AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Pentu loukkasi jalkansa :(

Pentu loukkasi jalkansa :(

7 Vastausta 1 164 Lukukertaa
Nyt on kirjoitettava kun uni ei tule :((( Pystiffi-maremma pentu joka saatiin eilen kotiin, loukkasi tänään jotenkin jalkansa leikkiessään beaglemme kanssa. Beagle juoksi pentua päin tai jotain tällaista, vauhtia kaksikolla riitti emmekä ole ihan varmoja. Sen jälkeen pentu ei ole astunut toiselle etujalalleen ollenkaan paitsi nyt illalla ontuen. Muutoin pentu on pirteä mutta selvästi jalka on kipeä :(((( Lääkäriin tässä on mentävä mutta mistä tietää onko jalka murtunut vai venähtänyt vai mitä?

Lääkärihän

Röntgenistä viimeistään näkee onko murtumia.

No kyllä

sitten kertoo. Muistitteko hoitaa koiran tassua kuten ihmisen tassua vastaavassa tilanteessa? Eli kylmää ja koholle? Ja kuten ihmisillä, myös koiran murtunut tassu turpoaa ja on erittäin kipeä... luulisin että sen huomaisi aika helposti. Toivottavasti kyseessä vain venähdys.

Vaikuttaisi

ei olisi murtunut, kun jo ottaa sille jalalle, vaiikkakin ontuen. Murtuneella jalalla ei astuisi ja olisi todennäköisesti turvoksissa kovasti. Odottaisin huomiseen, josko alkaa ottamaan paremmin ja ontuminen vähenisi, silloin todennäköisesti vain venähtänyt. Harmi juttu kuitenkin, mutta tuskin luuvikoja.

huojennusta

Tänään pentu jo olikin kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Minkä ikäisenä muuten luustovikoja voi alkaa ilmetö?

Kyllähän

väärän ruokinnan. liikunnan tai perinnöllisyyden aiheuttamia luustovikoja löytyy jo hyvinkin nuorilta, esim. 6 kk ikäisiltä koirilta. Jos on epäillystä sellaisesta, monet kuvauttavat ns. välikuvat, josta näkee luuston kehityssuunnan, siinäkin on nyrkkisääntö se, että jos on silloin huonot, eivät ne parane kasvun edetessä, mutta hyvät saattavat vielä muuttua.

Nuorilla suurien rotujen pennuilla saattaa kasvun aikana ilmetä myös panosteiittia, se aiheuttaa myös ontumista ja on yleensä hyvinkin kivulias, joten silloin kannattaa käydä ell ja varmistaa diagnoosi ja saada kipulääkitys ja ohjeistus liikuntaan ja ravitsemukseen. Tämä on kuitenkin vain ohimenenvä vaiva, eikä millään tavalla korreloi esim. lonkka tai kyynärvikariskiin tulevaisuudessa.

Tämä tapaus, mikä teillä, ei aiheuta riskiä noihin ed. mainittuihin, se oli tapaturma, joka on jo korjaantumassa.Tietysti liikunnan suhteen kannattaa olla varovainen nuorella suurella koiralla, ei liian rajua ja raskasta liikuntaa kasvuiässä, eli lauiskokoisilla hyvinkin reilun vuoden1½ikään. Tietysti kasvun edetessä voi matkoja aina pidentää, totta kai ja mielellään pehmeällä alustalla mahdollsimman paljon.

Koirien leikkiminen keskenään on sitä oikeaa liikuntaa, jossa koordinaatiokyky yms. asiat kehittyvät ja kroppa saa monipuolisesti liikuntaa. Tietty aina voi vähän muksahtaa leikin tiimellyksessä, mutta yleensä ei pahempia tapahdu. Koira on aika herkkä jättämään hiukankin sattuneen raajan käyttämättä ja monet reagoivat varsinkin pentuna melko teatraalisesti noihin ;)

tämä palsta

Hienoa saada vastauksia täältä palstalta! Kyselemmekin sitten lisää :) Pentumme on kova kiipeilemään ja hyppimään sohvalta alas ja on se matalalta pöydältäkin jo yllätetty. Samaten vietämme paljon aikaa vanhempieni maatilalla jossa remontin takia pihassa on jyrkkiä kivivuoria ja aina kun silmä välttää niin siellähän se pentu kiipeilee! Oikein vuorikauris! Pelkäämme vain että tämmöiset saattaa olla huonoksi jaloille vai mitä olette mieltä?

Siinä

jos pentu putoaa korkealta,esim. kiviröykkiöiden päältä tai hyppää alas liian korkealta, sanotaan nyt vaikka, että yli 1 -1½ metriä se ei tee välttämättä hyvää, mutta sohvalle hyppiminen ja vaikka matalalta pöydältäkin, ei saa aikaiseksi lonkka- tai kyynärvikaa.
 /   /  /  / Pentu loukkasi jalkansa :(

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta