Mitähän tässä opiskelisi?

abi20150

Olen nyt siis abi, ja haut pian edessä. Olen sellainen utelias ja tiedonhaluinen, haluan ymmärtää miten maailma toimii. En ole kovin sosiaalinen mutta jonkinlaista "draivia" ja itsevarmuutta löytyy sosiaalisissa tilanteissa. Olen myös aika kunnianhimoinen ja yritteliäs, mutta välillä taannun filosofoimaan ja pohtimaan hyödyllisen ahkeroinnin sijaan.

Minua kiinnostavia aloja ovat tekniikka, kauppatieteet, kansantaloustiede yhteiskuntatieteellisessä, luonnontieteet ja bioteknologia. Tekniikasta olen ajatellut tuotantotaloutta, informaatio-, automaatio- ja sähkötekniikkaa. Kauppatieteiden pää ja sivuaineista en oikein tiedä, mutta sillä saralla unelmani olisi työskennellä analyytikkona, eli ilmeisesti rahoitus. Kansantaloustiede kiinnostaa, koska pääsisin käsittelemään ja pohtimaan suuria kokonaisuuksia ja yrittää ymmärtää, miten talous toimii.

Opiskelupaikkakunnista Helsinki olisi yliopistojen tason perusteella paras, mutta pidän luonnossa liikkumisesta, enkä sen - ja korkean vuokratason - takia haluaisi Helsinkiin. Harrastan intohimoisesti monenlaista pyöräilyä ja suunnistusta, joten jyväskylä tai kuopio olisivat houkuttelevimpia kaupunkeja. Käytännöllisesti ajatellen voisin myös kuvitella asuvani Turussa tai Tampereella.

Ongelmana tässä on, että vaihtoehtoja on sekä opiskelualoissa että opiskelupaikkakunnissa liikaa. Haluaisinkin kuulla mielipiteitänne, mihin aloihin ja paikkoihin minun kannattaisi hakea paitsi tulevaisuuden työllistymistä ja uraa ajatellen, myös elämänlaatuni opiskeluaikana ja luonteeni huomioonottaen. Missä ja mitä näkisitte minunkaltaiseni ihmisen opiskelemassa?

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ajushkjiuh

      Joo siis mulla on vähän sama ongelma kuin sulla ja en tiiä mihin hakea, kun toi yhteishaku tässä lähestyy. Koko lukion ajan olen miettinyt hartaasti sitä, minne aikoisin lukion jälkeen opiskelemaan, mutta nyt kun itse haku (ja yo-kirjoitukset) on edessä, pää lyö tyhjää.

      Itselleni työn kiinnostavuuden lisäksi tärkeitä ominaisuuksia ovat työllisyysnäkymät. Mitä nyt olen lukenut joidenkin asiantuntijoiden mielipiteitä tulevaisuuden kouluttautumisesta, niin siellä keskeiseen asemaan on noussut monialaisuus. Tällä toki halutaan ohjata yrittämiseen, sillä Suomeen tarvitaan uusia työpaikkoja. Uskon kyllä joka tapauksessa, että monialaisuus on vain hyvästä, kun tulevaisuudessa tulee varmaan hallita useampi kuin yksi ala.

      Sinuna ehkä valitsisin pääaineekseeni esimerkiksi tekniikan ja pyrkisin joko Aalto-yliopistoon tai Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Molemmissa pystyy kätevästi opiskelemaan sivuaineena kauppatieteitä, Aallossa esimerkiksi juuri kansantaloustiedettä ja LUT:ssa esimerkiksi talousjohtamista, jolla on varmaan nimensä mukaisesti yhteyksiä kansantaloustieteeseen. Toisaalta kaikki biotekniikkaan liittyvät asiat saattavat olla tulevaisuudessa hyvinkin merkittävässä asemassa. Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa pystyy lukemaan kyseistä ainetta ja sivuaineeksi ottamaan tiedekunnan sisältä talousaineita, kuten markkinointia. Toisaalta Helsingin yliopistossa ainakin pystyy ottamaan myös muista tiedekunnista opiskeltavia aineita, joten kansantaloustiede valtsikastakin on hyvä vaihtoehto. Myös muihin korkeakouluihin voi kai ujuttaa itsensä jotenkin sisään ja Aalto-yliopisto on siinä lähellä, joten kauppatieteitä on varmasti helppoa lukea sivussa.

      Joka tapauksessa haluaisin itse myös monialaisen koulutuksen, kun tulevaisuuden avainsana todennäköisesti on innovatiivisuus. Osaaminen, luovuus ja kaupallisen alan hallinta on sellainen kolmikko, jolla varmaan pääsee pitkälle. Itseäni kaduttaa nyt, kun en lukenut lukiossa mitään luonnontiedeainetta, niin että olisin voinut kirjoittaa sen. Nyt kun katsoo innovatiivisia yhdistelmiä, niin kyllä siellä enemmän tai vähemmän piilee tällainen luonnontieteellisten aineiden hallitsemisen vaatimus.

      Ja vielä muuten tuosta maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta, että nimestään huolimatta se ei varmaan ole niin kamala. Vaikka maa- ja metsätalouden aloja voidaankin varmaan pitää auringonlaskun aloina, itseäni ainakin kiinnostaa tuo tiedekunnan sisäinen monialaisuus. Esimerkiksi jos päätyy lukemaan pääaineenaan elintarviketieteitä ja ottaa sivuaineeksi markkinoinnin sekä vielä jonkun taloustieteellinen oppiaineen samasta tiedekunnasta, niin siinähän olisi jo esimerkki täydellisestä tutkinnosta, jossa yhdistyy innovatiivisuuden peruspilarit. Vielä, kun on luovuutta, niin tadaa - täydellinen tutkinto tulevaisuuden kannalta!

      • abi20150

        Kiitos viitseliäästä vastauksestasi. Teen varmaan niin, että haen ensisijaisesti Helsinkiin ja jos ei sinne huolita niin sitten muualle. Nämä hakupäätökset ovat yllättävän isoja valintoja, kun koulutusala voi parhaimmillaan määrittää koko loppuelämän kulun. Onnea sinullekin päätöksentekoon!


      • ajushkjiuh

        Aivan totta. Uskon kyllä siihen, että tulevaisuudessa pitää varmaan lukea useampi kuin yksi ammatti. Tietenkin sitä nyt ekalla kerralla toivoo, että tärppäisi se oikea, mutta harva abi tietää, mitä ihan oikeasti haluaa tehdä tulevaisuudessa työkseen. Kiitos vaan ja sitä samaa sulle! Ainakin tuo hakujärjestyksesi kuulostaa hyvältä strategialta. Tsemppiä hakuun ja pääsykokeisiin myös!


      • 465835
        ajushkjiuh kirjoitti:

        Aivan totta. Uskon kyllä siihen, että tulevaisuudessa pitää varmaan lukea useampi kuin yksi ammatti. Tietenkin sitä nyt ekalla kerralla toivoo, että tärppäisi se oikea, mutta harva abi tietää, mitä ihan oikeasti haluaa tehdä tulevaisuudessa työkseen. Kiitos vaan ja sitä samaa sulle! Ainakin tuo hakujärjestyksesi kuulostaa hyvältä strategialta. Tsemppiä hakuun ja pääsykokeisiin myös!

        Valtiolla ainakin on sen suuntaiset suunnitelmat, että ihmisen on osuttava kerralla oikeaan eikä useiden ammattien opiskelua tueta. Pianhan käy niin, ettei kahteen korkeakoulututkintoon enää saa rahoitusta, joten jos mielessä on toinen samantasoinen koulutus, niin sen kustannuksista ihminen vastaa täysin itse. Itse asiassa jo teillä on paineet valita oikein, jos suunnittelun muutoksen aikataulu pitää edelleen.


      • marttimikko

        On kaikkien kannalta eduksi, jos ottaa sen opiskelupaikan, minkä saa, ja menee sitten töihin. On järjetöntä pohtia kovin paljon sitä, valitseeko oikein, sillä monikin vaihtoehto on hyvä. Parempi on keskittyä saamaan jotakin aikaan sillä alalla, mihin pääsee tai millä on.

        Joskus käy niin, että esim. vammautumisen tai muun vastaavan syyn takia ei voi jatkaa ensimmäisellä alallaan. Näille kuuluu tai pitäisi kuulua oikeus hankkia uusi koulutus maksutta. Muut maksakoot esim. 50 €/op.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe