AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!
Suomi24-uudistus aiheuttaa käyttökatkon kaikkien palveluiden käytössä keskiviikkona 28.1.2015.
Miten uudistus muuten vaikuttaa? Lue uudistussivulta!

Maanis-depressiivisyys

10 Vastausta 3 021 Lukukertaa
Tässä on siis vakavasta mielenhäiriöstä kyse. Millainen ihminen on maanis-depressiivinen? liittyykö siihen hyvin voimakkaita mielen muutoksia? kuinka monella suomalaisella on se? mielenkiinnolla odottelen vastauksia...

Maanis-depressiivisyys

Maanis-depressiivinen psykoosi

Maanis-depressiivinen psykoosi, kaksisuuntainen mielialahäiriö, on oireyhtymä jolle ovat tyypillisiä jaksoittain esiintyvät masennus- ja kiihkomielisyyskaudet.

Masennuksesta kärsivälle on ominaista itkuisuus, toivottomuus ja alentunut itsetunto, sekä ajattelun hitaus ja liikunnan rajoittuminen. Ruokahalu saattaa hävitä, ja potilasta vaivaavat synkät päähänpinttymät sekä todellisuudelle vieraat itsesyytökset.

Kiihkokausina potilaan mieliala on kohonnut; hän ei tarvitse juuri lainkaan unta ja suorittaa toimensa erittäin nopeasti ja puhuu paljon. Näiden kausien välillä voi olla pitkiäkin jaksoja, jolloin mieliala on aivan normaali.

Jos mielialan vaihtelu on vain lievää, käytetään oireyhtymästä nimitystä mielialan aaltoiluhäiriö. Maanis-depressiivisyyttä hoidetaan pääasiallisesti lääkkeillä.

http://www.tukiasema.net/teemat/artikkeli.asp?docID=43

niin

Sanoisin vielä tarkemmin, että ajanjaksot vaihtelevat maniasta depressioon. Manian aikana susta tuntuu aivan mahtavalta. Yhtäkkiä kaikista ihmisistä tulee mielenkiintoisia ja sä tunnet itsesi todella viehättäväksi ja mahtavaksi. Sulle tulee mahdoton halu vietellä ja tulla vietellyksi. Tuntuu, että sä voit tehdä ihan mitä vain. Sitten yht`äkkiä kaikki muuttuu.. Tuntuu, että asioita on liikaa, ja ne kaikki kaatuu sun päälle. Kaikki muutuu ja menee tummaksi. Et vaan enää pysy mukana. Haluat vaan päästä pois ET KESTÄ ENÄÄ TÄTÄ paskaa sillä hulluus rakentaa oman todellisuutensa....

Kysyit että kuinka vakavasta mielenterveysongelmasta on kysymys. -Todella vakavasta.

maanis depressiota hoidetaan yleensä lääkkeillä, jotka neutralisoi kovia tunne vaihteluita.

Vakava

Mun x oli maanis-depressiivinen, vaikka sitä sanaa hän inhosi eniten, eikä sitä koskaan myöntänyt. Depressiossa hän joi paljon, ja sitten kun mania tuli, lähti usein esim. 20 vuotta vanhemman x:sä kanssa reissuun etc. Minä ihmettelin asiaa monta vuotta. Raivokotaukset olivat täysin ennakoimattomia. Ne pahenivat koko ajan. Ja sitten oli aina muutaman viikon jopa kuukauden seesteisiä kausia.

Lopulta minun täytyi erota miehestä. Nyt (vuosi eron jälkeen) mies mailasi, että oli tulla hulluksi minun kanssa. Minä tein hänen elämästään helvetin. Todellisuudessa yritin kaikin tavoin säilyttää sovun ja rauhan, mutta en mitenkään onnistunut. En osannut olla hänelle mieleen mitenkään, kun se aika tuli.

Onko kenelläkään kokemusta siitä, miten kommunikoida maanis-depressiivisen kanssa siten ettei ärsytä tai provosoi? Miten kummassa voi suhtautua silloin, kun todellisuus on täysin hukassa ihmiseltä?

mania kenties?

Mää pelkään että mulla on mania ,kun mulla tulee
niitä aikoja kun virtaa on kun pienelle kylälle jakaa sunnittelen kaikke ja entisetkin on kesken ja samalla olen väsynyt ja en pysty rauhotuun jotenkin mun sisin ei anna on vain puuhalettava meneen.
Tää on tosi raskasta itsellekkin kun ei pysty rauhottuun.
En tidä itkiskö,vai mitä tekis on niin kaamea olo
samalla olen hirmu surullinen.
Välillä minulla oli masennusen kanssa ihan hyviä jaksoja,mutta niiden jälkeen tulee tämä kamala vauhti vaihe,hu nytkin sitä on huiskattu ja menty
ja tehty vaikka mitä.

Vauhti

Kovin tutulta tuntuu. Sulla on se hyvä puoli, et sä tunnistat itsessäsi nuo sairauden piirteet. Mene hakemaan apua esim. aluksi vaikka tk-lääkäriltä tai mielenterveystoimistosta. Saat lääkityksen ja terapiaa. Säästyy näin sulta ne kaikkein suurimmat mokat..Onnea vaan ja mene hoitoon. Sulla on vielä paljon hyvääkin edessä, kun vaan et nyt anna tämän jutun mennä ohi.

vastaus

Kiitos vastauksesta sain sen verran että lääkärille on aika 27.7.
Enemmin mielenterveys lääkäri ei ehdi ottaa ,kun on osastolla ja päivystyksessä..
Aijon jutella lääkärin kanssa että jotain tähän on saatava muutosta ei näin voi jatkua.
Elokussa alkais opinnot jota jaksoin jo vuoden verran ja kaksivuotta olis vielä edessä.
Pääsiäisen aikaa oli samaa vauhtia ja uuvuin totalisesti ja olin koulusta pois kaksiviikkoa ja itkin ,itkin enkä jaksanut mitään tehdä.
Minä tiedän että se päätyy siihen väsymykseen.
Totaliseen uupumukseen ja pelkään jo näitä alkavia oireita ,kun lopun tiedänkin vaikka
yritän itseä jarrutta ,mutta ei se auta.
Sisi ei anna rauhottua.
Hassua yksi mun tuttu sano että hän huomaa mun
kirjoituksesta kun mulla menee elämä alas ja on paha olla.
Suru

olet jo

Hienoa kun olet saanut ajan. Muista myös mennä sinne! Mun entinen mieheni ei tiedostanut omaa sairauttaan, vaan lähti ihan hassuihin juttihin mukaan. Osteli autoja, meni entisen vaimon luokse takaisin (vaikka oli jo minun kanssa asunut 4 vuotta), jo ja tuli älyttömän väkivaltaiseksi. Hänen isällään oli maanis-depressiivinen psykoosi, ja se oli hallinnassa lääkkein. Poika ei suostunut kuulevan puhuttavankaan sairaudestaan, vaan tyri elämänsä lopulta niin pahasti, että meidän liittomme kariutui.

Huomaako sen puheesta tai kirjoituksesta?
Kyllä sen huomaa. Maanisissa vaiheissa puhutaan nopeasti ja aika utopistisiakin juttuja. Kuuntelemiselle ei ole aikaa. Ja sitten kun se vaihe on ohi..alkaakin depis.

Olet fiksu ihminen, että olet ottanut asioista selvää. Uskon sinulla olevan parempi tulevaisuus. Onnea ja voimia..

surusilmä

Kiitos vastauksesta.
Mietin että kyllä kait tähän vauhti kauteen jokin lääke täytyy olla,tuossa ystävän kanssa mietitiin että ei kait se auta kun eläkelle jos ei ala tämä tasotuun.
Minun mieliala hypii sinne tänne ylös ja alas se on sellaista vaihtelevaa ei tasaista kun hetken aikaa,mää olen hyvin väsynyt tähä ees taas menoon.
Aijon lääkärin kanssa jutella asiasta.
Ja opinnot alkas elokussa nytkin jo pelotta että
jaksanko opiskella jos tähän ei tule muutosta.
Menen äidin kanssa mökille kuusamoon 18.7 ja
olemme viikon siellä luonnon rauhassa.
Hassua sitä ei taho muistaa mitä on viimeksi kirjoittanut ,ihan niin kuin aivoista olisi pyyhitty pois..
Ihmellinen olo tila sanoisiko..
Suru vain lisäntyy kun mieliala hyppii--

Iisisti

Yritä pitää arjen rutiineista kiinni. Syö ajallaan, nuku etc. Älä ihmeessä vaan dokaa, sillä se pahentaa tulannetta. Hyvä kun sulla on kaveri, joka ymmärtää sua ja tilannetta. Jos et jaksa odottaa 37.7. asti, niin soita Jorvin päivystykseen. Tai mee sinne ja sano ettet enää jaksa. Saat apua ajoissa.

Itselleni diagnisoitu maanisdepressiivisyys

Vältä etukäteen hankalaksi tiedettyjä asioita - erittäinkin ylimielisyyttä. Ärsytyskynnys saattaa olla matalalla asioissa, joissa tietää olevansa heikko. Kerronpa esimerkin miten ei pidä toimia. Tietty nainen hehkutti n. ½ vuotta miten hänellä on ollut valtavasti seurustelukumppaneita ja että hän heti saisi ravintolasta uuden. Kovia riitoja seurasi ja ero kun ylimielisyyttä en voinut kestää. Ujous ja vaatimaton ulkonäkö ovat heikkoja kohtiani joihin hän iski toistuvasti.
Norvital TESTOMAX

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta