Lukion jälkeen haettava väh. kolmeen opiskelupaikkaan (työttömyysraha tms.)

välivuosisitteneläinlääkikseen

Kuulin opolta, että jos lukion jälkeen ei hae vähintään kolmeen eri opiskelupaikkaan niin ei saa jotain työttömyysrahaa/tukea. Mikä tämä työttömyysraha/tuki on? Eikö sitä saa koko loppuelämänä? Kuinka suuri tuo raha/tuki on? Ja opo mainitsi myös, että toinen vaihtoehto opiskelun sijasta on työ/työharjottelu työmarkkinatuella, tällöin kuulemma saisi työttömyysrahaa/tukea. Kuinka kauan harjoittelun tulisi sitten kestää?

7

8301

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • åpå

      Tietysti olisi kannattanut kysyä siltä opolta, jos nämä asiat jäivät sinulle epäselviksi, mutta...

      Jos jäät lukion jälkeen vaille opiskelupaikkaa, eikä sinulla ole töitä, saat työttömänä (ammattikouluttamattomana) ihmisenä työmarkkinatukea. Sen maksaa Kela. Maksamisen ehtona on se, että aktiivisesti hakeudut koulutukseen ja olet työvoimatoimiston kirjoilla työttömänä työnhakijana. Jos työkkäri sinulle tarjoaa töitä, koulutusta tai muuta toimintaa, sinun tulee osallistua näihin, jotta oikeus työmarkkinatukeen ei katkea.

      Aktiivisena koulutukseen hakeutumisena pidetään sitä, että haet sekä kevään että syksyn haussa jatko-opiskelupaikkoihin. Vaatimuksena on, että haet vähintään kolmeen ammattikoulutukseen (ammattikorkea tai amis), joista tosin yksi voi olla esimerkiksi yliopisto. MUTTA! Jos vasta olet lukiosta pääsemässä, sinun ei ole tämän kevään haussa pakko hakea. Ensi syksynä on sitten jo haettava ellet ole silloin työharjoittelussa tai töissä tai muuten tekemässä jo jotain työllistymisen tai kouluttautumisen eteen.

      Työmarkkinatukea voi periaattessa saada koko elämän ajan, mikäli ei missään vaiheessa pääse ansiosidonnaiselle päivärahalle. Sen määrä on suurempi kuin työmarkkinatuen, mutta sitä saa vasta kun on ollut tarpeeksi kauan töissä. Molemmat ovat siis työttömyystukia ja se kumpaa saa, riippuu mm. siitä onko ollut tarpeeksi töissä.

      Työmarkkinatuen määrä on 25,63€/päivä ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa. Ammattikouluttamattomalle (esim. lukiolainen kuten sinä itse) tulee kuitenkin 5kk odotusaika. Tämä tarkoittaa sitä, että rahaa aletaan maksaamaan vasta kun on kulunut 5 kk siitä, kun olet ilmoittautunut työkkäriin työttömäksi työnhakijaksi. Voit ilmoittautua aikaisintaan ensimmäisenä arkipäivänä koulun loppumisen jälkeen (eli onko se nyt tänä vuonna sitten kesäkuun alkua tai ihan toukokuun loppu). Toisinsanoen voit saada työmarkkinatukea aikaisintaan marraskuun alusta lähtien. Huomioitavaa on se, että tuo 5kk odotusaika alkaa kulua vasta siitä päivästä lukien, kun ilmoittaudut työkkäriin.

      Työmarkkinatuella voi myös mennä työharjoitteluun. Silloin käyt töissä ja sinulle maksetaan työmarkkinatuen lisäksi 8€/päivä ylläpitokorvausta. Työharjoittelun pituuden sovit sitten erikseen harjoittelupaikan kanssa. Siinä on kuitenkin sellainen rajoitus, että vain erityisellä perustelulla yhdessä harjoittelupaikassa voi olla 6kk pidempään. Sen jälkeen vaihdetaan paikkaa, jos niin halutaan.

      Jos menet työharjoitteluun ennen kuin työmarkkinatuen maksaminen alkaa (eli ennen sitä marraskuun alkua) saat tältä ajalta kuitenkin työmarkkinatukea. Samalla kuluu se odotusaika. Kun odotusaika on päättynyt eli marraskuussa mikäli ilmoittautuu heti koulun päätytyttä keväällä työkkäriin, työmarkkinatukea maksetaan vaikka ei olisi harjoittelussakaan.

      Tässä lyhyesti työmarkkinatuesta ja koulutukseen hakeutumisesta. Kysy lisää, jos on vielä epäselviä asioita tai käänny opon puoleen.

      • mavu

        Anteeksi tyhmyyteni jo etukäteen.

        En siis mitä todennäköisimmin pääse kouluun (valmistuin nyt keväällä 2009 lukiosta), mutta haluaisin muuttaa toiselle paikkakunnalle. Mietin mahdollisia vaihtoehtoja saada rahaa ja joku ehdotti, että menisin työmarkkinatuella töihin.

        Osaisitko/voisitko ihan alusta alkaen selittää, että miten siis sitä voisin saada. En ole ilmottautunut työkkäriin työttömäksi työnhakijaksi, mutta jos tekisin sen esimerkiksi vaikka heti tänään, niin pitäisikö minun odottaa ne viisi kuukautta ennen kuin voisin muuttaa ja saada tukea tekemättä töitä?

        "Työmarkkinatuella voi myös mennä työharjoitteluun. Silloin käyt töissä ja sinulle maksetaan työmarkkinatuen lisäksi 8€/päivä ylläpitokorvausta. Työharjoittelun pituuden sovit sitten erikseen harjoittelupaikan kanssa."
        Eli siis voisin kysellä haluamastani kaupungista harjoittelupaikkoja, jota tekisin työmarkkinatuella, vaikka en ole ilmoittautunut työkkäriin työttömäksi työnhakijaksi viittä kuukautta sitten? Kuinkahan halukkaita paikat ovat tällaisia ottamaan ja mitenkähän paljon hakijoita on? En siis mitään lukumääriä odota, mutta että "paljon" vai "ei juurikaan"?

        Hain kolmeen AMK:hon, mutta selvisin valintakoeyhteistyön takia niistä yhdellä pääsykokeella, joten lasketaanko tuo kolmeen AMK:hon hakemiseksi?

        "Jos jäät lukion jälkeen vaille opiskelupaikkaa, eikä sinulla ole töitä, saat työttömänä (ammattikouluttamattomana) ihmisenä työmarkkinatukea."
        Saisinko siis tukea nyt heti, vaikka en ole ilmottautunut työkkäriin työttömäksi työnhakijaksi, vai pitäisikö minun odottaa se 5kk? Ja olisko tuo tuki tuon 25,63€/pvä?

        "MUTTA! Jos vasta olet lukiosta pääsemässä, sinun ei ole tämän kevään haussa pakko hakea. Ensi syksynä on sitten jo haettava ellet ole silloin työharjoittelussa tai töissä tai muuten tekemässä jo jotain työllistymisen tai kouluttautumisen eteen."
        Öh, jos muuttaisin nyt, niin saisinko tuon tuen vaikka en mitään töitä tekisikään? :o


    • esti...

      Jos ei kiinnosta hakea oikeasti mihinkään, niin haet vain kolmeen jatkokoulutuspaikkaan, jonne on mahdoton päästä. Eli et ilmesty pääsykokeisiin ja näin turvaat itsellesi sen tuen saamisen.

      Tyhmä järjestelmä.

      • oasdmf

        Hakijan täytyy käydä valintakokeissa, jotta tuen voi saada, mutta sitten vain täyttää paperin vaikka tikku-ukoilla, jotta kokeesta ei heruisi pisteitä.


    • 2013

      vähintään KAHTEEN ! (2013)

    • voi voi

      Viiden kuukauden odotus? Milläs se aika pitää elää? Pyhästä Hengestä?

    • Tuleva sossu

      Toimeentulotuella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1957
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1506
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      27
      1423
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe