Vastaan kysymyksiin! :)

adsquu

moi! Mulla on 12 vuoden kokemus hevosista, niin vastaan teidän kysymyksiin parhaan mukaan :D Voi liittyä varusteisiin, ratsastukseen, hevosen sairauksiin, omistamiseen/ostamiseen/myymiseen, vähän kaikkeen.

27

411

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • martingaali

      Okei, no mulla olis pari juttua mitä oon miettiny:

      1. Kun mulle suositeltiin et käyttäisin esteillä martingaalia, ni kuinka tiukalle se pitäs laittaa?

      2. Mikä ero on kangilla ja pelhamilla? Tai siis kangissa on kai kaks kuolainta, mutta miten se käytännössä eroo? Miks koulukisoissa ei käytetä pelhamia?

      3. Sit aion ostaa jossain vaihees oman hevosen, ni haluun käyttää sen röntgen kuvissa. mut paljonks ne maksaa ja mitä kaikkea kannattais kuvata?

      • Rintaremmin tulee martigaaleissa olla napakka, muttei liian kireä tai löysä.

        Kankikuolain on vahva kuolain, jota käytetään sit vaativammassa koulussa. Mitä korkeampi vipuvarsi, sitä vahvempi kuolain. Pelham on samanlainen kun kankikuolain, mutta kuolaimessa on paikka kahdelle ohjalle.

        Jos oot hankkimassa hevosta eikä sitä ole myyntiä varten eläinlääkärissä käytetty, niin tulee hevonen luultavammin käyttää röntgenissä. Koko hevonen tulis tarkistaa, mutta jalat, pää ja sisäelinkohdat on tärkeimmät.


    • Apua:)

      En tiedä osaatko auttaa mutta kokeillaan!

      1. Eli, vuokraan 9v ex-ravuria joka on ollut ratsuna puolisen vuotta. Ratsastan ilman satulaa, koska hevosella on epäsopiva satula, kesällä tarkoitus ostaa uusi. Hevonen tekee nykyään sitä, että se pysähtyy eikä suostu liikkumaan. Kun pyydän eteen, se rupeaa vain heiluttelemaan päätään molemmille puolille ja kun annan pohkeita tai maiskutan se joko pysyy paikallaan tai peruuttaa. Kun antaa vapaat ohjat, se rupeaa nykimään päätään ylös ja eteen nopeaan tahtiin. Kun annan hetken olla paikallaan vapain ohjin, heppa suostuu lähtemään liikkeelle vapain ohjin, mutta vain oikeaan kierrokseen. Hepalle aina vasen ollut helpompi ja oikea iso paha mörkö, mistä tälläinen voi johtua ja mitä antaisit tähän vinkiksi? Lisäksi aina ratsastuksen alussa hevonen on hyvä, mutta kun rupeaa ottamaan ohjia sekä ravailemaan, se alkaa vetämään päätään alas. Lisäksi tunnen aina välillä kun hevonen katoaa alta (tuntuma katoaa), ja sitten hevonen yrittää saada minut alas pukittelemalla ja keulimalla (ei ole ikinä saanut olen aina pysynyt kyydissä).

      2. Miten hevonen reagoi liian painavaan ratsastajaan?

      • Nosiis. Ravureillahan on kilpailuviettiä, ja radoilla ollaan saatettu liikkua vasempaan kierrokseen. Ota hevoselle kunnonsuitset käyttöön, ettei ravisuitsilla ratsasteta. Sitten raippa! Jos hevonen pukkii ja keulii niin otat kunnon tuntuman ja pidätät. Jos hevonen puree kuolaimeen tai avaa suunsa niin ota kunnon tuntuma ja auta raipalla. Mulla ei ole kamalasti nyt enää täydennettävää tohon aikasempaan vastaukseen :D


    • hailaailai

      En ole aloittaja mutta ei ole näköjään osannut auttaa:D minkälaiset suitset hevosella on? Ravureilla on tapana avata suunsa ja lähteä menemään pysähtymättä. Tunkee päätä alas yms. Hanki suitset joissa on turvan kohalla remmi (en muista nimeä) niin hevosen rauhoittuu paremmin eikä mene kuin hullu. :D Oletko testannut raippaa? Yleensä hevonen liikkuu paremmin kun on raippa mukana. Kun hevonen lopettaa liikkumisen raipalla ekaks kaulalle pikku näpäytys. Jos ei reagoi mitenkään niin perseelle. ja suusta ääniä myös. (Mutta kun osaa pukitella niin voi raipan iskusta pukittaa) En siis pakota käyttää raippaa. Ja kun pukittaa niin menet vaan etkä anna laittaa päätä alas nimittäin pahempi pukki mitä alempana pää. Ja hevonen ei vauhdissa osaa tehdä kunnon pukkeja niin jatka menoo.

    • hailaailai

      En ole aloittaja mutta ei ole näköjään osannut auttaa:D minkälaiset suitset hevosella on? Ravureilla on tapana avata suunsa ja lähteä menemään pysähtymättä. Tunkee päätä alas yms. Hanki suitset joissa on turvan kohalla remmi (en muista nimeä) niin hevosen rauhoittuu paremmin eikä mene kuin hullu. :D Oletko testannut raippaa? Yleensä hevonen liikkuu paremmin kun on raippa mukana. Kun hevonen lopettaa liikkumisen raipalla ekaks kaulalle pikku näpäytys. Jos ei reagoi mitenkään niin perseelle. ja suusta ääniä myös. (Mutta kun osaa pukitella niin voi raipan iskusta pukittaa) En siis pakota käyttää raippaa. Ja kun pukittaa niin menet vaan etkä anna laittaa päätä alas nimittäin pahempi pukki mitä alempana pää. Ja hevonen ei vauhdissa osaa tehdä kunnon pukkeja niin jatka menoo. jokaisella hepalla on huonompisuunta. tee puomiharjoituksia ja mee oikeaan suuntaan ja sitten rupeet meneen ympyrällä vasempaan. Ravureila on huono tasapaino niin sentakia kannattaa tehdä ensin puomiharjoituksia. :)

      • Apuapliis

        Hevosella on ihan perus ravisuitset. Hevosella tosiaan tapana avata suu ja lähteä. Pysähtyy kyllä yleensä mutta saattaa yrittää pukittaa minut alas. Raippaa en ole testannut, hevosella muutaman kerran ratsastanut on sanonut että sekoaa raipasta, mutta en tiedä. Voisin kokeilla ja heittää pois jos ei toimi. Juoksuttaessa kunnioittaa raippaa, osittain ehkä jopa pelkää. Maiskutuksesta hyppää aina lähes poikkeuksetta pystyyn. Hevonen osaa vauhdissa keulimisen, ja tekee tätä täysin ilman varoitusta. Samaten ravia nostaessa saattaa vain yhtäkkiä pukittaa. Ollaan tehty puomiharjoituksia myös pari kertaa. Olen mennyt paljon käyntiä oikeaan kierrokseen, ravia en ole uskaltanut ottaa. Juoksutan hevosen siis aina irtona ennen ratsastusta, kannattaisiko kokeilla juoksuttaa hevonen ihan ns pystyynkuolleeksi ja lähteä vasta sitten ratsastamaan? :D


      • ekaauttaja

        Tuata noin hanki suitsiin turparemmi! Anteeks vastaan tosi myöhäs. Turparemmi auttaa hidastamaan hevosta. Eli kun hevonen avaa suuta niin se ei tavallaan tunne kuolaimia suussaan eli koventaa vauhtia. Nojoo voithan sä kokeilla tota pystyyn kuollu tekniikkaa. Kokeile kaikkea ja jos mahollista niin juoksuta liinassa! Mut kannatan ottaa jonkun mukaan juoksutukseen liinassa nimittäin hevoselle outo juttu niin lähtee testaamaan että miten pysyt pystyssä. Tsemppii!


    • epäammattilainen

      Moi. Voitko neuvoo, ( kuka tahansa muu ratsastaja) mua siinä et miten oppisin istuu siel harjotusravissa? Onko selkälihaksilla suuri merkitys? Ne on mulla aika olemattomat... En osaa joustaa selästä, vaan pompin tönkkönä jonka takia selkä tulee aina kipeeks. :/ Täytyykö selkälihaksii lähtee kunnolla treenaa, vai onko teillä jotain muita ohjeita miten saisin pyllyn pysymään satulassa? :)

      • Kantapäät alas ja istu satulaan. Älä ajattele ravia, istu rentona ja pidä tuntuma. Selkälihaksilla on merkitystä, et saa röhnottää selässä etkä saa myöskään jännittää niitä liikaa, jolloin alat pomppimaan. Istut takapuolen päällä, nojaat hieman taaksepäin, jalat pitkinä ja rentoina.


      • epäammattilainen

        Kiitos vastauksesta. Hevosella jolla ratsastan tunneilla, on aika pomputtava ravi... Viimetunnilla opettaja kehotti vetämään itseni satulaan "kauhukahvan" avulla. Siinä vaan sitten kädet ja olkapäät jännittyvät ja ohjat roikkui miten sattuu :D Kyllä Se siitä ajan myötä varmaa kehityy... :D


      • epäammattilainen kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta. Hevosella jolla ratsastan tunneilla, on aika pomputtava ravi... Viimetunnilla opettaja kehotti vetämään itseni satulaan "kauhukahvan" avulla. Siinä vaan sitten kädet ja olkapäät jännittyvät ja ohjat roikkui miten sattuu :D Kyllä Se siitä ajan myötä varmaa kehityy... :D

        Jos hevosella pompottava ravi, tee puolipidätteitä ja hidasta hevonen raviin jossa voi istua.


    • koipeliini

      Hevoseni pelkää autoja, mitä teen?

    • En minäkään ole aloittaja, mutta vastaan silti.

      Tarvitset avuksesi jonkun jolla on auto, noin tunnin verran aikaa ja paljon tilaa.

      Vaihe 1: Vie auto ja hevonen paikkaan jossa on tarpeeksi tilaa, esim parkkipakka tai kenttä tms. Anna auton olla käynnissä, mutta liikkumatta, ja anna hevosen ihmetellä sitä kunnes saat houkuteltua sen lähemmäksi. Paras on jos se suostuu nuuskimaan autoa, niin se huomaa että se on pelkkä kone eikä tee pahaa.

      Vaihe 2: Kun hevonen on suurin piirtein rauhallinen, siirry auton taakse, sopivan välimatkan päähän. Nyt auto lähtee liikkeelle, kävelyvauhtia, ja hevonen tulee perässä, sillä etäisyydellä minkä se hyväksyy. Hevoset eivät yleensä pelkää sellaista mikä menee niitä karkuun. Kun hevonen rentoutuu ja suostuu tulemaan lähemmäksi, siirry sen kanssa auton vierelle, ja taas kun se alkaa tuntua rauhalliselta, siirry kulkemaan auton edellä. Ja sen jälkeen kiertele auton ympärillä, välillä takana, välillä edessä tai sivulla, auton liikuessa tasaisesti kävelyvauhtia niin että hevonen pääsee ohittamaan sen kävellen.
      Kun tämä kaikki sujuu, toistatte nämä kuviot ravissa, ja sitten laukassa.

      Vaihe 3: Sen jälkeen pysähdytte. Nyt kuski alkaa hurautella kaasua, niin että auto pysyy paikallaan mutta moottorin ääni muuttuu, eli kytkin pohjaan ja kevyesti kaasua. Kokeilkaa missä vaiheessa hevonen alkaa reagoida äänen muutokseen, ja jatkakaa sillä hurautteluteholla.

      Vaihe 4: Kun hevonen tottuu hurahteluun, toista vaihe 2, ja hurautelkaa kovempaakin sitä mukaa kun hevonen tottuu siihen.

      Vaihe 5: Kun hevonen tuntuu rauhalliselta, kokeilkaa miten se suhtautuu vastaantulevaan autoon. Yleensä hevoset eivät enää tässä vaiheessa välitä autoista tulivatpa ne mistä suunnasta hyvänsä, mutta parempi varmistaa. Toimikaa kuin olisitte jossain kadulla menossa, tehkää erilaisia ohituksia puolin ja toisin, ja menkää ristiinkin niin että toinen pysähtyy odottamaan siksi aikaa kun toinen "ylittää tien" jne. Kokeilkaa ohituksia eri nopeuksilla, joillakin maanteillä ajetaan aikaa lujaa.

      Yleensä tunti tai maks. kaksi on riittänyt siihen että hevoset ovat tottuneet autoihin. Joskus on kerrattu vielä seuraavana päivänä, mutta sen jälkeen ei ole enää tarvinnut. Näin meillä on tehty ja hyvin on toiminut.

      • koipeliini

        Kiitos Lampinajadi, kuulostaa hyvältä, yritän sitä.


    • deandra

      Ratsastan usein yhtä (laiskaa ratsastuskoulu-)ponia, ja en ole ikinä saanut sitä laukkaamaan kunnolla - parhaimmillaankin se vaan vetää jotain ravilaukkasekoitusta, jossa on ihan järkyttävä yrittääkään istua. Onko kellään mitään vinkkejä, miten ponin saisi laukkaamaan kunnolla eteen?

      • mörrinkäinen

        Voi olla vaikea tehdä mitään jos se on tuntikäytössä. Voihan sillä kokeilla kannuksia tai raippaa, mutta valitettavasti siitä tuskin on paljon apua. Puomityöskentely saattaisi myös olla avuksi, mutta tunneilla ei juurikaan pysty vaikuttamaan siihen mitä siellä tehdään.

        Ja onko sillä minkälainen koulutustasokaan. Oletko varma, että se ylipäänsä osaa laukata kunnolla ratsastaja selässään?


    • deandra

      Jep, tuntikäytössä on ja menee paljon alkeistunneilla, jonka kyllä huomaa. Pyrin kyllä aina sitä ratsastellessa siihen, että käytän alussa todella pieniä apuja ja myötään välittömästi, kun toivottu reaktio tulee, mutta ratsastan sitä tosiaan vaan kerran viikossa, ja noissa olosuhteissa nyt ei ihan voi ponia herkistää avuille. Käynnissä kaikki menee vielä ihan ok, vähän tahmeasti kylläkin, mutta raviin siirtyessä tarvitsee jo aika voimakkaita apuja - se kun ei oikein onnistu, että köpöttelen siellä kymmenen ratsukon tunnilla käyntiä muiden seassa, kun pitäisi päästä etenemään.

      Kummaa silti, kun opettaja kuitenkin kehuu aina tätä ponia niin "hauskaksi" ja "veikeäksi" - jaa, en kyllä näe siinä mitään hauskaa, että eläin on lähes täysin kuuro ratsastajalleen ja ottaa "käskynsä" lähinnä siitä, mitä muut tekee. Raippaankaan tuo ei reagoi mitenkään, olen todistanut kys. ponin kohdalla ihan jäätävää kylkiin kantapäillä paukuttamista ja raipalla lautasille hakkaamista.

      • Älä lautasille lätki, satulahuovan taakse.


    • x.x.x.x.x.x.x

      Osaisiko kukaan antaa vinkkiä, miten saavuttaa laukassa tasainen ohjastuntuma? Käynnissä kädet menee vähän eteen-taakse-liikkeellä, ravissa suht. paikallaan, mutta miten laukassa? Tuntuu, että "laukan poljentavaiheesta" riippuen tuntuman voimakkuus vaihtelee aina ihan olemattomasta siihen, että vahingossa kiskaisee suusta, joten millaista "liikettä" käsillä kannattaisi tehdä?

      • Kasiro

        Anna käsiesi levätä ohjien varassa eli jousta olkapäästä, älä kyynärpäästä. Eli kyynärpää on aika jäykkä mutta olkapää kuin kuminauha.
        Opettele se seisomalla ja laita kätesi ohjasasentoon. Kumarru niin että selkäsi on vaakatasossa. Silloin kätesi pitäisi olkapäästä heilua vetelästi mutta kyynärpään pysyä mutkalla.


    • 2588

      Osaisiko joku neuvoa miten tehdään oikeaoppinen askeleenpidennys? Entä pysähdys?

      • Askeleen pidennystä on vaikea selittää lyhyesti, mutta hevosen pysäytät nojaamalla pienesti taakse päin ja kertomalla ohjilla 8)


    • PRytP

      Pikaista apua! Voisitko vastata näihin kysymyksiin (tai joku joka osaa)
      1. Mitä pitää tehdä hypyn liito vaiheessa?
      2. Entä laskeutumis vaiheessa?
      3. Ideoita mitä voisi laittaa tallin omiin koulu kisoihin päälle (he c)?

      • epäammattilainen

        En ole hirveän kokenut ratsastaja/hevosihminen mutta yritän jotain neuvoa. Saa korjata! :)

        Hypyssähän on tarkoitus myötäillä hevosen liikkeitä, joten kun hevonen ponnistaa, painon on oltava jalustimilla, jotta hyppyyn pääsee mukaan. Liitovaiheessahan ei tarvitse tehdä mitään. Pitää olla vaan paikallaan ja pitää ryhti. Laskeutuessa satulaan laskeudutaan mahdollisimman pehmeästi, eikä käännetä hevosta alastulovaiheessa mihinkään.
        Koulukisoissa kai pitäisi olla valkoiset/vaaleat housut. Jos ei ole niin ei kai sekään haittaa?? :/
        Yläosaksi joku siisti sininen, valkoinen tai vaaleanpunainen paita/takki. ;)


    • Anonyymi

      Pitääkö esteen päällä pitää tiukat ohjat vai löysät minun mielestä löysät🥲

    • Anonyymi

      Mistä johtuu että aina kun ratsastan hevosella tulee hemmetinmoinen orkku. Ei pysty lopettamaan ja lopulta hevonen on ihan puolikuollut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1957
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1506
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      27
      1423
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe