Kattoremontti, kertokaa kaikki mahdollinen :)

Leena123

Mökillä on tullut vettä sisään muuria pitkin, ja kun välikatossa on pesinyt elukoita ja peltikatto lienee eristeineen alkuperäinen (70-luvulta) päätimme teettää kattoremontin, ihan kaikki uusiksi. Ja lyhykäisyydessään kysymys kuuluu: mitä tapahtuu, missä järjestyksessä, mitä pitää ottaa huomioon? Esim. en tiedä että voiko sen tehdä vaan kesällä ja mitäs jos sataa ja onko mökki (pitkäänkin) ilman kattoa ja niin edelleen. Olen pihalla kuin lumiukko. Neuvokaa joku rautalankamallilla?

8

337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuplakattoillen

      Katto tehdään sää tilanteiden mukaan. Sää tietoja on seurattava tarkkaan.
      Ensin tilata tai nikkaroida itse kattoristikot valmiiksi. Purkaa vanha katto pois ja uuden ristikot tilalle. Jos pouta jatkuu voi alkaa mätkiä katetta paikalleen. Jos meinaa sataa, on suojattava pressuilla.
      Paras on tehdä katto valmiiksi pressujen alla eli alta päin ja kun se on valmis, ottaa pressut pois. Toki katto on ikäänkuin nurin päin, kattoristikot ulkopuolella mutta niiden päälle voi laittaa vaikka paneelit ja päälle kattohuopa tai pelti.

    • Rakennusmies3

      Ota ensin yhteys paikkakuntasi johonkin rakennusalan ammattilaiseen. Esim. rakennusmestari tai pätevä kirvesmies. Ellet itse tunne rakennusalaa niin on parempi että kutsut tällaisen henkilön käymään sinun mökkitontilla. Kattotöihin on paras vuodenaika siinä huhtikuussa. Silloin sataa vähiten, ja etupäässä vain lunta. Jos tarvii uusia vain katteen niin se on vain muutaman päivän homma. Piipun ympäriltä täytyy tietenkin vaihtaa kastuneet villat uusiin. Kattotuolit on harvoin kastuneet joten niitä ei silloin tarvii vaihtaa. Ensin avataan katon toinen lape, tehdään se valmiiksi ja sitten toinen lape. Kannattaa katsoa poutailmat kattoremppaan, ja varata pressuja sen verran että saa toisen lappeen peitettyä yöksi tai sateen varalle. Kannattaa tarkistaa samalla savupiipun kunto. Kannattaa purkaa ja muurata katopäällisen osa mikäli näyttää jo huonolle. Piippu kannattaa pellittää ja päähän sadehattu:Kattopeltiä on monenlaista; ammattilaiset osaa neuvoa: Tässä alkuohjeita:

      • Leena123

        Kiitos paljon kommenteista! Pitääpä etsiä mökkipaikkakunnalta rakennusmestari ja pyytää käymään. Tiedä jos vielä ehtisi tehdä remontin huhtikuun aikana, hienoahan se olisi jos kesäksi saisi asiat kuntoon.

        Mökin sisäkatto (siis se mikä näkyy kun ollaan mökissä sisällä) on jotain levyä, gyprocia tai lastulevyä tai mitä lie - aika rumaa ja haluaisin samalla saada sitten sisäkatonkin siistiksi paneleilla. Jos / kun kattorakenteissa on vettä, niin lieköhän sitten tähän sisäkattoon saakka päässyt (ainakin sen yläpinnalle) kosteutta, eli kannattaisiko sekin vaihtaa uuteen? Ja jos, niin tehdäänkö se missä järjestyksessä sitten, ja mitä kautta (esim. sisäkatto puretaan ensin sisältäkäsin ja laitetaan uusi, ja sitten jatketaan ulkopuolella, tai toisin päin), lähinnä mietin mökin kalusteita (pitääkö mökki tyhjentää tai kalusteet ylipäänsä suojata)?

        Voisihan kai periaatteessa sen vanhan sisäkaton esim. koolata ja laittaa siihen panelit (?), mutta mietityttää ettei sinne kattoon vaan jää mitään kostuneita levyjä jotka sitten homehtuu. Eli ehkä olisi järkevintä vaihtaa kattotuoleja lukuunottamatta kaikki uudeksi.

        Tähänkin saa varmasti vastauksen kun pyydämme ammattilaisen käymään, mutta on hyvä että on vähän referenssiä niin osaa kysyä ja ottaa huomioon oikeat asiat :)


      • Ammatti_rakennusmies

        Lienee hyvä kurkistaa ensin, mitä siellä sisäkaton levyjen alla (yllä) on? Villaa, purua, vai pelkkä koolaus tai rimoitus. Jos takana on hyvä rimoitus tai koolaus, purkaa levyt pois ja paneloi uudelleen.
        Nythän on olemassa halpoja sisäkattoöevyjä eikä vaadi kummoista ammattitaitoa niitä ripustaa ponteistaan ja naputella kiinni. Puutavarakin käy, tietysti.
        Vanhan katon pitää olla tosi hutera-hatara-vuotava, että vesi tai kosteus pääsisi sisäkattoon saakka.
        Mutta jos siellä on rakenneltu sisustuksia jälkeenpäin ja kenties käytetty muovia välieristeenä eli "kosteussulkuna" ja jos mökki on ollut välillä kylmillään kauankin ja millainen tuuletus siellä on tainnut olla, niin kyllähän siinä paikat kostuu ja alkaa kehittää hometta juurikin siellä näkymättömissä paikoissa kuten kattolevyjen sisällä.
        Toisekseen kosteus ja home kyllä puskee läpikin, että se näkyisi joissakin kohtaa.
        Rakennustarkastaja lie sellainen paras vaihtoehto. Koska ammattimies taas herkästi alkaa myydä itseään ja valehtelee vikoja joita ei olekaan. Teetää isomman remontin kuin tarve olisi. Naista "voi jymäyttää". Eli puolueeton tarkastaja paikalla käymään.


    • exrakennusmies

      Kattoremontin voi tehdä talvellakin. Nyt olisi ihan hyvä aloittaa. Syksyä en suosittele.

    • Kiinnitit jo itsekin huomiota tärkeään seikkaan eli elukoitten pesimiseen eristeissä. Teimme itse kattoremontin 70- luvun lopulla rakennettuun mökkiin v. 2004. Lähes kaikki villat täytyi poistaa tuon elukkaongelman takia. Korvasimme eristeet osittain selluvillalla koska jyrsijät eivät siitä kokemuksen mukaan juuri tykkää.
      Samalla korotimme tasavarvia riittävän eristepaksuuden saamiseksi sekä muutimme kattokaltevuutta jyrkemmäksi. Kuten joku jo aikaisemmin mainitsi, kannattaa työ tehdä vaiheittain eli toinen lape ensin säänpitäväksi. Tämä oli mahdollista kun rakenne muutettiin kurkihirrellä varustetuksi. Meillä homma kesti kolmeen mieheen viikon aluskatevaiheeseen asti ja palahuovat naputeltiin sitten syksymmällä. Pressuja emme tarvinneet koska katontekoviikko oli kesän ainoa sateeton viikko tuona kesänä.
      Hyvä suunnittelu ja viitseliäät tekijät ovat sitten kullanarvoisia jos vieraalla teetät. Susia osaavat tehdä kaikki!

      • Leena123

        Kiitos kommenteista :) Eristeet menee tosiaan varmaan ainakin osaltaan uusiksi, ellei jopa kaikki. Ja samalla ajattelin sitten että koko sen katon tai siis ne reunat / aluset voisi verkottaa, niin säästyy sitten uudet eristeet näädiltä ja oravilta. Hyvä vinkki tuo selluvilla, pitää tutkia asiaa!


    • rakennusmies3

      Ensin tarkka toimintasuunnitelma, sen jälkeen ensin vesikatteen uusinta ja sitten vasta sisäpuolen välipohjan remppaan. Tietenkin kaikki märkä laho pitää poistaa. Koska en voi nähdä nähdä mikä on mökin kunto niin en voi tarkkaan selvittää. Jos tarvitsee uusia kattoristikot silloin voi muuttaa kattokaltevuutta ja jopa korottaa tarpeen mukaan seinää. Esim. vintille kesähuone. Nämä työt vaatii jo jonkinlaisen luvan, ja pitäisi tiedustella kunnan rakennustarkastajalta. Pelkän vesikatteen saa uusia ilman lupaa. Jos lupia ei tarvita niin rakennustarkastaja ei tule ihan mielellään käymään, eli ei kuulu silloin hänen toimenkuvaan. Tärkeintä on että ensin saat käymään siellä mökillä rakennusammattilaisen, niin siitä se lähtee käyntiin. Ja varaa yhden lappeen verran pressuja kun alatte purkaa kattoa. Sade tulee joskus yllättäin. Itsekin olen tehnyt näitä hommia jo vuosikymmeniä, joten työ on opettanut.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe