Tomaattisose ja -pyre?

teemuk

Neuvokaa tyhmää avopuolisoa, ja kertokaa mitä eroa on tomaattisoseella ja tomaattipyreellä? Vai onko pyre vain hienostuneempi nimi soseesta? Kun ohjeessa lukee tomaattipyrettä, niin mitäpä jos laitankin tomaattisosetta? Kiitos tuhannesti.

57

33454

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikea laitalinkki

      Pyre on vahvasti tiivistettyä tomaattisosetta, eli vettä on haihdutettu pois ja maku on paljon voimakkaampi. Pyrettä käytetään täten yleensä vain pieniä määriä (muutama tl) ruokaan, siinä missä sosetta (tunnetaan myös paseeratun tomaatin nimellä) enemmän (joitakin dl). Sosetta käytettäessä pyreen sijasta siis ruokalajin maku on laimeampi ja siinä on enemmän nestettä (olettaen siis että ohjeissa oli kehoitettu pyrettä käyttämään).

    • Esim. Ilona ketsupissa on lisättyä siirappia ja perunatärkkelystä sekä lisäaineita. Tomaattipyreessä ei ole.

      Tässä tuoteseloste:

      Tomaattisose, glukoosi-fruktoosisiirappi, etikka,
      muunnettu perunatärkkelys, suola (2 %), sakeuttamisaineita (E401, E412), happamuudensäätöaine
      (E330), säilöntäaineet (E202, E211) ja mausteet
      (mm. kaneli, korianteri, neilikka, cayenne, valkosipuli, inkivääri, musta- ja valkopippuri).

      • oikea laitalinkki

        Ketsuppi on ketsuppia, eikä tomaattisosetta. Lueppa itse ensin kirjoittamasi ketsupin ainesosalistan ensimmäinen raaka-aine.


    • -L-

      Tomaattisose, ranskaksi purée, on sama asia kuin tomaattipyre. Myydään tiivisteenä tuubeissa tai pikkusäilykepurkeissa.

      • ero on

        Kuten tuolla jo mainittiin siinä, että pyreen koostumus on pelkkää tomaattia tiiviissä muodossa, ilman mausteita. Tomaattisose (ketsuppi) on eriltavoin maustettu seos jossa on hyvin usein suurin osa omenaa.


      • -L-
        ero on kirjoitti:

        Kuten tuolla jo mainittiin siinä, että pyreen koostumus on pelkkää tomaattia tiiviissä muodossa, ilman mausteita. Tomaattisose (ketsuppi) on eriltavoin maustettu seos jossa on hyvin usein suurin osa omenaa.

        Ruoanlaitossa tomaattisose=tomaattipyre. Ketsuppi=ketsuppi


      • oikea laitalinkki

        onhan pyrekin sosetta sinällään, mutta niin on paseerattu tomaattikin.


      • suomalainen sose
        -L- kirjoitti:

        Ruoanlaitossa tomaattisose=tomaattipyre. Ketsuppi=ketsuppi

        Suomalaisissa ruokaohjeissa ja ruokakeskustelussa tomaattisose tarkoittaa oikeastaan aina paseerattua tomaattia! Pyre taas pyrettä.

        Toki virheitä voi tulla, sillä ihmiset eivät tarkoita aina näillä samaa asiaa, varsinkaan amatöörit.

        Mutta merkityksen voi aina nähdä jo reseptiä lukiessa: tomaattipyrettä ei muutaman hengen ruokiin laiteta koskaan 1-2 ruokalusikallista enempää, kun taas tomaattisosetta saattaa olla ohjeessa paljonkin.

        Ketsuppi on aina ketsuppia, ei tomaattisosetta. Eikä ketsuppia edes kannata ruuanlaitossa käyttää, turhia lisäaineita ja teollista makua.

        Jos haluaa pyöristää tomaatin makua, kannattaa lisätä vähän sokeria tai hunajaa, mutta ei koskaan ketsuppia!


      • tomaati pyreen
        suomalainen sose kirjoitti:

        Suomalaisissa ruokaohjeissa ja ruokakeskustelussa tomaattisose tarkoittaa oikeastaan aina paseerattua tomaattia! Pyre taas pyrettä.

        Toki virheitä voi tulla, sillä ihmiset eivät tarkoita aina näillä samaa asiaa, varsinkaan amatöörit.

        Mutta merkityksen voi aina nähdä jo reseptiä lukiessa: tomaattipyrettä ei muutaman hengen ruokiin laiteta koskaan 1-2 ruokalusikallista enempää, kun taas tomaattisosetta saattaa olla ohjeessa paljonkin.

        Ketsuppi on aina ketsuppia, ei tomaattisosetta. Eikä ketsuppia edes kannata ruuanlaitossa käyttää, turhia lisäaineita ja teollista makua.

        Jos haluaa pyöristää tomaatin makua, kannattaa lisätä vähän sokeria tai hunajaa, mutta ei koskaan ketsuppia!

        Makua, sen voi helpoiten tehdä paistamalla sitä hetken pannulla voisa tai tilkassa öljyä. Ei tarvita sokeria, eikä hunajaa.
        Tomaattiketsuppi on sosetta, oikeammin se on tomaattikastiketta.
        Paseerattu tomaatti mainitaan aina erikseen, jos sitä tarvitaan. Sitä ei saa sekoittaa soseeseen.


      • selkeä ero
        tomaati pyreen kirjoitti:

        Makua, sen voi helpoiten tehdä paistamalla sitä hetken pannulla voisa tai tilkassa öljyä. Ei tarvita sokeria, eikä hunajaa.
        Tomaattiketsuppi on sosetta, oikeammin se on tomaattikastiketta.
        Paseerattu tomaatti mainitaan aina erikseen, jos sitä tarvitaan. Sitä ei saa sekoittaa soseeseen.

        Tomaattiketsuppi suoran määritelmänsä mukaan on hapanimelää tomaattipohjaista kastiketta, johon tulee aina esim. etikkaa ja sokeria. Tavallinen tomaattikastike sen sijaan ei ole hapanimelää ja esim. pizzaan laitetaan tomaattikastiketta mutta ei tomaattiketsuppia.


      • Anonyymi

        Tomaattipyree on vain suomalaisten suuren halun tulosta muuttaa kaikki mahdollinen jollekin muulle kielelle kuin suomi.


    • Oikea vastaus

      Joka ikinen vastaus tuolla yllä on enemmän tai vähemmän väärä. Tässä tulee oikea vastaus:

      Tomaattisoseella ja tomaattipyreellä EI OLE MUUTA KUIN KIELELLISTÄ eroa keskenään.

      Tomaattisose = tomaattipyree.

      Edellinen on siis puhtaasti suomenkielinen nimitys, jälkimmäinen muista kielistä JOHDETTU mutta silti myös täysin käypää suomea.

      Paseeratut tomaatit ovat sitten aivan asia erikseen, ja ketsuppi on yhtä kuin tomaattikastike.

      Ja huomatkaa, oikea nimimuoto suomeksi on pyree, ei pyre!

      • oikea laitalinkki

        Pyrekin on sosetta, muuta niin on paseerattu tomaattikin, sekä vaikkapa itse jollain laitteella sosetettu tomaatti.


      • edellinen
        oikea laitalinkki kirjoitti:

        Pyrekin on sosetta, muuta niin on paseerattu tomaattikin, sekä vaikkapa itse jollain laitteella sosetettu tomaatti.

        poikkeuksellisen tyhmä kirjoitus. Mutta niinpä se onkin kirjoitettu klo. 02.35.


      • -L-

        Sose=pyree


      • mitä ihmettäääää
        -L- kirjoitti:

        Sose=pyree

        Soseella voidaan tarkoittaa sekä pyrettä että muunkinlaisia soseita, kuten paseerattua tomaattia tai valmista tomaattikastiketta.

        Laittaisiko joku esim. tätä ohjetta lukiessaan 250g tomaattipyreetä? Tulisi kyllä aika hemmetin pahaa pintopapukeittoa!

        Pintopapukeitto
        10 annosta

        1/2 dl ruokaöljyä
        2 rkl Santa Maria -paprikajauhetta
        1 rkl Santa Maria -valkosipulirouhetta
        300 g kuorittuja porkkanoita
        300 g kuorittua lanttua
        1 kg 400g pintopapusäilykettä
        250 g tomaattisosetta
        1 tlk (230 g) Santa Maria Taco Saucea (Hot, Medium tai Mild)
        1 tl sokeria
        3–4 laakerinlehteä
        2 l kasvisliemi (vesi liemivalmiste)
        100 g viipaloitua purjoa
        1 rkl Santa Maria -oreganoa



        tai toinen esimerkki, vuohenjuusto-tomaattikeitto

        # 1 sipuli (jos ovat kovin pieniä, voinee laittaa kaksi, niin minä tein)

        # 1 valkosipulinkynsi

        # 1 rkl öljyä

        # 5 dl kasvislientä

        # 500 g tomaattisosetta

        # 1 rkl hunajaa

        # 1 tl kuivattua timjamia

        # ½ tl rouhittua mustapippuria

        # ½ tl chiliä

        # 125 g pehmeää vuohenjuustoa

        # muutama kirsikkatomaatti koristeeksi

        # (tuoretta timjamia koristeeksi)


        Hyviä ohjeita, mutta jos joku laittaa tomaattisoseena esim. näissä ohjeissa automaattisesti pyreetä, on ruoka takuuvarmasti pilalla! Eli järjenkäyttö on sallittua!


      • Oikea vastaus
        mitä ihmettäääää kirjoitti:

        Soseella voidaan tarkoittaa sekä pyrettä että muunkinlaisia soseita, kuten paseerattua tomaattia tai valmista tomaattikastiketta.

        Laittaisiko joku esim. tätä ohjetta lukiessaan 250g tomaattipyreetä? Tulisi kyllä aika hemmetin pahaa pintopapukeittoa!

        Pintopapukeitto
        10 annosta

        1/2 dl ruokaöljyä
        2 rkl Santa Maria -paprikajauhetta
        1 rkl Santa Maria -valkosipulirouhetta
        300 g kuorittuja porkkanoita
        300 g kuorittua lanttua
        1 kg 400g pintopapusäilykettä
        250 g tomaattisosetta
        1 tlk (230 g) Santa Maria Taco Saucea (Hot, Medium tai Mild)
        1 tl sokeria
        3–4 laakerinlehteä
        2 l kasvisliemi (vesi liemivalmiste)
        100 g viipaloitua purjoa
        1 rkl Santa Maria -oreganoa



        tai toinen esimerkki, vuohenjuusto-tomaattikeitto

        # 1 sipuli (jos ovat kovin pieniä, voinee laittaa kaksi, niin minä tein)

        # 1 valkosipulinkynsi

        # 1 rkl öljyä

        # 5 dl kasvislientä

        # 500 g tomaattisosetta

        # 1 rkl hunajaa

        # 1 tl kuivattua timjamia

        # ½ tl rouhittua mustapippuria

        # ½ tl chiliä

        # 125 g pehmeää vuohenjuustoa

        # muutama kirsikkatomaatti koristeeksi

        # (tuoretta timjamia koristeeksi)


        Hyviä ohjeita, mutta jos joku laittaa tomaattisoseena esim. näissä ohjeissa automaattisesti pyreetä, on ruoka takuuvarmasti pilalla! Eli järjenkäyttö on sallittua!

        Me emme tietenkään voi sille mitään, jos/kun ruoka-alalla ammatikseenkin toimivat ihmiset eivät osaa käyttää oikeita ammattitermejä resepteissään. Tämä johtuu siitä, että Suomen gastronomiset perinteet ovat niin lyhyet, että yksiselitteistä suomenkielistä käsitteistöä ei ole ehtinyt muotoutua, vaan kukin puhuu vähän mitä sylki suuhun tuo.

        Tomaattisose on yksiselitteisesti sama kuin tomaattipyree. Jos tarkoittaa "paseerattua tomaattia", kuuluu ehdottomasti käyttää ilmaisua "paseerattua tomaattia", sillä senkin merkitys on yksiselitteinen.

        Tomaattikastike on vuorostaan sama kuin tomaattiketsuppi. Jos tarkoittaa jotakin muuta tomaattipohjaista kastiketta (esim. pizza-kastiketta), pitää sanoa "tomaattipohjainen kastike", ja tässä tapauksessa vielä yksilöidä, onko kyseessä tomaattipohjainen kastike pizzaan tai esim. kebabiin tarkoitettua.

        Nuo yllä olevat reseptit ovat varsin harhaanjohtavia. Tosin kyse on suurista valmistuseristä (10 hengelle), joten pitäisi siksikin pitkään miettiä, kumpaa reseptinkirjoittaja on oikein tarkoittanut. Toisaalta, jos tomaattipyreetä "ohentaa" sopivalla määrällä vettä, on lopputulos käytännössä sama kuin "paseerattu tomaatti". Joku voi tosin väittää, että niissä on kyllä makueroja.


      • Fineli
        mitä ihmettäääää kirjoitti:

        Soseella voidaan tarkoittaa sekä pyrettä että muunkinlaisia soseita, kuten paseerattua tomaattia tai valmista tomaattikastiketta.

        Laittaisiko joku esim. tätä ohjetta lukiessaan 250g tomaattipyreetä? Tulisi kyllä aika hemmetin pahaa pintopapukeittoa!

        Pintopapukeitto
        10 annosta

        1/2 dl ruokaöljyä
        2 rkl Santa Maria -paprikajauhetta
        1 rkl Santa Maria -valkosipulirouhetta
        300 g kuorittuja porkkanoita
        300 g kuorittua lanttua
        1 kg 400g pintopapusäilykettä
        250 g tomaattisosetta
        1 tlk (230 g) Santa Maria Taco Saucea (Hot, Medium tai Mild)
        1 tl sokeria
        3–4 laakerinlehteä
        2 l kasvisliemi (vesi liemivalmiste)
        100 g viipaloitua purjoa
        1 rkl Santa Maria -oreganoa



        tai toinen esimerkki, vuohenjuusto-tomaattikeitto

        # 1 sipuli (jos ovat kovin pieniä, voinee laittaa kaksi, niin minä tein)

        # 1 valkosipulinkynsi

        # 1 rkl öljyä

        # 5 dl kasvislientä

        # 500 g tomaattisosetta

        # 1 rkl hunajaa

        # 1 tl kuivattua timjamia

        # ½ tl rouhittua mustapippuria

        # ½ tl chiliä

        # 125 g pehmeää vuohenjuustoa

        # muutama kirsikkatomaatti koristeeksi

        # (tuoretta timjamia koristeeksi)


        Hyviä ohjeita, mutta jos joku laittaa tomaattisoseena esim. näissä ohjeissa automaattisesti pyreetä, on ruoka takuuvarmasti pilalla! Eli järjenkäyttö on sallittua!

        http://www.fineli.fi/food.php?foodid=354&lang=fi

        Eli tomaattisose = tomaattipyree.


      • pöh_

      • kuin ketsuppi

        "ketsuppi on yhtä kuin tomaattikastike."

        Ketsuppiin on alettu lisätä tomaattia vasta 1800-luvulla kun ilmeisesti herra hains keksi että lisätään siihen tomaattiakin, mutta sitä ennen ketsuppiin on laitettu ihan muita aineksia. Tomaattikastiketta puolestaan on tehty euroopassakin 1400-luvun lopulta lähtien eikä sillä ole mitään tekemistä ketsupin kanssa, joka kulkeutui Kiinasta ja Intiasta Eurooppaan 1600-luvulla.


      • järjenkäyttö
        mitä ihmettäääää kirjoitti:

        Soseella voidaan tarkoittaa sekä pyrettä että muunkinlaisia soseita, kuten paseerattua tomaattia tai valmista tomaattikastiketta.

        Laittaisiko joku esim. tätä ohjetta lukiessaan 250g tomaattipyreetä? Tulisi kyllä aika hemmetin pahaa pintopapukeittoa!

        Pintopapukeitto
        10 annosta

        1/2 dl ruokaöljyä
        2 rkl Santa Maria -paprikajauhetta
        1 rkl Santa Maria -valkosipulirouhetta
        300 g kuorittuja porkkanoita
        300 g kuorittua lanttua
        1 kg 400g pintopapusäilykettä
        250 g tomaattisosetta
        1 tlk (230 g) Santa Maria Taco Saucea (Hot, Medium tai Mild)
        1 tl sokeria
        3–4 laakerinlehteä
        2 l kasvisliemi (vesi liemivalmiste)
        100 g viipaloitua purjoa
        1 rkl Santa Maria -oreganoa



        tai toinen esimerkki, vuohenjuusto-tomaattikeitto

        # 1 sipuli (jos ovat kovin pieniä, voinee laittaa kaksi, niin minä tein)

        # 1 valkosipulinkynsi

        # 1 rkl öljyä

        # 5 dl kasvislientä

        # 500 g tomaattisosetta

        # 1 rkl hunajaa

        # 1 tl kuivattua timjamia

        # ½ tl rouhittua mustapippuria

        # ½ tl chiliä

        # 125 g pehmeää vuohenjuustoa

        # muutama kirsikkatomaatti koristeeksi

        # (tuoretta timjamia koristeeksi)


        Hyviä ohjeita, mutta jos joku laittaa tomaattisoseena esim. näissä ohjeissa automaattisesti pyreetä, on ruoka takuuvarmasti pilalla! Eli järjenkäyttö on sallittua!

        Jep, järjenkäyttö sallittua. Ajatteleppa, jos vaikka vahingossa laittaisit pirkka oreganoa, eikä Santa Mariaa.


    • .

      ketsuppia voit käyttää sellaisenaan, tomaattipyre laitetaan ruokiin, se on raaka-aine.

    • Elktro

      Okei, on tomaattisosetta, tomaattipyreetä, paseerattua tomaattia, ketsuppia, mutta jos ostan kaupasta purkin tomaattimurskaa, mitä saan?

      • ...

        Jos ostat pastakastiketta, se on vahvasti maustettua. Tomaattipure ja murska eivät ole. Tahdot maustaa oman mielesi mukaan vaikka lihapadan, käytä jälkimmäisiä.


      • Saat murskattua tomaattia mehuineen purkissa. Et muuta.


      • Panhandle
        crudo kirjoitti:

        Saat murskattua tomaattia mehuineen purkissa. Et muuta.

        Rakastan tomaattia, ja käytän sitä paljon kaikissa muodoissaan. Jostain kumman syystä en muista törmänneeni nimitykseen "tomaattisose" juuri koskaan. Ohjeissa käytetään minusta samoja nimityksiä kuin kaupassa purkin kyljessä, puhutaan ketsupista (joksi tomaattisoseen ymmärrän), tomaattipureesta, paseeratusta tomaatista, tomaattimurskasta ja kokonaisista säilötyistä tai tuoreista tomaateista.

        En korvaisi ohjeen pureeta/pyreetä ketsupilla, tomaatin maku on minusta vahvempi ja siis parempi pureessa. Ketsupissa on tomaatin lisäksi mm. sokeria ja etikkaa. Toinen vaihtoehto on paseerattu tomaatti, mutta koska se on "vetisempää" kuin puree, ruuan koostumus muuttuu siitä hiukan, jos sitä käyttää sen verran kuin maku vaatii. Puree on tiivistettyä tomaattia ja sopii minusta melkein mihin vain. Ketsuppi on minusta pöytämauste, jolla maustetaan valmiita (esimerkiksi jauheliha- ja pasta)ruokia.


      • Panhandle kirjoitti:

        Rakastan tomaattia, ja käytän sitä paljon kaikissa muodoissaan. Jostain kumman syystä en muista törmänneeni nimitykseen "tomaattisose" juuri koskaan. Ohjeissa käytetään minusta samoja nimityksiä kuin kaupassa purkin kyljessä, puhutaan ketsupista (joksi tomaattisoseen ymmärrän), tomaattipureesta, paseeratusta tomaatista, tomaattimurskasta ja kokonaisista säilötyistä tai tuoreista tomaateista.

        En korvaisi ohjeen pureeta/pyreetä ketsupilla, tomaatin maku on minusta vahvempi ja siis parempi pureessa. Ketsupissa on tomaatin lisäksi mm. sokeria ja etikkaa. Toinen vaihtoehto on paseerattu tomaatti, mutta koska se on "vetisempää" kuin puree, ruuan koostumus muuttuu siitä hiukan, jos sitä käyttää sen verran kuin maku vaatii. Puree on tiivistettyä tomaattia ja sopii minusta melkein mihin vain. Ketsuppi on minusta pöytämauste, jolla maustetaan valmiita (esimerkiksi jauheliha- ja pasta)ruokia.

        Sitäpaitsi paras ketsuppi tulee kun tekee itse - eikä ole vaikeata tehdä eikä kallista tavaraa.

        Jostain syystä its tehtyä ketsuppia ei myöskään kulu lähellekään niin paljon kuin pullotavaraa. Syy lienee siinä, että se on sen verran "makuisempaa", että sitä ei tarvita paljoakaan maustamiseen.


      • tarkkana
        crudo kirjoitti:

        Sitäpaitsi paras ketsuppi tulee kun tekee itse - eikä ole vaikeata tehdä eikä kallista tavaraa.

        Jostain syystä its tehtyä ketsuppia ei myöskään kulu lähellekään niin paljon kuin pullotavaraa. Syy lienee siinä, että se on sen verran "makuisempaa", että sitä ei tarvita paljoakaan maustamiseen.

        Tomaattiketsuppipurkeissa etiketissä ja tuoteselosteessa aina lukee "TOMAATTIKETSUPPI", sillä eihän normaalissa ketsupissa tomaattia edes ole.


      • Vanha kokki
        tarkkana kirjoitti:

        Tomaattiketsuppipurkeissa etiketissä ja tuoteselosteessa aina lukee "TOMAATTIKETSUPPI", sillä eihän normaalissa ketsupissa tomaattia edes ole.

        Kaikilla noilla nimillä kutsutaan konsentroitua tomaattisosetta, joka sisältää 99,5 % tomaattia ja yleensä tuon 0.5 % suolaa, ei muuta. Pyree myydään yleeensä tuubeissa, pienissä purkeissa tai suurkeittiöille isommissa, yleensä kolmen kilon tai suuremmissa astioissa.
        Tomaattikastike, eli ketsuppi puolestaan sisältää tomaattia vaihtelevasti, yleensä n. 50 % joskus enemmän joskus vähemmän.
        Tomaattikastikkeessa on lisäksi vettä, mausteita ja usein jatkeaineina huomattava määrä omenaa, kuten esimerkiksi Ilona ketsuppi. Felix ketsupin tomaattipitoisuus on tavallisesti 60 %.
        Ketsupin ja pyreen käyttötarkoitus eroaa selvästi.
        Tomaattikastiketta eli Ketsuppia käytetään nimensäkin mukaisesti lähinnä valmiin ruoan kastikkeena sellaisenaan aivan kuten HP-kastikkeitakin. Tomaattiketsuppia myydään yleensä lasi, tai muovipulloissa, annospusseissa tai suurkeittiöitä varten isommissa astioissa.
        Tomaattipyrettä käytetään lähinnä vain ruoanvalmistuksessa yhtenä ainesosana, ei valmiin ruoan kastikkeena sellaisenaan.
        Pelkästä pyreestä saa hyvää kastiketta paistamalla sitä voissa tai öljyssä pehmeämmän makuista, esimerkiksi voi sulatetaan ja siihen lisätään tomaatipyrettä paistetaan jonkin aikaa jalisätään suolaa, cayennepippuria, mustaaapippuria, paprikaa, lopuksi lisätään vettä, keitetään muutama minuutti. Sopii grilliruokien kastikkeeksi, erityisesti kebapille! Kastike käytetään kuumana.
        Lisäksi pyrettä käytetään monissakin kastikkeissa yhtenä osana, mainittakoon vaikkapa choronkastike.


      • ...
        Vanha kokki kirjoitti:

        Kaikilla noilla nimillä kutsutaan konsentroitua tomaattisosetta, joka sisältää 99,5 % tomaattia ja yleensä tuon 0.5 % suolaa, ei muuta. Pyree myydään yleeensä tuubeissa, pienissä purkeissa tai suurkeittiöille isommissa, yleensä kolmen kilon tai suuremmissa astioissa.
        Tomaattikastike, eli ketsuppi puolestaan sisältää tomaattia vaihtelevasti, yleensä n. 50 % joskus enemmän joskus vähemmän.
        Tomaattikastikkeessa on lisäksi vettä, mausteita ja usein jatkeaineina huomattava määrä omenaa, kuten esimerkiksi Ilona ketsuppi. Felix ketsupin tomaattipitoisuus on tavallisesti 60 %.
        Ketsupin ja pyreen käyttötarkoitus eroaa selvästi.
        Tomaattikastiketta eli Ketsuppia käytetään nimensäkin mukaisesti lähinnä valmiin ruoan kastikkeena sellaisenaan aivan kuten HP-kastikkeitakin. Tomaattiketsuppia myydään yleensä lasi, tai muovipulloissa, annospusseissa tai suurkeittiöitä varten isommissa astioissa.
        Tomaattipyrettä käytetään lähinnä vain ruoanvalmistuksessa yhtenä ainesosana, ei valmiin ruoan kastikkeena sellaisenaan.
        Pelkästä pyreestä saa hyvää kastiketta paistamalla sitä voissa tai öljyssä pehmeämmän makuista, esimerkiksi voi sulatetaan ja siihen lisätään tomaatipyrettä paistetaan jonkin aikaa jalisätään suolaa, cayennepippuria, mustaaapippuria, paprikaa, lopuksi lisätään vettä, keitetään muutama minuutti. Sopii grilliruokien kastikkeeksi, erityisesti kebapille! Kastike käytetään kuumana.
        Lisäksi pyrettä käytetään monissakin kastikkeissa yhtenä osana, mainittakoon vaikkapa choronkastike.

        Briteissä edelleenkin valmistetaan aitoa eurooppalaista vanhan ajan ketsuppia, mustaa tököttiä joka muistuttaa aasialaista kantamuotoaan, voi tilata esim. täältä:
        http://www.bakersandlarners.co.uk/watkins-mushroom-ketchup-p-463.html
        Geo Watkins Mushroom Ketchup. This rich mushroom ketchup was the secret of success of many Victorian cooks in making steak and kidney pies and puddings, roast meats, sauces, and soups. Try it on traditional cuisine or as a new flavor to modern cooking. (This is not a ketchup as Americans think of it, but closer to the ketchups which were used in the 1800's. Its consistency is more like a sauce.).

        Kai ymmärrät, että amerikkalainen tomaattiketsuppi on lähinnä ketsupin irvikuva, eikä siitä tulisi edes käyttää sanaa ketsuppi, joka on varattu tarkoittamaan tällaista hienoa maustekastiketta. Ei tulisi mieleenkään tunkea tomaattiketsuppia esim. grillipihveihin, lohikeittoon tai muihinkaan eurooppalaisiin ruokiin.

        Tomaattikastikkeen kanssa ketsupilla ei ole mitään tekemistä, paitsi tomaattiketsuppi on hapanimelää tomaattikastiketta jolla ei ole käyttöä eurooppalaisessa ruokakulttuurissa.


      • Vanha kokki
        ... kirjoitti:

        Briteissä edelleenkin valmistetaan aitoa eurooppalaista vanhan ajan ketsuppia, mustaa tököttiä joka muistuttaa aasialaista kantamuotoaan, voi tilata esim. täältä:
        http://www.bakersandlarners.co.uk/watkins-mushroom-ketchup-p-463.html
        Geo Watkins Mushroom Ketchup. This rich mushroom ketchup was the secret of success of many Victorian cooks in making steak and kidney pies and puddings, roast meats, sauces, and soups. Try it on traditional cuisine or as a new flavor to modern cooking. (This is not a ketchup as Americans think of it, but closer to the ketchups which were used in the 1800's. Its consistency is more like a sauce.).

        Kai ymmärrät, että amerikkalainen tomaattiketsuppi on lähinnä ketsupin irvikuva, eikä siitä tulisi edes käyttää sanaa ketsuppi, joka on varattu tarkoittamaan tällaista hienoa maustekastiketta. Ei tulisi mieleenkään tunkea tomaattiketsuppia esim. grillipihveihin, lohikeittoon tai muihinkaan eurooppalaisiin ruokiin.

        Tomaattikastikkeen kanssa ketsupilla ei ole mitään tekemistä, paitsi tomaattiketsuppi on hapanimelää tomaattikastiketta jolla ei ole käyttöä eurooppalaisessa ruokakulttuurissa.

        En kuitenkaan ymmärrä miksi sitten sinnikkäästi olet sitä mieltä, ettei ketsuppi ole maustettua tomaattikastiketta, jota taas tomaattipyre ei ole.
        HP, eli House of Parliament on myös eräänlainen ketsuppi, eli maustekastike, jota en myöskään pihvini päälle lorauttaisi, vaikka britit eivät voi elää ilman sitä.
        Minulla on nytkin kaapissani amerikkalaista savunmakuista ketsuppia, jota lapsenlapset laittavat ranskiksiinsa. Siinä tomaatin osuus on peräti alle 40 %. silti se on maustettua tomaatikastiketta.
        Vaikka ketsuppi olisi kuinka mustaa, ei se siitä silti pyrettä tee!
        Kerrohan meille ihan omin sanoin mitä on se tomaattiketsup, jonka eurooppalainen ruokakulttuurikin hyväksyy, odotan mielenkiinnolla vastaustasi.
        Minä tarkoitan sitä punaista mönjää jota jokaisessa eurooppalaisessa ruokapaikassa on vakiovarusteena pöydässä ja siinä pullossa lukee usen Heinz tomato ketshup, siis mitä se mössö on, minä olen tähän saakka olettanut sen olevan tomaattikastiketta suomen kielellä.
        Sellaisena se yleisesti tietääkseni tunnetaan, mutta saamme nyt kuulla kai uuden tulkinnan.


      • ..
        Vanha kokki kirjoitti:

        En kuitenkaan ymmärrä miksi sitten sinnikkäästi olet sitä mieltä, ettei ketsuppi ole maustettua tomaattikastiketta, jota taas tomaattipyre ei ole.
        HP, eli House of Parliament on myös eräänlainen ketsuppi, eli maustekastike, jota en myöskään pihvini päälle lorauttaisi, vaikka britit eivät voi elää ilman sitä.
        Minulla on nytkin kaapissani amerikkalaista savunmakuista ketsuppia, jota lapsenlapset laittavat ranskiksiinsa. Siinä tomaatin osuus on peräti alle 40 %. silti se on maustettua tomaatikastiketta.
        Vaikka ketsuppi olisi kuinka mustaa, ei se siitä silti pyrettä tee!
        Kerrohan meille ihan omin sanoin mitä on se tomaattiketsup, jonka eurooppalainen ruokakulttuurikin hyväksyy, odotan mielenkiinnolla vastaustasi.
        Minä tarkoitan sitä punaista mönjää jota jokaisessa eurooppalaisessa ruokapaikassa on vakiovarusteena pöydässä ja siinä pullossa lukee usen Heinz tomato ketshup, siis mitä se mössö on, minä olen tähän saakka olettanut sen olevan tomaattikastiketta suomen kielellä.
        Sellaisena se yleisesti tietääkseni tunnetaan, mutta saamme nyt kuulla kai uuden tulkinnan.

        "Kerrohan meille ihan omin sanoin mitä on se tomaattiketsup, jonka eurooppalainen ruokakulttuurikin hyväksyy, odotan mielenkiinnolla vastaustasi.
        Minä tarkoitan sitä punaista mönjää jota jokaisessa eurooppalaisessa ruokapaikassa on vakiovarusteena pöydässä ja siinä pullossa lukee usen Heinz tomato ketshup, siis mitä se mössö on, minä olen tähän saakka olettanut sen olevan tomaattikastiketta suomen kielellä."

        Se on amerikkalaista hapanimelää tomaattikastiketta. Tavallinen tomaattikastike kuitenkaan ei ole ketsuppia. Sinun logiikkasi mukaan myös kaikki linnut ovat haikaroita.

        Tavalliset ruokakaupat ovat täynnä nuudeleita, soijakastiketta, wok-vihanneksia ja kaikenlaisia thai-litkuja yms. ja lisäksi löytyy hampurilaissämpylöitä ja kaikenlaista mutta eivät ne ole eurooppalaista ruokakulttuuria, vaikka ovatkin ruokakaupoissa ja keittiöissä ihan tavallisia.


      • Vanha kokki
        .. kirjoitti:

        "Kerrohan meille ihan omin sanoin mitä on se tomaattiketsup, jonka eurooppalainen ruokakulttuurikin hyväksyy, odotan mielenkiinnolla vastaustasi.
        Minä tarkoitan sitä punaista mönjää jota jokaisessa eurooppalaisessa ruokapaikassa on vakiovarusteena pöydässä ja siinä pullossa lukee usen Heinz tomato ketshup, siis mitä se mössö on, minä olen tähän saakka olettanut sen olevan tomaattikastiketta suomen kielellä."

        Se on amerikkalaista hapanimelää tomaattikastiketta. Tavallinen tomaattikastike kuitenkaan ei ole ketsuppia. Sinun logiikkasi mukaan myös kaikki linnut ovat haikaroita.

        Tavalliset ruokakaupat ovat täynnä nuudeleita, soijakastiketta, wok-vihanneksia ja kaikenlaisia thai-litkuja yms. ja lisäksi löytyy hampurilaissämpylöitä ja kaikenlaista mutta eivät ne ole eurooppalaista ruokakulttuuria, vaikka ovatkin ruokakaupoissa ja keittiöissä ihan tavallisia.

        Varsinaiseen kysymykseeni, mitä on se tomaattiketsup jonka eurooppalainenkin ruokakulttuuri hyväksyy?
        Voisitko kertoa sen koostumuksen ja miten se eroaa esim. mainitusta Heintzistä?
        Tulkoon nyt mainituksi kastikkeen ja soseen oleellinen ero. Yleensä kastike on juoksevaa, enemmän nestettä sisältävää kuin sose, jossa nesteen määrä on selvästi vähäisempi ja koostumus jäykempi.
        Periaatteessa voidaan myös ketsuppiakin sanoa tomaattisoseeksi, mutta alunperin kyse olikin siitä mitä eroa on tomaattipyreellä ja tomaattiketsupilla, se lienee jo tullut selväksi!


      • toinen vastaaja
        Vanha kokki kirjoitti:

        Varsinaiseen kysymykseeni, mitä on se tomaattiketsup jonka eurooppalainenkin ruokakulttuuri hyväksyy?
        Voisitko kertoa sen koostumuksen ja miten se eroaa esim. mainitusta Heintzistä?
        Tulkoon nyt mainituksi kastikkeen ja soseen oleellinen ero. Yleensä kastike on juoksevaa, enemmän nestettä sisältävää kuin sose, jossa nesteen määrä on selvästi vähäisempi ja koostumus jäykempi.
        Periaatteessa voidaan myös ketsuppiakin sanoa tomaattisoseeksi, mutta alunperin kyse olikin siitä mitä eroa on tomaattipyreellä ja tomaattiketsupilla, se lienee jo tullut selväksi!

        Edellinen kirjoittaja varmaan että Heinz-tyyppinen ketsuppi ei kuulu eurooppalaiseen ruokakulttuuriin, tarkoittaen nyt varmasti haute cuisinea.
        ( http://en.wikipedia.org/wiki/Haute_cuisine )

        Toki amerikkalainen pikaruokakulttuuri ja sitä kautta ketsupin läträäminen joka ruokaan, on rantautunut myös jokaiseen ketjuravintolaan Suomessa ja perusruoanlaittajien jääkaappeihin. Se ei kuitenkaan tee siitä osaa perinteisestä eurooppalaisesta keittiöstä. Itse en käytä ketsuppia ollenkaan kotona, täynnä sokeria ja lisäaineita. Ranskalaisten kanssa ulkona syödessä toki, mutta se taas on amerikkalaista ruokaa se.

        Omasta mielestäni

        - Tomaattisose tarkoittaa nimenomaan paseerattua tomaattia.
        - Tomaattipyre, on tiivistettyä tomaattia.
        - Tomaattimurska on murskattua tomaattia liemineen.
        - Kokonaiset tomaatit liemessä - ei varmaan kaipaa selitystä.

        - Tomaattikastike tarkoittaa mitä tahansa kastiketta johon on käytetty edellämainittuja elintarvikkaita, mukaanlukien ketsuppi, marinarakastike jne.
        - Ketsuppi on tomaattipohjainen sokeria ja etikkaa sisältävä ranskalaisten kaveri. En käyttäisi ruoanlaitossa, ellei sitä erityisesti makunsa vuoksi tarvita.
        - Näitä


      • kattsoppa
        toinen vastaaja kirjoitti:

        Edellinen kirjoittaja varmaan että Heinz-tyyppinen ketsuppi ei kuulu eurooppalaiseen ruokakulttuuriin, tarkoittaen nyt varmasti haute cuisinea.
        ( http://en.wikipedia.org/wiki/Haute_cuisine )

        Toki amerikkalainen pikaruokakulttuuri ja sitä kautta ketsupin läträäminen joka ruokaan, on rantautunut myös jokaiseen ketjuravintolaan Suomessa ja perusruoanlaittajien jääkaappeihin. Se ei kuitenkaan tee siitä osaa perinteisestä eurooppalaisesta keittiöstä. Itse en käytä ketsuppia ollenkaan kotona, täynnä sokeria ja lisäaineita. Ranskalaisten kanssa ulkona syödessä toki, mutta se taas on amerikkalaista ruokaa se.

        Omasta mielestäni

        - Tomaattisose tarkoittaa nimenomaan paseerattua tomaattia.
        - Tomaattipyre, on tiivistettyä tomaattia.
        - Tomaattimurska on murskattua tomaattia liemineen.
        - Kokonaiset tomaatit liemessä - ei varmaan kaipaa selitystä.

        - Tomaattikastike tarkoittaa mitä tahansa kastiketta johon on käytetty edellämainittuja elintarvikkaita, mukaanlukien ketsuppi, marinarakastike jne.
        - Ketsuppi on tomaattipohjainen sokeria ja etikkaa sisältävä ranskalaisten kaveri. En käyttäisi ruoanlaitossa, ellei sitä erityisesti makunsa vuoksi tarvita.
        - Näitä

        Minun mielestäni

        - Tomaattimurska on murskattua tomaattia liemineen.
        - Tomaattisose tarkoittaa soseutettua tomaattia.
        - Paseerattu tomaatti tarkoittaa kuorittua, siivilän läpi pursotettua tomaattia.
        - Tomaattipyree on tiivistettyä tomaattia.
        - Ketsuppi on maustekastiketta, joka yleensä on tomaattipohjaista.


      • Happo65
        Vanha kokki kirjoitti:

        En kuitenkaan ymmärrä miksi sitten sinnikkäästi olet sitä mieltä, ettei ketsuppi ole maustettua tomaattikastiketta, jota taas tomaattipyre ei ole.
        HP, eli House of Parliament on myös eräänlainen ketsuppi, eli maustekastike, jota en myöskään pihvini päälle lorauttaisi, vaikka britit eivät voi elää ilman sitä.
        Minulla on nytkin kaapissani amerikkalaista savunmakuista ketsuppia, jota lapsenlapset laittavat ranskiksiinsa. Siinä tomaatin osuus on peräti alle 40 %. silti se on maustettua tomaatikastiketta.
        Vaikka ketsuppi olisi kuinka mustaa, ei se siitä silti pyrettä tee!
        Kerrohan meille ihan omin sanoin mitä on se tomaattiketsup, jonka eurooppalainen ruokakulttuurikin hyväksyy, odotan mielenkiinnolla vastaustasi.
        Minä tarkoitan sitä punaista mönjää jota jokaisessa eurooppalaisessa ruokapaikassa on vakiovarusteena pöydässä ja siinä pullossa lukee usen Heinz tomato ketshup, siis mitä se mössö on, minä olen tähän saakka olettanut sen olevan tomaattikastiketta suomen kielellä.
        Sellaisena se yleisesti tietääkseni tunnetaan, mutta saamme nyt kuulla kai uuden tulkinnan.

        Henzin tomaattketsupissa on 61% tomaattipyreä


      • Happo65
        toinen vastaaja kirjoitti:

        Edellinen kirjoittaja varmaan että Heinz-tyyppinen ketsuppi ei kuulu eurooppalaiseen ruokakulttuuriin, tarkoittaen nyt varmasti haute cuisinea.
        ( http://en.wikipedia.org/wiki/Haute_cuisine )

        Toki amerikkalainen pikaruokakulttuuri ja sitä kautta ketsupin läträäminen joka ruokaan, on rantautunut myös jokaiseen ketjuravintolaan Suomessa ja perusruoanlaittajien jääkaappeihin. Se ei kuitenkaan tee siitä osaa perinteisestä eurooppalaisesta keittiöstä. Itse en käytä ketsuppia ollenkaan kotona, täynnä sokeria ja lisäaineita. Ranskalaisten kanssa ulkona syödessä toki, mutta se taas on amerikkalaista ruokaa se.

        Omasta mielestäni

        - Tomaattisose tarkoittaa nimenomaan paseerattua tomaattia.
        - Tomaattipyre, on tiivistettyä tomaattia.
        - Tomaattimurska on murskattua tomaattia liemineen.
        - Kokonaiset tomaatit liemessä - ei varmaan kaipaa selitystä.

        - Tomaattikastike tarkoittaa mitä tahansa kastiketta johon on käytetty edellämainittuja elintarvikkaita, mukaanlukien ketsuppi, marinarakastike jne.
        - Ketsuppi on tomaattipohjainen sokeria ja etikkaa sisältävä ranskalaisten kaveri. En käyttäisi ruoanlaitossa, ellei sitä erityisesti makunsa vuoksi tarvita.
        - Näitä

        Paljonko prosentteina pyre sisältää lisättyä vettä?


      • Anonyymi
        ... kirjoitti:

        Briteissä edelleenkin valmistetaan aitoa eurooppalaista vanhan ajan ketsuppia, mustaa tököttiä joka muistuttaa aasialaista kantamuotoaan, voi tilata esim. täältä:
        http://www.bakersandlarners.co.uk/watkins-mushroom-ketchup-p-463.html
        Geo Watkins Mushroom Ketchup. This rich mushroom ketchup was the secret of success of many Victorian cooks in making steak and kidney pies and puddings, roast meats, sauces, and soups. Try it on traditional cuisine or as a new flavor to modern cooking. (This is not a ketchup as Americans think of it, but closer to the ketchups which were used in the 1800's. Its consistency is more like a sauce.).

        Kai ymmärrät, että amerikkalainen tomaattiketsuppi on lähinnä ketsupin irvikuva, eikä siitä tulisi edes käyttää sanaa ketsuppi, joka on varattu tarkoittamaan tällaista hienoa maustekastiketta. Ei tulisi mieleenkään tunkea tomaattiketsuppia esim. grillipihveihin, lohikeittoon tai muihinkaan eurooppalaisiin ruokiin.

        Tomaattikastikkeen kanssa ketsupilla ei ole mitään tekemistä, paitsi tomaattiketsuppi on hapanimelää tomaattikastiketta jolla ei ole käyttöä eurooppalaisessa ruokakulttuurissa.

        Uudempi tököttiketsuppilinkki:

        https://www.bakersandlarners.co.uk/g-w-mushroom-ketchup-190ml

        On myrzin näköistä.


      • Anonyymi
        ... kirjoitti:

        Briteissä edelleenkin valmistetaan aitoa eurooppalaista vanhan ajan ketsuppia, mustaa tököttiä joka muistuttaa aasialaista kantamuotoaan, voi tilata esim. täältä:
        http://www.bakersandlarners.co.uk/watkins-mushroom-ketchup-p-463.html
        Geo Watkins Mushroom Ketchup. This rich mushroom ketchup was the secret of success of many Victorian cooks in making steak and kidney pies and puddings, roast meats, sauces, and soups. Try it on traditional cuisine or as a new flavor to modern cooking. (This is not a ketchup as Americans think of it, but closer to the ketchups which were used in the 1800's. Its consistency is more like a sauce.).

        Kai ymmärrät, että amerikkalainen tomaattiketsuppi on lähinnä ketsupin irvikuva, eikä siitä tulisi edes käyttää sanaa ketsuppi, joka on varattu tarkoittamaan tällaista hienoa maustekastiketta. Ei tulisi mieleenkään tunkea tomaattiketsuppia esim. grillipihveihin, lohikeittoon tai muihinkaan eurooppalaisiin ruokiin.

        Tomaattikastikkeen kanssa ketsupilla ei ole mitään tekemistä, paitsi tomaattiketsuppi on hapanimelää tomaattikastiketta jolla ei ole käyttöä eurooppalaisessa ruokakulttuurissa.

        Ketsupin alkuperästä ja historiasta on tosiaan tällaista juttua:

        https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000001935542.html

        https://faktoja.com/ketsuppi-oli-alun-perin-kiinalainen-kalakastike/


        Enemmänkin asiaa löytyy varmaankin hakemalla.

        🤔


    • Tommies
    • tiedon pikkujätti

      Tomaattimurska (ruotsiksi krossade tomater)
      = tomaatti murskattuna (ml. tomaatin oma mehu kuorineen ja siemenineen)

      Paseerattu tomaatti (ruotsiksi paserade tomater)
      = tomaatti murskattuna siivilän läpi (ts. ilman tomaatin omaa mehua, siemeniä, kuorta tms.) lisätty suolaa

      Tomaattisose (ruotsiksi tomatpuré)
      = paseerattu tomaatti kuumennettu säilyväksi (astioidaan heti) ja tasaiseksi

      Tomaattitahna (tunnetaan myös nimillä tomaattitäysmehutiiviste tai tomaattipyree, etenkin brittein englannin ja kansainvälisen englannin kielillä)
      = tomaattisose keitetty tunteja kosteuden vähentämiseksi

      Tomaattiketsuppi
      = Tomaattitahnaan (keitetty yli kiehumispisteen) pohjautuva mausteinen kastike

      Tomaattimehu
      = Tomaattitahnaan (keitetty 60-70 asteessa) pohjautuva mehujuoma (vähintään 10 % täysmehua) lisätty talousvettä (ts. vesijohtovesi) tuomaan kosteutta takaisin tahnaan

    • Rautakauppias75

      Täytyy olla taas ammattikokkien keskustelua. Miten te saatte ikinä tehtyä ruokaa kun yksinkertaisenkin asian selvittäminen kääntyy lähes poliittiseksi vatkaukseksi. Ei ihme, että ravintolassa saa sitä annostaan odottaa.

      Tomaattisose= Kaltattua tomaattisosetta
      Tomaattipyre= tomaattisoseesta kuivatettua tiivistettä jossa tomaattipitoisuus isompi
      Ketsuppi = lasten versio pyreestä

    • Pula

      Pula-aikaan meillä ei ollut tomaattia.

    • tomeito
    • jyymör

      tää ketju on suomalaista huumoriaDDDD

    • kysyvä

      2 tomaattia käveli tiellä, toinen jäi auton alle, mitäs...? hm..

      • voihanketsuppi

        Eli tapahtuuko nyt sitten järisyttävä virhe, jos laitan pyreen sijaan tomaattisosetta ruokaan?
        Onko pyree=sose
        ja onko sose=ketsuppi


      • ketshup
        voihanketsuppi kirjoitti:

        Eli tapahtuuko nyt sitten järisyttävä virhe, jos laitan pyreen sijaan tomaattisosetta ruokaan?
        Onko pyree=sose
        ja onko sose=ketsuppi

        Jos laitat ketsuppia ruokaasi, niin siitä tulee aivan liian makeaa eli virheen teet.,

        Pyree on tiivistettyä tomaattisosetta ja maultaan lievästi hapanta kun taas tomaattisose (paseerattu tomaatti eli siivilän läpi painettu tomaatti) on taas maultaan enemmän tuoreen tomaatin makuinen.

        Ketsuppi taas on keitettyä donskua mukana erilaisia mausteita (suolaa,sipulia,sokeria jne...) ja etikkaa.


      • Anonyymi
        ketshup kirjoitti:

        Jos laitat ketsuppia ruokaasi, niin siitä tulee aivan liian makeaa eli virheen teet.,

        Pyree on tiivistettyä tomaattisosetta ja maultaan lievästi hapanta kun taas tomaattisose (paseerattu tomaatti eli siivilän läpi painettu tomaatti) on taas maultaan enemmän tuoreen tomaatin makuinen.

        Ketsuppi taas on keitettyä donskua mukana erilaisia mausteita (suolaa,sipulia,sokeria jne...) ja etikkaa.

        Höpön höpön, jokainen saa laittaa ruokaansa mitä haluaa. Jos tykkää ketsupilla maustetusta niin se kun laittaa, se onki ihan hyvää monessa tapausessa. On paljon reseptejä joihin laitetaan tomaattisosetta ja sokeria, esim pullassa ne maistuvat todella, käytän aina.


    • takkuli

      Niin sitten se perunamuusin ja perunapyreen ero on?

      • pyree

        Perunamuussi on kuohkeaa ja sen valmistus on hyvin simppeliä - jauhoiset perunat kuoritaan ja keitetään kypsiksi. Kun ne ovat lypsiä, niin keitinvesi valutetaan pois - samalla aikaan lämmitetään maitoa lähes kiehuvaksi. Otetaan survinrauta ja muussataan perunat tasaiseksi massaksi. Lisätään kuumaa maitoa perunoiden sekaan ja sekoitetaan. Kun muussi on saanut oikean koostumuksen eli kuohkean lisätään sekaan voita, suolaa ja pippuria sekoittaen massaa ja maistaen välillä. Kun maut ovat kohdillaan, niin muussin voi asettaa tarjolle.

        Muussin valmistukseen ei mitään sähkölaitteita tarvita kuten sauvasekoitinta (joka tekee muussista liisteriä) vaan vain kunnon survin ja haarukka, jota käyttäen muussiin saa kuohkeutta ja ilmavuutta.

        Perunapyree taas on lähinnä perunalla maustettua voivaahtoa. Joko keittäen tai uunissa suolapedillä kypsytettä pottua siivilän läpi puserrettuna ja pottujen määrää vastaavaan voisulaan sekoitettuna vatkaimella tasaiseksi massaksi. Maustetaan kuten halutaan vaikka suolaa, pippuria tai vaikka chiliä.

        Itse pidän perinteistä, käsintehtyä perunamuussia parempana. Tseffit unohtaa usein kuinka hyvää kuohkea, ilmava muusi onkaan ja kuinka väärin ne sen tekevätkään. Tärkein asia on unohtaa sähkövärkit ja tehdä se muussi ihan vain käsin.


    • suurtalouskokki

      tomaatti pyreessä on luujauhoo ,soseessa ei

    • kokinpoika

      Eli onko tämä oikeesti näin hankalaa.

      Ajattelin ilahduttaa tyttöystävää synttäreiden kunniaksi tänään omatekoisella pizzalla.

      Äidin kaapista löysin paseerattua tomaattia, eli onko se nyt hyvä valinta antamaan pizzalle makua, pyrettä ei ole maccarin annosketsuppia kyllä löytyy :)

    • asdfkij

      Jos mä keittelen paseerattua tomaattia, niin saanko mä siitä sitten tomaattipyreetä?

      • Siitävaan

        Jos mä keittelen paseerattua tomaattia, niin saanko mä siitä sitten tomaattipyreetä? - kyllä saat.


      • Anonyymi
        Siitävaan kirjoitti:

        Jos mä keittelen paseerattua tomaattia, niin saanko mä siitä sitten tomaattipyreetä? - kyllä saat.

        Et, mutta nimi tulee siitä että kun meet pytylle kuuluu pyrinä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe