AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

 /   /  / ILMASTOINTIPUTKIEN ERISTYS?

ILMASTOINTIPUTKIEN ERISTYS?

27 Vastausta 31 732 Lukukertaa
Mikä se nyt on oikea tapa noiden ilmastointiputkien eristyksessä?
Toiset väittävät että ne putket jotka jäävät puhallusvillan alle eivät tarvitse alumiinipintaista levyeristystä vaan se puhallusvilla riittää?
Taas toinen puolisko sanoo että kaikki putkistot on eristettävä alumiinipintaista levyeristystä käyttäen ja vielä tuplana.
MIKÄ ON TOTUUS?

eristys

Jätetäänkö ne putket tosiaan puhallusvillan sekaan?
ei kai sentään?!

Joka tapauksessa kaikki putket kylmässä ulkotilassa eristettävä mielellään 100mm verkkovilla.
Jos ohuempaa eristysta LTO:n teho heikkenee jos putket kulkevat kylmässä ullakossa. Raitis ja poistoilmaputket saattavat kondensoida jos ei lämpöeristetä ullakolla.

TOTUUS

Jos putkessa on kylmempää ilmaa kuin ympäristössä, se vaatii eristeen ulkopuolisen höyrysulun.
Muuten vesihöyry kulkeutuu eristeen läpi kylmän putken pintaan ja kondesoituu siihen ja valuu sitten vetenä ties minne.

Jos putkessa on lämpimämpää ilmaa kuin ympäristössä, ei höyrysulkua tarvita, koska mitään kondensoitumista ei tapahdu kanvan ulkopuolella. Sisäpuolellahan voi tällöin kondensoida, ellei lämpöeristys ole riittävä.

oi voi

Siis paras tulee jos laittaa kaikki putket 2 x eristettynä alumiinipintaisella 50mm eristeellä.
Hintaahan tälle tulee mutta onpahan hyvin tehty!

Kosteus ulkopuolella

Meillä on käynyt juuri niin, että heikkojen eristeiden takia (???) osa poistoilmaputkista kondensoitui ulkopuolelta ja kasteli eristevilloja niin, että pisaroita tuli kattopaneelin läpi saunaan. Viime aikoina ei enää ole tullut, koska olemme yrittäneet korjata asiaa. Edessä kuitenkin ilmastointiremontti, kunhan ilmat lämpenee ja kelit kuivenee.

Minä tein näin

Asensin konellisen ilman vaihdon n. 10 vuoden asumisen jälkeen.
Puukotin kattovilloihin 200 mm. syvät urat, joihin putket asensin. Sitten villat takaisin, päälle 125 mm karhuntaljalevy, ja lopuksi tervapahvi tuulensuojaksi.
Hyvin pelaa.

TOTUUS osa 2.

Aikaisempaan lisäten, ei sitä mitenkään muuttaen, täsmennyksenä olettaen, että ulkona on yleisesti ottaen tarkasteltavissa tilanteissa kylmempää kuin sisällä:

Raitisilma sisään: Ullakolla (kylmässä) oleva kanavan osa, riittää, että kanava lämpöeristetään. Sama kanava (lämpimässä) huonetilassa vaatii kosteussulun eristeen ulkopintaan.

Jäteilma ulos: Ullakolla (kylmässä) oleva kanavan osa, riittää, että kanava eristetään. Sama kanava (lämpimässä) huonetilassa vaatii kosteussulun eristeen ulkopintaan, koska lämmöntalteenottolaitteessa jäteilman lämpötila voi laskea kastepisteen alapuolelle. (Lämpötilahan ei voi laskea ulkolämpötilan alapuolelle, ellei kyseessä ole lämpöpumppu)

Lisäksi on huomattava läpiviennissä kylmästä lämpimään ympäristöön: Kosteus voi kulkeutua myös kanavan suuntaisena eristeen sisällä, joten höyryn kulku pitää katkaista kanavan suunnassa läpivientikohdan eristeessä.

Höyrysulun pitää olla todella hyvä, sillä kondensoituminen on jatkuvaa ja vesihöyry kulkee pienestäkin reiästä. Eristeen paksuudella ei mitenkään voi korvata höyrysulkua.

Siis tärkeätä on höyrysulun laatu oikeassa paikassa. Ei riitä, että käytetään alumiini tai muovipintaisia eristeitä, höyrysulun on oltava KAASUTIIVIS joka kohdasta.

Höpsistä

Ei se noin juhlallista ole. Pelataanhan pääasiassa lämpimällä ilmalla, joten kondensoituminen ei ole mikään ongelma, paitsi tuloilmaputkella talvella. Sekin vain lyhyellä matkalla koneen yläpuolella.

Erityksessä tulee huomioida, että tuloilmaputki pitää eristää kunnolla. Tämä sen takia, että se ullakolla kulkiessaan ei kuumenisi kesällä suotta.

Villaa kunnolla päälle, eikä mitään höyrysulkuja. Pahimmassa tapauksessa ne vain mädättävät välikaton rakenteita.

Noinhan sitä tehdään hometaloja

Vai niin

Taitaa Mollierin diagrammi olla sinulle tuntematon käyrästö. Kerrohan, milloin hyvin eristetyn ilmakanavan sisä- tai ulkopuolelle kondensoituu vettä!

Tässä kompuroidaan sellaisissa perusasioissakin, että jos ei niitä osaa, on parempi jättää höyrysulut pois. Kokemuksesta tiedän, että niiden merkitys on lähinnä teoreettinen. Jos kattovillat talvella vähän kostuvat, niin kyllä ne kesällä kuivuvat. Nou hätä.

Kyllä on Mollier hyvinkin tuttu

Etkö tuosta ylläolevasta ymmärtänyt? Lämpimän ilman kosteus kulkeutuu huokoisen eristeen läpi kylmään pintaan, oli eristepaksuus käytännössä mikä tahansa, ellei kosteussulkua ole ulkopinnassa.

Juuri tuo mainintasi "jos kattovillat vähän kostuu, kesä kuivaa" kuvaa hyvin tuota hälläväliä tyylin rakentamista, jota tapahtuu tiedon ja taidon puuttuessa.

Kylmässä ullakkotilassahan ei kosteussulkua kanavan ympärillä tarvitakaan, jos tuo totuus-teksti yhtään meni perille, koska ulkopuolella ei ole lämpimäpää ilmaa kuin kanavassa.

Luuletkos muuten, että on sattumaa, että kylmät vesijohdot eristetään kosteussuluin ulkopinnastaan ja jäähdytysputkistojen eristyksessä käytetään vain umpisoluisia eristemateriaaleja?

Menehän tavaamaan se Mollier uudestaan! Vilkaise niitä höyrynpainearvoja myös.

Käytäntö

Kyllä nuo asiat ovat minulle hyvinkin tuttuja jo 70-luvulta.
Mutta käytäntö on toista. Kun täällä meren rannalla myrsky lyö lunta välikatolle niin että vettä valuu höyrysulun raoista sisäkattoonkin, täytyy vain todeta että kyllä luonto hoitaa asian..

Jotakin jäi

Kyllä niitä sulamisvesiä jää höyrysulun päällekin, mutta aurinko hoitaa asian..

Hengitys

Kyllähän sen höyrysulun voi laittaa, kunhan se tulee oikeaan paikkaan. Absoluuttisen tiiviiksi sitä ei kuitenkaan saa, ja siksi on huolehdittava seinien ja välikaton tuuletuksesta.

Jos radon ei ole kauhistus, voi ilmanpaineen sisällä vetää vähän miinuksen puolelle - juuri tuon vuotavan höyrysulun takia.

Oletko aivan pihalla?

En ole maininnut sanallakaan seinien höyrysuluista, vaan kanavien eristeiden päälle laitettavasta höyry/kosteussulusta.

ilmanvaihdon ihmeet

kertokaa tumpelo rakentajalle riittääkö 9mm solukumi + 20mm lami villa jäähdytetylle tulo ilmalle ja paljonko pannaan verkkovillaa yläpohjaan kun päälle tulee vielä 20cm puhallus villaa. ja koneista, KAIR 180 , SUN AIR 550 vai joku muu johon sais viilennyksen maalämmöstä,elektroniikalla vai käsisäädöllä? meneekö rahat hukkaan?

Sekasotku

Ei tuosta jutustasi saa selvää. Soita laitteen valmistajalle. Siellä varmaankin neuvotaan.

Eristyshommissa mokaaminen pilaa koko kalliin systeemin hyödyt.

Eiku

Minä jo kerroin yleisistä periaatteista, kun täällä tuputetaan muovia ja alumiinikalvoa joka paikkaan.
Niillä hometaloja tehdään. Koneellisen ilmanvaihdon ongelmahan on lähinnä liian kuiva ilma.

????????????

Jos käyttää alumiinipintaista 2x50mm levyä ja teippaa ilmastointiteipillä saumat umpeen niin luulisi sen olevan tiivis?
Mitähän höyrysulkumuoveja tässä pitäisi käyttää että hyvä tulee?
Uretaanilla läpiviennit umpeen.

!!!!!

http://www.rakennustieto.fi/LVInet/20448/20448.htm

"Ilmanvaihtokanavien eristeet

Ilmanvaihtokanavat on lämmöneristettävä, jos ne sijaitsevat tilassa, jonka lämpötila poikkeaa kanavan lämpötilasta (esim. kanavat kylmällä ullakolla sekä lämmitys- tai jäähdytysilmaa johtavat kanavat). Jos kanavassa virtaa ympäristöään kylmempi ilma, vaatii eristys kylmävesijohdon tapaan höyrytiiviin päällysteen. Tähän sopivia lämmöneristeitä ovat esim. alumiinifoliolla päällystetyt vuorivillamatot PAROC LAM, PAROC AIM tai polyeteenistä valmistettu PARATEN.

Kanavan kulkiessa rakennuksen eri paloteknisten osastojen läpi, on kanava määrätyiltä osin paloeristettävä tarkoitukseen tyyppihyväksytyillä verkkomatoilla PAROC 80CVM tai PAROC 80AVM tai palosuojalevyllä IPL. Myös PAROC-vuorivillakourut ovat tyyppihyväksyttyjä paloeristeitä ja sopivat luonnollisesti myös lämmöneristeeksi.

Kanavan sisäpuoliseen äänenvaimennukseen soveltuu erikoiskuitukankaalla päällystetty, hyvät äänenvaimennusominaisuudet omaava levy IVL.

Radon-kaasun poistoa varten mahdollisesti asennettavissa rakennuksen alustan tuuletuskanavissa ilman lämpötila ja kosteus vaihtelevat vuodenajasta riippuen. Kosteuden tiivistyminen kanavan seinämiin voidaan estää eristämällä ne esimerkiksi AE-kourulla tai LAM- matolla. "

Siis alumiinifolio eristeen pinnassa on juuri se höyrysulku, joka tarvitaan.
Kosteus läpäisee uretaanin, mutta huonosti.

kyllä tuo pitäis kaaliin mennä

Mutta eristeen vahvuuden tietoja vielä jos sais.

TAAS TULTIIN NÄIHIN ......

On se kumma kun täältä kysyy neuvoa niin vastaukseksi saat läjäpäin eriäviä mielipiteitä ja sillä siisti!
Eikö tämäkin asia pitäisi olla rakentajilla yhtä selvä kuin mitenkä maitopurkkia aukaistaan?
Ei voi kuin ihmetellä sitäkin hemmoa joka yrittä noudattaa teidän neuvojanne, varmaan aika hyvä oikolukia?
Selkeyttä ajatuksiinne, kiitos!

Oikeat periaatteet

eristää on noissa totuus-teksteissä.
Miten ja kuinka paljon niistä halutaan livetä, on noissa jocu-teksteissä.

Revi siitä ...
Hmm...Mielenkiintoista keskustelua.
Mutta yksi asia jäi vielä auki. Voiko tulo ja paluu ilman koteloida saman eristyksen sisään vain onko ne eristettävä erikseen? Onko kokemuksia?
Voi, jos tuloilmaa ei jäähdytetä.
Tarkoitatko tulo- ja poistoilmaa vai ulko- ja jäteilmaa? Paluuilmaa on vain jossain kelvottomissa y-haaraviritelmissä.

Vastaus kysymykseesi löytynee vanhasta tekstistäni totuus osa2

Jos toiseen kanavista tarvitaan höyrysulku eristyksen ulkopintaan, ne voi mutta ei liene hyötyä laittaa samaan pakettiin. Yhteinen höyrysulku ei ole helppo viritys.
Ainakin saunan poistoputki kannattaa vetää riittävän kauas tuloputkista,että voi eristää erikseen.
Omassa torpassani ilmastointimies veti saunan poiston ja oh+mh:n tulot ahtaaseen ristikkoväliin vierekkäin ja susihan siitä tuli.
Saunomisen jälkeen tuloilma alkoi haista oudolle (villan haju ).Ilmeisesti paluuputken korkea lämpötila sai äv:n vaimennusmateriaalista jonkin hajun tuloilmaan.
Seuraavana kesänä purin itse saunan poiston ja vedin putkiston eri kautta ja ongelma poistui.Isotöinen ja hankala työ työskenellä puhalusvillan seassa ,mutta tulipahan tehtyä.
Ilmastointimiehen takuu työlle loppui kun rahat oli saatu ja perävalot häipyneet.Oli hänen mukaan suunnittelijan virhe.
Ulkoilmaputkihan menee ainakin noin 300-600mm villan läpi...miten olette eristäneet sen kohdan? Elikkä pitäisikö solukumieriste vetää ulkoilmaputkeen vähintään koneelta ja yläpohjavillan yläpuolelle? Onko villankin seassa kondenssiriski. Talon sisällähän se ainakin kondensoi melko lailla.

Onko tilanne melkein sama jäteilmaputkellakin...se ei nyt tosin aivan niin kylmäksi mene... (esimerkiksi jos ulkona pakkasta -30 niin ulkoilma koneellehan on juurikin tuota mutta jäteilma ei taida aivan noin kylmälle mennä.)
 /   /  / ILMASTOINTIPUTKIEN ERISTYS?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta