Työttömälle tarjottiin töitä !

Ei_kelvannut

Pitkäaikaistyötön oli määrätty työkkärin kurssille kattelemaan, josko jotain työsyrjää taikka muuta aktiviteettia löytyisi. Johan hän olikin kaikkien aktiivitoimien polttopisteessä, kun yli 500 päivää oli työmarkkinatukea nauttinut.Itse toimin kurssin ja työkkärin yhteyshenkilönä, auttamassa työnhaussa.

Viereisessä rakennukessa, missä kurssia pidettiin työskenteli urakoitsija oman urakkansa parissa. Tupakkapaikalla tutustui hieman kurssilaisiin ja kiinnostui yhdestä, ihan tekevän oloisesta työttömästä. Otti yhteyttä työkkäriin, että hänellä olis tarjota työttömälle työelämävalmennusta.

Tämä tarina on tosi, mutta tarina ei etene niinkuin onnellisesti päättyvissä saduissa yleensä.

Työttömälle oli aivan kauhia järkytys, kun oikea työnantaja tarjosi hänelle mahdollisuutta työelämävalmennukseen. Alkoi kauhea vänkääminen, että miksi ei tarjottu työ voi mitenkään kelvata.

Ensinnäkin työnantaja ei maksanut oikeata palkkaa. Ei voinu hyväksyä moista. Työttömällä oli kuulemma joku kaveri, joka saa samasta hommasta oikeata palkkaa. Työtön saa työelämävalmennuksesta päivärahan 8 euroa ylläpitokorvausta. Ei rahatta sentään tarvitse olla. Eihän suomessa nyt sentään orjia ole.

Työttömällä on vissiin aivan epärealistinen käsitys omasta hinnastaan työmarkkinoilla, ja se arvio oli aivan liian korkea. Työnantaja tosissaan pahoitteli, ettei pysty heti suoraan sille ammattimiehen palkkaa kaikilla kokemuslisillä lupaamaan, kun ei tuota alan työkokemusta tosiaan päivääkään ole. Vaatimukset oli kovat silti, en tiedä millä perusteella.

Sitten alkoi valitus, että työ on liian vaarallista?? Työnantaja kullä perehdyttää työhön jos töiltään kerkiää.

Ei auta, koko ala on terveydelle vaarallista, hän on lukenut artikkeilita. No jos koko tää ala on niin fataalia kaikille, niin miten tämän alan firmat sitten ylipäätään voi toimia, eikö mikään työsuojelu tai terveysviranomainen ole jo lopettanut tällaista bisnestä. Ei osannu työtön vastata näin laajaan kysymykseen.

Tulevaan toimikuntakyselyyn aikoi laittaa perusteeksi kieltäytymiselleen, että työnantaja ei maksa palkkaa ollenkaan ( työmarkkinatuki ylläpitokorvaus) ja että ala on terveydelle vaarallinen. Neuvoin hakijan uraohjaajana, että laita sitten kyselyyn paljon pitäviä todistuksia siitä, että ko. työpaikka vaarantaa sun hengen ja terveyden, niin voi olla että selviät ilman sanktiota.

Tietty asian näki jo sokiakin kepillään, että varma 5kk rangaistustyössäoloehto tulee seuraavassa kokouksessa, mutta itteppä sen itelleen ehdoin tahdoin hankki.

Nyt kun näitä työssäoloehtoja on alkanut tulemaan varsinkin tiettyjen alueiden asukkaille tasaiseen tahtiin, on sen alueen johtava sosiaalineuvojakin havahtunut tehokkaaksi ja jokaiselle jolla on työssäoloehto, leikataan automaattisesti toimeentulotukea. Olin palaverissa, jossa tämä johtava suunnannäyttäjä oli aivan tuohtunut, kuinka työttömät pystyy kieltäytymään kaikista työkkärin tarjoomuksista niin, että niiltä loppuu korvaus hamaan tulevaisuuten saakka. Hänen toimistossaan ei sellaisia ainakaan kiitetä, vaan "kannustetaan" akktiivisesti hakeutumaan takas työkkäriin ja sieltä toimenpiteisiin.

3

90

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hohhoijaa99

      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/02/13/aktivointia-vai-orjatyota

      Siinä erään Yle TV1:sen MOT-ohjelman kommenttiketju johon joku kalevin kirjallisen tuotannon fani on postittanut ilmeisesti tuolloin täältä kopioimansa kalevin tarinan joka tarinana vaikuttaa jollaintapaa aika tutulta.

      Myös surullisen tyhmä ja toistaiseksi vielä täällä uudelleen esiintymätön työttömien sijainista ravintoketjussa älämölö ainakin löytyy tuon MOT-ohjelman kommenteista.

      Sama järjetön horina löytyy toisenkin MOT-ohjeman kommenteista. Postitettu sinne 02.11.2009. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/11/02/maan-tapa

      Myös tuon toisen MOT-ohjelman kommenteissa oli tämä täällä taas vuosien tauon jälkeen nähty kalevistinen novelli jonka aiheena on: kuinka kalevi muka pääsi töihin kuntouttavaan työtoimintaan ja niinpä TYP-täteille on leivoskahvittelua luvassa.

      Joten siis vaikka ainakin 6 vuotta on aikaa kulunut kun:
      "[urakoitsija...]Tupakkapaikalla tutustui hieman kurssilaisiin ja kiinnostui yhdestä, ihan tekevän oloisesta työttömästä."

      niin yhä asia kalevia kalvaa.

      Urakoitsija siis halusi kurssilaisista yhden nimeomaisen yritykseensä töihin. Mitään todellista syytä sille miksi tuo urakoitsija väen väksisin halusi juuri nimenomaan tuon yhden tietyn kurssilaisen tietystikin palkattomasti itselleen töihin ei novellissa esitetä.

      Jonkinlainen selitys on olevinaan se että tuo kurssilainen oli tekevän oloinen. No, vaikka tuo kurssilainen ehkä olikin jotain novellissa määrittämätömäski jäävän tekemisen tekevän vän oloinen ulkoisesti, niin hänhän torjuvalla käytöksellään ilmaisi olevansa kumminkin jotain ihan muuta ainakin kyseisen urakoitsijan työtarjouksen suhteen.

      Miksi tuo työnantaja silti nimenomaan halusi palvelukseensa sellaisen työntekijän joka mitä ilmeisimmin ei hänelle ainakaan palkattomiin töihin halunnut tulla? Se on yhä vain vastaamaton kysymys.

      Siellähän nimittäin täytyi olla paikalla toistakymmentä muutakin saman kurssin heppua, miksi heistkukaan muu ei tuolle urakoitsijalle kelvannut? Voisi myös ihmetellä.

      Ainoa perustelu täytyy olla jonkinlainen mahdollises tiedostamaton homoerottinen intohimo jota tuo urakoitsija tuota "tekevän oloista" kurssilaista kohtaan tunsi. ja se että tuon "tekevän oloisen" kurssilaisen olisi vielä palkatta pitänyt alkaa urakoitsijalle töitä tekemään taitaa tuoda vielä esiin kalevin piilevän SM taipumuksen. Toisen ihmisen alistaminen ja nöyryyttäminen siitähän sitä SM-persoonat kiksinsä saavat.

      "Nyt kun näitä työssäoloehtoja on alkanut tulemaan varsinkin tiettyjen alueiden asukkaille tasaiseen tahtiin, on sen alueen johtava sosiaalineuvojakin havahtunut tehokkaaksi ja jokaiselle jolla on työssäoloehto, leikataan automaattisesti toimeentulotukea." :muotoili kalevi.

      Mutta ei sitten jatkanut että vaikka työssäolo ehtoja satelee uusia palkkatyöpaikkoja ei siltikään sinne seudulle avaannu, mikä osaltaan todistaa sitä että työttömien terrorisointi ei sittenkään edistä heidän työllistymistään varsinkaan kun siihen työllistymiseen kuitenkin aina olellisesti tarvittaisiin myös uusia avautuvia työpaikkoja.

      Se yleisen ostovoiman lasku mitä työttömien saamat lukemattomat karenssit ja alennetut toimeentulotuet ja varsinkin palkattoman pakkotyön teettämisen jatkuva yleistyminen aiheuttaa ei tietenkään vaikuta yhtään siihen mikä on esim jonkin seutukunnan kaupan ja palvelualojen yritysten kyky tai tarve avata siellä seutukunnalla uusia palkkatyöpaikkoja.

      Karenssit perusturvan varassa kitkuttaville työttömille ovat järjettömiä, jo se käsittelyrumba mikä käydään läpi kun: 1- työkkäri esittää. 2- työvoimatoimikunta siunaa. 3- Kela sitten pyörittää omaa myllyään ja katkaisee työttömyysturvan. 4- sossu seuraavaksi pyörittää omaa myllyään ennenkuin myöntää alennetun toimeentulotuen. 5- Työtön ihan lettuilessaan sitten valittaa tuosta saamastaan karenssista, ja valittaa vaikka hyvin tietää että kyseinen valitus sitten ties missä prkleen instansissa muodollisen käsittelyn jälkeen aina hylätään.

      Valitettava tosiasiahan on että noiden kohtien 1 - 5 läpikäymisen käsittelykulut nousevat jo paljon korkeammiksi kuin on se summa mitä annetulla karenssilla muka ollaan rahassa säästävinään.

      Mutta takaisin novellin taiteelliseen antiin mennäkseni, olen muistavinani että jotain tuossa novellissa on muuttunut sen vuosien takaisiin aiempiin ilmentymiin verrattuna.
      Muistaakseni silloin vuosia sitten tuon novellin draamankuljetuksellinen huippukohta oli se kun novellin minä eli kalevi ensin oli hommannut tuolle kurssilaiselle erittäin kysenalaisen karenssin, ja sattuipa sitten niin että kun kalevi eräänä päivänä autoillessaan näki että se karenssin saanut piruparka seisoi kaikkin porvarillisiin hyvinvointivaltioihin niin olennaisesti kuuluvassa leipäjonossa, niin kalevi siitä näkemästään innostuneena sai samantien käsinkoskematta aikaiseksi itselleen suorastaan huikaisevan orgasmin.

      Kaikenkaikkiaan niljakas tarina jossa ei ole päätä eikä häntää.

    • rikos_ja_rangaistus

      Ihan sama. Joko elätät minut työttömänä tai sitten koulutat - isolla rahalla - uuteen ammattiin. Toimin silti siinä ammatissa, jonka olen äidin maidossa itseeni jo imenyt. Ei kannata itkeä kaatunutta maitoa!

    • työtönmies

      Joo joo, minulla 17 vuoden kokemust raksatöistä ja siltin sain vaan 9 euroa päivässä viimeksi kun oli rakentamssa hirsotaloja. Minä olin ainoa joka edes töitä teki, ne muut kävi 2 tunnin ruokiksella ja kahvillakin 2 kertaa. Minulla ei ole varaa ostaa ruokaa eikä juoda kahvia eikä käydä ruokiksella sillä 9 eurolla kun jotain pitäis käteenkin jäädä. Minä siis painoin 8 tunnin päivää ilman taukoja, kusitauko ja pari 10 sekunnin juomataukoa pidin. Tulin vielä omalla polkupyörällä työmaalle kotoa 10 km päästä. Maalasin myös ne hirsimökit lähes yksin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe