Ruuanlaitto huoneistohotellissa

BuNeKadar

Minkälaisia ovat kokemuksenne omaehtoisesta ruuanlaitosta? Pohdin, onko melko suuriruokaisen (2 aikuista, 2 teiniä, yksi nuorempi) viisihenkisen perheen kannattavaa/käytännöllistä hakea aamiaistarpeet lähikaupasta ja valmistaa muutamana päivänä itse päivällinen, vai onko hintataso ja tarjonta sellainen, että olisi järkevämpää syödä aina ulkona. Pidän kokkaamisesta ja paikalliset raaka-aineet ja mausteet kiinnostavat, mutta melko paljon saisi kaupasta kantaa tuore- ja kuivatavaraa 11 päivän lomamatkan aikana arvelen, vaikka tekisi vain muutaman aterian ja päivittäin aamiaiset. Onko kaupoista helppo löytää etsimänsä pakkaukset (riisit, bulgur, mausteet, sokeri, salaatinkastikkeet)? Olen asiaan netissä jo vähän perehtynyt, sanastoon lähinnä, ettei heti olisi sormi suussa.
Vai unohdanko koko jutun ja ostellaan vain juotavia hedelmiä marketista :).
Emme ole olleet koskaan Turkissa.

19

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teeniinkuintykkäät

      Tottakai on edullisempaa hakea raaka-aineet kaupasta ja valmistaa itse. Ilman muuta ensimmäisellä kerralla kustannuksia tulee enemmän kun mitään perustarvikkeitakaan ei ole valmiina. Valmisaamupalat ravintoloissa ovat melko tylsiä ja omasta mielestäni myös hintavia, mutta buffet aamiaiset taas yleensä ovat suht kattavia ja edullisia, mikäli hotellissa sellainen on.
      Tarpeelliset tarvikeet löytyvät helpoiten isompien ketjujen kaupoista ja edullisemmin kuin lähimarketeista. Illallisruoat ovat ovat turistiravintoloissa n.8-15 euroa. ja välipalaruoat irtoaa 2-5 eurolla poislukien pitsat jotka ovat hieman hintavampia.

      Jos ruoanlaitosta pidät niin kannattaahan se itse tehdä vaikka vaivaa enemmän syntyykin, mikäli se ei häiritse.

      mikäli budjetti ei ole ongelma, niin mielestäni kannattaa tehdä fiiliksen mukaan.
      Itsellä tulee aina hymy huulille kaupassa käynnin jälkeen kun kuittia katselee, kun on tottunut suomen hintoihin.

      mutta esim. kanan rintafileet maksoivat viime kesänä n. 4 euroa kilo, mutta naudan jauheliha on lähes suomen sikanauta-jauhelihan hinnoissa

    • Spicy

      Turkkitieto.com sivulta löytyy tämmöinen lista mausteiden nimistä. Kannattaa tuoda kotisuomeen asti muitakin erikoisempia mausteita/maustesekoituksia - osaako joku vinkata hyviä? Miltä maistuvat ja mihin käytetään happamia rusinoita, en ole kokeillut?

      Kaupoissa on kuulemma todennäköisemmin tuoreempia mausteita kuin baasaareissa, joissa mausteet ovat lojuneet ehkä pitkäänkin, eikä kaupoissa tarvitse tuhlata aikaa joka pussista tinkimiseen kun on kiinteät hinnat.

      Kekik Timjami
      Pul Biber Vahva ja tulinen pippuri rouhe
      Tatli biber Mieto paprika
      Acı biber Vahva paprika
      Isot biber Musta pippuri
      Sumak Kuivattua sumakkimarjaa
      Kuş üzümü Happamia kuivattuja pikkurusinoita
      Köfte baharat Lihapullamausteseos
      Köri Curry
      Keklik otu Oregano
      Sarmısak tozu Valkosipulijauhe
      Yenibahar Maustepippuri
      Karanfil Neilikka
      Tarçin Kaneli

    • Alanyamamma

      Aamiainen itse tehtynä on järkevä tapa.Myös minulla 5 henkinen perhe. Lounaat ja päivälliset söimme kyllä ravintoloissa se on edullista kun ette mene syömään satamaan.Lokanta-ravintolat edullisia ja ruoka hyvää(paikallisten ravintoloita) syöttävät kyllä mielellään myös turisteja. Hyvää Matkaa.

    • BuNeKadar

      Eli lähintä Bimiä, Kipaa tms. etsimään ja tutustumaan siihen, mitä paikalliset ostoskoreihinsa haalivat :).

      Toivottavasti onnistun löytämään sellaisen apartmentin, jossa olis jonkinmoinen kunnon keittotaso astiasto. Muissa ketjuissa onkin ollut vinkkejä, että esim. kuorimaveitsi kannattaa ottaa mukaan, hyvän leikkuuveitsen puolestaan voi hakea kaupasta paikan päältä.

      Tarkoitus ei ole niinkään rahaa säästää, vaan päästä edes aavistuksen raapaisemaan pintaa siitä miltä on oleskella Turkissa altaalla löhöämisen ja valmisannosten sijasta... Jos rahaa säästyy niin erinomaista, voi käyttää sen vaikka johonkin lisäreissuun lähikaupunkiin tai ottaa uusinnat hamamissa :).

      Meidän reissun aika on vielä täysin auki, onpahan mulla aikaa tutustua kohteeseen ja outoon maahan ensin kotimaasta käsin.
      Kauhea matkakuume! :D
      Teşekkür ederim! :)

      • tytöt-reissussa

        Yhdellä reissulla teimme 3 hengen porukalla aamupalat ja yhden ruoan per päivä huoneistohotellissa. Aamupalaksi turkkilaistyylisesti leipää, fetaa, tomaattia,kurkkua ja oliiveja. Jugurttia ja kananmunia.
        Ruoaksi salaattia ja kanaa, lihaa tai jauhelihapötköjä (kebab, saa paistovalmiina kaupasta). Jos oli kiire niin valmiskeittopussi kattilaan. Ekalla kauppareissulla hommattiin perustarvikkeet: Öljyä, tuorejuustoa, suolaa, ketsuppia, pippuria, majoneesia...
        Suomesta mukaan tiskiharja ja rätti, sekä veitsi.
        Säästettiin tällä tyylillä rahaa, syötiin ravintolaruokaa terveellisemmin ja lisäksi oli kiva kokkailla rauhassa omassa huoneistossa. Suosittelen!


      • BuNeKadar

        Tiskiharja ja rätti! Olisi varmasti jäänyt tuo itsestäänselvyys tajuamatta, kiitti! Kauppalistan alkuakin tuli - hyvä tietää, että noita köftes/kebab-tyyppisiä saa myös puolivalmiina.


      • kaupoissaon

        Voi hyvät ihmiset, tiskiharjoja ja rättejä myydään jokaisessa kaupassa, tottakai turkkilaiset itsekin niitä käyttävät! Älkää raahatko turhaa tavaraa painolastiksi koneeseen. Samoin sampoot, saippuat ja sellaiset voisi muuten jättää kotiin, paitsi jos tarvii niitä heti.


      • Hyväihminenolen

        Tiskiharjaa en ole turkkilaisessa kodissa nähnyt.


      • tytöt-reissussa

        Aivan, ei varmasti löydy tiskiharjaa Alanyan kaupoista! Koska turkkilaiset käyttävät itse tiskaamisessa pesusieniä. Rätti mukaan siksi että se ei paina mitään, eikä tarvi koko pakettia ostaa paikan päältä. No maku asia tämä.
        Mutta shampoot yms pesuaineet kannattaa tosiaankin ostaa paikan päältä.
        Ap:n listassa oli mainittu Kipa ja Bim, mutta lisään siihen vielä Migros-kaupat. Hyvä valikoima, ja edullisesti myös viiniä myynnissä. Bimin kaltainen halpiskauppa on myös Sok. Niitä on joka kulmalla. Näissä on kiinteät hinnat näkyvissä, toisin kuin joissain minimarketeissa, niissä hinnat saattaa vaihdella kauppiaan fiiliksen mukaan ;)


    • BuNeKadar

      Alanyamamma, kysyn vielä typeriä. Miten löydän lokanta-ravintolan? Tarkoitatko, että ei aterioi hotellien rafloissa tai suomalaisomisteisissa tms. vai onko tähän joku pöljille ensikertalaisillekin joku keino löytää ne oikeat? Mistäs sitä tietää mikä pienemmistä ruokapaikoissa on lokanta elle painele sisään kysymään, että eikai täällä olla Hollannista? XD
      Naura vaan, niin minäkin, on niin tollon ensikertalaisen uuno kysymys, että ei voi kuin nauraa :D.

      • tytöt-reissussa

        Lokanta tarkoittaa suomeksi ravintolaa, mutta termiä käytetään yleensä pienistä turkkilaista ruokaa tarjoavista paikoista, joissa paikalliset käyvät.
        Listalla ei siis ole lankkupihvejä, ranskalaisia, hampurilaisia yms. Usein ei myöskään alkoholia tarjoilla. Ruokalistaakaan ei välttämättä ole, eikä varsinkaan suomeksi ;)
        Parhaat paikat ovat vaatimattoman näköisiä ja niissä ruokailee pääsääntöisesti paikallisia (ja usein vielä vanhempia miehiä).
        Hinnat halvat ja ruoka hyvää :)


      • BuNeKadar

        Voi noloa, oletiin, että se tarkoittaa paikallista ("Local"), heh. Kyllä lähtisimme paikasta hiihtämään, jos jotain hampurilais-systeemiä olisi tarjolla.
        Eipä se mitään haittaa vaikka olisi vain turkiksi, rohkeasti vaan tulta päin - aina on ulkomailla saatu vatsat ihanalla ruualla täyteen vaikkei mitään yhteistä kieltä olisikaan - monesti on kuviakin annoksista joita hönttituristi voi sormella näyttää, tai sitten vaan käpälää suuta kohden ja hymyä...Numeron viisi ja annos ja kiitos, saanen minäkin sanottua turkiksi kun ihan juutuubista olen jo Turkin alkeita viikon harjoitusääntänyt, vaikkei koko lentoakaan ole vielä buukattu :D.

        Vehnäjauhot ovat nimellä buğday unu kaupassa, vai menikö pieleen? Lettuja voisi nimittäin myös tehdä aamuksi, oikeat göslemet voidaan nauttia niiltä jotka sen osaa. Leivinjauhe kotoa siis!


      • Alanyamamma

        Hei vaan!
        Lokanta- ravintoloissa lukee yleensä Lokanta tai Lokantasi isossa kyltissä oven yläpuolella. Menette sisään niin yleensä pleksin takana on kaikenlaista ruokaa. näytätte mitä haluatte syödä tai pyyydätte Mix-plate niin laittavat kaikkea haluamaanne sekaisin .Hyvää! Rohkeasti sisälle.


      • eipäs

        Paitsi ettei yleensä edes lue!!


    • Sinne

      Suosittelen myös Metro tukussa käyntiä ruokaostoksia ajatellen.
      Sinne pääsee ihan turistitkin.Metrossa myydään ihan mitä ruokatarviketta vaan kalaa,kanaa,leikkeleitä,leivät,mehut,maidot,musteet(sieltä kotiin halvalla!),karkit,jauhot ja niin shampoot,sukat jne.Edullista,kannattaa heti loman alusta käydä ja taksin saa lähtiessä ihan oven edestä,kun paljon kantamuksia.Me olemme näin lomien alussa aina tehneet,myös Kipasta löytyy hyvin..täydennystä BIMeistä.Pikku marketeissa kalliimpaa,mutta niistä saa aamuisin leivät ja viinerit jne.tuoreina--ne haemme aamuisin marketista,niitä lähes joka kulmalla.

      • Metrotukku

        Tuohon metro tukkuun lisään sen, että sieltä ei saa ostettua mitään, ennenkuin on täyttänyt metro kortin, jossa kysytään nimi, osoite alanyassa (hotellin nimi) ja puhelinnumero (muistaakseni).. Emme tienneet sitä, joten menimme maksamaan ja siinä myyjä neuvoo menemään hakemaan sen metro kortin... Kortin saa suoraan sisäänkäynnin luota(:


      • BuNeKadar

        Ilmeisesti tuon kortin saa täyttää siinä oven tietämillä, pärjääkö siinä kohtaa englannilla vai kuinka olette tuon vaiheen selvitelleet? (Mikäköhän ihmeen tarve tai hyöty edes turisteilta hotellia/osoitetta kysellä edes). Josko sieltä kävis uimapatjaa ym. lomaroinaa hakemassa ruokavärkkien lisäks, on kaiketi edullisempi kuin Migros/Kipa?


      • Lisäys

        Jep,ovista kun menee sisään,on heti kuin vastaanottotiski,jossa työntekijöitä.
        Siihen pysähtyy,niin antavat sen "kortin"täytettäväksi ja puhuvat englantia.Ja jos ei osaa kuin suomea ei haittaa,kortin saa silti täytettyä.Metrossa esim.juomat,vihannekset ja useat muut myydään ns.tukkupakkauksissa eli monta kerralla,yleensä ei yksittäismyytynä tiettyjä tuotteita paitsi tietty vaatteet,lelut,kodin elektroniikka jne.Mutta ruokatavarat siellä oikein edullisia sekä tuoreita,suosittelen.


    • Kargicak

      Jos aikoo itse tehdä ruokia niin kannattaa vuokrata loma-asunto jossa on kunnon keittiö hyvillä tarvikkeilla ja koneilla. Alanyan huoneistohotellien keittiöt soveltuvat lähinnä teen tai kahvin keittoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1751
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      2
      1173
    Aihe