Kiusaamista työpaikoilla

asioita seurannut

Lehdissä on ollut juttuja työpaikkakiusaamisista viime aikoina. Jokohan tuo niin yleinen asia viimeinenkin tulee päivän valoon kunnolla. Toivottavasti!

Kaikenlainen syrjiminen, painostaminen, eriarvoistaminen jne. näyttävät olevan aivan yleinen ilmiö. Sitä tapahtuu niin yksityisillä työnantajilla, valtiolla kuin kunnissakin. Yksityisillä työnantajilla asioiden hoitaminen pois päiväjärjestyksestä saattaa tapahtua nopeasti, mutta julkisilla työnantajilla tulee byrokratia monesti vastaan. Vaatii voimia ja osaamista taistella byrokratiaa vastaan.

Toivottavasti ihmisillä, jotka ovat kokeneet tällaista on rohkeutta puuttua tähän. Se ei varmasti ole helppoa. Moni antaa helposti periksi ja kärsii "nahoissaan" sekä lähtee. Sairastuu kenties elinikäisesti. Kenen on vastuu tuollaisissa tapauksissa? Työnantajan?

Esimiestehtävä ei ole helppoa ja kaikista ei ole sellaiseen tehtävään. Valitettavasti monesti huomataan asia vasta myöhemmin. Tämäkin on vakava ongelma työpaikoilla. Se kenties tunnistetaan, mutta sitä on vaikea hoitaa. Työnantajan edustajat eivät tunnista tilannetta, luottamusmiehillä ei ole rohkeutta eikä ammattitaitoa puuttua asioiden kulkuun. Tämä antaa kiusaajalle tilaisuuden käyttää hyväkseen työnantajan ja luottamusmiesten heikkoutta. Näin se vain valitettavasti menee hyvin usein.

Ammattiyhdistysliikkeellä on oma roolinsa näiden ongelmien kitkemisessä työpaikoilla. Toivon mukaan ymmärtävät roolinsa ja toimivat myös johdonmukaisesti sen puolesta.

Nämä ovat vakavia ongelmia yhteiskunnassa. Onneksi niihin nyt on ruvettu kiinnittämään enemmän huomiota.

Voimia kiusatuille, syrjityille, eriarvoistetuille! Sitä tarvitsette.

8

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kauheita asioita

      Näinhän se on. Sitten, kun tulee se vastavoima, niin liike saattaa kääntyä ekumeenisen jenkan tahtiin. Vääryys ikään kuin lähtee liikkeelle vastavoimana ja kiusaajasta tulee uhri. Nämä ovat vaikeita asioita ja aiheuttavat paljon lisä dramatiikkaa yhteiskunnassa. Ihmisiä viedään hoitoon ja hautuumaille aivan liian paljon ja liian aikaisin. Hirveätä se on.

    • Mitä tarkoittaa

      Mitä tuo edellinen tarkoittaa?

    • kuuulinpa

      Jollain pikkupaikkakunnalla on ilmennyt sellaistakin kiusaamista, että mukamas vanhojen aikojen muistelun nimissä haukutaan ihmistä ja lisäksi vielä nimetään VÄÄRÄ nimi. Itseään ja uraansa ylistävä ihminen on niin pöllö ettei ymmärrä edes anteeksipyyntöä esittää suoraan. Tällä tavoin taukki on kiusannut ulkopuolista ilmistä edes tätä tuntematta.

      • kuulinpa

        Lisäys: siis lehdessä mukamas muistellaan ja haukutaan jotakuta, lisäksi asiaankuulumatonta.


    • Istukaa ulos se.

      Antakaa "sakinhivutusta" moisille esimiehille. Eikun liittoutumaan kiusaajaa vastaan, jos tosiaan on sellainen.

    • eisakinhivutusta

      Sakinhivutus ei ole oikea tapa, mutta työnantajan tulee puuttua välittömästi samoin olisi suotavaa, että ammattiyhdistysliike ottaa kielteisen kannnan kiusaamisen, eriarvoistamisen ja syrjimisen suhteen.

      Sanotaan, että kiusatun on ensin kerrottavalle esimiehelle. Jos esimies on kiusaaja, on perin vaikeaa ja jopa uhkarohkeaa mennä kertomaan ensimmäisen esimiehelle. Pahimmassa tapauksessa kiusaaminen jatkuu ja kovenee ja esimies voi käyttää ns. työnjohtovaltaa kiusaamiseen. Siitä on paljon kokemuksia. Sekin riippuu työpaikasta, mutta on muutamia sellaisia työpaikkoja, joissa työnjohdollinen kiusaaminen onnistuu hyvin.

      Kunnissa poliittiset päätöksentekijät ovat avainasemassa kiusaamisen estämisessä. Valitettavasti kunnallinen byrokratia estää asian nopean ja järkevän käsittelyn. Asiat tahdotaan "lakaista" maton alle ajan kuluessa ja pykäläviidakolla pyritään nujertamaan kiusattu. Puolustautuminen vaatii voimia ja hyvää tukiverkkoa. Ammittiyhdistyksen ja pääluottamusmiehen tulee olla kiustatun puolella, mutta valitettavasti joskus heidänkin toiminnassaan vaikuttaa omat henkilökohtaiset edut ja byrokratia.

      Viime aikoina on onneksi ruvettu kiinnittämään huomioita näihin asioihin. Lehdistä olemme voineet lukea muutamia AVI:n kannanottoja ja jopa oikeuden päätöksiä, jotka ovat kertoneet sanktioista.

      Parempaan päin ollaan menossa vaikkakin hitaasti. Työelämä ja erityisesti johtamistoiminta kaipaa todellista uusiutumista. Esimiesten soveltuvuutta tehtäviinsä on syytä korostaa. Onneksi nykyään kiinnitetään myös paljon tiukemmin huomiota läheisten suosimiseen ja pyritään siihen, että ainakaan esimies-alaissuhteessa ei ole lähisukulaisia tai muulla tavalla saman sisäpiirin ihmisiä.

    • myötätunto

      Kun on huono itsetunto tarvitaan joku kiusattava että olis hiukan vahvempi olo. Se on totta että työpaikan henki on esimiehensä näköinen. On sitten kiusaajia jotka siirtyvät työpaikasta toiseen ja sama henki siirtyy heidän mukanaan. Esimiehen on sitä vaikea tunnistaa. Hän voi suuremmassa joukossa esittää kaikkien parasta ystävää, mutta aina kun silmä välttää hän voi mitätöidä työkaveriaan, ja juoksettaa omilla asioillaan jotka ei toiselle kuulu, että varmasti toinen tajuaa olevansa alamainen. Sitten sairauksissakin hän on kotikutoinen asiantuntija eikä työkaveri viitsi puolustautua eikä hänen tarvitsekkaan. Kiusaamisella on monet kasvot, mutta esimies jos on viisas hän tunnistaa tälläisen eikä vahingossakaan lähde mukaan. Vaikka esimies ei puuttusikaan hän omalla olemuksellaan voi tukea kiusattuakin. Olen kokenut vastaavaa ja kaikenkaikkiaan minulle jäi työstäni mukavat muistot.

    • kuplapuhkeamassa

      Viime päivien uutisointi on kertonut hovioikeudenpäätöksestä, sisäministerin lausunnosta jne. Näyttää siltä, että esimiesten ja johtajien tekemiset ja sanomiset ovat kiinnittäneet ihmisten huomion ja työntekijät uskaltavat vihdoinkin "nostaa kissan pöydällel". Siihen, kun on todella tarvetta niin valtion, kuntien kuin yksityistenkin työpaikkojen puolella. Tähän asti on vain vaiettu.

      Puhutaan yleisellä tasolla kiusaamisesta, mutta kyse on syrjimisestä, eriarvoistamisesta, uhkailusta jne jne. Sitä tapahtuu niin esimiesten kuin työkaverienkin taholta. Ei tervehditä, kohdellaan eri tavoin eri ihmisiä, puhutaan perättömiä, esimies vetää alaiselta maton alta jne. Listaa voi jatkaa, miten pitkälle tahansa. Ongelma monesti vain on, että niitä on vaikea yksilöidä. Senpä vuoksi jokaisen joka tuntee joutuneensa tuollaisen kohteeksi kannattaa pitää päiväkirjaa asioista.

      Työnantajan tulee asettaa nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaaamiselle työpaikoilla, kouluissa ja kaikkialla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe