Pysäköinnintarkastajan haastattelu

Matti_r

"Taustaltani olen vartija ja järjestyksenvalvoja ja varusmieskoulutukseltani sotilaspoliisi sekä olen työskennellyt myös puolustusvoimissa. Olen työskennellyt pysäköinnintarkastajana kolme vuotta. Vaihdoin vartijan työt pysäköinninvalvontaan, koska tämä ei ole vuorotyötä ja ei tarvitse istua tai seisoskella paikallaan.

Työpäivät kuluvat nopeasti, kun on liikeessä. Palkka saisi olla parempi, mutta provikkaa ei saa, joka on mielestäni hyvä asia ihmisten oikeusturvan kannalta. Negatiivistä kritiikkiä saa kuulla säännöllisesti, mutta omalla kohdalla fyysinen väkivallan uhkaa ei ole ollut. Kerran eräs nais autoilija uhkasi ajaa päälle, mutta syyte kaatui valitettavasti näytön puutteeseen. Pysäköinnintarkastajan työ ei ole arvostettua, mutta tämä on ymmärrettävää, koska työssä "rankaistaan" ihmisiä ja ihmiset ajattelevat pysäköinnintarkastajaa rankaisijana, joka haluaa vaan aiheuttaa mielipahaa ja tienata provikkaa. Totuus on että pysäköinninvalvonnan hyötyä ei nää ennenkuin se lopetettaisiin. Kokemuksen perusteella arvioisin, että jos kävisi niin että pysäköinninvalvonta lopetattaisiin, niin maksullisilla paikoilla seisoisi samat autot aamusta iltaan ja kivijalka liikkeisiin ei autolla pääsisi ollenkaan. Kiekkopaikoilla olisi samatilanne. Ihmisten omilla varatuilla pysäköintipaikoilla olisi myös toisten autoja. Ilman pysäköinninvalvontaa poliisi joutuisi tekemään pysäköinninvalvonta työt ja se heikentäisi yleistä turvallisuutta, kun poliisi saisi olla yhtenään kerrostalojen pihoilla kirjoittamassa pysäköintivirhemaksuja varatuille pysäköintipaikoille ja autoille jotka vaarantaisivat liikenne turvallisuutta pysäköinnillään. Ne jotka uskovat, että kyllä ihmiset itse huolehtisivat oikein pysäköinnistään ovat väärässä, koska se on havaittu käytännön työssä että ilman kiinnijäämisen uhkaa ihminen toimii miten itselleen on helpointa. Ihmisten yleinen laiskuus tulee esille kerta toisensa jälkeen.

Pysäköinninvalvonnan voi tehdä itselleen helpoksi, jos laittaa aivot nollille ja joka pysäköintivirheestä kirjoittaa automaattisesti pysäköintivirhemaksun. Mielestäni tälläinen toiminta ei ole oikein ja laki antaa harkinnan varaa. Tästä huolimatta pysäköintivirhemaksuja joutuu kirjoittamaan paljon, koska ihmiset eivät osaa lakia tai se ei vaan kiinnosta. Rajanssa on joustamisellakin vaikka joustoa on myös enemmän, kuin ihmiset tietävät. Pysäköintivirhemaksua ei kirjoiteta, jos vaikkamaksullisella paikalla on p-lippu minuutin vanha tai auto on sentin yli p-ruudun. Toki laki pysäköintivirhemaksun kirjoittamisen mahdollistaisi tälläisessä tilanteessa tiukalla tulkinnalla. P-kiekon käytössä tapahtuu paljon virheitä yksi yleinen virhe on se, että laitetaan kiekkoon ajaksi 17.00, kun on tarkoitus laittaa 15.00 ja sama ongelma on aikojen 16.00/14.00 kanssa. Pysäköintivirhemaksua ei tarvitse kirjoittaa, jos pysäköintivirhemaksu on johtunut inhimillisestä erehdyksestä, mutta tietämättömyyteen taas ei voi vedota. Ihmisistä oppii myös näkemään valehtelun tunnusmerkit, joita voi käyttää apuna jos joutuu selvittämään tapahtunutta. Itse haluan tehdä työn kunnolla ja tämä tarkoittaa jokaisen tilanteen arvioimista yksilöllisesti eli jos auto on pysäköity väärin ja asiakas tulee paikalle voi asiakkaalta kyselemällä selvittää tilannetta ja tämä asiakkaalta saatu tieto vaikuttaa omaan päätökseen. Yleensä ei vaan ole saatavilla kuljettajaa paikalle, joten ei voi kun toimia tilanteessa ilmenevien tietojen perusteella. Aina voi tehdä pysäköintivirhemaksusta oikaisu vaatimuksen ja niin kannattaakin, jos on mielestään kokenut vääryyttä tai on joku hyvä syy.

Pysäköinninvalvonnassa työskennellässäni olen huomannut puutteita esimerkiksi lain tuntemuksessa ja tasapuolisuudessa pysäköinnintarkastajien ja esimiesten osalta. Toisten tyhmistä päätöksistä joutuu valitettavasti itsekkin kärsimään negetiivisen kritiikin muodossa."

23

277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valtaaon

      Minulla on valtaa!

    • BergmanK

      Kuka on tämä pysäköinnintarkastaja, kun Google ei löydä kyseistä haastattelua. Ihan itsekö haastattelit itseäsi, vai mistä juttu on kopsattu, lainausmerkit antaisivat olettaa jutun olevan jonkun muun kirjoittama? Tiesitkö, että lähde olisi mainittava, ellei kyseessä ole oma kirjoituksesi.

      • tollotollotollo

        Aika tollo kommentti


    • Just_joo

      Hieno yritys.

      Juttua ei ole kirjoittanut ainakaan toimittaja, sen verran tönkköä tekstiä ja paljon virheitä kielioppiasioissa. Faktatkin ovat sen verran pielessä, että nimenomaan provikat pitävät nämä pellet vauhdissa. Muuten tuota työtä ei kukaan tekisi niinkään innolla kuin nyt tekevät. Ensin päivä ulkona ja sitten ilta vielä tietokoneella provoilemassa...

      Kyllähän parkkifirmojen on pakko yrittää kaikin keinoin mainostaa itseään. Jos ihmiset eivät maksa eikä uusia vahteja saa enää töihin, homma kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

    • paatunutta

      Tämähän sopii koulukiusatulle ihan hyvin, joka on kovettanut tunteensa. Ei paatunut itsetunto.
      Kyllä minäkin osaisin kirjoittaa, mutta tänne juosten kustaan vastauksia. Älkeepä tuomiotko sisältö ratkaisee. Itse ole pasifisti umpihomo heterosuhteessa elävä hetero kaikki ovat aina minua inhonneet työ sopii siis minulle mainiosti. LOL

    • vartijaa.en.kumarra

      Aloittajahan on lähes poliisi, meinaan kun noilla vartijoilla tuppaa olemaan senverran kusta päässä että kuvittelevat olevansa poliiseja.

    • ei_paavo

      Kannattaa musitaa että pysäköinnintarkastaja on laissa määritelty tehtävänimike, eli siis nyt kyseessä ei voi olla yksityinen paavo. Pysäköinnintarkastajalla on virkasuhde kuntaan tai kaupunkiin.

      "Pysäköinnintarkastajan tehtävänä on valvoa pysäköintiä ja pysäyttämistä koskevien säännösten noudattamista sekä määrätä pysäköintivirhemaksuja ja muita seuraamuksia pysäköintivirheiden ja joutokäyntirikkomusten johdosta. Pysäköinnintarkastajat ovat kunnallisen pysäköinninvalvojan johdon ja valvonnan alaisia."
      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2011/20110727

    • luttinenonpomol

      Järjestyksenvalvojalla on kyllä poliisin valtuudet olen pidättänyt puolenkymmentä kaveria tai jos minun päälle käydään saan nakata kaverin judoheitolla kanveesiin paitsi että kävin kungfutunneilla pari vuotta. Meneepäs tekemään sama ilman jv korttia niin häkki heiluu.

      • Ei_poliisi_todellakaan

        Tekisi mieli sanoa vähän alatyylisesti, että voi vi*** mitä pa***a. Siis järjestyksenvalvojalla on tavallista kansalaista laajemmat oikeudet tapahtumassa/tilausuudessa, jossa hän toimiijärjestyksenvalvojana, mutta ei mitää poliisin valtuuksia todellakaan. Itseasiassa poliisi ei edes saa toimia järjestyksenvalvojana. "Poliisimies tai rajavartiomies taikka tullivalvontaa tai tullirikostorjuntaa suorittava tullimies ei saa toimia järjestyksenvalvojana."

        Järjestyksenvalvojan oikeudet perustuvat lakiin "laki järjestyksenvalvojista" https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990533

        Lain mukaisesti on kiinniotto-oikeus välittömästi poliisille luovutettavaksi. Jos välitön luovutus ei onnistu, niin POLIISIN LUVALLA voi pitää kiinniotettuna enintään neljä tuntia, mutta ei kuitenkaan tilaisuuden loppumisen yli. Lisäksi "Järjestyksenvalvoja saa sijoittaa säilöön otetun vain sellaiseen järjestyksenvalvojan hallinnoimaan säilytystilaan, jonka kihlakunnan poliisilaitos on ennen tilaisuuden alkamista tarkastanut ja hyväksynyt."

        Tälläiset "olen järjestyksenvalvoja ja mulla on poliisin valtuudet" -henkilöt huolestuttavat minua suuresti ja mielestäni sellaisia ei pitäisi päästää mihinkään tehtävään/toimeen.

        Jokaisella ihmisellä on Suomen lakien mukaan oikeus puolustaa itseään voimakeinoin laitonta toimintaa vastaan, mutta liiallista voimaa ei saa käyttää. Omasta mielestäni esim judoheitto ja lukko on ok keino verrattuna esim nyrkillä naamaan lyöntiin. Tavallisen kansalaisen kohdalla liiallinen voimankäyttö tarkistetaan oikeudessa. MUTTA järjestyksenvalvojalla on oikeus tarvittaviin voimakeinoihin myös muutamaan laissa määritellyn tehtävänsä hoitamiseen tietyin rajoittein, eli siis tavallista kansalaista laajemmat oikeudet, mutta EI POLIISIN oikeuksia. Tämän lisäksi "Voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat". Eli järjestyksenvalvojakin voi tehdä ylilyöntejä voimankäytössä tehtävänsa tärkeyteen jne liittyen. Ja kaikki oikeudet pätevät vain silloin kun hän toimii järjestyksenvalvojana.

        Luulisi että oikea järjestyksenvalvoja tietäisi mistä hänen tehtävissään oikeasti on kyse, mitkä oikeudet hänellä on ja mitä laki niistä määrää. Tästä syystä uskon, että vestin kirjoittaja ei ole oikea järjestyksenvalvoja, vaan trolli. Koitin vastata asiallisesti ruokkimatta trollia liikaa.


      • ijflkijofing
        Ei_poliisi_todellakaan kirjoitti:

        Tekisi mieli sanoa vähän alatyylisesti, että voi vi*** mitä pa***a. Siis järjestyksenvalvojalla on tavallista kansalaista laajemmat oikeudet tapahtumassa/tilausuudessa, jossa hän toimiijärjestyksenvalvojana, mutta ei mitää poliisin valtuuksia todellakaan. Itseasiassa poliisi ei edes saa toimia järjestyksenvalvojana. "Poliisimies tai rajavartiomies taikka tullivalvontaa tai tullirikostorjuntaa suorittava tullimies ei saa toimia järjestyksenvalvojana."

        Järjestyksenvalvojan oikeudet perustuvat lakiin "laki järjestyksenvalvojista" https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990533

        Lain mukaisesti on kiinniotto-oikeus välittömästi poliisille luovutettavaksi. Jos välitön luovutus ei onnistu, niin POLIISIN LUVALLA voi pitää kiinniotettuna enintään neljä tuntia, mutta ei kuitenkaan tilaisuuden loppumisen yli. Lisäksi "Järjestyksenvalvoja saa sijoittaa säilöön otetun vain sellaiseen järjestyksenvalvojan hallinnoimaan säilytystilaan, jonka kihlakunnan poliisilaitos on ennen tilaisuuden alkamista tarkastanut ja hyväksynyt."

        Tälläiset "olen järjestyksenvalvoja ja mulla on poliisin valtuudet" -henkilöt huolestuttavat minua suuresti ja mielestäni sellaisia ei pitäisi päästää mihinkään tehtävään/toimeen.

        Jokaisella ihmisellä on Suomen lakien mukaan oikeus puolustaa itseään voimakeinoin laitonta toimintaa vastaan, mutta liiallista voimaa ei saa käyttää. Omasta mielestäni esim judoheitto ja lukko on ok keino verrattuna esim nyrkillä naamaan lyöntiin. Tavallisen kansalaisen kohdalla liiallinen voimankäyttö tarkistetaan oikeudessa. MUTTA järjestyksenvalvojalla on oikeus tarvittaviin voimakeinoihin myös muutamaan laissa määritellyn tehtävänsä hoitamiseen tietyin rajoittein, eli siis tavallista kansalaista laajemmat oikeudet, mutta EI POLIISIN oikeuksia. Tämän lisäksi "Voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat". Eli järjestyksenvalvojakin voi tehdä ylilyöntejä voimankäytössä tehtävänsa tärkeyteen jne liittyen. Ja kaikki oikeudet pätevät vain silloin kun hän toimii järjestyksenvalvojana.

        Luulisi että oikea järjestyksenvalvoja tietäisi mistä hänen tehtävissään oikeasti on kyse, mitkä oikeudet hänellä on ja mitä laki niistä määrää. Tästä syystä uskon, että vestin kirjoittaja ei ole oikea järjestyksenvalvoja, vaan trolli. Koitin vastata asiallisesti ruokkimatta trollia liikaa.

        Sinähän se tiedä kaikki oikein kaikkitietävä omasta mielestäsi.


      • Ei_poliisi_todellakaan
        ijflkijofing kirjoitti:

        Sinähän se tiedä kaikki oikein kaikkitietävä omasta mielestäsi.

        En väitä tietäväni kaikkea enkä koskaan niin väittänyt. Siksi tuohon laitoinkin jopa linkin lakiin, jotta muut voivat tarkistaa väitteitteni todenperäisyyden.

        Osa oli sanottu myös selkeästi mielipiteenä.

        Mutta mielipiteestäsi huolimatta Järjestyksenvalvojan oikeudet perustuvat lakiin "laki järjestyksenvalvojista" https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990533
        Tuon lin jos luet, niin ymmärrät että järjestyksenvalvojalla ei ole poliisin oikeuksia, ei oikeuksia pidättää ja laajennettuja oikeuksia vain tapahtumissa, joissa hän toimii järjestyksenvalvojina. Jos asia ei mellytä, niin sille en voi mitään.


    • s24laatua

      Heh taattua s24 kommentoinia. Itse asialla ei ole väliä kunhan pääsee jostain provoilemaan:D

    • 10762

      "Totuus on että pysäköinninvalvonnan hyötyä ei nää ennenkuin se lopetettaisiin. Kokemuksen perusteella arvioisin, että jos kävisi niin että pysäköinninvalvonta lopetattaisiin, niin maksullisilla paikoilla seisoisi samat autot aamusta iltaan ja kivijalka liikkeisiin ei autolla pääsisi ollenkaan. Kiekkopaikoilla olisi samatilanne. Ihmisten omilla varatuilla pysäköintipaikoilla olisi myös toisten autoja"

      Vaikka pysäköinninvalvonta joskus ärsyttääkin niin jokaisen pitäisi ymmärtää, että tuo lainaamani teksti on absoluuttinen totuus. Vaikka Suomessa onkin paljon aivan älyttömiä sääntöjä sekä lakeja niin esimerkiksi juuri pysäköinninvalvonnalla estetään "kaaoksen" syntyminen.

      Ihmetyttää, että miksi nykypäivänä niin moni haluaa laittaa vastaan joka helvetin asiassa. Ehkäpä suurin osa heistä on näitä vapaan kasvatuksen tuotoksia, suomeksi sanottuna siis "menetettyjä tapauksia".

      • sot_sot

        "Ihmetyttää, että miksi nykypäivänä niin moni haluaa laittaa vastaan joka helvetin asiassa."

        Ei nyt sentään.

        Sen verran kuitenkin, että tätä yksityistä "pysäköinninvalvontaa" ei tarvita niin kauan kun kunnilla on siihen lakisääteinen valtuus ja yksinoikeus siitä myös sakottaa.


      • kyllä_kunnalliselle

        Itse vastustan rangaistusoikeuden "yksityistämistä" taholle, jonka tulot riippvatu rangaistusten määrästä. Kunnallinen valvonta maksaa palkat jotka eivät ole sidoksissa pysäköintivirhemaksujen määrään. Yksityinen ei saa mistään muualta tuloja kuin kirjoitettujen sopimussanktioiden määrästä. Tästä syystä paavot eivät halua käsitellä reklamaatioita, koska perutut maksut ovat pois heidän tuloistaan. Samasta syystä he koittavat huijata sopimuksen ulkopuoliset tahot maksamaan uhkailemalla ja valehtelemalla, koska jokainen maksamatta jätetty sopimusmaksu on poissa heidän tuloistaan.

        Juurikin tuosta syystä rankaisuoikeus on sivistysvaltioissa ulkoistettu riippumattomalle taholle ja niin sen pitääkin olla.

        Täällä ei vastusteta niinkään pysäköintivirhemaksuja väärästä pysäköinnistä, vaan paavojen morallitonta toimintaa, hämärää sopimusten ulkopuolisten tahojen rahastamista, uhkailua ja valehtelua.


      • tuubaa
        kyllä_kunnalliselle kirjoitti:

        Itse vastustan rangaistusoikeuden "yksityistämistä" taholle, jonka tulot riippvatu rangaistusten määrästä. Kunnallinen valvonta maksaa palkat jotka eivät ole sidoksissa pysäköintivirhemaksujen määrään. Yksityinen ei saa mistään muualta tuloja kuin kirjoitettujen sopimussanktioiden määrästä. Tästä syystä paavot eivät halua käsitellä reklamaatioita, koska perutut maksut ovat pois heidän tuloistaan. Samasta syystä he koittavat huijata sopimuksen ulkopuoliset tahot maksamaan uhkailemalla ja valehtelemalla, koska jokainen maksamatta jätetty sopimusmaksu on poissa heidän tuloistaan.

        Juurikin tuosta syystä rankaisuoikeus on sivistysvaltioissa ulkoistettu riippumattomalle taholle ja niin sen pitääkin olla.

        Täällä ei vastusteta niinkään pysäköintivirhemaksuja väärästä pysäköinnistä, vaan paavojen morallitonta toimintaa, hämärää sopimusten ulkopuolisten tahojen rahastamista, uhkailua ja valehtelua.

        Täyttä paskaa, parkkihallien lipunmyynti on osa toimintaa. luulet olevasi kovin viisas kuin apina.


      • kyllä_kunnalliselle
        tuubaa kirjoitti:

        Täyttä paskaa, parkkihallien lipunmyynti on osa toimintaa. luulet olevasi kovin viisas kuin apina.

        Mitä tekemistä parkkihallien lipunmyynnillä on pysäköintivirhemaksujen kanssa tai yksityisen paavojen kanssa? Tekeekö egolle hyvää kommentoida asian vierestä ja päteä sillä?


      • ghvcxgbb

        Mistä jänä höpöttää? Ihan asian vierestä. Näähän on ihan trolleja Moskovassa on se Putinin palkkaama porukka trollitehtaassa, Suomella on samaa julkaisua. Eksä ny snaijjaa.


      • kalaukkonenkk
        kyllä_kunnalliselle kirjoitti:

        Mitä tekemistä parkkihallien lipunmyynnillä on pysäköintivirhemaksujen kanssa tai yksityisen paavojen kanssa? Tekeekö egolle hyvää kommentoida asian vierestä ja päteä sillä?

        Saitko muuten kalaa kun kävit ongella? Nythän nuo kelitkin paranee, Maaliskuussa kisojakin.


    • perhanagh

      Poliisi ei pidä "apusheriffien" käyttöä kovin yleisenä

      "Hän on toiminut siinä yksityishenkilönä, ei poliisivaltuuksilla tai järjestyksenvalvojana", Brännkärr sanoo. Järjestyksenvalvojaoikeudet koskevat vain sitä aluetta tai tilaisuutta, johon ne on annettu. Kolmanneksi: Kiinniotto-oikeus on siis voimassa, kun rikoksesta saattaa olla seurauksena vankeusrangaistus — poikkeuksena kuitenkin mm. lievä pahoinpitely, näpistys ja lievä vahingonteko.

      Järjestyksenvalvojan tehtävänä on ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia siinä tilaisuudessa tai sillä alueella, jonne hänet on 1 §:n 1 momentissa mainitun säädöksen nojalla asetettu järjestyksenvalvojaksi (toimialue).

      Henkilön poistaminen, kiinniottaminen ja säilössäpito

      Järjestyksenvalvojalla on oikeus poistaa toimialueeltaan henkilö, joka:

      1) päihtyneenä häiritsee siellä järjestystä tai muita henkilöitä;

      2) uhkaavasti esiintyen, meluamalla tai väkivaltaisuudella häiritsee järjestystä tai vaarantaa turvallisuutta siellä; tai

      3) huomautuksesta huolimatta jättää noudattamatta järjestyksen tai turvallisuuden ylläpitämiseksi annetun tarpeellisen käskyn.

      Jos paikalta poistaminen on ilmeisesti riittämätön toimenpide eikä häiriötä tai vaaraa voida muutoin poistaa, järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa henkilö kiinni, jos kiinniottaminen on välttämätöntä muille henkilöille tai omaisuudelle aiheutuvan vakavan vaaran torjumiseksi. Kiinni otettu on viipymättä luovutettava poliisin haltuun. Oikeutta henkilön kiinniottamiseen järjestyksenvalvojalla ei kuitenkaan ole yleisessä kokouksessa.

      Jos kiinni otettua ei voida viipymättä luovuttaa poliisille, järjestyksenvalvojalla on poliisin suostumuksella oikeus pitää hänet säilössä enintään neljä tuntia kiinniottamisesta, kuitenkin enintään siihen asti, kun tilaisuus on päättynyt ja yleisö poistunut tai kun kiinniottamisen peruste on muutoin lakannut.


      Kielletyt esineet ja aineet

      Järjestyksenvalvojalla on oikeus metallinilmaisinta tai muuta sellaista teknistä laitetta käyttäen tarkastaa toimialueelleen pyrkivä tai siellä oleva henkilö sen varmistamiseksi, ettei hänellä ole yllään tai mukanaan sellaisia esineitä tai aineita, joilla voitaisiin aiheuttaa vaaraa järjestykselle tai turvallisuudelle taikka joiden hallussapito toimialueella on kielletty lain tai sen nojalla annetun määräyksen mukaan. Tilaisuuden järjestäjän tai poliisin kokoontumislain 23 §:n 4 momentin mukaan antaman määräyksen nojalla tai jos muusta syystä on perusteltua aihetta epäillä, että henkilöllä on hallussaan tällaisia esineitä tai aineita, saadaan henkilö ja hänen mukanaan olevat tavarat tarkastaa myös muulla sopivalla tavalla.

      Järjestyksenvalvojalla on 7 §:n 2 momentissa tarkoitetun kiinnioton yhteydessä oikeus tarkastaa kiinni otettu sen varmistamiseksi, ettei tällä ole hallussaan esineitä tai aineita, joilla tämä voi vaarantaa säilössäpidon taikka aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille.

      Järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa pois tarkastuksessa tavatut 1 ja 2 momentissa tarkoitetut esineet ja aineet. Järjestyksenvalvojalla on myös oikeus ottaa pois hänen toimialueellaan olevalta henkilöltä tarkastuksessa tai muuten löydetty esine tai aine, jota voidaan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen tai sellaisella rikoksella uhkaamiseen taikka jonka tuominen alueelle on muuten lain tai sen nojalla annetun määräyksen mukaan kielletty.

      Pois otetut esineet ja aineet on viipymättä luovutettava poliisille taikka, jollei siihen ole lain mukaan estettä, palautettava omistajalleen tai haltijalleen hänen poistuessaan paikalta.


      Voimakeinojen käyttö

      Järjestyksenvalvojalla on tehtäväänsä suorittaessaan oikeus henkilön pääsyn estämiseksi, paikalta poistamiseksi, kiinniottamisen toimittamiseksi, kiinni otetun tarkastamiseksi tai pakenemisen estämiseksi, esineen tai aineen poisottamiseksi taikka esteen poistamiseksi käyttää sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina.

      Voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus, käytettävissä olevat voimavarat sekä muut tilanteen kokonaisarvosteluun vaikuttavat seikat.


      Voimankäyttövälineet ja niiden kantaminen

      Järjestyksenvalvojan sallitut voimankäyttövälineet ovat ampuma-aselain (1/1998) 11 §:ssä tarkoitettu kaasusumutin sekä käsiraudat, muoviset siteet ja enintään 70 senttimetriä pitkä patukka.

      Järjestyksenvalvoja ei saa kantaa järjestyksenvalvontatehtävässä voimankäyttövälinettä tarpeettomasti. Kaasusumutinta saa kantaa ainoastaan järjestyksenvalvoja, joka on suorittanut yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 29 §:n 2 momentissa tarkoitetun vartioimistehtävissä tapahtuvan kaasusumuttimen kantamisen mahdollistavan koulutuksen. Tämä lain 2 a §:n 2 momentin perusteella järjestyksenvalvojaksi hyväksytty ei saa kantaa tehtävissään voimankäyttövälineitä.

      • Oho_

        Jos joku jaksoi lukea tuon sepustuksen, saisiko tähän lyhennelmän?


    • pysytään_aiheessa

      Painopiste siirtyi nyt pysäköinninvalvonnasta järjestyksenvalvontaan:)

    • Tullipuuttuu

      Vartija, pullonpalautusvahti, järjestyksenvalvoja, sotilaspässi, värvätty jne.... melkoinen määrä "militarikuntoutusta", sillä pitää jo susikoirankin aisoissa ! Mitenkähän on nuo terapiapuolen asiat ? En minä ainakaan moisen lentäjän kyytiin lähtis !
      Melkoisia rakkikoiria nämä P-tarkastajat, pilkun viilaajia....... Nämä yleensä eläköityy jo 40v. syynä "militaripaineet" ja osaamattomuus oikeissa töissä. Jep jep....

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe