AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  /  / jäälyhty

jäälyhty

39 Vastausta 27 057 Lukukertaa
Osaako kukaan neuvoa jäälyhdyn tekemisessä? Ämpäriin vettä ja jäätymään, mutta miten keskelle saadaan "tyhjä tila" kynttilää varten? Kaatamalla osa vedestä pois ennen kuin se on ehtinyt jäätyä?

riko pää

Ämpäri vettä täyteen ja annetaan jäätyä yön yli, tai tieteski pakkasesta riippuen, sit vaan rikotaan jää toisesta päästä ja kaadetaan vesi pois... eli ei anneta jäätyä umpijäähän.

Jos käy niin, että ämpäri menee umpijäähän

niin kolon kynttilälle voi tehdä peltitölkillä, johon laittaa kuumaa vettä ja sitten kärsivällisyyttä.

Et anna jäätyä kokonaan

Lapsena kotona tuli urakoitua aina piha täyteen jäälyhtyjä. Illalla vaikka ämpäriin vettä ja ulos, aamulla sitten ämpäri lämpöiseen että lähtee irti. Ylimääräinen vesi pois ja lyhy on valmis. Laita ämpäri maahan niin pohja ei jäädy kunnolla.

vastaus

En kyllä tunnustaudu uusavuttomaksi, ainakaan vielä. :) Olen 34-v. etelä-Suomesta, ja on kulunut ainakin 25 vuotta siitä, kun olen viimeksi tehnyt jäälyhdyn.

No

Eikun menestystä ja tunnelmallisia hetkiä jäälyhtyjen loisteessa sinne etelä-suomeen:)

hyvä se on toista solvata

kun ei itsekkään osaa,vaikka jossain peräpohjolassa asuukin!

väriä

Jäälyhdystä saa värillisen värjäämällä ämpärissä olevan veden jollakin keinolla kuten esim. vesiväriä, karamelliväriä tai vaikkapa punajuurisäilykkeen mehua mukaan.

Uusi jäälyhty

Vaihtoehto "ämpärilyhdylle": täytä tyhjät maitotölkit vedellä ja jäädytä umpijäähän. Sitten revit tölkin pois, asettelet 5-6 jäätä pystyyn ympyrän muoton ja ympyrän keskelle esim. hautakynttilä. Valo heijastelee kauniisti jääpaloista. Eikä tarvitse tehdessä vahtia jäätymisvaihetta, kuten ämpärillä. Kestää myös pitempään, kuin ämpärilyhty.

tee näin

Hei,
Noin -30 asteen pakkasessa täytä ämpäri illalla klo 21 ja nosta sisään aamulla klo 9. Luhempi keli vaatii eri ajat. Kokeilemalla näet.Kippaa saunassa lattialle. Sitten mielipide-eroja: jotkut tekevät reiän sekä alle, että päälle. Jos näin tekee kynde on helpoin asetella pohjan kautta ja höyryt pääsevät poistumaan yläkautta. Yläreikä on joka tapauksessa tehtävä tai höyrystyvä vesi sammuttaa kynttilän.
Miten sitten tehdä reikä hakkaamatta koko tekelettä halki? Koverra naulalla tai taltalla varovasti pieni kolo haluamasi reiän kohdalle. Sitten kaada yhtä varovasti kuumaa vettä haluttuun kohtaan. Siistiä.

Tarkkana jäätymisen kans

Oman kokemukseni mukaan 30:n asteen pakkasella jäälyhty on jo neljässä tunnissa valmis! Menee kyllä pankkojäähän, jos koko yön on ulkona!! 20 asteella menee n. 6h jäätymiseen, 10 asteen pakkasella tarvii olla melkein vuorokauden.

oikeasti hyvä neuvo

Eli ämpärin sisään vettä & toinen, pienempi ämpäri (jonka sisään jotain painoksi, että menee alaspäin). Se irtoo kun kaadat siihen kuumaa vettä sisälle.

dii

Möhlimisen mahdollisuus on suuri, jos laittaa sangon toisen sisää jäätymään näihin pakkasiin.

Laita vettä ämpäriin, ämpäri pihalle ja aamulla sisään hetkeksi sulamaan. (paitsi jos on -25, ei tarvi olla kauan ulkona) Sulata sen verran, että jää irtoaa ämpärin laidoilta. Kaada liika vesi sisällä viemäriin, niin ei kädet jäädy ulkona. Koputtele veitsellä reikä "kattoon", jos se on jäätynyt umpeen. -> Ja lyhty pihalle kynttilän kera.

Toinen kiva lyhty tulee, kun jäädyttää vettä maitopurkeissa. Lado jäiset palikat lyhdyn muotoon hangelle ja se on siinä!

maitotölkeistä

maitotölkit voi myöskin jäädyttää vaan osittain, sitten terassille ja tuikku sisään. Jos haluat tuikun palavan ihan loppuun asti, laita joku eristävä lappu tuikun ja jään väliin. Kokeiltu on, tuikut ei pala loppuun asti. Lapin paukkupakkasilla koristeet illanviettoa varten valmistuivat tunnissa(-30).
Tuo olikin hyvä tietää, ihmettelin juuri, miksi tuikut eivät pala loppuun vaan tulee keskelle reikä ja viimeistään tunnin palamisen jälkeen ovat jo käyttökelvottomia. Pitää kokeilla tuota eristystä alle.

hyvä vinkki

itselläni on tälläkin hetkellä jäätymässä.laitoin sankon reunoille havun oksia ja eikun vettä päälle siitä tulee tosi hienoja,samoin kukkia voi laittaa reunalle ja siihen vettä.itse ainakin olen tykännyt tälläisista vaihtelusta,mutta muista laittaa kukissakin kukka puoli alaspäin koska sehän on loppujen lopuksi se päällysosa.hyviä jäälyhtyjen tekohetkiä sinulle.

jäälyhty

Laita ämpäri täyteen kylmää vettä ja ulos lumeen, jos on lunta, anna olla n. 2vuorokautta. Itse sain juuri onnistumaan elämäni ensimmäisen jäälyhdyn, tosi upea, kun värjäsin vielä veden punajuurimehulla.Kokeilin eilen illalla yhtä, joka oli ollut 1 vuorokauden, siitä tuli matalampi ja säröreunainen, mutta käyttökelpoinen.(astia voi olla muukin kuin ämpäri)Kokeilen juuri miten onnistuu isossa kattilassa.Pakkasesta riippuen seurattava, ettei mene umpijäähän. Onnea.

hullutellaan nyt tälläkin asialla

Pihassa odottaa 1000l vesisäiliö, niitä muovisia joissa metallikehikko ympärillä. tarkoitus olisi laittaa vettä täyteen ja jäädyttää lähes umpeen, vaijeri ympäri ja maasturilla ympäri, jollain väkivallalla poistaa se muoviastia/metallikehikko ja iso ulkoroihu sisälle..... no katsotaan nyt millai äijän käy.

No,

Kuis äijän kävi? :)

Helpolla kauniita

Laita ämpäri vettä täyteen ja ulos jäätymään.
Jäätyneen ämpärin kannat pesuhuoneen hananalle ja päästät kuumaavettä ämpärin keskipisteeseen.
Jos ei ollut jäätynyt täysin niin kuumaa vettä eitarvita paljoa.
Jos jäätynyt täysin niin menee vähän enemmän.
Lyhty on kaunis ja pyöreäreunainen,sitten vaan ulos pakkaseen.

-14

kun pakkasta -14 astetta riittää 14 tuntia ulkona....tulee sopivan paksu lyhty....ja kaunis:)
Muista juoda paljon appelsiinimehua, niin tulee kauniin keltaista pissaa :-)

Maitopurkeista

Jos joku on rakentanu maitopurkkipalikoista jonkinlaisen raknnelman, niin laittakaa niistä kuvia jos saisin vinkkejä niisä.
Reiän lumilyhdyn kattoon saa helposti porakoneella<;)

Näin se

Vettä ämpäriin, ei ihan täyteen, noin 5 cm reunan alapuolelle. Ulos terassille tai maahan, veden tulisi tietysti olla kylmää. 10 asteen pakkasella semmoiset 7-9 h riittää, 20 ehkä 3-6 h. Sen jälkeen kuumaa vettä vain päälle ja kynttilä sisään! Öljykynttilät on parhaimpia!

Mikä meni vikaan?

15 astetta pakkasta, lyhdyntekeleet 15 h ulkona. Oli jäätynyt vain n. sentin verran reunoilta, mutta päällä oli paksu jääkansi: sehän hajosi suklatusvaiheessa tietysti käsiin :(

Olisiko veden lämpötilalla osuutta asiaan? Laitoin nimittäin aika lämmintä vettä sankoihin...

Ja mistä sen ylipäänsä tietää, ettei vesi ole jäätynyt sangossa kokonaan umpeen? Millä kannattaisi tehdä se vedenpoistoreikä jäiseen lyhtyyn?
Kannattaa toki auttaa pakkasta ja laittaa lähtökohtaisesti kylmää vettä. En osaa aikoja sanoa, kun aina on ihan mutu tuntumalla lyhdyt tehty, mutta sellainen yön yli jäädytys noila pakkasilla on varmaan ok. Sankossa tehtynä valmiin jäälyhdyn pohjahan on se mikä jäädyttäessä on veden pinta. Eli siihen tulee paksuin jääkerros. Reunoille noin sentti on ihan hyvä. Irrottaminen kannattaa tehdä niin että kaataa sankon ylösalaisin varovasti esim. kylpyhuoneen lattialle ja suihkuttaa /valelee sitä melko lämpimällä vedellä, mutta ei liian kuumalla ettei jää laajene ja halkea. Kun sankosta kuuluu pieni "flop" ääni, niin jää on irronnut sankon reunoista. Silloin varovasti nostat sankon pois ja jäljelle jää valmis lyhty. Sankossa olleen veden pohja on nyt jäälyhdyn suuaukko ja yleensä sopivalla jäädytyksellä se on luonnostaan auki. Voi olla että siinä on ohut jääkerron joka pitää varovasti rikkoa. Jos jäätyminen on mennyt liian pitkälle on jäätä pohjassakin ja sitä pitää sitten varovasti rikkioa /sulattaa. Jokatapauksessa se on pohjassa aina ohuempaa, kuin muualla. Erittäin varovasti sitten alkuun lappoat vettä pois jollakin kauhalla tai mukilla tms. ja loput kaadat pois tukevalla otteella.
Jäälyhdystä pitäisi kyllä näkyä kun tarkasti katsoo kuinka paksut ne seinät on. Jos ei seiniä erotu tai vesi liiku ollenkaan, niin sitten on umpi jäässä. Luultavasti silloin on myös havaittavissa reilua pulistumissa pinnassa tai sankossa, sankko voi olla jopa mennyt rikki. Jäälyhty on valmis kun reunojen paksuus sankon pinnalta (valmiin lyhdyn pohjalta siis) katsoen on noin sentti - kaksi)
Tämä on näitä fysiikan omituisuuksia, mutta itse asiassa lämmin/kuuma vesi jäätyy nopeammin kuin kylmä. En osaa tarkemmin sanoa mikä on optimilämpö, eikä ero suuren suuri ole, mutta kuitenkin näin päin.

ai käy.

Eikö kukaan ole tehnyt tuikkulyhtyjä kakkuvuoassa? jäädytys umpijäähän ja eikun lyhtykynttilä tai tuikku palamaan. Toimii jopa kesällä jonkin aikaa.

Iso jäälyhty

Maalla pienenä asuessani ja nykyään joskus jouluja viettäessäni olen tehnyt jätti jäälyhtyjä joen tai järven jäätyneestä jäästä. Pienelläkin kynttilällä saa aikaiseksi suuren valon lähteen pihalle, kun hakee neljä isoa (niin isoa kun jaksaa rannasta raahata paikalle minne lyhdyn haluaa) jäälauttaa ja muuraa ne kiinni toisiinsa lumella "kuutioksi" ja vielä yksi laatta päälle katoksi, mutta ei niin, että se sulkisi ilman kierron kokonaan. Muutkin muodot tietysti toimii ja pienemmistä jään kappaleita voi tehdä pienempiä lyhtyjä. Tuota olen paljon miettinyt, enkä ole vielä keksinyt miten tekisin vastaavan lyhdyn ilman luonnollista jäänlähdettä, kuten järveä. Miten jäädyttäisin kohtuu isoja ja paksuja jäälevyjä rivitalon pihalla? Olisiko kenelläkään hyviä ideoita?
Mitä turhia tommoista tekee, ihan tavarataloissa myydään muovisia jäälyhtyjä 1€ hintaan halvemmaksi tulee ja kestävätkin HUOMATTAVASTI paremmin.

Samalla kannattaa ostaa ulkokäyttöön tarkoitettuja led kynttilöitä noin ei tartte jokapäivä kynttilöiden kanssa säheltää sormet jäässä.
...ja näin saadaan aikaan rumia "lumi"lyhtyjä, jotka tuovat joulumielen... No joo toimii varmaan joillain, jotka eivät osaa itse tehdä käsillään mitään tai ovat vain niin laiskoja, etteivät jaksa. Ehkä ihmiset eivät ole noin uusavuttomia vaan haluavat itse tehdä kauniita lyhtyjä mieluummin, kuin ostavat jotain rumaa muovista rihkamaa.

"...muovisia jäälyhtyjä 1€ hintaan halvemmaksi tulee..." <-- eikös vesi ole aika halpaa. Ja jos ei veteen ole varaa, voi ulkoa sulattaa ensin lunta sisällä ja sitten jäädyttää. Ämpäreitä tai muita muoteiksi kelpaavia astioita löytyy kuitekin varmasti kaikista kodeista. Selvästi halvempaa.
"..ja näin saadaan aikaan rumia "lumi"lyhtyjä, jotka tuovat joulumielen.." Niin hieman kauempaa et erota onko kyseessä aito vai muovinen jäälyhty.

"Ehkä ihmiset eivät ole noin uusavuttomia vaan haluavat itse tehdä kauniita lyhtyjä mieluummin"
Aloitus viestistä päätellen ovat uusavuttomia, ei mikään ihme, ei nykyään vanhemmat tee lastenkanssa mitään ei edes tämmöisiä yksinkertaisia asioita. Mutta tosiaan toi muovilyhty oli kirjoitettu lähinnä puolvitsinä, mutta useimmille nykyihmisille muovi jäälyhty on parempa vaihtoehto kuin itse säheltäminen.

"itse tehdä kauniita lyhtyjä mieluummin, kuin ostavat jotain rumaa muovista rihkamaa."
Oletko aivan varma? hyvänä esimerkkinä toimii http://keskustelu.suomi24.fi/node/9544769 jossa aloittajalle eivät kelpaa aidot vaan nimenomaan haluaa muovia.

"Ämpäreitä tai muita muoteiksi kelpaavia astioita löytyy kuitekin varmasti kaikista kodeista. Selvästi halvempaa."

Noin oli ennen, nykyään monellakaan ei ole mitään 10l ämpäreitä kotona, toki jollain kattilalla voi tehdä, mutta kun jäätyykin läpi niin kattila pilalla ja uusi 16€. Ämpäritkin ovat nykyään kalliita, joten muovinen jäälyhty tulee halvemmaksi. Sekä muutama vuos sitten suoja jaksoja tuli joten jäälyhty kerkesi sulaa useaan kertaan ennen jouluaattoa..

Näin onnistuu

Ei hajoile ämpäri, kun laittaa siihen kylmää vettä (älytöntä haaskata lämmintä!), vie ämpärin ulos ja laittaa sen päälle jonkun eristelevyn. Pinta pysyy sulana tai jäätyy korkeintaan ohuelti, ja ylimääräisen veden saa näppärästi kaadettua pois. Jos lyhty ei lähde ämpäristä suosilla pois, voi sen ottaa sisälle vähäksi aikaa ja jo lähtee.
"Ei hajoile ämpäri, kun laittaa siihen kylmää vettä (älytöntä haaskata lämmintä!)"
Veden lämpötila vaikuttaa vain jäätymisnopeuteen, ei muuhun. Vesi laajenee jäätyessä joka hajottaa ämpärin, ihan yleistietoa, mutta ei kai nykyään?

Monet laittaa veteen lunta jolloin kylmenee entisestään, mikäli kraanasta ei tule jääkylmää, näin pystyy nopeuttamaan lyhtyjen tekoa.

"ämpärin ulos ja laittaa sen päälle jonkun eristelevyn. Pinta pysyy sulana tai jäätyy korkeintaan ohuelti"
Ja näitä eristelevyjä on nykyihmisillä kaapit sitten pullollaan?
Mutta eristelevy vain hidastaa jäätymistä, eikä todellakaan estä ämpärin hajoamista.

"Jos lyhty ei lähde ämpäristä suosilla pois, voi sen ottaa sisälle vähäksi aikaa ja jo lähtee."
Parempa laskea ämpärin sivuihin suihkulla vettä näin nopeammin saa irti, samaten suihkulla voi tehdä kolon mikäli kokonaan jäätynyt.

Toisinsanoen sinun pitää tietää ämpärin koko, muoto, materiaali sekä veden lämpötila sekä kuinka kylmä on silloin kun teet jäälyhtyä, lämpötilat muuttuu hyvin nopeasti joten väkisin aina silloin tällöin jäätyy kokonaan, mikäli ei tunnin välein käy katsomassa paljonko jäätynyt.

Muutama päivä sitten nukkumaan mennessä -10c yöllä -25c vaikka säätiedotus lupas -15c että silviissiin.
Veden lämpötila vaikuttaa vain jäätymisnopeuteen, ei muuhun. Vesi laajenee jäätyessä joka hajottaa ämpärin, ihan yleistietoa, mutta ei kai nykyään?

Vain osittain totta. Vesi laajenee kyllä jäätyessään, mutta sepä laajenee myös lämpötilan muuttuessa. +4 asteinen vesi on kaikkein 'tiheintä', ja siksipä se vaatii pienimmän tilavuuden. Eli kun laitat +4 asteista vettä, se laajenee enemmän kuin 0-asteinen vesi, kun molemmissa tilanteissa vesi jäädytetään.
Miten te voitte saada aikaan ihanasta jäälyhdystäkin tällaisen juupas-eipäs-keskustelun?
Mä ainakin haluan, että se vesi jäätyy nimen omaan siitä päältä ja että se ämpärin pohjalla oleva vesi ei jäädy. Näin saa paremmin pystyssä pysyvän lyhdyn. Eli ei voi silloin siihen päälle mitään eristyslevyä laittaa. Mutta ei onneksi ole mitään ydinfysiikkaa vaan pärjää ihan maalaisjärjellä jäälyhdyn tekemisessä.
Kaunein jäälyhty tuli ilmapallosta! Ihan tosi, kokeilkaa. Pari kolme ryhmään ja on kaunista katseltavaa....
 /   /  /  / jäälyhty

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta