Lahjoituksen väärinkäyttö

Ville_Hurmalainen

Ystäväni Elisa on lähettänyt minulle kirjeen. Haluan jakaa sen teidän kaikkien kanssa:

"Tämä Tarina On Tosi 24.2.2015
Aikanaan kun hevoskärryt vielä kulki Ainontietä pitkin Vantaan Hämeenkylässä, Allekirjoitettiin tärkeä paperi Hämeenkylän Kartanon tiloissa. Allekirjoitustilaisuudessa todistajana toimi isoisoisäni. Paperi tulisi määrittelemään alueelta ponnistavien lasten tulevaisuutta. Turvaamaan lukutaidon ja takaamaan sen, että Hämeenkylän alueella Tuomelan mäellä saataisiin kuulla suojellun ja luonnonhistoriallisen tammimetsän turvassa lasten naurua ja oppimisen iloa. Paperi antoi kylälle ja ennen kaikkea nykyiselle Vantaan Kaupungille takuun siitä, että alue säilyy aktiivisena ja sinne muuttaa vielä kymmenien ja satojen vuosien päästä tulevia veronmaksajia jotka osaltaan kantavat vastuuta Vantaan kaupungin kehityksestä.
Tämän paperi koski lahjoitusta. Lahjoituksen ehtona oli rakentaa alueelle koulu ja myöhemmin urheilukenttä. Haluttiin panostaa siihen, että alueen lapsille tarjottiin mahdollisuus opiskella, luoda sosiaalisia suhteita ja antaa mahdollisuus liikkua ja urheilla ajan hengen mukaisesti. Jo tuolloin koulu määritteli alueen muuttoliikennettä. Alueesta tuli suosittu. Oli kunnia asua ja elää Vantaan Hämeenkylässä.
Kivikoulu rakennettiin mäelle, lahjoitetulle tontille noin 80 vuotta sitten. Siitä tehtiin kestävä rakennus, jonka tarkoituksena oli palvella alueen lapsiperheitä vielä kymmenien ja satojen vuosien päästä. Rakennuksen teknisessä toteutuksessa onnistuttiin mitä parhaimmalla tavalla. Se on nimittäin edelleen terve ja toimiva vanhanajan kivikoulu. Koulu on palvellut sukuamme ja monia muita alueen perheitä jo kymmeniä vuosia. On ollut kunnia asia päästä aloittamaan koulupolku Tuomelan koulussa.
Nyt tämä 80-vuotias teknisesti ehkä vanhanaikainen, mutta sisäilmaltaan todistetusti terve ja hyvät liikuntamahdollisuudet tarjoava hieno ja historiallinen kivikoulu on päätetty sulkea Vantaan johdosta. Sukumme viides sukupolvi on näin ollen pakotettu aloittamaan koulupolkunsa terveen kouluvanhuksen sijasta jossain seuraavista vaihtoehdoista:
1) Pähkinärinteen koulu, joka menee tai ainakin tulisi mennä remonttiin ja näin ollen sijoituspaikka 2015 aloittaville on Rajatorpan koulun piha ja sinne erikseen pystytettävä parakkirakennus. Koulumatka Hämeenkylästä noin 3,6 kilmetriä.
2) Variston opetuspiste/ Hämeenkylän koulu, jossa todettu sisäilman olevan jo olemassa olevalle oppilasmäärälle riittämättömäksi. Erilaisia löydöksiä kuten sädesientä ja raskasmetallipölyä. Koulumatka 2,4 km.
Samaan aikaan seisoo tuolla lahjoitetulla tonttimaalla noin 700 metrin päässä pihastamme Tuomelan koulu. Vuodesta 2016 alkaen tämä koulu tulee seisomaan tyhjillään. Kylä hiljenee, lasten nauru jakautuu vähintään kahteen ellei useampaan kouluun , joissa kaikissa on sisäilma ongelmia ja ne ovat rakennettu -80 luvun hengen mukaisesti ilman kunnollista huolenpitoa joka selviää raportteja lukemalla ja niihin tutustumalla. Ja näissä tiloissa toimii sekä oppilaita, että opettajia jotka ovat sairastuneet erilaisten sisäilmaongelmien vuoksi. Esimerkkinä Hämeenkylän koulu jossa 55 opettajasta 50 oireilee ja moni heistä vakavasti
Tarina alkoi siis siitä, että isoisoisäni allekirjoitti tämän tärkeän paperin jossa piili toivo siitä, että sukumme jatkaa asumista tällä alueella ja luo lapsilleen mahdollisuuden luku- ja laskemistaitoon siellä Tuomelan koulussa Tammipuiden suojissa. Tarina kuitenkin loppuu mahdollisesti siihen, että vuonna 2008 syntyneet lapset laitetaan aloittamaan koulupolkunsa kuka missäkin koulussa lähialueilla ja me vanhemmat katsomme pihoiltamme Tuomelan mäellä olevaa tyhjillään olevaa kivikoulua, jonka Vantaan kaupunki lyhytnäköisyydellään, ilman kunnollista kouluverkkoselvitystä, puoluekuria noudattaen päätti lakkauttaa vaikka koko kouluverkko on kaatumaisillaan. Surullista vai mitä?
Elisa Ekholm, Hämeenkylä"

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oppiaikäkaikkijossaa

      ottakaa yhteyttä vantaanlauriin,vantaansanomiin,iltalehteen yms tämä asia on tuotava julki!!

    • Pennilä

      Tästä asiasta on tapeltu kylällä jo siitä lähtien, kun päätös koulun lakkauttamisesta tuli, eli syksystä 2013 muistaakseni, eikä mikään ole asiasta päättävän tahon päätä kääntänyt, ovatkai jo niin noloina, etteivät kehtaa enää ottaa koko ongelmaa kontolleen. Harvinaisen törkeää ja lyhytnäköistä toimintaa päättäjiltä, mutta sama meininki on kai menossa koko maassa. Kyllä tähän tilanteeseen on jossakin vaiheessa herättävä, kun koulutuksesta, hyvinvoinnista, terveydestä, turvallisuudesta ja heikkojen osuudesta vähennetään jatkuvasti, 20 vuoden kuluttua Suomi pyörii pelkällä ulkoistetulla työvoimalla ja kurjuus on huipussaan!

      • tarkampuja

        Saattaa olla, että täällä käydään sisällissotaa. Kokoomuslaiset ja demarit on heivattava vittuun hallituksesta. PerusSuomalaiset hallitukseen.


    • Itkettää

      Ikävää, että Tuomelan lapsetkin pitää sairastuttaa. Saisivat päättäjät hävetä. Lapset ansaitsevat lähikoulun. Sairasta menoa tällainen koulun lopettaminen. Myötätuntoni on kaltoin kohdeltujen puolella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe