AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

 /   /  /  / Miten puhdistan tekstiilit ym.?

Miten puhdistan tekstiilit ym.?

89 Vastausta 12 861 Lukukertaa
Olen muuttamassa homeasunnosta (ei virallisesti todettu) lähiaikoina pois? Miten voin puhdistaa vaatteet, irtaimiston ym. tavarat ennen muuttamista seuraavaan asuntoon?

riippuu..

Riippuu vähän kuinka hyvin haluat sen tehdä.
Hävitä kaikki tekstiilit jotka ei ole ehdottoman välttämättömiä. Jäljelle jääneet peset kolme kertaa väh. 60 asteessa. Et sekoita eri pesukertoja ja kuivaat ulkona.
Tekstiili huonekalut mahdollisuuksien mukaan vaihtoon. Matot on melkein helpompi uusia kuin pestä. Paperit,lehdet ja kirjat on myös pahoja pesäkkeitä. Mahdollisuuksien mukaan roskiin. Jäljelle jääneet ja pakosti säilytettävät pitää kaasuttaa.
Ääritapauksessa ainoastaan asukas muuttaa ja kaikki siis kaikki muu jää......

Lisää riippuu

Riippuu raapaisi vähän pinnasta, mutta ohjeet olivat kuitenkin kovasti oikean suuntaiset.

Ehtottomasti kaikki vaatteet pitää hävittää - polttamalla. Matot, pyyhkeet ja vuodevaatteet
pitää pestä vähintään 3 - 5 kertaan ja huom. lämpötilan pitää olla vähintään 105 oC, jotta
homeen itiöit kuolevat.

Posliiniset ruokailuastiat pitää rikkoa (ulkona). Ruokailuvälineet ja kattilat on parasta myydä kirpparilla.

Kaikki loput vaatteet pitää myrkyttää homeen itön tappamiseksi. Elävä homeen itiö on se kaikkein pahin eli siltä ehtottomasti nirri pois.

Suu pitää kurlata jotilla ja iho pestä mahdollisiman kylmällä vedellä ja mäntysuovalla ainaskii 3 kertaa päivässä .

Tässä tätä ohjetta alkuunsa.
miksi kirpparilla myisit? sähän vaan siirrtäisit ongelmat muille,kaik vaan rikottava ja moskat ,en tiä ei ainakaan muiden harmiks!

Löytyiskö...

sopiva neuvo tuohon ongelmaan... http://keskustelu.suomi24.fi/node/8832682
Jaa-a, tuo onkin paha paikka. Me hävitimme muun muassa sängyn kaikkine petivaatteineen. Vaatteista osa meni roskiin, osasta on vuosien varrella kadonnut homeen haju itiöineen - ainakaan en reagoi niihin enää. Kirjoista melkoinen osa - roskiin. Valokuvia en selannut vuosiin, sillä sain heti oireita. Mutta nykyään en enää reagoi niihinkään. Roskiin lensi melkoinen määrä tavaraa. Kalliiksi tuli.

Home sweet home

Asuimme puoli vuotta hometalossa. Muutimme lasin, metallin ja muovin mukanamme. Kaikki muu kaatopaikalle ( kalusteet, tekstiilit, pehmolelut, taulut, kirjat, kukat jne. ) Muovi, lasi ja metalli käytiin hankaamalla homepesulla läpi ja desifioitiin astianpesukoneessa yli 60 asteen pesussa. Ongelmaksi muodostui muovi, josta tuon kaiken operaationkin jälkeen homeen haju puski läpi ja oireilu palautui.
Eli mikäli terveyttään haluaa vaalia, kaikki muu kaatopaikalle paitsi lasi ja metalli.
Ps. hiukset ja ihon voi pestä käsidesillä. Ihotautilääkäri suosittelee.

Astianpesukone ei desinfioi

Moi

Ei siis riittänyt, että tyhmyyksissäsi ostít hometalon...kuvittelet vielä, että astianpesukoneen lämpötila riittäisi lämpödesinfektioon.

...kaipa seuraavaksi koitat todistaa ostaneesi kämpän Joulupukilta
Käsidesi ei varmaankaan tapa sientä. Sieninäytteitä olen ottanut iholta ja kynsistä näytteenottajana, ja ohjeiden kukaan näytealue pyyhitään etanolilla hyvin huolellisesti, kos se tappaa tutkimista mahdollisesti häiritsevät muut "pöpöt", mutta ei sitä sientä...

Otan osaa!

Homeen haju ei välttämättä lähde kaikista tekstiileistä millään konstilla. Kokeiltu on kaikkea mahdollista aikoinaan, kun asuin vajaan vuoden homekämpässä ja haju tarttui kaikkeen! Vaatteet pesin niin kuumassa kuin pesuohjeiden mukaan on mahdollista. Kuivatus jossain muualla kuin siinä homekämpässä. Eli vaikka vaatteet jätesäkkeihin ja pesu sitten vasta uudessa asunnossa. Täkit, tyynyt, päiväpeitteet jne. voi aivan huoletta pestä. Huonekalut, patjat ym. ovatkin sitten hankalampi juttu. Ensinnäkin ne kannattaa imuroida huolellisesti. Ulkona pakkasessa voi pitää näin talvella. Saunan voi lämmittää ja pitää kamoja siellä kuumassa, muistaakseni puoli vuorokautta ainakin. Kaikista tekstiileistä haju ei lähde millään konstilla ja silloin ne on vaan hävitettävä. Hävittämään jouduin loppujen lopuksi aika vähän tavaraa, lähinnä keinokuituisia vaatteita.
Sain myös lainaksi sellaisen otsonointilaitteen, joka poisti esim. huonekaluista hajun aika tehokkaasti. Niitä saa varmaan vuokrattua jostain, tai jos asut vuokrakämpässä, niin isännöitsijä saattaa auttaa tässä hankinnassa. Voimia Sinulle, välillä toivottomalta tuntuvaan projektiin!

Ovi lukkoon.

Ja asuinirtaimiston polttaminen. Muista myös poistaa päälläolevat vaatteet.

elä hävitä mitään

Kysy Ramila. http://www.taloterveys.fi/index.php?page=desinfiointi

Realismia

Hei! Itse muutin myös homeasunnosta pois....jouduin hävittämään kaiken eikä se tapahtunut vain kerran vaan kolmesti! Homeen haju ei lähde mitenkään olen sen nyt kantapään kautta oppinut.Pesin useaan otteeseen samat vaatteet ym,tuuletin pakkasessa useita päiviä,pidin saunassa kuumassa,ym.mutta jouduin hävittämään koko irtaimistoni,omaisuuteni,kukaan ei korvannut.Olen joutunut taloudelliseen umpikujaan,terveyteni on mennyt,rahani on mennyt,kaikki on mennyt.Nyt yritän aloittaa elämääni alusta mutta saan oireita nykyisessäkin asunnossa ja olen aivan varma siitä että olen---jälleen----homeasunnossa.Voimia sinulle!

peset

sillä saat hajun pois. Mutta homeenhajun kuvitelmaa et saa aivoistasi pois,kuin ammattiauttajan luona. Jotain kertoo näistä home ym.allergioista sekin,että 30% hoidetaan terveeksi täysin plasebolääkityksellä.

Homeen haju

Olen asunut elämäni varrella aikuisikäisenä 11 asunnossa. Jossakin vaiheessa itsestäni alkoi tuntua nenässä kosteuden hajua. Työpaikalla oli hometta, vaikka sekin tutkimuksin kiistettiin (tosin seinän avanneen atk-ihmisen mukaan koko ISO seinä oli homeessa), silti erään oireilleen työntekijän verestä löytyi joitain sairaustekijöitä. Ok, ehkä olen tosi pöpi ja se haju on nenässäni, ts. korvien välissä. Olen melko varma, että meitä "homekorvia" on melkoinen joukko, mutta suurin osa ei leimautumisen pelossa uskalla asiasta puhua, ellei sitten koko perhe - lapset ensin - sairastu vakavasti.

Siispä pitäisi olla neutraali ihminen, joka "haistelisi" Sinut ja asuntosi. Menenkö kadulle kysymään ventovieraalta: "Hei! Voisitko nuuhkia minut läpikotaisin?!". En. Yhdestä asunnosta mitattiin kosteus; liian kuiva huoneilma. Jep jep. Se olikin talonyhtiön huoltomies.

Nämä täällä(kin) esille tuodut ovat tosi karseita. Jos ihmiset joutuvat/menevät polttamaan koko irtaimistonsa tai edes suuren osan siitä, niin on tässäkin maassa asiat tosi perseellään. Mitäpä sanoisi niille, jotka suunnittelevat, rakennuttavat, rakentavat, ylläpitävät hometaloja. Haistakaa home ja toivottavasti joudutte itse asumaan joskus kaltereiden takana Homelinnassa.

Myös kaiken menetänyt

Kosteusvaurion takia olen minäkin menettänyt kaiken. Tulevaisuudessa taitaa vaan olla tosi asia, että näitä kosteusvaurioitten takia menetyksiä paljastuu yhä enemmän.

Toimii

wwwElche.fi

2dl etikkaa

Olen kuullut jostain, että homeenhajun saa tekstiileistä pois kun laittaa 2dl etikkaa koneelliseen ja pesee 60C eli kirjopesussa. Ohjelman päätyttyä käytä vielä ylimääräinen huuhtelu. Lopuksi pese uudestaan normaalisti pyykinpesuaineella ja olisi hyvä lisätä myös huuhteluaine.

Olen asunut kohta

20 vuotta hometalossa, ei minkäänlaisia oireita. Kostealla säällä asunto haisee aika vahvasti, mutta kuivalla ilmalla ei ole hajuja. Vaatteet on ongelma joskin hyvä tuuletus poistaa hajuja.
Vastuuseen laittaisin arkkitehdit jotka näitä "pulloja" suunnittelevat.

Tyttären vaatteet

Itse olen tyttären vaatteet jotka haisivat homeelle liottanut etikka vedessä vajaan vuorokauden ja sitten laitoin sen etikka veden myös koneessen ja pessyt pesuaineen kanssa pyykin.Joku lisä huuhtelu on tarpeen .Taisin reilummin laittaa sitä etikkaa kuin 2 desiä /10l vettä, hajut lähti.Kokeilkaa ihmeessä etikkaa saa nyt isoissakin pulloissa eikä ole kallista edes.

Home

Niin viehän se etikalla pläträäminen homeen hajun mutta sinne tekstiiliin jää edelleen ne home itöt ja jatkavat kasvamistaan. Joten hokkus pokkus ei takaa terbeyttä vaikka viekin hajun. On aivan eriasia poistaa homeen hajua kuin homeitöitä joista ihminen sairastuu.
Hävitä kaikki paitsi lasi, posliini. Mutta esim.valokuvat voi laminoida tai teettää kuvasta uuden. Kirjoja, tekstiilejä, puu ja muovi pintoja ei saa puhtaaksi millään. Hajuttomaksi kyllä mutta ei itiö vapaaksi.
Kalliiksi tulee homekodissa asuminen ja "sweet home" lause saa aivan uuden merkityksen.
Mutta kyllä terveys tulee ennen tavaroita.

Mitä ne siellä vaatteissa kasvavat

Ja ihan täyttä höpöhöpöä tuo. "Hävitä kaikki" - mitäpä olisi elämästä jäljellä, jos hävittäisi tavaransa. Ei niitä itiöitä joka paikassa ole, ja jos on, niin sitten niitä kulkeutuu kyllä muutenkin asuntoihin kuin sieltä omasta hometalosta. Miten esim. osto- ja myyntilikkeitä saa olla olemassa, jos homeongelma olisi oikeasti niin paha, kuin jotkut vääristelevät.

kuinka vanha olet?

Tarkoitin, että jos olet nuori, sinulla on vielä pitkä sairanaoloaika edessä. Lasku siitä typeryydestä tule nimittäin perästä päin.

Kirjoittaja on poistanut tämän viestin

Hyvä vinkki

Polta ne

Haju lähtee

ku suihkuttaa etikkä/vesi liuosta vaatteille ja kalusteille.. 2/3 etikkaa loput vettä. tai sitten pelkkää etikkaa.. Etikan haju katoaa parissa päivässä mutta eipä jää muutkaan hajut kukoistamaan :D

haju

Kyllä hajut lähteekin etikalla mutta itöt jäävät ja terveys menee. Joten kannattaa miettiä poistaako hajua vai homeitöitä tekstiileistä!

Haju itiölle !

Tarkoittanet hyvää, mutta et ymmärrä, mistä puhut. Tottakai homeitiöt saadaan riittävästi poistettua. Ne ovat vain pieniä mekaanisia hiukkasia. Niitä voidaan poistaa puhdistettavasta materiaalista riippuen tamppaamalla, puistelemella, pesemällä, imuorimalla HEPA -imurilla sekä pyyhkimällä nihkeällä liinalla.

Sitä paitsi homeongelmassa itiöt eivät suinkaan ole ainoa ja pahin peikko. Niin, ne ei muuten tartuta ihmistä ja ala elää ihmisessä (hyvin harvinaisia tapauksia lukuun ottamatta). Homeongelma syntyy niiden rakenteissa kasvaessaan tuottamista kemikaaleista. Nämä kemikaalit, usein kaasumaisessa muodossa, voivat olla äärimmäisen myrkyllisiä.

Pää sääntö on, että kaikki materiaalit saadaan puhdistettua ja niitä voidaan käyttää turvallisesti. On täyttä typeryyttä lähteä siitä, että omaisuus pitää hävittää ja vielä varmuuden vuoksi polttamalla.
kaikki pehmoset ,lastulevy,patjat , tyynyt ,muovi ,muovi lelut,saviastiat,posliini, muovi ,polta tai riko tai merkkaa home/mikrobi ,älä anna vahingon kiertää!
Niin kirppikselle kiertoo vai mihin?
Toivottavasti kukaan ei vain usko ja mene tekemään mitään näin typerää Lähes kaikki voidaan pestä ja puhdistaa täyteen käyttökuntoon.

HOME!!!

Turhaan pelkäät homeen siirtymistä uuteen asuntoon. Home tarvitsee kasvaakseen oikean lämpötilan, kosteuden, ravintoa ja aikaa. Eli jos uusi kotisi on ns "terve talo" niin ei ne home-itiöt pääse sielä leviämään. Home-itiöitä leijuu ulkoilmassa kesäisin vaikka kuinka paljon, eikä niiltä voi välttyä. Hajuista en osaa sanoa...

Kuntoarvaajalle

Kuntoarvaaja ei ole hometutkija eikä -neuvoja, tässäkään tapauksessa. Valitettavasti ajatelmasi on täysin asian vierestä. Olisi parasta, kun vain jatkaisit sitä kuntoarvaamista, etkä arvuuttelisi mikä se home oikein on.
Home- tai mikrobitutkijaa ei kuntoarvaajasta koskaan tule. Hajuista et osaa sanoa, mutta et kyllä muustakaan, sorry vaan.

Muuten mihin kuntoarvausta tarvitaan, asuntokauppaa siloittelemaan kai ja
juristeja työlistämään, ei muuhun.

HOME!!!

Home-itiöitä on ollut ennen ihmisiä ja tulee olemaan myös meidän jälkeen. Jos siis olet sitä mieltä että home ns. tartuu niin siinä tapauksessa jokainen talo olisi tässä maassa homeessa!!! eli kannattaa selvittää hiukan miten ja minkälaisissa olosuhteissa home kasvaa ennen kuin alat antamaan tuomioita. Kunto "arvaajista" olen samaa mieltä kanssasi, puhuin kyllä kunto tarkastuksesta joka kattaa kosteus mittaukset ja tarkat raportoinnit. Minkään tekstiilien puhdistuksista en ota edelleenkään kantaa. Edes kosteus mittaajan ei ole oikeutta puhua virallisesti homeesta, ellei siihen ole annettu tarvittavaa pätevyyttä!!

Hometta monenlaista.

Tutkikaa mitä laatua home on. Koska sitä on laidasta laitaan. Ei kaikki home ole edes vaarallista, vaikkain ennen puhdistamista haitallista. Vähemmän vaaralliset homeet voi helposti puhdistaa ko. kemikaaleilla ja tuuletuksella kuivassa ilmassa ja huolehtimalla oikeasta huonekosteudesta ja lämmöstä.

Hometta on seinän vierustoilla olevissa kukkapenkeissä sekjä mullassa pilvin pimein ja mansikkamaalla ja monessa muussa paikassa ulkona. Kaikki ne on "väärässä" paikassa täysin vaarattomia, niin kuin sateisen kesän homeiset mansikat jne.

Itse olen ostanut - ja halvaalla saanutkin - hometalojen irtainta. Kaikki ne on nyt täysin homeettomia eikä perhe ole saanut oireita koskaan niistä, kunhan ensin sisään tuontia on ne käsitellyt oikeilla kemikaaleilla ja kuivatuksella.

Totta kuin rotta

Tämä on järkitekstiä, toisin kuin noiden höyrähtäneiden kirjanpolttajien löpinät. Todellakin, itiöitä on joka paikassa ja jos se olisi niin vakavaa kuin jotkut pelkäävät, kaikki talot olisivat homeessa. Ottakaa nyt hyvät ihmiset järki käteen.

riippuu

Olet oikeassa. Niitä itiöitä on todellakin jokapaikassa myös sinun asunnossasi. Tavallisen ihmisen ei niistä yleensä tarvi olla huolissaan mutta herkistyneellä kuten hometalossa siis semmoisessa jossa pitoisuudet on olleet suuria asuneella juttu on toisin. Ääritapauksessa tosiaankin kirjanpoltto,irtaimiston hävitys jne. voi olla todellisuutta.
Vaikka tämä fakta ei vielä sun kaalisi mahtuisikaan niin totta se on siltikin.....

Voi pyhä yksinkertaisuus

"Home-itiöitä on ollut ennen ihmisiä ja tulee olemaan myös meidän jälkeen. Jos siis olet sitä mieltä että home ns. tartuu niin siinä tapauksessa jokainen talo olisi tässä maassa homeessa!!!"

Homeitiöitä on ja on ollut aina kaikkialla. Homekasvustot itiöivät etsiessään itselleen uusia kasvualustoja. Ne siis "tarttuvat", kun löytävät itselleen sopivan kasvupaikan. Homeiden (ym. hajottajamikrobien) tarkoituksena on palauttaa orgaaninen aines luonnon kiertokulkuun. Se on luonnon nerokas kompostointimenetelmä.

Harva kuitenkaan haluaa oman kotinsa kompostoituvan. Niin kuitenkin käy, jos siellä on otolliset olosuhteet mikrobikasvustoille: sopivasti kosteutta ja lämpöä. Silloin itiöt löytävät itselleen kasvualustan, johon pesiytyvät ja lähtevät kasvuun.
Ei onnistu. Muutimme muutama vuosi sitten homeloukosta ja säästimme vain muutaman esineen. Ne ovat olleet ulkoparvekkeella siitä asti jaq haisevat edelleen. Heitä kaikki pois samantien. Harmittaa vähemmän aikaa

Kannattaa kokeilla

Kun peset pyykkejäsi niin lisää pesupulverin mukaan ruokasoodaa ihan reippaasti! Monet ovat suositelleet tätä konstia!

Soodaa ja tuuletusta

Ite muutin asunnosta, mistä en saanu oireita, mutta joka haisi. En ollu niin huolissaan, kuoleeko ne itiöt vaan lähinnä hajusta. Liotin vaatteet yms. soodavedessä, pesin ja kuivasin ulkona ja tuuletin siellä viikko tolkulla. Sitten liotin soodassa ja pesin uudestaan toisessa talossa ja vielä tuuletin ulkona. En oo ainakaan huomannu että ois jääny hajua, eikä oo kukaan huomautellukaan. Homeen haju kyllä nykyään lemahtaa jo ohi kulkiessa joistakin taloista. Sanotaan, että kun sille kerran altistuu, silletulee herkemmäksi.

Sooda

Ehdottomasti RUOKASOODA.
Ensin kuivana pussissa ravistelu ja yönyli olo säilytys. Sitten normaali pesu
vaatteesta riippuen! TOIMII, testattu on!
Peset normaalisi vaatteet pesukoneessa ja laitat etikkaa viimeiseen huuhteluveteen jonkun verra ehkä noin desin !
home ei haise, sun henki haisee.

mmmm

Polta samassa huoneessa vaatteiden kanssa (mieluiten kivinen kellari tms..) n. 100g rikkiä. Älä itse hengitä höyryjä. Anna kellarin ja vaatteiden tuulettua hyvin. Rikki poistaa hajun ja tappaa homeen.

Tämä keino toimii.

Ehkä hurjalta tuntuukin, mutta piimä poistaa homeen ja homeen hajun.
Sain tuon vinkin vanhemmalta ihmiseltä kun varastossa oli rinkka homehtunut.
Muutama tunti vaate piimässä ja sitten pesu. Varmasti toimii.
Kokeile vaikka yhdelle vaatekappaleelle, tämä ei ole vitsi.

toimii

Piimä on tosiaankin toiminut myös minulla, kun on jotkut vaatteet olleet homeessa.

Hyvä piimä !

Piimällä olen saanut puhdistettua mm.pyyheliinanpeiton ,joka jäi talveksi kylmillään olevaan perikunnan mökkiin.Siellä sitten oli täynnään homepilkkuja kun kesällä vasta sen huomasin.Laitoin piimään likoamaan päiväksi ja sen jälkeen 60 asteen pesu pyykkikoneessa.Ensin tietty huuhtelin piimät kylmällä vedellä pois.Tulipa aivan kuin uudeksi jälleen ,eikä homepilkuista jälkeäkään !

Homeesta ja hajusta eroon

Hei on olemassa erittäin yksinkertainen konsti millä niistä hajuista pääsee eroon otsonointi ja ionisointi,eikä ole edes mitään kallista:)

Apua

Hei ! Oikeesti ! Hankkikaa asiantuntialta apua tähän ongelmaan, täällä näyttää olevan kaikki poppamiehet liikkeellä. Hajut ja homeet saadaan pois, suomessa on kaksi pesulaa (homedesinfiointi yritysten yhteydessä) jotka jotka käyttävät kotimaista elektrokemiallista ainetta joka tuhoaa tehokkaasti homeet,bakteeri ja sienet. Niin ja muuten homeet kulkee vaatteissa ja textiileissä aina mukana jos niita ei tuhota , ja ne oikeat olosuhteet kasvuun ovat + 75 rh% suhteellinen kosteus ja + asteita lämmintä sekä kasvualusta ( joka voi olla lähes mikä vaan, vaikka lasinpinta kun siihen tulee pölyä). Pelkällä kuivauksella homeitiöt saadaan vain akressiivikseksi jolloin ne pölyttyvät ja leijuvat hakemaan uusia kasvualustoja ......
tästä riitäisi vaikka kuinka paljon mutta ottakaa ammatti henkilöihin yhteyttä pliis.
T: Alalla oleva ( en kerro enempää ettei mene mainokseksi)

kuinkas

Kesällä,kun liikun luonnossa ja varsinkin keväällä lumien sulattua,silloinhan luonnossa leijuu valtavasti homeitiöitä,maatuvista kasveista ja puista,pitäisikö ulkoiluvaatteet joka kerta polttaa tai heittää roskiin? Entäpä jos käyn tallissa tai navetassa,pitäisikö taas vaatteet tuhota? Kyllä näissä homeallergioissa on pitkälti kysymys kuvitelmista. Aiemmassa kirjoituksessa ilmeni jo,että on perustettu ihan pesuloita homeitiöden ja hajun poistoon tekstiileistä.Siinä on hyvä liikeidea ja herkkäuskoisia asiakkaita riittää. Entäpä sitten tällainen kysymys,miten on mahdollista,että noin 30% allergisista hoidetaan täysin terveiksi plasebolääkkeillä?

Kerronpa minäkin.

Ystävämme ostivat "hometalon"????? kolmekymmentä vuotta sitten. Asuvat edelleen samassa talossa.
Kun käymme kylässä siellä ja palaamme kotiin, on kaikki vaatteet pestävä. Kotiväki sanoo, "hyi kun haisette pahalta". Kun ystävät tulee meille, sama homeen haju tulee heidän mukanaan, heidän vaatteissaan ym.
En ymmärrä, eivätkö he itse reakoi siihen, eikä mekään kehdata sanoa.
Sitäkin olen aina ihmetellyt, että on se kumma se homeen haju. Sitä ei huomaa paikan päällä, mutta kun lähtee talosta pois, niin johan huomaa, kun vaatteet haisee. Ja on se ilkeä haju.
Ei se kai kuitenkaan kovin vaarallista ole, kun kaikki ovat terveitä.
Talossa on tehty jotain remppaa tietenkin vuosien varrella. Tuntuu, että homeenhaju on vähentynyt. Voikohan se ittellään "kuihtua" jotenkin. Koskaan ei ole ollut puhetta siitä asiasta.
Mutta on se semmoinen haju, ettei kyllä poistu hajusteettomilla pesuaineilla.

Myös minä

Haluan kertoa. Ystäväni osti Espanjan aurinkorannikolta talon jossa jo heti valmistuttua ilmeni
homevaurioita. Käsittelimme homeiset kohteet heti rautakaupasta ostetulla homeenpoistoaineella
ja saimme sen huolellisten ja sitkeiden käsittelyjen jälkeen katoamaan.
Etelässä ilmasto on lämmintä ja kosteaa, joten olosuhteet ovat suotuisat.
Ne jotka eivät heti huomanneet uusia asuntojaan käsitellä olivat myöhemmin pulassa.

Megahuijausta

Ilmansuojeluasiantuntija Tuija Stambej
Hengitysliitto Heli:

"Otsoni on reaktiivinen kaasu, jonka puhdistuskyky perustuu siihen, että se reagoi kemiallisesti epäpuhtauksien kanssa ja muuttaa niitä toisiksi aineiksi. Otsonin käyttö puhdistustarkoituksessa on kuitenkin ongelmallista, koska syntyneet reaktiotuotteet voivat olla jopa alkuperäisiä epäpuhtauksia haitallisempia."

Otsonointi OK!

Asialliseen kysymykseen asiallinen vastaus!
Vuokraa otsonointilaite, laita vaatteesi roikkumaan väljästi vaatetangolle, tarvitset paljon tilaa ja aikaa n. 2 - 3 vrk toimenpiteelle. Huonekalut samoin - kyllä home lähtee!
Otsonointi on rautaa!

huuhaa-mainostaja

keksi itsellesi mitään rehellistä elinkeinoa?

Mitä neuvoja! HUHHUH

Kun lukee näitä kommentteja ja neuvoja, niin ei todellakaan tarvitse enää ihmtelellä, miksi kaikki huuhaa-desinfiointikauppiaat ja muut ihmeaineiden ja -menetelmien markkinoijat menestyvät. Tietämys näyttää olevan täysin uskomustasolla.

Ensinnäkin homeallergia on harvinainen. Se ei ole edes hometaloissa altistuneiden suurin ongelma. Kysymyksessä on siis ihan muut mekanismit, jotka sairastuttavat ihmisiä.

Tekstiileissä oleva hajukaan ei suinkaan johdu itiöistä, vaan kosteusvauriomikrobien metaboliiteista, joista monet ovat hyvinkin myrkyllisiä ja solutoksisia. Ne imeytyvät osaksi materiaalia ja niiden hävittäminen on todella vaikeaa. Näitä metaboliitteja on lisäksi lukemattomia erilaisia - läheskään kaikkia ei edes tunneta vielä. Kaikilla niillä on omat ominaisuutensa eikä ole olemassa mitään yleispätevää keinoa, joka toimisi.

http://yle.fi/akuutti/arkisto2000/250100.html

"2000 luvun uusin tutkimustieto taas kertoo pelottavan asian. Hometaloissa olevia mikrobimyrkkyjä ei voi pestä eikä niiden ihmisille aiheuttamia vaurioita voida korjata.....

....Nyt kun tiedetään, että myrkyt eivät ole pois pestävissä ja ne eivät hajoa hapoilla, emäksillä eivätkä entsyymipesuaineilla, niitä ei voi hävittää muuta kuin polttamalla."

otsonointi

Kaikki materiaali esim umpinaiseen rahtikontiin ja sitten otsonointi käytiin. Lahtee hajut ja itiöt kuolevat. Turhaan hävität omaisuuttasi. Homma on muutaman sata euroa.

vai on tietoa

Kertoisitko sitten alkajaisiksi, mitä tapahtuu, kun materiaaleihin imeytynyt valinomysiini tai kereleudi reagoi otsonin kanssa!

Seuraavaksi voisit kertoa, mitä hyötyä on siitä, että itiöt kuolevat. Otsoni pilkoo itiöt ja muut mikrobien osat ultarpieniksi hiukkasiksi, jotka ovat erityisen vaarallisia ihmisen keuhkoille, koska mahtuvat menemään perille syvimpiinkin keuhkorakkuloihin.

Otsonointi

Otsonoimalla lähtee! Kokeiltu on.

Otsoni tehoaa

Otsoni tehoaa homeeseen, kun pitoisuus on riittävän suuri.
Itse olen käyttänyt ruumishuoneissa ja jätepuristimissa käytettyä koronapurkausmallia.
Ei ole terveellinen kaasu hengitellä. Syövyttää muovipintojakin vähitellen.

Olen ihmetellyt joidenkin tavaroiden hajua kaasutuksen jälkeen.
Nahkakengät lemuavat pari viikkoa käsittelyn jälkeen.
Samoin joustinpatja haisi muutaman kuukauden teknologialle.
Haju ei ole otsonin, vaan jonkun reaktiotuotteen. Mutta home katoaa.
Yllä on varoitettu aiheellisesti reaktiotuotteista ja ultrapienistä hiukkasista.

Polttopuut tulivat raikkaiksi, eikä niihin jäänyt sivuhajua.
Lahon ja homeen hajut katosivat, tuhohyönteisistä ei ole tietoa.

Käsittelyn olen tehnyt kuomullisessa henkilöauton peräkärryssä.
Vuorokausi tai muutama on muuttanut tai poistanut hajut.

Hometalokeskustelussa joku kertoi vetyperoksidisumutuksesta.
Kyllähän sillä polttaisi kaikki kohdalle osuvat pinnat. Aika raju.

Molemmat tavat ovat tuhoisia ainakin hengityselimille.
Homeen haju katoaa, kun kaasu polttaa hajuaistiakin pois.

Suurella varauksella, kuin tulen kanssa siivoten.

hienoa

että löytyy vastuuntuntoisia otsonoijiakin.

Polttopuiden otsonointi on varmaan onnistunut, jos kyseessä on ollut kovia puulajeja. Pehmeistä tulee herkemmin myrkyllisiä reaktiotuotteita.

Joustinpatjan osalta arvelisin, että otsonoinnista tulleet pysyvät reaktiotuotteet ovat olleet formaldehydiä, metakroleiinia ja metyylivinyyliä. Itse en sellaisen patjan päällä suostuisi viettämään yhtäkään yötä.
On tärkeintä että sinä ja perheesi tulette terveiksi. Heittäkää kaikki vaatteet pois. Etsikää kirpputoreilta, etsimällä tekee löytöjä. Varmaan saatte jotain korvauksiakin. Usein kavereilla voi olla vaatteita joista he pääsevät mielellään ilmaiseksi eroon!

jaa...

Etikan olen kuullut puhidstavan hajun kuin hajun... eli etikkaa kuppiin ja vaatekaappiin.
Itse en ole kokeillut mutta olen ystävältä kuullut, että kuolleen hiiren haju hävisi huoneesta parin viikon jälkeen. Kannattanee kokeilla!

hmm

Hometalojen mikrobimyrkyt ovat rasvaliukoisia. Ne eivät liukene etikkaan. Etikka saattaa jossain tapauksissa peittää hajun, muttei poista terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Haju on tärkeä asia. Se varoittaa meitä monista asioista. Hajun poistaminen poistaa myös varoitusmerkit.

Mitä Teen?

Nyt alkoi todella pelottaan.
Oon syönyt homeista juustoo AURASINIHOMETTA ja muitakin haisevia homeisia juustoja.

JUONKO ETIKKAA VAI KLORIITTIA?

Tieto lievittää tuskaasi

Jos olet syönyt sinihomejuustoa, niin ole huoleti. Kyseessä on Penicillium roquefort -homesieni. Se ei ole myrkyllinen. Paljon pahempi olisi, jos olisit saanut sisääsi Penicillium chrysogenum -homesientä. Se on toksiinintuottaja.

Asioista on hyvä tietää. Metsäänkään ei kannata mennä poimimaan sieniä, ellei tunne niitä. Metsäsieniä on sekä hyödyllisiä että myrkyllisiä ja kaikkea siltä väliltä. Tilanne on ihan sama homesieninkin osalta.

Mahtaa tosiaan olla melko ahdistavaa elää maailmassa, josta ei tiedä mitään. Suosittelen opiskelua. Toki tieto lisää tuskaa, mutta näin yksinkertaisissa asioissa se kyllä ensisijaisesti lievittää sitä.

Otsonaattori

Otsonaattori

älä ota tosissasi

Otsonaattori vaan pahentaa tilannetta.

Homepuhdistus

Ei vaatteita tarvitse pois heittää, kun käytät otsonointilaitetta. Tällä laitteella puhdistuu myös koko asunto
homeesta, tupakansavun jäämistä ja muusta seiniin kertyneestä liasta.

Laita

Laita pesuveteen korkillinen etikkaa mukaan.Tai liota vaatteita vedessä missä on ruokasoodaa pari teelusikallista.
Sappisaippuaa voi kans kokeilla,saa joistakin isommista marketeista,muistaakseni Prismassa on ainakin.

Kaikki jota ei voi pestä

Kaikki mitä ei voi pestä on homeisena heitettävä pois. Vaatteet jotka haisee homelle tai muuten ummehtuneelle on hyvä pestä etikalla. Kyllä metalliset ja posliiniset astiat saa puhtaaksi ihan pesemällä.
Etikka nimittäin on ruokasoodan kanssa hyvin vanha keino puhdistaa miltei mitä vain ja luonto ystävällinen.
osta vittu uudet vaatteet!!!! PELLE!!!!!!!!!!!!
Siis just joo! Unohda kaikki noi pesukerrat ja saunat ja ulkona tuulettamiset! HALOO! Itsa asunut 3v homekämpässä ja sen jälkeen, jos haluat heti eroon hajuista-kaikki vaihtoon! Siis nyt olen asunut 4v homeettomassa asunnossa ja nyt vasta esim. patjoista haju kadonnut. Siis ulkopuolisen nenään. Ihan oikeesti, se haju ei lähde! Lapset onneksi kasvaa äkkiä, joten ei suurta vahinkoa tullut, itsellä niin paljon vaatteitta ollut, että isoa laskua olisi tehnyt vaihtaa. Tietty valokuvat ja muut, joita ei halua hävittää, niin on se haju hävinnyt, mutta vasta vuosien jälkeen!

Voit pestä ja tuulettaa jne. mutta tosiasia on, että se haju ei lähde, kuin vuosien jälkeen! Joka muuta väittää, valehtelee. Tai sitten ei tunnusta tosiasioita.

vaikea asia

on vain 1 keino,jätä kaikki ja ala alusta. samalla elämäsi uudistuu.
ohjeita on turhan paljon ja kaikki yhtä epävarmoja.

Käytä

Etikavesi on vanha hyvä konsti ja edullinen.

Ei hätää

Ei home niin vaarallista ole. Minulle lapsena sanottiin, että kun syö hometta saa hyvän lauluäänen. Niimpä sitten nuoleskelin kellarin homeisia petoniseiniä jatkuvasti.Minulle ei tullut mitään allergioita ja lauluäänikin jäi samaksi.

hölmöt

Ei tartte mitään hävittä kun viet kamas otsonipuhdistukseen...on viellä halpaa...

Erinomainen esimerkki

"Ei tartte mitään hävittä kun viet kamas otsonipuhdistukseen...on viellä halpaa... "

Mitä alhaisempi koulutustaso sitä helpompi huijata!

Jopo

Mä tierä hometalost mut kuulin kaverilta et homotalosta on vaikea päästä ulos.

Järki mukaan

Hei, älä ihan oikeasti usko kaikkea mitä sinulle sanotaan, olen itse perheeni kanssa asunut talossa jota olemme homesaneeranneet, oli tutkitusti oikeasti rajusti homeessa, osa meni asumiskieltoon. Heitä pois sellaiset joita et kerta kaikkiaan saa pestyä, haju on eri asia kuin home, ei ne sinun tekstiilit ole homeisia vaikka haisevat sille. Ensiarvoisen tärkeää on hyvä ja nopea kuivatus vaatteille pesun jälkeen jos haluat hajun pois. Ei ole mitään järkeä hävittää kaikkea omaisuutta pois, se on hysteriaa. Kovat esineet jotka saa pyyhittyä desinfioivilla aineilla (esim.klorite) eivät mene pilalle. Ratkaisevaa on homeen määrä, noita samoja itiöitä on joka paikassa, ilmassa sisällä ja ulkona mutta kun niitä tulee tarpeeksi alkaa ongelmat. Ja kyllä, astianpesukone todella desinfioi astiat homeesta, aivan takuulla kunhan käytät astianpesukone ainetta myös. Tiedoksi myös, esineesi eivät pysty saastuttamaan uutta asuntoasi, se home ei kasva esineissäsi eikä lisäänny mitenkään, ei myöskään tartu. Home vaatii aina otolliset kasvu olosuhteet. Eri asia on tietysti jos oireilet jatkuvasti todela pahoin, silloin voi joutua hävittämään enemmänkin. Tosin osassa tapauksissa tavaroiden hävittämisellä on enemmänkin psykologinen vaikutus, vasta sen jälkeen voi oikeasti olla varma ettei vie mukanaan mitään pöpöjä :)

nou paniikki

vaatteiden pesu pariin kolmeen kertaan mielummin kuudessakymmenessä asteessa. imuroi esim. hepasuodatimella olevalla imurilla sohvat, matot ym.(vaihda suodatin alkuun kuukauden välein). homeitiöt poistuu yleensä kuudessa kuukaudessa muuton jälkeen, eli kuusi seuraavaa kuukautta siivoilet ja imuroit ja peset pyykkiä vähän useimmin. monesti se home joka haisee on vaarattomampaa, kuin se home joka ei haise millekkään. hometta on usein ulkoilmassakin suuria määriä, eli ei homeesta koskaan kokonaan eroon pääse. ja home itiöiden tuottamat toksiidit on vaarallisempia kuin itiöt itse. riittävän kuivat itiöt ei tuota toksiideja, itiöt koteloituvat kuivassa, joskin taas aktivoituvat sopivasta kosteudesta. kun oot muuttanut, niin unohda se hometalo ja katso eteeenpäin.

toimintaohje

Hei,

Itselläni toiminut parhaiten homeenpoistossa litra sokerilientä, johon on lisätty noin desi bensiiniä. kastele vaatekappale läpikotoisin ja anna vaikuttaa yön yli, jonka jälkeen normaali pesu.

???

"home itiöiden tuottamat toksiidit on vaarallisempia kuin itiöt itse. riittävän kuivat itiöt ei tuota toksiideja"

Siis mitä homeitiöt tuottavat? Onko homeitiöillä nykyään oma aineenvaihdunta?

Täällä on kyllä tosi hauskoja juttuja! Mistä ne oikein sikiävät?

Järki käteen

Minulla on myös kokemusta homeasunnosta, ilman terveydellisiä korvauksia.
Homeelle altistuminen aiheuttaa mielenterveyshaittoja, josta ilmeisesti johtuu täällä alituinen kiukkuaminen. Mieheni sairastui masennukseen ja minä paniikkihäiriöön. Molemmat meistä kantaa kyseisiä sairauksia mukanaan vielä vuosia. Tulossa ehkä ero, yms. Elämä voi tuhoutua lähes täysin ainoastaan pienen homeitiön takia. Elämä on epäreilua! Otan osaa kaikkien kohtaloon, jotka ovat ikinä kärsineet homeesta asunnossaan.

Siitä huolimatta

, että kosteusvauriomikrobit aiheuttavat vakavia sairauksia erilaisilla mekanismeilla, niin itiöt eivät todellakaan tuota yhtään mitään "toksiideja" eikä toksiineitakaan.

MIKROBITOKSIINIT OVAT AINEENVAIHDUNTATUOTTEITA! ITIÖILLÄ EI OLE AINEENVAIHDUNTAA!

Se pitäisi tietää jo peruskoulupohjaltakin.

Olen törmännyt samaan

Näitä juttuja viljelee ainakin pappa-smurffi haistahome -sivuillaan ja ihmiset kuvittelevat kyseessää olevan joku asiantuntijasivusto. Ko. henkilö on eläkkeellä oleva kylmälaiteasentaja, joka on kehittänyt ihan ikiomia teorioita ilman minkäänlaista perustietoutta alalta.

etikalla

mukavimmin eroon sekä homeesta, että hajusta

Homemyrkyistä

...olisikin hyvä saada asiantuntevaa tietoa.
Omaasta talostani löytyi lattiasientä syksyllä ja nyt alkaa vasta talo olla remontoinnin jälkeen kunnossa.
Luotettavaa tietoa on mistään vaikea löytää ja kaiken irtaimistoni minäkin poltin paniikissa, se kun tuntuu yleisin neuvo olevan.
Homeitiöitä varmaankin vielä kauan talosta saa metsästää, kaipa ne jokaiseen muurin rakoseenkin ovat menneet. Ilma talossa tuntuu kuitenkin nyt raikkaammalta, eikä keuhkot enää pakahdu siellä oleskellessa.
Tuo ainevaihduntamyrkky nyt vielä mieltä rassaa, vaikkakin maalaisjärjelläkin ajatellen sienen myrkyllisyys on huipussaan silloin, kun varsinaisia sienikasvustoja löytyy.
Ei voi kuin voimia toivotella niille, jotka homeongelman kanssa painiskelevat, yksin sitä voi tässä tietoviidakossa tuntea olevansa!

Ei ole homesieni

Lattiasieni on lahottajasieni (Serpula lacrymans) ja sen saastuttamissa kiinteistöissä ei toimita samalla tavoin kuin pelkissä "hometaloissa". Suomen luonnossa ei ole lainkaan lattiasientä tai sen itiöitä, vaan ne leviävät rakennuksesta toiseen tuulen tai hyönteisten tai huolimattomien remonttimiesten tavaroiden mukana. Lattiasieni on ärhäkkä ja nopea rakennuksen lahottaja. Se voi menestyä kuivissakin tiloissa, koska se osaa itse hankkia tarvitsemansa veden. Englannissa sitä kutsutaan nimellä Dry Rot. Lattiasienitalossa olleen irtaimiston polttaminen on aina perusteltua ja tärkeä toimenpide.

Lattiasienitaloissa irtaimisto hävitetään ensisijaisesti siis siksi, että itiöt eivät aiheuttaisi uutta ongelmaa rakennukselle. Hometaloissa irtaimiston hävittämisessä on kysymys mahdollisten ihmisiin kohdistuvien terveyhaittojen ehkäisemisessä. Tosin toki lattiasienikin on myrkyntuottokykyinen.

Maalaisjärjestä ei useinkaan ole apua, kun mietitään mikrobien käyttäytymistä. Hyvinvoivat home- ja bakteerikasvustot eivät tuota myrkkyjä (eli sekundäärisiä metaboliitteja). Vasta, kun niiden elinolosuhteet ovat uhattuna (kun niitä esim. kuivatetaan), ne alkavat tuottaa myrkkyjä. Ne tekevät sen vallatakseen itselleen enemmän elintilaa myrkyttämällä muita kilpailevia lajeja. Ne ovat antibiootteja ja osaa niistä hyödynnetään myös mikrobilääkkeinä.

AsTe ry

Tällaista tietoa löytyy netistä AsTeen sivuilta. On varmasti asiallista ja pätevää tietoa!

Kosteus- ja mikrobivaurioituneen
irtaimiston puhdistamisohje

Homeasunnosta pois muutettaessa irtaimisto täytyy puhdistaa huolellisesti ennen sen viemistä uuteen ns. puhtaaseen asuntoon. Irtaimistoon jääneet mikrobit ja niiden kaasumaiset aineen-vaihduntatuotteet (hajujen aiheuttajia) voivat aiheuttaa oireita, vaikka itse asunnossa ei olisi kosteus- ja mikrobivaurioita. Jos epäilet joidenkin tavaroiden aiheuttavan oireita, voidaan irtaimisto tuoda kotiin puhdistettuna vähitellen, esimerkiksi huonekalu kerrallaan.

Samalla tarkkaillaan, minkä tavaran tuonnin jälkeen oireet ilmaantuvat. Täällä tavoin helpotetaan oireilun aiheuttavan tavaran / huonekalun löytymistä ja vältytään tavaroiden turhalta hävittämiseltä.

Puhdistamisohjetta voi tilata Asteelta
Sähköpostilla info(at)asumisterveysliitto.fi
Puhelimitse 03-877 540
Postitse Asumisterveysliitto AsTe ry, Kaivokatu 5-7, 18100 Heinola
 /   /  /  / Miten puhdistan tekstiilit ym.?

Asiantuntijat

  • SincityNaisille ja pariskunnille sunnattu intiimituotteiden erik...

Keskusteluhaku

Laaja hakuLisää keskusteluja aiheesta

Tietoa mainosten kohdentamisesta