AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / YT-neuvottelut ja määräaikaiset

YT-neuvottelut ja määräaikaiset

9 Vastausta 4 709 Lukukertaa
Firmassa, jossa työskenetelen on nyt YT-neuvottelut käynnissä. Olen määräaikaisessa työsuhteessa, joka kestää ensi vuoden alkupuolelle. Mitenkähän on YT-lain mukaan, ovatko pysyvässä työsuhteessa olevat suojatummassa asemassa kuin määräaikaisessa työsuhteessa olevat vai ovatko tasa-arvoisessa asemassa kun irtisanottavia valitaan? Otetaan nyt vaikka tilanne, jossa määräaikainen työntekijä tekee enemmän ja parempaa työtä kuin vakkari, voidaanko vakkari potkia pihalle ja määräaikainen työntekijä pitää palkattuna ja tämän työsuhde vielä vakinaistaa? Vai lukeeko jossain lakipykälässä, että ensin potkittava pihalle määräaikaiset työntekijät ja sitten vasta vakkarit?

Otsikko

Käytäntönä taitaa yleensä olla, että lähtevät ulkopuoliset työntekijät, sen jälkeen määräaikaiset ja vasta sitten firman omat työntekijät. Ei ole mahdollista, että YT:ssä firman oma työntekijälle annetaan kenkää ja tilalle otettaisiin määräaikaisena ollut. Ei koska firman on ensin tarjottava sitä avautuvaa työpaikkaa sille irtisanotulle ennenkuin sitä voidaan täyttä muilla keinoin.

Tietenkin vakituisessa työsuhteessa olevat ovat turvatummassa asemassa kuin määräaikaisessa työsuhteessa olevat, koska määräaikaista työsuhdetta ei tarvitse erikseen irtisanoa. Jätetään työtilanteesta riippumatta sopimatta uutta määräaikaista työsuhdetta, kun toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa on työntekijä erikseen irtisanottava ja on irtisanomisajat.

Käytäntöä kyllä

Tämä on varmasti yleinen käytäntö, mutta onko tällaista asiaa ihan lakikirjaan kirjattu?

sitä

Määräaikaisella työssopimuksella pitää olla lain mukainen määräaikaisuuden peruste. Elikkä sitä kautta määräaikainen työ loppuu silloin, kun määräaika loppuu ja määräaikaiset lähtevät ennen vakituisia. Vai mitä?

kaikki riippuu

Mun töissä vakkareita lensi pihalle 2v. sitten ja vuokramiehiä jäi taloon! Tällähetkellä yt-
neuvottelut menossa ja taas lensi yks ulos,tosin maksettiin hiljaiseksi ja samanapäivänä aloitti uusi vuokratyyppi.Lisäksi yritykseni ilmoittaa netissä avoimena olevasta työpaikasta!

Käytännössä työnantajalla on täysi mielivalta tehdä omat ratkaisut kuka jää tai ei jää.Tämä käytäntö ja lainsäätäjien,amm.liittojen hiljaiset hyväksynnät korostuu eritoten yhtiöissä jotka ovat pörssissä.
Onhan vielä isojen yritysten hallituksissa näitä samoja naamoja joita näkee uutisissa kävelevän eduskunnan käytävillä....piiri pieni pyörii ja kaverin kaveria jeesataan!!

vakituisen työntekijän oikeuksista

Jos vakituinen työntekijä irtisanotaan tuotannollisin ja taloudellisin perustein, juuri hänelle/heille täytyy lain mukaan etsiä korvaavaa työtä tai mahdollisesti lisäkouluttaa uusiin tehtäviin.

Em. syistä irtisanottua ei saa korvata uudella työntekijällä 9:sään kuukauteen eli määräaikainen ei voisi saada vakituisen irtisanotun työtä, eri asia on tosin se jos työntekijä kieltäytyy tulemasta takaisin
En muista lakipykäliä, mutta näin olen oikeuteni ymmäränyt vakituisena yt-irtisanottuna. Voimia seuraaviin viikkoihin.

työsopimuslain pykäliä

www.finlex.fi ja työpäikalla nähtävänä

13 luku 10 § Nähtävänäpito
Työnantajan on pidettävä tämä laki ja 2 luvun 7 §:ssä tarkoitettu yleissitova työehtosopimus työntekijöiden vapaasti saatavilla työpaikalla.

Lain

Määräaikaisessa työsuhteessa olevaa ei voi lomauttaa eikä irtisanoa, ellei hän selkeästi (pitää lukea työsopimuksessa) ole työssä jonkun vakityöntekijän sijaisena, esim. äitiyslomasijaisena.
Se, että määräaikaisen työsuhdetta ei enää uusita, kun määräaikaisuus loppuu, on sitten toinen asia.

otsake

Käytän hyväksi tätä samaa ketjua kun oma tilanne on melkeinpä sama kun aloittajalla..

Eli omassa työpaikassani on nyt alkaneet myös YT-neuvottelut ja olen itse töissä määräaikaisella sopparilla.Työpisteessäni on työkaverina yli 60v mummo joka on vakituinen työntekijä.Kysyisinkin semmosta, että jos tuo muori tuosta potkitaan nyt pois, käykö niin, että määräaikaista sopimustani ei saa lain mukaan jatkaa kun se sitten joskus loppuu, koska tuo vakituinen muori on heivattu pois?
En siis tavallaan olisi hänen tilallaan vaan koska tämä on kahden ihmisen työpiste jatkaisin töitäni niinkuin ennenkin..

Eli siis

Eli siis lain mukaan asioiden pitäisi kulkea niin, että ensinnäkään määräaikaista työsopimusta ei voi purkaa kesken tämän aikajakson ilman erittäin painavaa syytä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sinun sopimuksesi jatkuu niin pitkään kuin sopimukseen on kirjoitettu.

Jos vieressäsi istuva muori potkitaan pihalle(ei eläkejärjestelyitä tms), työnantajalla on velvollisuus palkata kyseinen työntekijä takaisin, jos 9 kuukauden aikana pihalle potkimisesta löytyy vastaavaa työtä. Eli käytännössä, työnantajan on tarjottava tällaista työtä ensisijaisesti vanhalle työntekijälle, jos tämä on irtisanottu vedoten taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin.

Eli vielä jos tämä selventäisi asiaa, että työnantaja ei voi lain mukaan palkata vastaavaan työhön kyseisenä aikana uutta henkilöä kysymättä ensin vakituiselta työntekijältä, haluaako tämä kyseisen paikan. Toivottavasti selvensi yhtään... :)
 /   /  /  / YT-neuvottelut ja määräaikaiset

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta