaista rasvaa tarpeeeksi!
      muutamia vuosi takaperin normaali kolesteroli arvo oli alle 7 nykyään ollaan tiukempia. mutta ei Tosiaankaan ole syytä lääkitykseen eikä huoleen.

      • Susanna

        Äiti laittoikin illalla viestiä että hänellä on itsellään ldl 3.67 ja iskällä 3.91. Ja itselläni tosiaan 3.8. Äitinäitillä oli jotain 9.

        Toivottavasti saan puhuttua järkeä työpaikkani tolloon lääkäriin, joka kuitenki yrittää tuputtaa mulle lääkkeitä. Saavat varmaan provikkaa lääkkeiden kaupittelumäärästä.. =)

        Äitillä kävi muuten kiva juttu, tuli mieleen tuosta lääkärien 'omituisuudesta'. Hän kävi erikoislääkärillä suonikohjujen takia, kun vasemman jalan polven päällä on kohjuja aika paljon. Noh, lääkäri määräsi polvituen tms, kiristyssukan polven kohdalle. Äitin sitä käytettyä polven yläpuolella olleet suonikohjut tulehtuivat. Sitten hän menee pienen kylän kunnallislääkärin luo, joka ihmettelee suunnattomasti erikoislääkärin menettelyä. Nyt äiti syö särkylääkkeitä tms rentouttajaa, ja jalka paranee, onneksi.


      • Nita
        Susanna kirjoitti:

        Äiti laittoikin illalla viestiä että hänellä on itsellään ldl 3.67 ja iskällä 3.91. Ja itselläni tosiaan 3.8. Äitinäitillä oli jotain 9.

        Toivottavasti saan puhuttua järkeä työpaikkani tolloon lääkäriin, joka kuitenki yrittää tuputtaa mulle lääkkeitä. Saavat varmaan provikkaa lääkkeiden kaupittelumäärästä.. =)

        Äitillä kävi muuten kiva juttu, tuli mieleen tuosta lääkärien 'omituisuudesta'. Hän kävi erikoislääkärillä suonikohjujen takia, kun vasemman jalan polven päällä on kohjuja aika paljon. Noh, lääkäri määräsi polvituen tms, kiristyssukan polven kohdalle. Äitin sitä käytettyä polven yläpuolella olleet suonikohjut tulehtuivat. Sitten hän menee pienen kylän kunnallislääkärin luo, joka ihmettelee suunnattomasti erikoislääkärin menettelyä. Nyt äiti syö särkylääkkeitä tms rentouttajaa, ja jalka paranee, onneksi.

        eilen että suurin osa kolesterolista muodostuu maksassa, että vaan pieni osa imeytyy ruoasta.
        Sen takia ei varmaan paljoakaan auta vaikka ruokavaliolla yrittää saada se alas, jos on perinnöllinen taipumus siihen.Minulla on myös korkea verenpaine, niin kardiologi kai sen takia kirjoitti lääkettä, mutta kyllä pahaa tekee syödä niitä. Ei tiedä mitä muutaman vuoden päästä taas puhutaan kolesterolista, ja yhtäkkiä on vaan ollut pahasta syödä lääkkeitä.


    • N 38 v

      Tuttua joo, tosi kiva kun on sukurasitus. Olen laiha, syön terveellisesti jne, että ei paljoa tästä enää voi "parantaa".

      Mutta älkää nyt tuota alkoholia jauhako tällä palstalla, ALKOHOLI EI VAIKUTA KOLESTEROOLIIN, sen sijaan pieni käyttö päinvastoin vaikuttaa mutta positiivisesti!! Suomessa vaan joka aiheessa tuota alkoholilla pelottelua on, vaikkei olisi aihetakaan. Rööki onkin sit jo eri juttu.

    • Juha

      Antakaa joku vinkki että missä voi helposti mittauttaa hyvän ja huonon kolesterolin ilman ajanvarausta ja odottamista?
      Mitä maksaa kolesterolin mittaus?

    • Juha

      Sydänliiton sivulla on "testaa itsesi" linkki,
      eihän pelkästään kohonneen kolesterolin pitäisi aiheuttaa vaaraa jos muut asiaan vaikuttavat tekijät on kunnossa.

    • Ovidiu

      Familiaariseen hyperkolesteromiaan (josta kenties kärsit) ei liene ole poppakonsteja, mutta kuten esille on jo tullut, pelkkä korkea kolesteroli ei yksin aiheita sydänsairautta. Eivätkä nuo lukemat vielä ainakaan kovin huolestuttavalla tasolla ole.

      Lääkehoito on ihan perusteltua, jos kolesteroli ei ota laskeakseen tai se nousee. Oletko kokeillut asetosalisyylihappoa, esim. Primaspania tai Aspirin cardiota 100 mg/pv (vai oletko sillekin allerginen)? Siitä on ainakin hyötyä jos korkean kolesterolin lisäksi sinulla on korkea Hb eli "paksu veri".

      Keskustele lääkitysasiasta mieluummin lääkärin kuin terveydenhoitajan kanssa, niin ei tule niin helposti ylilyöntejä. Pelottelu kun ei kohdallasi toimi, elämäntapasi ovat jo kunnossa!

    • Auttanut

      Tiedän tutun, joka on saanut kolestrolin laskemaan punariisillä. Siihen en sitten ota kantaa onko lääkkeet, vai luontaistuotteet parempia. Kohonnut kolestroli on myös suvussa kulkeva rasite ei yksin ruokavaliosta ym. johtuva. http://www.ostokset.fi/pd/b3cd644d/

    • rasvasuoni mies 35v

      luin että sinulla olisi 5.8 kolesteroli, minulla todettiin äskettäin tri glyseroli mikä mittaa veren rasvapitoisuutta oli varmaan ennätys 19.25 viitearvon ollessa alle 2 kokonais kolesteroli on 11 ei muuta kun koko ruokavalio uusikos, tai elo loppuu lyhyeen, mutta olen ihan pihalla. Vinkkejä kiitos ja äkkiä

      • sama vika

        Onko sinun kilpirauhasarvot tutkittu?


    • Kolelääkitty
    • normaalia

      "" Ainoa potilasryhmä, jolla on merkitystä kolesterolin vähentämisellä, on familiaarista hyperkolesterolemiaa sairastavat (n. 7000 henkilöä Suomessa), eli ne joilla geneettisen perimän vuoksi maksa muodostaa huomattavasti liikaa kolesterolia (kokonaiskolesteroli 15-20). Muille kolesterolilääkkeitä käyttävistä kolesteroliarvojen keinotekoinen pienentäminen on terveydelle haitallista. ""

      70-luvulla Suomalaisten kokonaiskolesteroli oli n. 7
      Norjassa kokonaiskolesterolin yläraja on 6,9 ja Suomessa 5,0
      Yli puolet infarktin saaneista omaavat alle 5 kokonaiskolesterolin Suomessa
      Miesten ihanteellinen kokonaiskolesteroli on 5–7 ja naisten 6–9 mmol/l


      http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

    • Ei lääkekoukkuun

      Kokeile Polikosanol!!! Tämä on luontaistuote joka alentaa kolesterolin ilman sivuvaikutuksia. Eikä sinun tarvitse pelätä joutua lääkekoukkuun. Tuote on seos alifaattisia alkoholeja sokeriruo'on vahoista.

    • Perehtynyt

      On tutkittu ja todettu, että eläinperäinen ruokavalio nostaa kolesterolia ja sydänsairauksien sekä jopa syövän kehittymisen riskiä, kun taas kasviperäinen ruokavalio korjaa ja eheyttää huonovointista kehoa sekä ylläpitää terveen kehon hyvinvointia. Vähennä eläinperäisten ruokien kulutusta (myös maito, juustot ja kananmunat) ja lisää ruokavalioosi runsaasti kasviksia. Netistä saa helposti lisäinfoa esim kalsiumin ja proteiinin saannista kasviperäisen ruoan kautta.

      Katsoin tässä Netflixistä mielenkiintoisen, aiheeseen liittyvän dokkarin Forks over Knives, jota voin kyllä suositella kaikille!

    • lue asioita

      Ei eläinrasvat nosta LDL kolesterolia.

    • Minä

      Multa kysyttiin,syönkö makkaraa usein,kun oli kolestroli yli 7...hoitajan mukaan nostaa arvoja

    • terve kansa

      Professori Kari Salminen uusimmassa sähköpostissaan (Leino Utriaisen sähköpostiryhmässä):

      "Muistuttaisin parista suomalaisesta tutkimuksesta.

      1. Strandberg T, Valvanne J, Erkinjuntti T ym. Seerumin lipidiarvot helsinkiläisillä vanhuksilla. Suom Lääkäril 1991;46:1256-60.

      Lainaan ingressiä: "Helsingissä 75-, 80- ja 85-vuotiaista vanhuksista tehdyssä terveystutkimuksessa todettiin etenkin vanhojen naisten kolesteroliarvojen olevan varsin korkeat. Kokonaiskolesterolipitoisuus ei erotellut sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia sairastavia terveistä. Päinvastoin, yli 75-vuotiaiden kolesterolipitoisuus näytti korreloivan posotiivisesti hyvään terveydentilaan". Näin siis Strandberg et co aikoinaan. Nyt näitä henkilöitä lääkitään.

      2. Kansaneläkelaitos: Tätä tutkitaan, joulukuu 1997. Veren kolesteroliarvot eivät ennusta sydän- ja verisuonitautikuolemia eläkeikäisillä. Perustuu julkaisuun Räihä I, Marniemi J, Puukka P ym. Effect of serum lipids, lipoproteins, and apolipoproteins on vascular and nonvascular mortality in the elderly. Aterioscl Thromb Vasc Biol 1997:17:1224-32.

      Lainaan johtopäätöstä: "Kansaneläkelaitoksen ja Turun yliopiston yhteisessä tutkimuksessa seurattiin 11 vuotta 347 turkulaisen yli 65-vuotiaan ihmisen elämää. Veren korkea kolesterolipitoisuus ei ennustanut lainkaan sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia. Sitä vastoin matalat kolesteroliarvot ennustivat muista syistä johtuvia kuolemia". Tänä päivänä ymmärtääkseni ko. ikäryhmä on keskeinen kolesterolilääkityksen kohde.

      Ehkä nämä mielellään unhoon jääneet tutkimukset voitaisiin nostaa esiin.

      Kari Salminen"

      https://www.facebook.com/christer.sundqvist/posts/10152029583548171?stream_ref=1

    • Anonyymi

      Vähensin radikaalisti valkoisen sokerin käyttöä. Kokonaiskolesteroli nousi 5-6.
      Verenpaine ihan hyvä 110/55. Ei koskaan huippaa tms. Ainoastaan silloin jos ei ole syönyt mitään vähään aikaan. Harrastan päivittäin liikuntaa, kotikuntosalia, rentoutumista, hengitysharjoituksia, ei stressiä koskaan. Syön terveellisesti mielestäni, ainoa pahe on ollut valkoinen sokeri,
      Syön yleensä kananmunia, kanaa, kasviksia, marjoja, hamppuöljyä, jasmin riisiä, oreganoa, banaani, urtekramin luomu kaurapuuroa, kaneli... Siinä yleensä ruokavalio, ja samaa syö koirakin. Kerran otti sydämmestä kun menin paastoomaan yli 24h putkeen, ja unohdin kitata suolaa veden kanssa, joka kuulemma tosi tärkeetä paastossa. Sydänkivut meni ohi 3 päivässä. Ei rytmihäiriöitä tai mitään sellaista. Tyhjällä vatsalla keho ei tykkää yhtään jos alan treenaamaan, sitten ottaa pumpusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1751
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe