Mistä tunnistaa Länsi-Saksan Sauerin ???

Jaagert

Eli kun on haulikko merkkejä: Sauer Suhl, Simson Suhl, Merkel Suhl ja pelkkä Suhl niin mistä tunnistaa että onko ase valmistettu Itä vai Länsi-Saksan puolella ???
Vanhat miehet puhuivat aina Sauerin olympiarenkaista, oli kolmea ja neljää rengasta...mutta nuo renkaat ovat käsittääkseni Kruppin terästehtaan logo, eikä se kerro mitään missä haulikko on valmistettu ???
Aseen valmistus kuukausi ja vuosi löytyvät piipun alaosasta.
Tietääkö kukaan muita tuntomerkkejä noista haulikoista, esim. jotain leimaa tai vastaavaa mistä tietäisi automaattisesti että on Länsi-Saksassa valmistettu ???

18

7004

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olympijalaaaset

      Hommahan meni niin että kaikki nämä tehtaat käyttivät Kruppin piipputerästä, ja sen logo oli kolme olympiarengasta. Toisen maailmansodan jälkeen itä-Saksassa ei voitu enää käyttää Kruppin teräksiä, vaan joutuivat aloittamaan oman tuotantonsa. Se sai leimakseen neljä olympiarengasta.

      Suhl tai Sauer&Sohn Suhl merkkisiä haulikoita tehtiin sekä idässä että lännessä, ja helpoin tapa erottaa ne keskenään on juuri nuo renkaat. Kolme = länsi, neljä = itä.
      Toinen takuuvarma tunnistuskeino on tarkastusleimat. Vain Itä-Sauerit käyttivät Suhlin tarkastusleimaa, joka on muodoltaan tuollainen vaakunan sisään vinoon piirretty sirppi tai hakku, jonka varsi menee ilmeisesti munakoison muotoisen leivän läpi. Toivottavasti sait selvän. Toki ennen sotia valmistetuissa aseissa voi myös olla Suhlin leimat.

    • Jaagert

      Kiitos tiedoista !
      2. maailmansotahan loppui 45 vuonna mutta koska tuo Saksan jakaminen tapahtui ???

      • olympijalaaaset

        Virallisesti 1949, mutta käytännössä välittömästi sodan jälkeen. Todennäköisesti haulikkojakaan ei alettu tehdä heti sotien jälkeen, eikä niiden aikaan, mutta varmaankin jo 50-luvun alkupuolella.


    • 5+4

      no, oliko haulikko idästä vai lännestä?

      • Jermunelonen

        Taes olla idästä


    • Jaagert

      Mun Sauer Son Suhl on valmistettu vuonna-60 Suhlissa, eli Itä-Saksaan kallistuu.
      Kaiken kaikkiaan erittäin laadukas haulikko.

    • omista molempia

      "Olympiarenkaat"näissä haulikossa sympolisoi kruppin tehtaan tuottamia junan rattaista. Kruppi kehitti valmistukseen ensimmäisenä maailmassa oman valutekniikan.
      Itä-aseet näuttävät olevan yhtä arvokkaita Lännessä valmitettujen kanssa tässä uudessa Saksassa. Väitetään että itä-asiden teräkesn laatu olisi tuotannon loppupuoleea heikentynyt.
      Hyviä ovat! Ja kauniita. Lähes sata vuotta tehty suurin piirtein samalla ulkonäöllä: Jo mustaruuri suhlit tunnistaa ulkonäoltä.

    • Erä-Make

      Länsi-Saksan Sauerin tunnistat kolmesta renkaasta piipussa ja piipussa lukee Krupp laufenstahl.
      Minulla on ollut molempia idässä ja lännessä valmistettuja Sauer Suhleja ja olen tullut siihen lopputulokseen että molemmat ovat yhtä laadukkaita, ei ole mitään mainittavia eroavaisuuksia idän ja lännen välillä. Erittäin laadukkaita ja hyvä piippuisia haulikoita kaikki tyynni !
      Jos vertaa vaikka Sauer/Suhlia, esim Baikaliin, Baikal on täysi romu, Sauer/Suhl on kymmenen kertaa laadukkaampi kuin Baikal !!!
      Testattu on !!!

      • Erä-Make

        Noin 100.000 laukausta Baikalilla ja kolme ohilaukausta, ihan hyvä ase se on. Millä persteella kymmennen kertaa eikä yhdeksän tai yksitoista kertaa?


    • Timoteus.

      Oikeassa on tuo tuo Erä-Make, on minullakin kokemusta ja testauksia takana ja olen täysin samaa mieltä kuin Make tuossa ylempänä.
      Minulla on lisäksi ollut baikaleita ja tozeja ja vaikka mitä.....
      Baikal-ij27 on pohjanoteeraus, piiput eivät kestä, tarkoitan supistuksia, osumakuvio huononee koko ajan lisää, lopulta ammut vaikka varista 20 metrin matkalta niin haulikko ei tapa korkeintaan haavoittaa, täysi paska koko Baikal !!!
      Sauer Suhl on ehkäpä laadukkain 2-piippuinen haulikko tai drillinki mitä on koskaan valmistettu tai valmistetaan, tietysti myös Krieghoff, Blazer, Heym ym. sakemannit ovat huippuja mutta hinta pomppaa aika rajusti.
      Puoliautomaatti haulikoista on omien kokemusteni mukaan inertiatoiminen Benelli laadukkain ylivoimaisesti.
      Pumppuna suosittelisin edelleen Benelliä, Remington on myös kohtalainen mutta kaukana Benellin laadusta !!!
      Luodikoissa olen tullut siihen tulokseen että kyllä Sako ja Tikka hoitaa saaliin reppuun kunhan laittaa päälle vielä hyvän Zeissin kiikarin !

    • Erä-Pena

      Asiaa kuomat puhuu tuossa ylempänä !!!
      Mutta lisään vielä että kiväärien huippua on myös Sakon ja Tikan lisäksi CZ ja Brno, on meinaan tarkkoja kivääreitä, erittäin laadukkaita ja suht edullisiakin, kyllä Tsekissäkin osataan aseita tehdä vaikka autot olivat aikanaan täysiä romuja ainakin Skoda 120.
      Ja jos puhutaan vaikka 9mm itselataavista pistooleista, on vain kaksi merkkiä yli muiden Beretta ja CZ...laatu täyttä kymppiä.

    • Radial

      Suhl oli Itä-Saksassa. Ennen sotaa ei ollut Itä ja Länsi saksaa. Jos Kruppin terästä, kolme ympyrää niin valmistettu ennen sotaa tai sen aikana. Se tärkein tunnusmerkki.

    • sohn

      Niissä 1951 alkaen Läsi-Saksassa valmistetuissa Sauereissa, joita olen nähnyt on lukenut West-Germany. Vanhan Saksan aikaisissa Sauereissa oli se laadusta kertova kolmen renkaan merkki, mutta oli myös sellaisia , joissa käytettiin halvempaa terästä ja merkintä on silloin Krupp- Laufstahl.

    • sohn

      Kyllä niissä ennen sotia tehdyissä tai sitten länsi-saksalaisissa (alk.1951) Sauereissa, ja Simsoneissa ym. ja vastaavissa Itä-Saksassa tehdyissä saman merkkisissä eroakin on, mutta aika vähän. Vaikuttaa siltä, että varhaisemmat itä-saksalaiset olisivat kaikin puolin laadukkaampia kuin tuotannon loppupään aseet.
      Tunnistuskohtia: Ennensotaisissa ja itä-saksalaisissa on aina Suhlin tarkastusleima (hakku ja antura). Kolmen renkaan merkki tai Krupp-Laufstahl merkintä on vain ennensotaisissa. Neljä rengasta on vain itäaseissa.
      Länsi-saksalaisissa (alk.!951) lukee West-Germany ja/ tai Eckernföde. Lisäksi länsi-Sauereissa on vireenpoistotoimito: taitettu haulikko varmistin eteen ja liipaisimet pohjaan ja aseen sulkeutuessa viritys poistuu. Sama toiminto oli ennensotaisissakin, mutta itäisissä en ole sitä milloinkaan tavannut. Varsinaisissa Länsi-Saksan Sauereissa ei ole myöskään kolmenrenkaan merkkiä.
      Todennäköisesti törmäät etupäässä itä-saksalaisiin, sillä Länsi- Saksan Sauereita on tullut maahamme melko vähän. Hintakin oli huomattavasti korkeampi.

    • Radial

      Lähinnä hinnasta. ne kolme rengasta tarkoittavat Krupp spezial Gewehrlaustahl. Löytyi myös tavallinen Krupp Gewehrlaufstahl ilman niitä renkaita.

      • Sohn

        Kyllä lännessä tehdyt Sauerit olivat esim. 50- ja 60-luvuilla kalliimpia kuin idässä tehdyt ja olivat myös huomattavasti kalliimpia, eikä niitä paljon myytykään. Nykyään molempien hinnan ratkaisee lähinnä aseen kunto. Tosin saman kuntoisista länkkäristä pyydetään enemmän.

        Ennen sotia tehdyissä Sauereissa ja Simsoneissa ja muissakin
        suhlilaisissa käytettiin paljon Kruppin Spezial Gewehrlaufstahl- terästä ja siitä merkkinä oli kolme rengasta. Toinen yleinen teräs oli Krupp Laufstahl- teräs, mikä oli halvempaa, mutta laadukasta sekin. Kolmen renkaan terästäkin arvokkaampaa oli Kruppin Nirosta- teräs.
        Itä-Saksalaisissa on käytetty sitten Spezial Gewehrlaufstahl- terästä joko neljän renkaan merkillä tai ilman, ja Kruppista ei tietenkään ole merkintää.
        Lännen Sauereissa lukee West-Germany ja/Eckernförde.


    • merkkeli

      Mikäköhän mahtaa olla mun merkel,kun piipussa lukee gerr.merkel-suhl ja alapuolella made in germany.
      Toisella puolella piippua on kirjoitus spesial-gewehriaufstapl.
      Löytyy myös vaakunamerkit piipusta ja laukaisukoneistosta.

    • böhlersilberslot

      Merkelisi voi olla saksan yhdistymisen ajoilta ja sehän selviää aseestasi kuukauden ja vuosiluvun merkinnän avulla. esim. 10/91 eli lokakuu 1990.
      Vaakuna merkk,i olikohan se munchenin tarkastus leima?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1779
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1367
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe