Murtopata, perinneruoka Kinnulasta
1. Haali erilaisia elintarvikkeita, pääasiassa makkaroita, lihaa, kalaa, leipää, perunoita, riisiä, makaronia, erilaisia jauhoja yms. makusi mukaan.
2. Säilytä jääkaapissa pidettäviä raaka-aineita kolmisen viikkoa yli viimeisen käyttöpäivän ja siirrä ne sitten arkkumallin pakastimeen pariksi vuodeksi esikypsymään. Kuivat elintarvikkeet kuten riisit, makaronit yms voit jättää siksi aikaa ruokakomeroon esikypsymään.
3. Kun pari vuotta on kulunut kuumenna puilla lämmitettävä hella märillä puilla niin kuumaksi kuin saat ja kaiva raaka-aineet esille. Pakasteessa olevat tarvikkeet voi ottaa sulamaan jo paria päivää aiemmin.
4. Nosta kattila hellalle ja laita kattilaan vettä, maitoa ja voita makusi tai saatavuuden mukaan haluamassasi järjestyksessä.
5. Ala lisätä pakastimesta ja komerosta esiin kaivamiasi elintarvikkeita haluamassasi järjestyksessä sormin pienimällä, "murtaen". Lisää välillä nestettä tai rasvaa. Sekoita kun siltä tuntuu. Siirrä välillä jäähtymään hellan laidalle ja taas takaisin hellalle epämääräisin väliajoin. Mausta saatavilla olevilla mausteilla makusi mukaan prosessin kestäessä. Erityisesti muista käyttää suolaa. Jatka tätä kolme-neljä päivää, yöt ja muut tauot poislukien. Välillä voit lisäillä myös tuoreempia, valmistuksen aikana käsiisi saamia elintarvikkeita. Luonnollisesti murtopata on valmis syötäväksi jo siitä lähtien kun ensimmäiset elintarvikkeet padassa ovat jo lähes kypsiä.
Oikean, alkuperäisen murtopadan tunnistaa siitä että tarvikkeet on kunnolla esikypsytetty ennen padan valmistusta, ne "murretaan" käsin kattilaan, padassa on kunnolla suolaa ja rasvaa ja sen valmistaminen on vähintään kolmen päivän yhtämittainen prosessi jonka aikana padan koostumus saattaa muuttua moneenkin kertaan täysin.
Murtopata tarjoillaan suoraan hellalta halukkaille itsepalveluna. Murtopatakokin kuuluu kutsua ohikulkujoita syömään huudellen lauseita "Nyt syömään!", "Syyvä pittää!" ja "No miksei työ syö?!"
Murtopata
Kotoisin Kinnulasta
3
313
Vastaukset
- ääliö....
ääliö. mees nyt puristelemaan finnejäs.
- Lihapata
Varmaan hyvääkin ruokaa,jos pitää tuollaisesta.
- EntinenEinari
Kävin viikko sitten viikonloppuna pitkästä aikaa Kinnulassa ja toden totta: Murtopata oli edelleenkin voimissaan ja puolustaa paikkaansa Kinnulan perinneruokana koiranpäämutin rinnalla! Hyvää oli, nami nami :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1622064
- 1551900
- 401488
Onneksi olkoon Venäjä!
Presidentti Putin on saanut vaaleissa vahvan kannatuksen ja siis jatkokauden toimessaan Venäjän presidenttinä. Onnittulu1021375- 291360
Näin kävi tänään
Olin tänään kauan vessassa ja haaveilin sinusta nainen. Melkein jäi pyyhkimättäkin.241231Nyt kun kaipaan sinua, ilman toivoa sinusta
huomaan, miten paljon sinua menneen noin vuoden aikana ajattelinkaan. Et arvaakaan, miten pitkiä yksinäiset tunnit tääll821189- 1251064
Yritysten osingot jaettava työntekijöille
Työntekijäthän yrityksen tuloksenkin tekevät. Omistajat voivat alkaa työntekijöiksi saadakseen oman osuutensa. Muutos1561056- 461034