Miten kuntouttavasta työstä voi maksaa palkkaa?

talous_kuntoon_nyt

Meidän firmaan on otettu TYP:n kautta jo usean vuoden ajan kuntoutuspotilaita, joilla on taustalla yleensä vähintään puolen vuoden työttömyysjakso. Ei ole tätä päivää kuvitella, että heidän työpanoksensa olisi kilpailukykyinen nykyisillä työmarkkinoilla. Työpanoksen tuottavuus pitäisi vähintään tuplata, ennen kuin edes voitaisiin puhua minimipalkasta.

Mielestäni 2-3 kuukauden työttömyyden jälkeen pitäisi asiakas pudottaa kilpailukykyisen työvoiman TES:n ulkopuolelle ja laatia heille oma vajaakuntoisten TES. Palkan tueksi maksettaisiin sosiaaliavustuksia n. tuhanteen euroon saakka. Tämä olisi kaikkien kannalta win-win tilanne. Kuntoutuspotilas saataisiin takaisin yhteiskuntaan ja ostovoimaa hitusen ylemmäksi. Valtio säästäisi jonkin verran sosiaalimenoissa.

15

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tässäratkaisu

      Sama säästö saadaan kun otetaan käyttöön perustulo. Puretaan byrokratia sosiaaliavustusten ympäriltä ja maksetaan se ilman vastikkeita. Tässä jo erittäin hyvä säästö. Ilman kyykytystä pysyvät työn ulkopuolelle sillä hetkellä pudonneet henkisesti terveinä, eikä yllä mainitsemaasi "vajaakuntoisen TES":iä tarvita - kun työpaikoista kilpailee vain terveitä ihmisiä (paitsi ne, jolla on taipumus sairauteen olivat he sitten töissä tai työttöminä, esim viina - tämä ei ole sosiaaliluokkaan perustuva ongelma).

    • troll_alert

      Kuntoutettavia ei saa kylläkään pistää firmoihin, vaan kunnille tai yhdistyksille.

    • eiunohduheti

      Kyllähän se riippuu myös työstä jos ihminen on tehnyt sitä työtä ei se puolessa vuodessa unohdu tavallisissa töissä,jossain nopeasti kehittyvissä it-töissä ehkä.
      Metsuri ei heti unohda työtään.

    • valhettaseolivainen

      "Meidän firmaan on otettu TYP:n kautta jo usean vuoden ajan kuntoutuspotilaita, joilla on taustalla yleensä vähintään puolen vuoden työttömyysjakso. "

      Aha. No: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189
      Laki kuntouttavasta työtoiminnasta

      1 § (28.12.2012/937) Lain tarkoitus

      "Tässä laissa säädetään toimenpiteistä, joilla parannetaan pitkään jatkuneen työttömyyden perusteella työmarkkinatukea tai toimeentulotukea saavan henkilön edellytyksiä työllistyä avoimilla työmarkkinoilla "

      -Tuo 1§ herättää kysymyksen: Onko puoli vuotta pitkään jatkunut työttömyys?

      6 § Kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen

      "Kuntouttavan työtoiminnan järjestää kunta. Kunta voi järjestää kuntouttavan työtoiminnan itse, tekemällä kirjallisen sopimuksen sen järjestämisestä toisen kunnan tai kuntayhtymän taikka rekisteröidyn yhdistyksen, rekisteröidyn säätiön, valtion viraston tai rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan kanssa.
      ...
      Kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä."

      -Siis on niin että Lain Kuntouttavasta työtoiminnasta 6 § määrää että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa hankkia yritykseltä,

      Tuo lain kohta on järkevä. Sillä pyritään estämään ilmaistyönteettämisen kilpailua vääristävä vaikutus. Tuon kiellon tarkoitus on suojella VIELÄ olemassaolevia palkkatyöpaikkoja yrityksissä. ilman tuota kieltoa Suomesta katoaisivat kaikki yksityisten yritysten palkkatyöpaikat hyvin nopeasti.

      Silti kalevi aloitti: "Meidän firmaan on otettu TYP:n kautta jo usean vuoden ajan kuntoutuspotilaita,"

      Vaikuttaa että kalevi (taas kerran) valehteli aloitusprovossaan.
      Mitä tarkoittaa edellä kalevin käyttämä termi "kuntoutuspotilaita"? Olla työtön ei ole sairaus, ja kun se ei ole sairaus työtön ei ole työttömyyttään potilas.
      Jos "olla työtön" olisi sairaus niin siinä tapauksessa kukin pitkään työttömänä ollut työtön tulisi ohjata lääkärin vastaanotolle eikä suinkaan jonnekkin määräaikaiseen palkattomaan pakkotyöhön.

      • terveisinyksvaan

        Olehan KunnanLääkäri vähän inhimillisempi sillä ylpeys käy lankeemuksen edellä. On niitä juoppoja lääkäreitä ja heitä löytyy myös mielisaaraaloista potilaspuolelta.


      • Valtionpsykiatri

        Voisitko vielä perustella, mitkä psyykkiset vajaavaisuudet sekä fyysiset vajaavaisuudet aiheuttavat suoranaisesti työttömyyden, ja miksi? Minä olen pitkän linjan psykiatri, enkä ole eläessäni kuullutkaan semmoisesta sairaudesta kuin "työttömyys". On kyllä olemassa erinäisiä sairauksia kuten juoppous ja siihen johtavat syyt. Yksi mahdollinen syy juoppouteen on työttömyys, mutta työttömyys ei koskaan ole seurausta juoppoudesta, vaan juoppous ja alttius siihen tulee aina ensin, joka johtaa työttömyyteen. Tämä on tosin vain niillä ihmisillä, jotka ovat alttiita juoppoudelle, mutta heitä on joka sosiaaliluokissa - joten tämä alttius ei voi olla syy työttömyyteen.

        Perusteluja odotellen.


      • KunnanLääkäri
        Valtionpsykiatri kirjoitti:

        Voisitko vielä perustella, mitkä psyykkiset vajaavaisuudet sekä fyysiset vajaavaisuudet aiheuttavat suoranaisesti työttömyyden, ja miksi? Minä olen pitkän linjan psykiatri, enkä ole eläessäni kuullutkaan semmoisesta sairaudesta kuin "työttömyys". On kyllä olemassa erinäisiä sairauksia kuten juoppous ja siihen johtavat syyt. Yksi mahdollinen syy juoppouteen on työttömyys, mutta työttömyys ei koskaan ole seurausta juoppoudesta, vaan juoppous ja alttius siihen tulee aina ensin, joka johtaa työttömyyteen. Tämä on tosin vain niillä ihmisillä, jotka ovat alttiita juoppoudelle, mutta heitä on joka sosiaaliluokissa - joten tämä alttius ei voi olla syy työttömyyteen.

        Perusteluja odotellen.

        "Yksi mahdollinen syy juoppouteen on työttömyys, mutta työttömyys ei koskaan ole seurausta juoppoudesta, vaan juoppous ja alttius siihen tulee aina ensin, joka johtaa työttömyyteen. Tämä on tosin vain niillä ihmisillä, jotka ovat alttiita juoppoudelle, mutta heitä on joka sosiaaliluokissa - joten tämä alttius ei voi olla syy työttömyyteen."

        Nyt taisi valtionpsykiatrilla käydä moka. Tarkoitit varmaan että työttömyys tulee ensin joka johtaa juoppouteen. No sattuuhan näitä. Arvoisa kollega, olen tosiaan tainnut tehdä virhearvion. Katsoin juuri alan kirjasta ja kyllä vaan niin on ettei sieltä löydy sairautta nimellä työttömyys. Olet siis oikeassa. Syvät pahoitteluni, nyt menen nurkkaan häpeämään!


      • KanaSYNNITTImunan

        Kunnanlääkäri pohtii onko muna ollut ensin, vaiko onko ollut kana josta muna on tullut. Mutta kunnanlääkäri väittää muna on ollut ensin, mikä on luotu eli kana on luotu munasta.

        Valtionpysiaktria taasen väitti että kana on luotu ensin, mistä muna on tullut. Mistä syntyy munia ja paljon!.

        Kunnanlääkäri väittää edelleenkin että muna on luotu ensin ja se on tieteellisesti todistettu, jopa tohtori osmo Soinivaara. Väittää samaa!.


    • dfsgdhfghfjh

      Se, että työnantaja siirtää (veronmaksajien vuosia tukeman) yrityksensä vinkuintiaan, ja irtisanoo keski-ikäisen työväestönsä, ei tee kansalaisesta 'potilasta', ei edes vuoden tai parin työttömyyden jälkeenkään.
      Ne taas, jotka nielaisevat purematta kaiken Ylen ja muun median ja poliitikkojen propagandan, saisivat tutkituttaa päänsä.

      • SairasEläkkeellä

        siten parempaa anesta makaa joutilaina kaiken aikaa tuottamattomana työvoimana


    • 167-176

      "Miten kuntouttavasta työstä voi maksaa palkkaa?"
      Tyhmä kysmys mutta vastaan silti.
      Katsotaan alan työehtospimuksesta kyseisestä työstä määritelty palkka ja maksetaan se, todella yksinkertaista. TES-palkka on alin ja ylärajaa ei ole, eli saa maksaa enemmänin.

      • sammaaa

        Juurikin noin pitää tehdä.


      • OletPölö

        TESsia ei sovelleta, koska alalla ei ole yleissitovuutta.


      • oletidiootti
        OletPölö kirjoitti:

        TESsia ei sovelleta, koska alalla ei ole yleissitovuutta.

        Tällaisilla aloilla onkin työehdot ja palkat kivikaudella ja kaipaisivat päivitystä. Näille harvoille aloille ei kannata hakea kun jos kokee ko työn kutsumusammatikseen.


    • huonomuistisia

      Vai että muutamassa kuukaudessa unohtaa miten tehdään työtä. Heh heh.
      Onko nämä tälläisten kirjoittelijat jotain pehmeä päisiä dementikkoja jotka eivät muista eilistä?

      Itse voisin mennä huomenna aamulla tekemään samoja duuneja missä olen ollut joskus 10v sitten ja välissä monessa eripaikassa ja silti muistaisin täysin miten hommat tehdään.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe