Onko koira laumaeläin?

Rekku.

Nyt ilmeisesti vaikuttaa olevan vallalla käsitys, että koira ei olisikaan laumaeläin. Tälläkin palstalla muutamat vaki-kirjoittajat paasaavat tästä asiasta.

Omasta mielestäni koira on laumaeläin. Miksi ne muuten pyrkisivät ihmisten ja toisten koirien seuraan? Ehkä laumat ovat vaihtuvia, ja esim. kaupungin liepeillä asuvat villikoirat viihtyvät välillä eri "porukoissa". Eikö tätä voi verrata siihen, että ihmisilläkin on erilaisia laumoja? On perhe johon on syntynyt (vanhemmat, sisarukset), on suku (isovanhemmat, sedät, enot, tädit, serkut), on oma perhe (puoliso ja lapset), on työyhteisö, on koululuokat, kaverit, harrastusten parissa olevat ystävät ja tutut jne... Kukaanhan ei varmaan väitä, ettei ihminen olisi laumaeläin, vai väittääkö? No ihmiselläkin siis on monia eri laumoja, joissa hän sujuvasti toimii... Miksi koirallakin ei voisi olla näin?

Miettikääpä sitäkin, että jos koira ei ole laumaeläin, niin miksi se yleensä ahdistuu, jos on aina yksin? Eikö silloin ole ihan ok. että jossain maaseudulla on pihanperällä -joko narun nokassa tai pienessä häkissä se pystykorva tai ajokoira, jolle käydään kerran pari päivässä ruoka heittämässä nokan eteen ja muuten se on siellä aivan yksin..? Jos koira ei kerta ole enää laumaeläin (uusimpien tutkimusten mukaan) -niin silloinhan nämä ihmiset, jotka koiriaan tällä tavalla pitävät voivat perustella kaikille eläinsuojelijoille ja heidän koiranpitoaan paheksuville että "ei koirat ole laumaeläimiä, ei se kärsi yksinolosta."

18

578

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laumakettu
    • Koiran ehdoilla

      Mielestäni pitäisi erottaa kaksi asiaa - laumaeläin ja sosiaalinen eläin. Koira on sosiaalinen eläin, ja se haluaa olla kanssakäymisessä toisten eläinten kanssa, mukaanlukien ihminen. Ihminenkään ei ole siinä määrin laumaeläin kuten esimerkiksi apinat ja simpanssit, jotka elävät koko elämänsä samassa laumassa ja joissa on erittäin selkeä nokkimisjärjestys. Johtajan paikkaa haastetaan koko ajan, ja ne jotka eivät haasta johtajan paikkaa mielistelevät nokkimisjärjestyksessä ylempänä olevia jatkuvasti rauhaa ylläpitääkseen. Samalla tavalla esimerkiksi kanat ovat laumaeläimiä, siellä kanalauman ylimmäinen nokkii vähän väliä alempiarvoisiaan pitääkseen yllä omaa statusta - mistä taitaa tulla termi nokkimisjärjestys...

      Tottahan toki, jos haluaa käyttää termiä lauma, voi sanoa että koira kotonaan ollessaan on kotilaumansa kanssa, ja koirapuistossa on toisen lauman kanssa. Mutta yleensä kun puhutaan laumoista viitataan siihen, että siinä laumassa on yksi johtaja ja arvoasteikko, ja muuta pyrkivät kohoamaan sillä arvoasteikollla ja luonnostaan tavoittelevat johtajan paikkaa. Tämä EI päde koiriin, ja sen erilaiset tutkimukset koiran käyttäytymisestä esimerkiksi juuri villikoiria tarkkailtaessa ja myöskin tarhattuja koiria tarkkailtaessa ovat osoittaneet. Sen sijaan koiran käyttäytymistä muokkaa oppiminen ja esimerkiksi resursseista kilpaileminen (nartut, ruoka, tila jne). Se, että esimerkiksi koira ahdistuu yksinollessaan voi johtua siitä, että koiraa ei olla opetettu olemaan yksin tai voi johtua jostain muustakin vaivasta - usein esimerkiksi terveydelliset ongelmat ilmenevät ongelmakäytöksestä. Tai sitten koiran elämä on muuten syystä tai toisesta esim. erittäin stressaavaa, joka purkaantuu eroahdistuksena. Syitä voi olla monia. On tietenkin helppoa laittaa kaikki käytöstä laumakäyttäytymisen piikkiin, mutta asiat ovat yleensä monimutkaisempia. Perehtymällä koiran oppimiseen ja käyttäytymiseen syvällisemmin voi ymmärtää sen.

      Laitoin justiinsa vastauksen toiseen ketjuun samasta asiasta, tässä se kommentti, alkuun lainaus toisen teksistä ja sitten oma vastaukseni.

      "Ja mistä uusimmista tutkimuksista lienet saanut päähäsi tuon, että koira ei mukamas olisi laumaeläin? Kyllä helvetissä on!!" -> Niitä tutkimuksia on vaikka kuinka, lukaiseppas vaikkapa Tuire Kaimion tai Raymond Coppingerin kirjoja. Koira on erittäin sosiaalinen eläin joka on tuhansien jollei kymmenien tuhansien vuosien aikana oppinut elämään vuorovaikutussuhteessa ihmisen kanssa. Selviytyäkseenkin sen on osattava tulkita lajikumppaneiden ja ihmisten eleitä ja aikeita. Villinä eläessään, vieläkin tämä päivänä, koirat ovat haaskaeläimiä, jotka elelevät kylien liepeillä syöden ihmisten ruuanjätteitä tms. Kun näitä villikoiria on tutkittu esim. Intiassa ja muissa kehitysmaissa, on huomattu että ne eivät muodosta tiivistä laumaa kuten muut laumaeläimet eivätkä uros- ja naaraskoirat pariinnu niinkuin sudet, uroskoira ei edes jää odottamaan pentujen syntymää, toisin kuin susi. Susilaumahan koostuu pariskunnasta ja heidän sen vuoden ja mahdollisesti aikaisempien vuosien pennuista - sielläkään ei ole dominanssitaisteluja. Täällä vähän luettavaa:

      http://elainkoulutus.wordpress.com/2011/06/27/maapallo-on-littea/
      http://www.sey.fi/elaintietoa/koira/koirien_ja_susien_johtajuudesta
      http://www.dogwelfarecampaign.org/if-not-dominance.php
      http://www.nytimes.com/2006/08/31/opinion/31derr.html
      http://www.jeandonaldson.com/jeans-blog-mainmenu-51/64-are-dogs-pack-animals
      http://www.4pawsu.com/leaderadv.htm "

    • Kippo Pulkkaan !

      Nykypäivänä on todettu, että koirat todellakin ovat laumaeläimiä:

      Kirjoittaja KOIRAN EHDOILLA pystyi sanomaan vain kaksi kirjoittajaa, minä laitan paremmaksi - nämä nykypäivän tutkijat ja asiantuntijat ovat ehdottomasti sitä mieltä, että koira on laumaeläin:

      Roger Mugford: lempeä koirankasvatus
      Pertti Vilander - Koirankorjauskirja
      Cesar Millan - Lauman johtaja, perheen koira ymsyms
      Jan Fennel - lukuisia teoksia
      Turid Rugaasin - rauhoittavat signaalit

      Kaikissa näissä nykypäivän ultramoderneissa kirjoissa sanotaan, että koira on laumaeläin. Kaikki nämä kirjat perustuvat elämänviisauteen ja tosielämään, EI LABORATORIO KOKEISIIN! Näissä koiria ei ole käytetty kuin ROTTIA (vrt. Ehdoilla), vaan tutkittu kuten kuuluu- KOIRINA!

      I Have Spoken - Nothing Else Matters Anymore :) Tais tulla vähä sanallisesti koiran ehdoilla "turpiin" sinulle ja väitteillesi? :) no tuskin te kukkapäät osaatte mitään myöntää, kai sieltä taas tulee WIKIPEDIAN linkkejä xD

      • ...................

        Jos haluaa välttämättä uskoa laumateoriaan, se on aivan oma päätöksesi.. Koira-asiat eivät vain ainakaan itselleni ole uskonasioita. Raamattukin on monelle pyhä kirja, vaikka itse pidän sitä enemmän satukirjana.

        Ei se että tutkimuksen menevät tämänkin asian tiimoilta eteenpäin tarkoita sitä, että koira muuttuisi miksikään. Se että jankutat, että koira on laumaeläin, vaikka on todettu että se ei pidä paikkaansa, vie pohjan oikeastaan kaikelta keskustelulta aiheen tiimoilta. Uuden tiedon omaksuminen vaatii omien käsitysten muuttamista, se voi olla vaikeaa. Mainitsemasi kirjoittajat ovat varmaan yhtä kiinnostuneita uusista tuloksista koirien käyttäytymisestä, Rugaasia lukuunottamatta, jonka kirjan anti on enemmänkin koiran elekielen ymmärtäminen.

        Minusta on omituista että laumateoriaan luottavat ihmiset, jotka pyrkivät omien sanojensa mukaan kohtelemaan koiraa koirana, ovat vähiten kiinnostuneita koirasta eläimenä. Arvostamasi elämänviisaus on vain yhden ihmisen kokemuspohjaan perustuvia havaintoja, jos ne menevät omiesi kanssa yksiin, niin hyvä niin. Aivan yhtä viisas on se, joka on kanssasi täysin eri mieltä, hän perustaa havaintonsa omiin kokemuksiinsa. Tiede ei sensijaan oleta mitään eikä perustu siihen, mitä mieltä jokin yksittäinen ihminen on, tieteen takoitus ei ole pönkittää jonkun yksittäisen tutkijan arvomaailmaa ja oletuksia, vaan pyrkiä selittämään asioita käytettävissä olevin keinoin ilman että tuloksiin vaikuttaa se, mitä ihminen haluaisi niiden olevan.

        Mutta totta kyllä, koirilla on ihmiseen erityinen suhden. Jopa niin erityinen, että ne tulkitsevat ihmistä paremmin kuin simpanssi. Joten toisaalta voi kyllä ymmärtääkin sen, että joku päätyy oletukseen, että hän on koiran silmissä lähinnä jumalaa.


    • canis.familiaris

      Edelleen mitä merkitystä koko laumapashasta on koiran pidolle tai koulutukselle? Mitä ihmeen lisäarvoa se antaa millekkään.

      • :)

        No onhan se sellainen juttu, että kun laumaeläimiä ollaan, niin on tietty nokkimisjärjestys, eli vältytään monenlaisilta ongelmilta.


    • Heh!

      "Koira on sosiaalinen eläin, ja se haluaa olla kanssakäymisessä toisten eläinten kanssa, mukaanlukien ihminen."

      Juu kyllä vain ihan varmasti. Meidänkin koira haluaa sosiaalista kanssakäymistä erityiseti myyrien ja jänisten sekä fasaanien ja muiden helposti kiinni saatavien eläimien kanssa. Valitettavasti edellämainitut eivät halua olla tekemisissä hänen kanssaan, tietystä syystä: - Kuka haluaa tulla sosiaalisessa kanssakäymisessä syödyksi?

    • canis.familiaris

      "Koira on sosiaalinen eläin, ja se haluaa olla kanssakäymisessä toisten eläinten kanssa, mukaanlukien ihminen."..heh En ole vielä tuollaista koiraa nähnyt, että viihtyy toisten lajien parissa ilman ihmisen ohjausta.

      Koira on kuitenkin saalistava eläin.

      • Koiran ehdoilla

        Eikös tälläkin palstalla ole niitä linkkejä, joissa koira one kaverustunut elefantin tai orangin kanssa vai mitä ne oli. No lähinnä tarkoitin tuolla muiden eläinten kanssa kommentilla koiria, minulle ei tarvitse kertoa koiran saaliskäyttäytymisestä kun omistan metsästyskoiran ja itse metsästän sillä.


      • canis.familiaris
        Koiran ehdoilla kirjoitti:

        Eikös tälläkin palstalla ole niitä linkkejä, joissa koira one kaverustunut elefantin tai orangin kanssa vai mitä ne oli. No lähinnä tarkoitin tuolla muiden eläinten kanssa kommentilla koiria, minulle ei tarvitse kertoa koiran saaliskäyttäytymisestä kun omistan metsästyskoiran ja itse metsästän sillä.

        Älä loukkaannu. Ei yleistetä yksittäistapauksia. Ei pahalla.


      • namijami
        Koiran ehdoilla kirjoitti:

        Eikös tälläkin palstalla ole niitä linkkejä, joissa koira one kaverustunut elefantin tai orangin kanssa vai mitä ne oli. No lähinnä tarkoitin tuolla muiden eläinten kanssa kommentilla koiria, minulle ei tarvitse kertoa koiran saaliskäyttäytymisestä kun omistan metsästyskoiran ja itse metsästän sillä.

        Jäiko se oleellinen huomioimatta: Ilman ihmisen ohjausta


      • Koiran ehdoilla
        canis.familiaris kirjoitti:

        Älä loukkaannu. Ei yleistetä yksittäistapauksia. Ei pahalla.

        No en nyt sentään loukkantunut tuosta :) Eikä tunnu nousevan mustelmia tai kuhmujakaan minnekään, vaikka toisen kommentoijan mielestä sain juuri turpiini ;)


    • vihar

      Ne muutamat tutkijat jotka ovat päätyneet siihen, että koira ei ole laumaeläin, ovat tutkineet kulkukoiria ja tarhakoiria siis? Enitenhän maailmassa lienee kotikoiria, jotka asuvat ihmisten porukoissa. Miksei tutkita kotikoiria, perhe=lauma. Koira sopeutuu siihen erinomaisesti. Se hyväksyy ihmisen johtajuuden. Se ei myöskään jätä laumaansa, ellei todella huonosti kohdella. Mielestäni on hieman keinotekoista jaotella erikseen käsitteet sosiaalinen eläin ja laumaeläin. Eikö se nyt ole sama asia? Johtajuuden tavoittelu laumaeläimillä on aina yksilöllistä. Osasta ei tule johtajaa millään, osa ottaa johtajuuden, jos sitä tyrkytetään, osa hakee korkeaa asemaa hierarkiassa tosi voimakkaasti. Johtajan rooli on niin vaativa ja stressaava, ettei kaikilla siihen ole todellakaan halua eikä kykyä.

      • canis.familiaris

        "Eikö se nyt ole sama asia?"..no ei ole. Laumassa on laumakäytös ja tehtävät sekä ympäristö, jota ihmisillä ei ole.

        En nyt yleensäkkään ymmärrä miksi jaotellaan mitään kun sillä ei ole arkiasioissa mitään merkitystä. Ainoa asia millä on, on se että asutaan ihmisen muovaamassa ympäristössä ihmisten säännöin -ei koiran. (ainakaan meillä)

        Kädettömät selittää kurittoman tai kouluttamattoman koiran käytöstä "alfa" P@askalla, kun ei muuta voi.

        Mitä lisäarvoa laumajutut edes antaa. Vastatkaa nyt joku. Tosiasia on että koira on se joka joutuu sopeutumaan ihmisjoukkoon ihan ihmisten ehdoilla.
        Ei siinä ole kahta sanaa. Sekin on tosi asia, että ihminen on johtaja kun ei koira muuta voi. Ihminen määrää marssijärjestyksen halusi koira tai ei.
        Ulos, syömään jnejne....


    • Leena Lammentausta

      Tämä menee nyt ihan mutu-periaatteella. Asiasta ei taida löytyä tutkittua tietoa.

      Ajattelen, että susi on laumaeläin, mutta koira on kesytetty ihmiselle avuksi, kaveriksi, oppaaksi jne. Koiran ja omistajansa suhde on aivan erityinen.
      Se että koira ei tykkää olla yksin, ei ole mikään määritelmä laumaeläimeksi!
      Tottahan koira kaipaa isäntänsä/emäntänsä seuraa, huomiota ja toveruutta. Mutta ei toinen koira sitä korvaa!

      Kissa viihtyy paremmin yksinään, pitää ihmistä piikanaan, mutta koira haluaa miellyttää omistajaansa. Syntyy kilpailutilanne, jos samalla omistajalla on useita koiria, eivät ne mitään laumaa muodosta.

    • huu h

      pihan perällä yksikseen aina parempi.

    • huuhh

      Koira voi olla mun puolesta laumaeläin tai vaikka laamaeläin mutta fakta on se että koira on ainaki tyhmäeläin.

      • - . -

        Ja sinä olet sitten kyllä kaikista tyhmin.. -.-


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe