HERÄÄKÖ KYLÄKOULU HENKIIN???

JOTAIN HYVÄÄKIN

Siv.ltk 173 §/27.11.13 Lautakunnan pyytämät Sahankylän koulun toiminnan lopettamiseen
liittyvät lisäselvitykset ovat esityslistan lisätietona.
Sivistysjohtajan päätösehdotus: Sahankylän koulun toimintaa ei
lakkauteta ja toiminta siirtyy Lustilan koulukiinteistöön.
Käsittely: Talouspäällikkö Heli Silomäki oli paikalla asiantuntijana
asian käsittelyn alussa.
KAUHAJOEN KAUPUNKI Kokouspäivämäärä
Sivistyslautakunta 27.11.2013 173 §
Keskustelun aikana jäsen Kuusisto esitti Uusi-Kokon kannattamana,
että perusopetuksen järjestäminen Sahankylän koulussa lopetetaan
1.8.2014 alkaen ja koulun oppilaat siirtyvät Kauhajoen koulukeskuksen
oppilaiksi.
Myös esittelijän päätösehdotus sai kannatusta.
Koska oli tehty päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys suoritettiin
äänestys. Hyväksyttiin puheenjohtajan ehdotus äänestyksestä
siten, että päätösehdotus on ”jaa” ja Kuusiston esitys ”ei”. ”Jaa”
äänestivät Opas, Björkman, Marttila, Köykkä, Metsä-Turja, Heikkilä ja
Pihlaja, yhteensä seitsemän ”Ei” äänestivät Kuusisto ja Uusi-Kokko,
yhteensä kaksi.
Sivistyslautakunnan päätös: Päätösehdotus hyväksyttiin äänestyksen
jälkeen äänin 7 – 2. Sivistyslautakunta päättää, että Sahankylän
koulun toimintaa ei lakkauteta ja toiminta siirtyy Lustilan koulukiinteistöön

71

1061

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eläkeläisope

      Sahankylän koululaisten kallis erityisopetuksen tarva tulee tulevaisuudessa vähentymään verrattuna siihen, että pakotettaisiin heidät koulukeskukseen.
      Eli säästöä pitkällä tähtäimellä.

    • kyläkoulut

      Toivottavasti kauhajokiset päättäjät kaupunginjohtoa myöten tajuavat,että lapsissa on meidän tulevaisuus.Meistäkin tulee joskus vanhoja.

    • Jämä

      On tämä yhtä sirkusta suljetaan avataan , koittakaa nyt päättää perkeleen tunarit..

    • Jälkiviisautta

      En ymmärrä Kauhajoen koulupolitiikkaa, sivukylien kouluja lakkautetaan tuosta vain ja kylien väliset suhteet saadaan sillä tulehtumaan, olisi kyllä ollut reilua miettiä rajat
      koulujen lopettamiselle, esim, kun oppilasmäärä laskee tietyn rajan alle silloin vasta koulu lopetetaan. Tämä on kyllä jälkispekulointia, mutta sillä olisi annettu ainakin kyläläisille mahdollisuus vaikuttaa enemmän kylänsä asioihin, on kyllä laiha lohtu järjestää kylä asiamies projekteja kylien toiminnan kehittämiseen, kun koulutkin on pakkolopetettu, ei ne pienet säästöt aina saa olla pääasia jos lopputuloksena on kylien autioitumisen tukeminen. Hölmöläisten hommaa, niin kuin moni muukin asia
      säästöihin vedoten.

    • kylien puolesta

      Nyt näyttää meillä olevan sivityslautakunta joka asettuu pienen koululaisen puolelle.Toista oli vanhan lautakunnan aikaan.

    • school's out

      eikö se ny jo torpattu kunnallislehres parin ihmisen toimesta, oli kirjootus meinaan!!!

    • repa

      Pari ihmistä ei torppaa mitään. Olihan sivistyslautakunnan selvä enemmistö kuitenkin perehtynyt asiaan ja puoltaa koulun henkiin herättämistä. Lustilan koulun lakkauttaminen syksyllä oli väärä päätös. Oletettua säästöä kiinteistökuluissa ei tullutkaan, kun alueen eskarilaiset jatkoivat Lustilassa. Lisäksi Rahikkatien risteys määritettiin vaaralliseksi, eli kuljetusoppilaat lisääntyivät oletettue enemmän. Ja Koulukeskuksen kaikki luokat on aivan täynnä!

    • Kyläkoulun puolesta

      Kyllä pitäisi asiat miettiä perinpohjin monelta eri kannalta ennen päätösten tekoa, jotta varmasti tulisi tehtyä oikeat päätökset, jotka olisivat myös pitkällä aikavälillä kannattavia. Tätä on varmasti yritetty, mutta parantamisen varaa olisi!

      Esim. Lustilan lakkautuksesta kulut vain nousivat, kun oppilaat joudutaan kuljettamaan Rahikkatien risteyksen vaarallisuusluokituksen vuoksi, ja koulukiinteistön lämmmityskulut yms. pysyivät samana, kuten aiemmin mainittiinkin.

      Sivistyslautakunnalle kunnioitukseni hyvästä päätöksestä säilyttää Sahankylän koulu!

    • Kuntalainen

      Koulujen säilymisestä ja lakkauttamisesta päättää valtuusto, ei lautakunta.

      • Kyläkoulun puolesta

        Tiedän, mutta jos lautakunta olisi päättänyt toisin, ei asia etenisi edes valtuustolle asti. Eikö vaan?


      • Asia on maanantaina
        Kyläkoulun puolesta kirjoitti:

        Tiedän, mutta jos lautakunta olisi päättänyt toisin, ei asia etenisi edes valtuustolle asti. Eikö vaan?

        kaupunginhallituksessa esillä.

        Esittelijän ehdotus on, että kaupunginhallitus käyttää otto-oikeutta asiaan.

        Ja kun on kerran kyse kaupunginvaltuuston päättämän palvelurakennepaketin toimeenpanosta, joka sisältää koulun lakkauttamista koskevan asian, se etenee kaupuginvaltuustoon aivan riippumatta siitä, mitä asiantuntijalautakunta siitä ehdotaa.


    • nimet muistiin

      Hyvät valtuutetut ottakaa asioista selvää ennenkö nuijitte sahakylän koulun kiinni
      vaalit on taas muutaman vuoden päästä laitetaan nimet muistiin.palvelurakenne
      päätös on vain hyvää syy piiloutua sen taakse.

    • Onko mietitty?

      Lehdestä luin, että hallituksessa esitys hylättiin.

      Onko nyt varmasti mietitty kaikki asiat tarkoin?

      Onko koulukeskuksen opettajilta kysytty, onko siellä oikeasti tilaa kahdelle luokalliselle oppilaita vielä? (Siellä kuulemma jo nyt on oppilaita enemmän kuin luokkiin ja koko kouluun on suunniteltu, ja kaikki luokat täynnä)

      Mahtuuko ruokalaan? Kysykää keittiöhenkilökunnalta. Jo nyt osa ala-astelaisistakin käy syömässä ylä-asteen ruokasalissa, joka sekin aivan täynnä. (Myös yli 200 lukiolaista käy siellä päivittäin syömässä.)

      Kuinka isot luokat tulee kun sahankyläiset laitetaan yli 20 oppilaan luokkaan vielä lisäksi?
      -Heitä ole niin paljoa yhdellä luokka-asteella, että saisi kokonaan uuden luokan, ja jos yhden luokka-asteen oppilaat siirretään nyt jo olemassa olevaan luokkaan, luokkakoko olisi melkein 30 henkilöä. Ja yksitellen oppilaita ei voi sijoitella eri luokkiin, ihan oppilaita ja heidän tulevaisuuttaan ajatellen.

      Miettiää asioita myös oppilaiden kannalta. Miettikää, onko ihan oikeasti tilaa luokissa, koulussa, ruokalassa.
      Lustila muuten pitää ovensa yhä auki, koska siellä on eskariryhmä, eikös? Joten en näe mitään estettä tai lisäkuluja, vaikka he siirtyisivätkin sinne. Kuljetuskustannuksetkin pienenisivät ja oppilaat pysyisivät koossa.

    • Onkohan onneksi

      vain huhupuhetta, että järkevämmällä suunnittelulla koulukyydeissä voisi saada vuodessa 600000 euron säästöt. Se olisi noin 40 euroa jokaista kauhajokista kohti.
      Erityisopetuksen tarve tulee kumminkin lisääntymään, jos koulukeskukseen rahdataan liikaa opiskelijoita.

      • Hei, jaa kokeeksi

        600 tuhatta vaikka 600:lla (= kuljetusoppilaiden määrästä valistunut arvaus) saat 1000 eukkoa/oppilas. Jaa taas tuo 1000 euroa 187:llä (= koulupäivien määrä), niin saat 5,35 €.
        Mitä ajatuksia syntyy?


    • Semmosia ajatuksia

      syntyy, että hyvin suunnitellut kuljetukset toisivat isoja säästöjä kaupungin kassaan. Nyt joku työnsä lopettanut hävitti työaikana palkalla tekemänsä suunnitelmat tietokoneeltaan, eikä antanut niitä muiden käyttöön. Kallis kiusanteko.

    • Kysymys. Vastaus?

      Onhan laskettu sekin, että jos Sahankylän oppilaat joutuvat koulukeskukseen, linja-autoissa kulkee 40 henkilöä lisää?
      Nyt kuljetuksessa ovat jo lustilan n. 40 oppilasta, yläastelaiset Sahankylästä, Ikkeläjärveltä ja Lustilasta, sekä lukiolaisia ja ammattioppilaitosten oppilaita. Varoivaisen arvioni mukaan päivittäin kuljetuksessa Ikkeläjärvi-Sahankylä-Lustila-Keskusta välillä olisi noin 120 oppilasta, sekä aamuisin että iltapäivisin. Melkein kaikilla alkaa koulu klo 8 tai 9 ja useimmiten loppuukin klo 13-15. Montako linja-autoa tarvitaan kuljettamaan oppilaita päivittäin?

      • Minimäärää on

        vaikea äkkiä laskea, mutta maksimi on varmaankin n. 120. Ellei sitten reppu tule seuraavlla bussilla!


    • liika on liikaa

      Koulukeskuksen luokat on suunniteltu muistaakseni 16 oppilaalle. Juhlapuheissa luvattiin, ettei Koulukeskusta rakennettu siksi, että sivukylien koulut tyhjennetään sinne. "Eihän sinne mahtuisikaan, se on suunniteltu vain keskusta-alueen oppilaille", vakuutti silloinen sivistyslautakunnan puheenjohtaja. Nyt kuitenkin joka luokassa on vähintään 22 - 23 oppilasta, eli lähes 50% enemmän kuin mille luokkatilat on mitoitettu! Ja vielä mahtuu...???!!! Opettajat väsyvät kun luokat on ahdettu liian täyteen. Oppilaiden istumajärjestystä on vaihdettava usein, että kaikki näkisivät edes joskus älytaululle (syynä älytön arkkitehtuuri), jne. Tätä ei voi oikeasti kovin kauaa jatkua. Vaikutukset tulevat näkymään, ja näkyvät jo oppilaissa ja henkilökunnassa. Onko laskelmissa huomioitu, että jos Sahankylän koulun oppilaat siirtyvät Koulukeskukseen, myös Koulukeskuksen kulut nousevat. Luullakseni sahankylän lapsetkin syövät, sotkevat, tarvitsevat koulukirjoja, tukiopetusta, jne. Nyt pitämään kaupungin positiivista virettä yllä, ja annetaan lapsille ja sivukylille paras joululahja ikinä!

    • Ei kai vaan

      perustuslakia rikota koululakkautuksissa. Siellä nimittäin puhutaan kansalaisten yhdenvertaisuudesta. Täällä sivukylilläkin veroja täytyy maksaa yhtä paljon kuin keskusta-alueella, vaikka kaikki palvelut (koulut) täältä viedään. Lastensuojelulakiakin varmaan rikotaan. Kunta on velvollinen tekemään koululakkautuspäätöksestä myös lapsivaikutusarvion. Onko tehty? En ole yhtäkään sellaista nähnyt. Epämääräisiä säästölaskelmia on kyllä tehty, ei lapsilla niin väliä mentaliteetilla.
      Onneksi Kauhajoellakin on jo herätty ajattelemaan, että ehkä kaikkia kouluja ei kannatakaan lakkautta. Mahtavaa! Useissa eteläsuomen kunnissakin on tajuttu kyläkoulut vetovoimatekijänä ja näin saatu uusia lapsiperheitä muuttamaan rauhalliselle ja lapsen kehityksen kannalta edulliselle alueelle.

      • Oikea suunta!

        Kun nyt on herätty, teen muutaman ehdotuksen.
        Uuron koulu, joka on melkein Isojoella, pitää avata uudelleen. Perustelu: Sinne on kirkolta pitkä matka.
        Puskankylän koulu, ihan Karijoen tien varressa, pitää avata uudelleen. Perustelu: Oppilaiden ei pidä ylittää vaarallista tietä niin kuin Päntäneelle kulkiessa pitää.
        Teevahaisen koulu, Hyypän helmi, pitää avata uudelleen. Perustelu: Siinä onmelein lasketteluun sopiva Hyypän mäki ihan vieressä, ei tarvitse kuljettaa oppilaita Sotkaan.


    • kokoomus 4ever

      Kaikki koulut voisi lakkauttaa. Vanhemmat kouluttakoot itse lapsensa. Ei se ole yhteiskunnan tehtävä.

    • oikeutta lapsille

      Lähikoulun pitäisi olla jokaisen lapsen perusoikeus!

      • Kuinka lähi?

        Kotiopetus on tosi lähi! Sen saa jos itse huolehtii opetuksesta.

        Jos oikein haluaa kunnallisen opetuksen lähelle, niin kuinkahan pitkä matka kouluun saisi olla?


    • vastaus kysymykseen

      EI HERÄÄ!!

      Kun kaikki oman kylän valtuutetutkin ovat sitä mieltä, ettei kylä mitään koulua tarvitse. On ihme hommaa Prkl!! Täytyy seur. vaaleissa äänestää varmaan perähyyppäläistä tai jotain. EI KÄSITÄ!! (t.Ukko Lustilasta)

      • ei selkärankaa

        KÄSITTÄMÄTÖN JUTTU

        Lustilan koulun äänestyksessä kaikki Lustilan kylän ja ikkeläjärven omat valtuutetut äänestivät omaa koulua vastaan. Eli Hautala, Hakola, Ketola ja Koivuniemi olivat lakkauttamisen kannalla. Tämä muistetaan seuraavissa vaaleissa.


      • Onko joku
        ei selkärankaa kirjoitti:

        KÄSITTÄMÄTÖN JUTTU

        Lustilan koulun äänestyksessä kaikki Lustilan kylän ja ikkeläjärven omat valtuutetut äänestivät omaa koulua vastaan. Eli Hautala, Hakola, Ketola ja Koivuniemi olivat lakkauttamisen kannalla. Tämä muistetaan seuraavissa vaaleissa.

        Hautala-niminen valtuutettu Lustilan kylän "oma valtuutettu"? LH:n lapset käy Pukkilan koulua.
        Eikö valtuutettujen pidäkin ajatella koko kaupungin etua?


      • Turhaa veroja maksav
        ei selkärankaa kirjoitti:

        KÄSITTÄMÄTÖN JUTTU

        Lustilan koulun äänestyksessä kaikki Lustilan kylän ja ikkeläjärven omat valtuutetut äänestivät omaa koulua vastaan. Eli Hautala, Hakola, Ketola ja Koivuniemi olivat lakkauttamisen kannalla. Tämä muistetaan seuraavissa vaaleissa.

        Hamekangasta kaikille neljälle valtuutetulle per.....le.


      • säästöjä
        Onko joku kirjoitti:

        Hautala-niminen valtuutettu Lustilan kylän "oma valtuutettu"? LH:n lapset käy Pukkilan koulua.
        Eikö valtuutettujen pidäkin ajatella koko kaupungin etua?

        seuraavaksi saakin lopettaa pukkilan ja aron koulut.


      • Osallistun hame-
        Turhaa veroja maksav kirjoitti:

        Hamekangasta kaikille neljälle valtuutetulle per.....le.

        värikin ostoon, jos valtuutetut eivät pian käynnistä uudelleen Nirvan, Teevahaisen, Uuron ja Puskankylän kouluja!


      • ei selkärankaa
        Onko joku kirjoitti:

        Hautala-niminen valtuutettu Lustilan kylän "oma valtuutettu"? LH:n lapset käy Pukkilan koulua.
        Eikö valtuutettujen pidäkin ajatella koko kaupungin etua?

        LH asuu parin kilsan päässä Lustilan koulusta. Yleensä kyläläiset äänestävät oman kylän ehdokkaita olettaen heidän sitten valtuutettuina puolustavan sen kulmakunnan asioita. Näin se yleensä onkin , vaan ei Lustilassa, Nummijärvellä Ikkeläjärvellä tai Kokonkylässä.


      • täytyy muuttaa naapuriin
        Osallistun hame- kirjoitti:

        värikin ostoon, jos valtuutetut eivät pian käynnistä uudelleen Nirvan, Teevahaisen, Uuron ja Puskankylän kouluja!

        Onneksi edes jotku naapurikylän valtuutetut ovat suurella sydämmellä meidän koulua puollustaneet


      • Vai oikein
        täytyy muuttaa naapuriin kirjoitti:

        Onneksi edes jotku naapurikylän valtuutetut ovat suurella sydämmellä meidän koulua puollustaneet

        puoLLustaneet. Kyläkoulu takana?

        Koskenkylän koulunkin voisi avata. Niin ja Turjankylän koulun. Piiparin koulu kun avattaisiin, saataisiin samalla Suomen sodan museo ja tykkimies.


    • vessapöntönkin ne vois käydä avaamassa, ollaan tehty tarpeet nyt viikon ajan kuoppaan takapihalle.

    • pöhkö pönö
    • Ei tässä taloustilanteessa mitään kouluja avata, eikä varmasti myöhemminkään. Varmaan koulukeskus tulee niin täyteen, että kaikkien mielenterveys romahtaa.

    • kummastuttaa

      Maalaisjärjellä ajateltuna (ja monen asiaa tuntevan laskelmien mukaan) koulun uudelleenavaaminen olisi tuonut kaupungin kassaan säästöjä. Yhtäkään virkaa ei olisi tullut lisää, kiinteistökulut eivät olisi nousseet, sekä kuljetuskulut olisivat vähentyneet. "Kaikki varmaan haluavat säästää kyläkouluja" - sanoi eräskin valtuutettu, silti hän ja aika moni muu äänesti kyläkoulun lakkauttamisen puolesta. Tuo äänestyskäyttäytyminen kyllä kummastuttaa muutenkin suuresti ja herättää monenlaisia kysymyksiä ja epäilyksiä. Viimehetken mielenmuutoksia tuli erikoisen paljon ja vaalilupauksia rikottiin oikein urakalla. Mitä täällä oikein tapahtuu?? Hä?

      • Pakki ei mene

        silmään. Se täällä tapahtuu!

        Kaupungin talous on tosi pahassa jamassa. Mutta jos asia korjaantuu suljettuja kouluja avaamalla, avataan sitten ne kaikki!


    • Respektiä

      Opas oli yksi harvoista, jotka vaivautuivat perehtymään asiaan, ajattelemaan itse ja tutkimaan asioiden oikeaa laitaa - ja sitten tulee lokaa niskaan. Ei ihan kypsää käytöstä nämä vessanpyttypuheet. Kaikkia kouluja ei varmaan kannata avata, mutta tähän ko. tapaukseen oli järkiperusteet olemassa.

    • noh, noh

      Onko totta että koulukeskuksen alakoululaisten opetusryhmiä on myös yläkoulun puolella? Eihän tämä voi pitää paikkaansa?? Se on kyllä asia mikä on luvattu, ettei alakoululaisia yläkoululaisten sekaan!! Mikä hinku kaikki on tukia samaan rysään, kun keskusta-alueen läheisyydessä on käytettävissä väljempääkin opetustilaa Lustilassa, eikä tarvitsisi kaupungin rahoilla kuljettaa mukuloota kirkolle oppimahan isoommilta pahoolle tavoolle.

      • noh, noh, tuleva

        sivistysjohtajako nyt on äänessä?
        Oikein "kirkolle oppimaan isommilta pahoille tavoolle."?


    • nöf nöf

      Onpa hienoa kun löysit viestistäni sen kaikkein oleellisimman pointin. Mutta onhan se selvä, että ekaluokkalaiset ysien seassa ei ole hyvä yhtälö.

    • Pääministerimme

      kertoi juuri, että päätöstentekoa pitää muuttaa siten, että kansalaisia kuunnellaan.
      Teot ovat kyllä olleet tähän asti eri tavalla toteutettuja. Mitenkäs koulujen lopetus Kauhajoella, kuunneltiinko niitä, joita asia koski?

      • Hukkuva tarttuu

        oljenkorteen!

        Pääministeri J. Käteinen sorvaa kaiken aikaa tiukennuksia kuntien talousasioihin.

        Kauhajoen pitää selvitä alijäämästään. Ei silloin voi joka päivä järjestää erilaisia kuulumisia, vaan asioista päättävän valtuuston on luotava johdomukainen linja, jolla pysytään kaiken maailman oppaiden ja koivumiesten provosta huolimatta!


    • ei-demari.

      Tämän palstan viestit ovat useimmiten vessanpytyn arvoisia.

    • päämieskö?

      ei koske meitä sanoi eräs pieni mies ,kutsutaan myös jyrkiboyksi

    • Saha

      Mikä on vessanpytyn arvoisia juttuja???

    • Imperialismi päättyi lopullisesti toisen maailmansodan jälkeen. Koska keputus loppuu?

    • noniin

      Nyt alkaa mennä vähän aiheen vierestä.

      • KauhajoenKarhu

        Poika kulki tuon vaajaan 3 kilsaa keskustan isossa ala-ja yläasteessa ja vielä lukiossa. On nyt yliopistossa. Äläkää ny valittako. Isin ja äipän pikku nyssykät pärjää kyllä.


    • rr44rryr.

      Seppo Mylliksen vaellus alkoi aamulla 4.heinäkuuta 2012 Kauhajoen keskustassa. Hän oli suunnitellut vaellusta viikon ajan ja olikin varautunut hyvin. Vanha Puna-armeijan ylijäämävarastosta hankittu reppu oli täytetty monenlaisin tavaroin: Myllykirja, puukko, juomapulloja, lusikka, haarukka, veitsi, purkkiruokaa, teippiä, vessapaperia ja kirjoituspaperia sekä vanha saunakauha, joka oli muisto Mylliksen entisestä naapurista, jolta kauha oli varastettu.

      Kello 10.00 Seppo Myllis lähti kävelemään kohti kirkkoa. Ilma oli lämmin eikä tuullut, kaikki enteili helteistä päivää. Tällä matkalla Myllis kohtasi muutamia ihmisiä, joista suurin osa oli keski-ikäisiä. Eräs heistä oli kepulainen. Mainittu kepulainen oli lihava, 50-vuotias mies, jonka katse oli pahasuopa ja nenä punertava juopottelusta. Ukko haisi vanhalta viinalta ja vilkuili ihmisiä alta kulmain. Hänellä oli säästä huolimatta päällään paksu ruskea nahkatakki, mikä kummastutti ihmisiä. Mylliksen kohdatessaan kepulainen pysähtyi, sylkäisi maahan ja tokaisi: "en tarvitse hulluja". Mylliskin pysähtyi ja alkoi sitten kertomaan tarinaa tyhmästä miehestä, joka rakensi talonsa hiekalle ja sitten viisaasta miehestä, joka rakensi talonsa Sepon takapihalle. Tähän kaikkeen kepulainen suhtautui epäillen ja paljasti asuvansa vanhassa koirankopissa, joka oli rakennettu kepulaisen isoisän vanhan lahonneen talon pihaan. Myllis sääli kepulaista ja luki hänelle pari kohtaa Myllykirjasta. Ne kuultuaan kepulainen huudahti: "totisesti, sinä olet pyhä herra Jumala". Hän kumartui maahan ylistäen Myllistä, "laupiasta armahtajaa". Myllis siunasi kepulaisen, joka siunauksen jälkeen innoissaan sanoi hylkäävänsä vanhan uskonsa ja liittyvänsä Myllärikirkkoon.

      Kauhajoen ev.lut.seurakunnan keskustan kirkon luona Myllis avasi reppunsa ja otti pari sivua Myllykirjasta sekä teippiä. Vilkaistuaan pitkin pihaa hän teippasi sivut kirkon oveen. Samaan aikaan parvi pääskysiä lenti paikalle ja alkoi laulamaan ylistystä Myllikselle. Myllis tervehti lintuja.

    • Vaikeeta on

      kuvitella että joku 10 - 15 vuotias lökäpöksy-sipsipoika kävelis edes lyhyen koulumatkan. Vaikka olis lunta nin tuskin koululaiset kulkisivat suksilla kouluun niinkuin silloin ennen kun kouluissakin oli vielä kotiläksyjä.

    • älä holhoa liikaa

      Näin kasvatat uusavuttoman : holhoa lapsesi täysin avuttomaksi, pue vaatteet päälle ,voivottele että kuinkahan sinä pärjäät kilometrin koulumatkalla ,saatikka sitten sillä puolen tunnin bussimatkalla. Kysele joka päivä: kiusattinko sinua, oliko opettaja kiltti sinulle, tönikö sinua kukaan. Olen seurannut tätä koulukeskustelua mielenkiinnolla, ja olen tullut siihen tulokseen että nykyajan vanhemmilta, tai osalla heistä, on tämä lapsenkasvatuskaavat menneet liiaksi holhoamiseksi. Usein se lapsikin panikoi jos aikuinen aina hössöttää lapsen pärjäämisestä. Pienet vastoinkäymiset vain vahvistavat. Tietysti silloin on syytä puuttua asioihin jos lapsi todella on avun tarpeessa.

    • Näin on jotta

      Lustilan koulun lakkauttaminen oli kuitenkin alunperinkin mielestäni aivan typerä päätös. Kerätyn nimilistan mukaan JOKAINEN Lustilan alueella oleva 1 - 4-luokkalainen olisi ollut tulossa (takaisin) Lustilaan, mikä kyllä kertoo kaiken oman kyläkoulun tärkeydestä. Sahankyläisten lasten kuljettaminen Lustilaan ei voi tulla kalliimmaksi kuin 4 km kauemmas, keskustaan kuljettaminen. Lisäksi Lustilankylän 1 - 4- luokkalaisia ei enää tarvitsisi kuljettaa ollenkaan. Kiinteistökulut eivät nousisi, sillä eskari pyörii jo muutenkin Lustilassa ja opettajan nämä oppilaat tarvitsevat jokatapauksessa, olivat missä olivat. Väitetty ongelma on Lustilan koulun uudelleen avaamiseen se, että kouluun ei mahdu, on LIIKAA oppilaita. Onkohan moista tapausta muualla Suomessa, että kyläkoulu ei ole elinkelpoinen, koska tulisi LIIKAA oppilaita! Koulukeskukseen mahtuu kyllä, kun halutaa, että mahtuu. Eräs koulukeskuksen opettajakin sanoi, että mahtuu kyllä, laitetaan pulpetit vaikka kahteen kerrokseen. Tukkiminen ahtaisiin luokkatiloihin alkaa kuitenkin ahistaa. Olen sitä mieltä, että Sahankylän koulun säilyttäminen ja opetuksen jatkuminen Lustilassa ilman lisäkuluja olisi vain tahdosta kiinni. En myöskään usko alkuunkaan, että tämä ratkaisu olisi tuonut joka vuosi lähes 200 000€:n loven kaupungin kassaan, sillä Lustilan koulun lakkauttamisellakin arveltiin saatavan säästöä n. 50 000€/v (tällöin luultiin, että koulu myydään ja kiinteistökulut häviävät). Epäilen myös, että valtuusto olisi päättänyt toisin äänestettäessä Lustilan koulun sulkemisesta, jos kaikilla olisi ollut tiedossa, että koululla jatkuu kuitenkin eskari. Eskareiden sijoittumista kyllä kyläläisten toimesta kyseltiin, mutta kukaan ei tiennyt, pyöriteltiin vaan silmiä ja todettiin, että kyse on kouluverkkoratkaisusta, johon eskarit ei kuulu millään tavalla. Eikö?

    • Kauhajoen

      koulujen lopettamisessa on moni asia jätetty tutkimatta ja päätetty mutu-tuntumalla
      veronmaksajille kalliiksi tulevilla tavoilla, oppilaiden ja heidän vanhempiensa henkisiä rasitteita ja ajankäyttömenoja ajattelematta. Esim. Lustilan lapset olisivat halunneet kyselyn mukaan olla Lustilan koulussa ja joku Kukka-Hattutäti väittää että että kyselyn mukaan kaikki lapset haluavat keskustan ahtaaseen kouluun. Toisen kyselyn tulos on väärä.

    • jämä

      Eikös se kukkatanttatäti ole se Silomäki vai mikä vosu se nyt olikaan..

    • Aivan mahtavaa

      että tämä koulukeskustelu on näin laajaa ja herättää tunteita. On selvästikin erittäin tärkeä asia. Kuitenkin säästöjä saataisiin paljon varmemmin ja paremmin todennettavissa olevista kohteista, kuten henkilöstömenoista. Mitä Kauhajoen kokoinen kaupunki tekee esim. kolmella rakennustarkastajalla, kulttuurisihteerillä, messupäälliköllä, opetuspäälliköllä, jne. Muissa kunnissa tämän tyyppisiä virkoja on yhdistelty järkevästi tai ei ole ollenkaan. Sanssin kartanon olisi voinut myydä heti ensimmäisenä. Ei vaan löydy halua, kun päättäjien omat kaverit joutuisivat kärsijöiksi.

    • Missäs sitten

      pidettäs esim. Messujen kutsuvierasjuhlat tarjoiluineen jos Sanssin kartano myytäs? Joutusivat ressukat olemaan ilman tarjoiluja tai sitten jossain Hämes-Havusen pirtissä tarjoiluviinoja litkimässä.

    • jösses pojat

      Pannaan teltta pystyyn kaupungintalon pihaan ja kestitään siellä. Olisi kunnon retkitunnelma.

    • huijausta

      Meidänkin ehdokas petti. Lupasi vaalitilaisuudessa puolustaa oman kylän koulua viimeiseen saakka. Tuolla lupauksella sitten sai äänemme. Aika petetty olo on.

    • sivusta seurannut

      koulupäätös nuijittiin niin sanotulla "TALLIMÄÄRÄYSELLÄ".

    • Kyläkoulujen

      lopettamisen takia on jouduttu palauttamaan rahoja, jotka olis voinut käyttää lasten hyväksi. En laita summaa, koska epäilen että kuulemani on epäilyttävän iso. Kai joku tietää ja laittaa oikeaa tietoa paikallislehteen. Jos on totta niin huonosti on kyläkouluja hoidettu kun ei ilmainen raha kelvannut!

      • Älkää peljätkö,

        sillä Sami ja persut yhdessä, tuovat muutoksen.

        Viime viikonlopun Ilkassa Sami kirjoitti, kuinka asiat hoituvat.

        Kyläkoulut avataan uudelleen, kun kepulaiset saadaan pois kaupungin hallinnosta ihmisiä pettämästä.

        Me Samiin uskovat toivomme, että hän vaatisi myös kaikkien suljettujen kyläkauppojen uudelleen avaamista ja kaikkien Kauhajoelta muualle töihin muuttaneiden palaamista kotikulmille, niin jo vain meidän kelpaisi.

        Ohmerojärven koulun pihassa kävisi aamuin illoin vilinä. Iltamia pidettäisiin koululla, jossa asuva kansakoulunopettajapariskunta ideoisi uusia tapahtumia kylälle.

        Paikallisessa kaupassa ukot istuisivat pöllikubia polttelemassa ja pilsneeriä kittaamassa. Osuuskaupun hoitaja kävisi välillä pumppaamassa kylän taksimiehen Pobedaan bensaa. Ja aurinko paistaisi aina. Yölläkin.

        Kyläkoulujen jälleennäkemisen ihanassa toivossa!


    • tätieriävä

      Miksi sitten olen itse kuullut lasten suusta, että tykkäävät olla koulukeskuksessa ja eivät halua takaisin Lustilaan?? Tietenkin jos olet ollut pääpunaisena huutamassa vanhemmille ja lapsi ollut kuulemassa niin ei kai se uskalla tuollaista uhkailijaa vastustaa.

      • setäsamaamieltä

        Meilläkin lapset ovat jokainen kehuneet koulukeskusta kovasti. Kuitenkin kun uutuudenviehätys on ohi muutaman viikon jälkeen, olisivat aivan valmiita palaamaan omaan kyläkouluun jos olisi mahdollista. Kyläkoulun yhteishenkeä ja paljon vapaampaa ja joustavampaa oppimisympäristöä ei korvata älytauluilla ja i padeilla. Koulukeskuksessa ei kuulemma saa tehdä mitään, kun ollaan heti kieltämässä, opettajista osa kommunikoi liiaksi huutamalla ja yksin jääviä ja kiusattuja on paljon enemmän. Kaikki tämä on toki ymmärrettävää, sillä isossa koulussa esim. välituntivalvonta on vaikeampaa ja isossa ryhmässä täytyy olla tiukemmat säännöt. Ongelmia tuottaa myöskin se, että oppilaat, opettajat ja vanhemmat eivät tunne toisiaan.


    • Jos olet ollut pää

      punaisena huutamassa jne ovat kyselyn tuloksiin verrattuna uskottavuudetaan eri tasoa.
      Elikkä "jos olet".... ja "pää punaisena" on vailla totuuspohjaa eli sitä voi joku pitää uskottavana ja asia epätodentuu. Jos ei ole faktatietoa!

    • iso iso virhe!

      Miettikää nyt, miten järjenvastaista: Lustilan lapset kuljetetaan keskustaan, vaikka omalla kylällä olisi toiminnassa oleva koulu. Samoin Sahankyläläiset tulevat huristamaan Lustilan ohi, vaikka koulussa olisi tilaa. Voisikohan joku kertoa miten tämä on taloudellisesti (saati sosiaalisesti) kannattavaa? Yhteisöllisyydelläkään ei ole vissiin enää mitään arvoa. Tässä koulujen lakkautusälyttömyydessä kaupunki menettää kasvojensa lisäksi myös paljon ilmaista kökkätyötä, mitä on kylillä pyyteettömästi tehty kaupungin hyväksi.

    • niin onko totta

      että koulukeskuksen alakoululaisia on yläkoulun puolella? Tietääkö joku?

      • satunnaiskävijä

        Onhan niitä siellä näkynyt..


      • tottavie
        satunnaiskävijä kirjoitti:

        Onhan niitä siellä näkynyt..

        Miksiköhän niitä alakoululaisia laitetaan yläkoulun puolelle, jos alakoulussa on yllin kyllin tilaa??? Laitetaanko seuraavaksi Sahankylän oppilaat lukiolle?(mikä kyllä olisi alakouluikäiselle parempi vaihtoehto kuin 7 - 9- luokkalaisten sekaan).


      • lumiukko ja lantis
        tottavie kirjoitti:

        Miksiköhän niitä alakoululaisia laitetaan yläkoulun puolelle, jos alakoulussa on yllin kyllin tilaa??? Laitetaanko seuraavaksi Sahankylän oppilaat lukiolle?(mikä kyllä olisi alakouluikäiselle parempi vaihtoehto kuin 7 - 9- luokkalaisten sekaan).

        Lukiolle kyllä mahtuu. Alakerta tosin on jääkylmä varsinkin nyt pakkasilla, joten sitä kannattaa välttää.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      52
      1617
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      172
      1486
    3. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      19
      1019
    4. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      9
      918
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      107
      799
    6. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      47
      759
    7. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      38
      718
    8. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      55
      621
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      53
      599
    10. Oletko joskus pieni ja haavoittuva

      vai oletko aina vahva, miltä aina vaikutat? Nainen, oletko koskaan väsynyt ja haavoilla? Yritätkö silti pitää julkisivua
      Ikävä
      51
      598
    Aihe