PERINNERUUAT KUNNIAAN

Tero-Veli

No terve vaan kaikille. ootte varmaan ihmetelly, missä olen ollut, kun en ole kirjoitellut tänne.
Olen ollut pisneksissä, juu. Mutta ei niistä sen enempää. Minusta on kumma homma, että kaikenmaailman pitsoja, pastoja, antipastoja, Hoddokkeja, Chiken Vingssejä, tortelloja, bolokneesikastikkeita, wokkiruokia, Hamburgerita, jne tarjotaan ja koko ajan tehdään ! Nämähän ovat ulkomaalaisten ruokia !
Kun Tero-Veli kerran pyysi, että tehtäisiin palvilihakeittoa, niin keski-ikäiseksi minua sanottiin. Onhan se niin, että palvilihakeitto, isolla kattilalla keitetty hernekeitto, sianlihakastike sekä lanttukukko ovat niitä parhaita ruokia. Ja ne on helppo lausua ( vrt. Hoddokki tai Kuarto Srtagioini ). Perinneruuat kunniaan !! Lähenkin tästä pottuja kuorimaan, teen ahvenenpääkeittoa. SLURPS !

21

2539

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pastan syöjä

      hommaa se pottujen kuorinta näin kiireisenä aikana.

    • oletpa harvinaisen

      oikeessa,perinne ruuat ovat parhainta herkkua.Kun saisi vielä syödäkseen matikkakeittoa ja pirtin uunissa tehtyä juustoa jäläliruuaksi,eipä sitä muuta kaipaisi.

    • kainu

      On perinteinen kainuulainen ruoka.

    • cnzfmjfyh

      Pottuvoe ja siihen uunimakkara.

    • Stuntti90 xd

      hienoa ihanasti lausuttu kuin myös toteutettu lausahdus Tero-veli :)

    • Arkka -45

      Eräs mummu sanoi sairalassa ollessan,kun sai pottuvoeta lautasellisen eteenskä, että "Tämä pottuvoe se ei oo voeta nähnynnä elläessään!". Eli pottuvoe oli varmaan jotain einesjuttua tai Mummon muusia pussista....

    • urbaanisafka

      Se perinneruuan tai ihan vaan ikean kotiruun tekeminen täällä on varmaankin epäkannattavaa pienten markkinoiden takia, mutta kyllä koulussa pitäs tehä kunnon ruokaa.

      • Äidin ja isän ruoka!

        Ruisjauholla suurustettu ahven- ja muikkukeitto, matikkakeitto, paistetut ja savustetut ahvenet ja kaikki muutkin kalat, ruispuuro, pottupuuro, ruismarjapuuro, ite kasvatetun vasikan maksapihvit, pihvit, veriletut, alatoopi, kapakeitto.. . kotona tehty tuore ruisleipä, kala-, lanttu-,läski- ja pottukukko, kotiviili, kotivoe, pottuvoe....Tulee niin ikävä lapsuutta ja noita äidin tekemiä kotiruokia. Niitä ei mikään voita! Kiitos äiti rakkaudestasi ja ruoastasi -samoin isä!


      • Äidin ja isän ruoka!
        Äidin ja isän ruoka! kirjoitti:

        Ruisjauholla suurustettu ahven- ja muikkukeitto, matikkakeitto, paistetut ja savustetut ahvenet ja kaikki muutkin kalat, ruispuuro, pottupuuro, ruismarjapuuro, ite kasvatetun vasikan maksapihvit, pihvit, veriletut, alatoopi, kapakeitto.. . kotona tehty tuore ruisleipä, kala-, lanttu-,läski- ja pottukukko, kotiviili, kotivoe, pottuvoe....Tulee niin ikävä lapsuutta ja noita äidin tekemiä kotiruokia. Niitä ei mikään voita! Kiitos äiti rakkaudestasi ja ruoastasi -samoin isä!

        Äidin ja isän herkuista jäi puuttumaan itse kasvatetun vasikan-, lampaan- tai sianliha, jonka ukki ja isä omassa palvisaunassa palvasivat. Ei oo kyllä sen voittanutta, kun palvisauna oli "valmis" ja lihat kypsyneet, ja miehet ottivat sopivan herkullisen lihanpalan palvisaunassa kylvyssä käydessä maisteltavaksi. Siitä sitä savusaunan ihanan pehmeässä löylyssä Tilleyn tai Hasakin (liekö nuo kirjoitettu oikein) hämärässä valossa puukolla maailman parasta palvilihaa, puukkolihaa vuolastiin..Se, joka ei ole koskaan tuota kokenut, ei osaa edes kuvitella sitä tunnelmaa ja makuelämystä. Ja sitten myöhemmin palvilihojen jäähdyttyä, niistä tehty palvilihakeitto tuoreen ruisleivän ja voin kanssa.. ja kaikki ne muut herkut...Juustomaidosta =ternimaidosta tehty uunijuusto ja kaneli jälkiruokana.. Oi niitä aikoja! Kukahan tuo pistäisi pystyyn sellaisen ihan oikean perinneruokapaikan? Se edellyttäisi monen toimijan tiivistä yhteistyötä ja oppimisenhalua! Lämmin kiitos Götha ja Reima Rannikolle kulttuuriteosta, jonka he tekivät tallentaessaan Kainuulaista ruokaperinnettä mm. useiksi kirjoiksi. Kiitos :)


    • särki

      jänispaesti aah liekkö perinneruokaa,mutta varmaan aikanaan monen
      perheen ruoan jätke niin kuin suola säret.

    • nenä pottu

      Pottukukko aivan ylivoimainen ykkönen perinneruuista

    • itellinen

      Mitä tuossa itkee menneitten aikojen ruuista. Meillä tuollaiset jokapäivä.Itestähän se on kiinni mitä syö

      • Itelliselle onnea :)

        NO NYT LÖYTYI ENSIMMÄINEN "ITELLINEN" SUOMUSSALMELAINEN, JOLLA ON MYÖS ITSEKUNNIOUTUS JA ITSETUNTO HALLINNASSA! ONNITTELUT JA MENESTYKSEN TOIVOTUKSET SINULLE! En todellakaan kadehti sinua, vaan siunaan ja onnittelen, että teillä on joka päivä tuollaiset herkut syötävänä!

        Meilläkin on sen mukaan, kun terveys ja ympäristö antaa periksi! Suomussalmelaista kotiruokaa ihannoidaan ja mukaillaan sen mukaan, kun täällä Turun ja Tampereen puolivälissä pystytään -kuten sanoin, terveyden ja saatavilla olevien tarvikkeiden mukaan! Tosiasia on sekin, että ei meillä kaikilla ole ollut mahdollisuutta juurtua sinne Suomussalmelle siihen ihanaan lapsuuden idylliin, jossa kaikki hyvä ruoka oli läsnä! Oli TYÖN PERÄSSÄ lähdettävä eri paikkoihin -nyt kahdeksas asuinpaikkakunta Suomussalmelta lähdön jälkeen, ja sama kotipaikka jo -90 luvun alusta alkaen - ja täältä käsinkin koko ajan reissutyötä molemmilla puoliskoilla, mutta koti on kuitenkin ollut pitkään samalla paikkakunnalla, että lapset saivat käydä koulunsa ilman muuttomatkoja! Ja me emme valita! Meillä on kaikkea hyvää -ollaan aikanaan kasvatettu omia kesäpossuja, joita ukin ja tädin avustuksella opeteltiin teurastamaan ja palvaamaan omassa savusaunassa.. jne. Ja rakas äiti kävi opettamassa kotileivän ja kukkojen teon jne. Ja Karjalaiselta anopilta on opittu kaikkea muuta hyvää.

        ITELLISELLE: Itken menneitten aikojen ja ruokienkin perään! On koko ajan ääretön ikävä Suomussalmella asuvaa ko. ruokia tehnytttä koko ajan lisää dementoituvaa äitiä, ja isää - ja ääretön kunnioitus heidän tekemäänsä raskasta, raskasta, raskasta työtä kotinsa ja perheensä eteen! On hienoa, että sinä voit sanoa, että itestähän se on kiinni, mitä syö! Noin minäkin sanoin 20 reumaleikkausta takaperin -ensiviikolla 21. En kehuskele niillä, päinvastoin. ja kuten kerroin, meillä on asiat paremmin kuin monella muulla. Mutta ei se tosiaankaan useimmalla ihmisellä tänä päivänä oo niin kuin annoit ymmärtää: "Mitä tuossa itkee menneitten aikojen ruuista. Meillä tuollaiset jokapäivä. Itsestähän se on kiinni mitä syö". Näkemykseksi on todellakin Suomussalmen perukoilla asuvan näkemys. Oikein hyvää syksyä sinulle -varmaan olet menossa hirvijahtiin kohtapuolin, ja liuntumetätkin on jo valmiina , ja eikun syysmuikkua järvestä pannulle, ja hirvet, omat siat,lampaat ja vasikat savusaunan orsille! Jahtionnea niin metsään, taivaalle kuin vesille!


    • ei itketä

      Ei kai tässä kukaan itke.Luulen monen muistelevan kotiruokaa mitä lapsena sai,ei ollut kauppaa lähellä
      mistä olisi voinut ostaa mummon muusia ja lihapullia.Muistan kuinka naapurista haettiin päällärillä maitoa,kun meillä ei ollut lehmiä.

    • sipulix

      Se on jauhoinen peruna perunamuusiin jSipulia olla pitää ja suolaa ja maitoa ja voita .... se o perunamuusi siinä.

    • miinsevaanon

      Kyllä mottumuusi ja salaakaadetun hirven lihasta lehty hirvenlihakäristys höystettynä kotpoltosta tehdyllä ruokaryypyllä on poikaa.

    • itellinen

      Minulla ja vaimollani on jäänyt ns.levy päälle ruuan suhteen.
      Just palvisaunan lämmitin, ja muutenkin "perinne"ruokia harrastetaan.
      Eli itse kerättyä,kasvatettua,kalastettua, metsästettyä syödään.

      • Elämänlaatua!!

        Itelliselle! Tuo on sellaista elämänlaatua, josta voit olla ylpeä ja toivottavasti olet myös äärettömän kiitollinen! Nauttikaa kaikinpuolin siitä erityisestä hyvästä, mitä olette osaksenne saaneet! Arvaat varmaan, että osien vaihtajia kanssanne varmasti löytyisi, jos esim. Hesan aamuruuhkaan menisit kyselemään! Onnea ja menestystä perinneruoan kerääjille, kasvattajille, valmistajille ja syöjille! Hienoa!


    • metälle

      En tiiä vaa on tullu ruska ja perinneruoka taitaa tuolla lennellä vapaana.

    • rössykkä

      Rössypottua ja pottumaitoa sen pitää olla.

    • itellinen

      Pyrkimys kohti luontaistaloutta vaatii työtä.Mutta palkitsee se sitten.
      -Hyvät, terveelliset lähiruuat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2122
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1674
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1501
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      32
      1486
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      6
      1229
    Aihe