Bioanalyytikko vai sairaanhoitaja?

poiuygtfhjk

Olisko jollain kertoa kokemuksia? Millaista opiskella bioanalyytikoksi, millainen työtilanne tms? Sairaanhoitajille ainakin töitä paljon tarjolla, mutta jotenkin labrahoitajan työ kiinnostaa enemmän.

36

17991

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kolkko

      Onko bioanalyytikoille töitä?

    • jostykkäätverestä

      Bioanalyytikoilla riittää töitä. Palkka on ok. Työ on lähes pelkästään verikokeiden ottamista.

    • iuyhg

      Oisko täällä sattumoisin joku joka opiskelee bioanalyytikoksi, ja osaisi kertoa jotain opinnoista? Mihin kaikkialle oikeastaan voi työllistyä muualle kuin perus labrahoitajan hommiin?

    • gigiggi

      Muakin kiinnostaa kuulla tästä alasta. Tosin hain jo bioanalyytikoksi, eli en ole mieltäni enää muuttamassa, mutta aina lisäinfo kelpaa:) Saanko kysyä paljonko saat lähtöpisteitä ap? Viime vuonna tuolle alalle katsottiin aina yo-kirjoituksista matikan arvosana, mutta nytkö se ei enää ole välttämätön? Ainakaan en huomannut mainintaa sivuilla.

      • jospystyypistämään

        Tietääkseni ylioppilskirjoituksien matikan arvosanaa ei katsota. Tiedoki vain, että jos on huono matikka pää joutuu tekemään paljon töitä. Matematiikka on iso osa tätä alaa.


    • poiuygtfhjk

      Itse asiassa hain jo viime keväänä ja sain paikan, mutta siirsin aloitusta vuodella. Viime vuonna matikasta sai pisteet, mut nyt näytti olevan vaihtoehtona reaalin kanssa. Vähän mietityttää työtilanne, onko töitä kun valmistuu vai pitäisikö sittenkin hakea sairaanhoitajaksi. Toisaalta bioanalyytikoita ei kouluteta kovin monessa amk:ssa, joten luulisi työnsaannin olevan suht helppoa. Miksi sä gigiggi hait just bioanalyytikoksi?

    • twainffs

      Bioanalyytikoiden pääsykoe itsellä sisälsi hieman matematiikkaa (nykyään enemmä), pääsykoekirjan kysymyksiä ja englannin luetun ymmärtämisen. Lopuksi haastattelu ryhmässä.
      Ensimmäinen vuoteni alkoi kuivista teoria opinnoista ja heti ensimmäisen puolen vuoden aikana aloimme tekemään perusnäytteenottoa (veri ja vastaava). Teoriaa tulee näistä aiheista ja muista tieteistä koska ala on 50% näytteiden keräämistä ja 50% niiden tutkimista. Ekana vuonna keskitytään ottamiseen ja ensi viikolla on jo työharjoittelu terveysasemalla tai sairaalassa. Neulapelkoiset on oppinut pääsemää yli koska kaikkia pistetään ja kaikki pistää.
      Tervetuloa opiskelemaan vaan. Metropoliaan pääsee 30 henkee per 6kuukaut sisään mut vain 300 hakijaa

    • zxcmzzw

      Bioanalyytikot työllistyvät melko hyvin. En ole edes vielä valmistunut ja minulla on jo kaksi työpaikkaa alalta. Mielestäni opinnot ovat pääosin mielenkiintoisia, vaikka pari kurssia olikin vähän turhan tuntuisia, mutta niitä turhia kursseja taitaa olla kaikissa opinnoissa. Kyllä mä ainakin enemmin suosittelisin bioanalyytikon ammattia kuin sairaanhoitajan (henkilökohtainen mielipide). Riippuu henkilöstä, mikä miellyttää. Joku mainitsi, että bioanalyytikon työ on lähes pelkästää verinäytteenottoa. Noh, tämä riippuu paljon työpaikasta eli joissain paikoissa työ voi olla jopa pelkästään näytteenottoa ja joissain paikoissa sitä ei ole ollenkaan.

      • labratäti

        Näinhän se on, on olemassa paljon labrahoitajia (bioanalyytikkoja) jotka eivät työkseen ota näytteitä. Kyse on vain siitä, mihin työllistyy. Tosin on myös samanlainen joukko näytteenottoa tekeviä, eikä se se tee työstä yhtän sen huonompaa. Oikeastaan vähän odottelenkin että milloin näytteeottajien ammattiylpeys nousee, koska se on se kriittisin vaihe. Heillä pitää olla aika paljon tietoa vähän kaikesta.

        labran palkka on sama kuin sh:n, lisät samat.


    • gigiggi

      Mulle ammatinvalinta on ollut aika vaikea paikka. Vaihtoehtoina ovat jo pitkään olleet farmaseutti ja bioanalyytikko. Minua on aina kiinnostanut kemia ja biologia, minkä takia nämä alat. Farmaseutin karsin pois, koska työ on käytännössä kokonaan asiakaspalvelua (mikäli siis päätyy apteekkiin, kuten suurin osa). Bioanalyytikon työssä kiinnostaa nimenomaan se tutkintapuoli, mutta kyllä asiakaspalveluakin vähän kestää:) Tokihan voisin hakea lukemaan vaikka puhdasta kemiaa yliopistoon, mutta ihan työllistymisen kannalta päädyin näihin käytännönläheisempiin ammatteihin. Olisihan sitten vielä toisen asteen tutkintona laborantti, mikä voisi olla myös kiinnostava ala, mutta lukion pohjalta haen kuitenkin mieluummin kolmannelle asteelle. Hakuaika ei ole vielä onneksi ohi niin saatan ehkä tuon farmaseutinkin laittaa vielä varalle.
      Minkälaista matikkaa pääsykokeissa kysytään?

    • tulevabio

      Onko bioanalyytikoilla vuorotyötä? Miettisin miten lisät nostaa palkkaa. Taitaa peruspalkka olla sama kuin esim. sairaanhoitajilla? Millaiset mahdollisuudet on bioanalyytikon papereilla päästä esim. johonkin tutkimusprojektiin mukaan?

    • Aikuisopiskelija-amk

      Sairaanhoitaja tekee monessa paikassa 3-vuorotyötä, joten peruspalkkaan tulee lisäksi ilta-, lauantai- ja sunnuntailisät. Bioanalyytikko on usein päivätyössä tai 2-vuorotyössä (aamu- ja iltavuorot). Bioanalyytikolla voi olla säännöllinen päivätyö ja viikonloput vapaat, kun laboratorio on kiinni. Yötyötä on ehkä vain isommissa sairaaloissa, kuten yliopistosairaaloissa ja keskussairaaloissa. Niissä laboratorio ja röntgenosasto toimivat 24h/vrk.

      Joten palkkaan vaikuttaa myös työaika. 3-vuorotyötä tekevä sairaanhoitaja pääsee parempiin ansioihin kun päivävuorossa oleva bioanalyytikko. Tosin ihmisillä on erilaiset elämäntilanteet, joten 3-vuorotyö tai päivätyö ei sovellu kaikille.

    • ehkäbioksi

      Missä muualla bioanalyytikko voi olla töissä kuin ihan perus labrassa sairaalassa/terveyskeskuksessa? Mitkä muut tahot työllistää bioanalyytikoita?

    • Miluski

      Itse valmistun vuoden päästä bioanalyytikoksi ja töitä on riittänyt lomiksi jo nyt! Olen tykännyt hirveästi ja ala on todella monipuolinen, näytteenotto on todella pieni osa bioanalyytikon työtä vaikka itse pidän myös siitä. Jos ei näytteenotto kiinnosta niin voi työskennellä fysiologialla, neurofysiologialla, patologialla tai vaikka mikrobiologian laboratoriossa eli vaihtoehtoja riittää :) ensimmäinen vuosi koulussa oli tylsä mutta nyt harjoittelussa on huomannut näiden "tylsien" kurssien tärkeyden. Itse tein ainakin hyvän ratkaisun lähtiessäni tälle alalle :)

    • Palkkamikäonkyselen

      Paljon se palkka oikein on? En tiedä paljon sh tienaa, niin siksi kyselen. Itse saan 1950 € käteen nykyisessä ammatissa. Ammattikouluopinnot kyseiseen työhön. Alalla on vaan todella huono työtilanne ja yt:t päällä meillä koko ajan. Mietin vaihtoa alalle, missä olisi varma työllistyminen. Bioanalyytikon ammatti vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, mutta jotenkin epäilyttää opiskella 3,5 vuotta ammattikorkeakoulussa ja saada vähemmän palkkaa, kuin nyt. Tosin ei se palkkakaan ole aina kaikki kaikessa, mutta...

      Ammatista sen verran, että itse haluaisin juuri enemmän labran puolella työskennellä, en näytteenotossa niinkään. Tosin ei pieni määrä asiakaspalveluakaan olisi niin paha. Sitä on nykyisessä työssänikin. Patologia kiinnostaisi. Onko kuitenkin suurin osa paikoista näytteenottopaikkoja ja muutama vaan näitä tutkimuspaikkoja ja niihin on paljon hakijoita?

      Mitä vinkkejä pääsykokeisiin? Olen menossa nyt parin viikon päästä.

      • öfdsikpgoi

        Sairaanhoitajan peruspalkka lienee keskimäärin 2400 euroa, ainakin täällä Pääkaupunkiseudulla. Tuohon sitten päälle lisät.


      • Tsemppiävaan

        No bioanalyytikon palkka menee aika noihin samoihin, tai jos on vuorotyö niin sitten saa enemmän. Pääsykokeissa kannattaa olla reipas ja asiakaspaleluhenkinen, sitä arvostetaan. Älä ainakaan haastattelussa sano, että haluat työskennellä labran puolella.


    • palkkamikäonkyselen

      Kiitoksia vastauksista. Joo en sano, että labran puolella haluan pelkästään työskennellä. Kyllä se näytteenottokin kiinnostaa, ihan oikeastikin. Olen tykännyt nykyisessä työssäni siitä, että osa työstä on yksin työskentelyä ja osa asiakaspalvelua. Bioanalyytikon työssä olisi juuri samalla lailla molempia.

    • Intoatäynnä

      Millainen ihminen sopii bioanalyytikoksi! Tämä ala kinnostaisi minua mutten tiedä sopisinko siihen. En ole hyvä matikass enkä kemiassa

      • Opiskelija11111

        Bioanalyytikon työ on hyvin suurelta osin kemiaa. Jo opintojen alussa on kurssi kemiaa joka sisältää koko lukion kemian oppimäärän.


      • Anonyymi
        Opiskelija11111 kirjoitti:

        Bioanalyytikon työ on hyvin suurelta osin kemiaa. Jo opintojen alussa on kurssi kemiaa joka sisältää koko lukion kemian oppimäärän.

        No ei todella ole alussa kurssia, joka sisältäisi koko lukion oppimäärän kemiaa.. eka kemian kurssi sisältää samoja asioita kuin lukion eka kemian kurssi, mutta on paljon helpompi ja laskut helpompia kuin lukiossa.. matikka on aluksi peruskoulutasoa, ei tarvitse olla edes lukiota käynyt


    • biohoitsu

      Bioanalyytikon ammatti sopii hyvin käsityö ihmiselle, sillä esim. näytteenotossa törmää erilaisiin suoniin ja neulan kanssa työskentely vaatii silloin näppäryyttä, mutta myös rohkeutta, jotta näyte saadaan otettua. Oman haasteensa näytteenottoon tuovat eri asiakasryhmät: lapset, ikäihmiset, kehitysvammaiset, mielenterveyspotilaat, vaikeasti sairaat jne. joten hyvistä sosiaalisista taidoista ja kyvystä pystyä lukemaan toista ihmistä on hyötyä.

      Näytteenoton lisäksi käsillä tehtävää työtä ovat mm. erilaisten viljelyiden tekeminen esim. mikrobiologiassa, näytepalojen leikkuu, käsittely ja valu patologiassa, pipetoinnit mm. kliinisen kemian labrassa jne. Osa työtehtävistä vaatii erityistä pikkutarkkuuta ja huolellisuutta sillä esim. yksikin virhe voi pilata koko näytteen ja tutkimusprosessin.

      Potilaiden kanssa ollaan lähinnä tekemisissä terveyskeskusten ja isompien sairaaloiden näytteenottolabroissa, kliinisen fysiologian labrassa, isotooppilääketieteen labrassa sekä neurofysiologialla.

      Muut labrat esim. mikrobiologia, hematologia ja kliininen kemia saattavat joissain sairaaloissa olla apuna aamukierrolla ottamassa näytteitä, mutta muuten työpäivä kuluu labran puolella ilman potilaskontakteja. Patologian labralla ei yleensä olla ikinä fyysisesti asiakkaiden kanssa tekemisissä.

      Ensimmäisenä opiskelu vuonna on paljon kemian teoriaa; yleistä ja epäorgaanista sekä orgaanista, meillä oli vain yksi matikan kurssi, jolla oli lukion perusmatematiikkaa; prosentteja, yhtälöitä jne. Yksikönmuunnokset kannattaa opetella hyvin sillä niitä tarvitaan paljon liuoslaskuja tehdessä. Lisäksi liuoslaskujen tekoon tarvittavat kemian peruskaavat on hyvä opetella: n = m/M, c = n/V, c1xc2=V1xV2 jne. lisäksi oli fysiikkaa, anatomiaa, omia ammattiaineita jne.

      Ei tarvitse olla hyvä kemiassa tai matematiikassa pärjätäkseen bioanalyytikkona. Meidän ryhmässä oli monta, jotka eivät olleet käyneet kuin kemian pakollisen kurssin lukiossa, mutta läpäisivät kuitenkin kaikki kemian kurssit. AMK:ssa oppiminen on kuitenkin aina omalla vastuulla, sillä lähitunteja ei ole paljon ja tahti on kova, jolloin itsenäistä opiskelua kertyy enemmän, mikäli opiskeltava aihe ei ole lainkaan tuttu.

    • AlanVaihtoaSuunnitteleva

      Itse valmistuin bioanalyytikoksi muutama vuosi sitten ja olen ruvennut harkitsemaan alan vaihtoa. Nykyisin työllisyys ei taida olla niin varmaa kuin mitä se on ollut esim. 5-7 vuotta sitten. Ja itseasiassa opettajienkin viestintä muuttui koulun aikana. Alussa puhuttiin miten ihmiset aina sairastelee ja tarvitaan töihin ihmisiä, koulun loppu puolella taas puhuttiin laitteiden kehittymisestä ja miten ne vetää koko ajan isompia näytemääriä sisäänsä sekä labrojen keskittämisestä. Minä olen ollut onnekas kun olen käytännössä kokoajan ollut näissä hommissa valmistumisen jälkeen, mutta alkaa nämä ikuiset sijaisuudet jo pikku hiljaa tympiä. Elämä kulkee muutaman kuukauden sykleissä ja sitten alkaa taas mietintä jatkuuko työt vai ei. Mutta tälläiset pätkät on ilmeisesti käytössä joka puolella sairaala maailmaa. Osa meidän luokalta meni valmistumisen jälkeen suoraan toiseen kouluun. Osa taas haki kouluun mutta ilmoittautuivat poissaolevaksi. Suunnittelivat menevänsä opiskelemaan jos näyttää ettei sijaisuudet jatkukaan.

      • zzzleepy

        Tosi hyvä, että kerroit tilanteesta. Tällä palstalla on aika usein se tilanne, että johonkin koulutukseen hakevat tai sitä harkitsevat kyselevät ja keskustelevat, ehkä joku alaa jo opiskeleva lisää jotain, mutta ne valmistuneet ja pari vuotta työelämässä olleet eivät kommentoi. Eli eivät pörrää tällaisilla palstoilla. Juuri heidän kokemuksista tarvittaisiin tietoa! Satun muuten tietämään, että tällä hetkellä bioanalyytikoksi opiskelevilla on erittäin positiivinen käsitys omista työllistymismahdollisuuksistaan. Todellisuutta en tiedä. Ainakin Metropolia mainostaa omien koulutustensa sivuilla ihan hävyttömästi miten hyvin mikäkin koulutus työllistää. Hyvin työllistyvät esim. jalkaterapeutit... No, Metropolia saa paljon hakemuksia ja voivat sen jälkeen mainostaa itseään suosituimpia amkina. Oikeasti: voihan sinne nettisivuille satuilla mitä vaan. Ei siitä mihinkään vastuuseen joudu.


      • AlanVaihtoaSuunnitteleva

        Harvoinpa sitä itsekään tulee tämmösiä keskusteluja luettua. Tuskin edes joka vuosi. Itsekin ajattelin koulun alussa, että työllistyminen on melko varmaa jos pystyy paikkakunnasta tinkimään. Ja itseasiassa on suomessakin tiettyjä paikkakuntia, minne käytännössä koitetaan kokoajan houkutella labra väkeä. Mutta ne paikkakunnat ei ainakaan omasta mielestä tarjoa juuri muuta kuin sen työpaikan, pitää siitä vapaa-ajastakin pystyä edes vähän nauttimaan. Ja ei kai se työllisyys ole niin epätoivoista kuin monella muulla alalla, itsekin kun olen hommissa ollut kokoajan valmistumisen jälkeen. Esim. medianomin työllisyydestä kun googlettaa löytyy paljon niitä ketkä valittaa töiden vähyydestä. Eli sinänsä voi periaatteessa olla hyväkin merkki ettei bioanalyytikot ole yleisesti ottaen näillä palstoilla valittemelemassa työttömyydestä :)


    • wihiiii

      Voiko bioanalyytikko edetä urallaan? Millainen on bioanalyytikoiden urakehitys? Voiko esim. toimia labran esimiehenä? :)

    • oiuytredf

      Itsekin tätä aikoinaan pohdin ja päädyin lopulta opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Lähinnä siitä syystä, että töitä tulevaisuudessa varmasti on ja kaikki terveyteen liittyvä on aina minua kiinnostanut. Kuulopuheiden perusteella ei kannata opiskelupaikkaa valita, koska monella on esim. juuri sairaanhoitajan koulutuksesta ja ammatista todella negatiivinen kuva. Se on selvä, että kaikki eivät sovi hoitoalalle, mutta sairaanhoitajan koulutus antaa hyvän pohjan tehdä oikeastaan ihan mitä vain. Töitä löytyy varmasti nyt ja tulevaisuudessa, ja on paljon itsestä ja omista kiinnostuksen kohteista kiinni mihin lopulta työllistyy. Itseäni epäilytti aluksi negatiivinen työilmapiiri mutta huomasin pian, että se on itsestä kiinni miten asioihin suhtautuu. Sairaanhoitajan palkalla tulee moitteetta toimeen ja saa tehdä tärkeää työtä. Pointtina siis muille että opiskele sitä mikä oikeasti sinua kiinnostaa! Ja opiskelussa on varmasti aina asioita jotka ei niin kiinnosta, mutta kun pitää tavoitteen ja päämäärän selkeästi mielessä myös niinä päivinä kun motivaatio ei välttämättä ole huipussaan, jaksaa painaa töitä sen eteen. Tsemppiä kaikille kevään hakijoille! :)

    • Bioanalyytikoksiko

      Voisiko joku kertoa nyt esimerkkejä niistä MUISTA bioanalyytikon töistä kuin näytteenotosta?

      Useampaan otteseen tässä ketjussa niitä kerrottiin olevan mutta ei kerrottu mitä. Joku jopa kysyi tätä samaa kuin minä mutta ei ikinä vastausta.....

      Ainakin itse näen vain stressantuneen oloisia näytteenottorobotteja. 3,5 vuotta AMK opintoja sellaiseksi verinäyterobotiksi ja aika pieni liksa? Ei vitussa.

      Joten kertokaapa nyt alalla olevat miksi aikuisten oikeasti tähän oikein kannattaisi panostaa 3,5 vuotta perse hiessä opiskellen?

      Miksi muuten alalla opiskellaan noin helvetisti, jos 80% duuneista on verinäytteen ottoa? Miksei järkätä 10 viikon pikakurssia noille verinäytteenottajille ja turha diibadaaba hiiteen?

      Yhden duunin osaan kuvitella ja se on varmaan siellä labrassa istua sitten preparoimassa syöpäkasvaimesta tsiivuja patologista mikroskopointia ym. varten? Eikö vain?

      Onko ammatissa muuta "hauskaa" kuin olla verinäyterobottina tai labrassa tsiipaloida toisen syöpäkasvaimia?

      Tell me now something real.

      • Anonyymi

        Bioanalyytikot käyttävät erilaisia automaattisia analysaattoreita eri labroissa ja tekevät niille päivä- ja viikkohuoltoja. Mikroskopoimaan voi päästä esim. hematologialla verisoluja (pienemmissä labroissa mikroskopoidaan vielä käsin), patologialla esim. papa-näytteiden esitarkistus (vaatii laajan perehtymisen) tai mikrobiologialla katsotaan osviittaa, onko bakteeri grampositiivinen vai gramnegatiivinen, onko sauva vai kokki.

        Mikrobiologialla tutkitaan erilaisia veri-, uloste-, virtsa- ja kudosnäytteitä esimerkiksi viljelemällä niitä maljoille ja tarkastelemalla maljojen kasvua ulkonäön ja hajun perusteella, analysoimalla esim. massaspektrometrilla bakteerilaji. Antibioottiherkkyysmääritykset kuuluvat myös työnkuvaan. Menetelmiä on monia, koneita erilaisia. Mikrobiologian/virologian labrassa analysoidaan koneilla myös virusnäytteitä, kuten koronanäytteitä.

        Patologialla on myös monipuolista näytteiden käsittelyä: kudosnäytteitä valetaan parafiiniin, leikataan ja siirretään lasilevyille, minkä jälkeen näytetyypistä riippuen tehdään erilaisia värjäyksiä joko koneilla tai käsin. Solunäytteiden käsittely tapahtuu vähän eri tavalla. Patologiaan kuuluu kyllä paljon muutakin, kuten immunohistokemiaa ja patologin avustusta makronäytteiden käsittelyssä/kirjaamisessa.

        Kliinisellä kemialla käytellään paljolti koneita näytteiden analysoinnissa ja jos kone antaa esim. paljon viiterajan ali tai yli olevia tuloksia, bioanalyytikon täytyy tarkistaa tulokset ja hyväksyä erikseen ja tarvittaessa ilmoittaa hoitoyksikköön soittamalla.

        Hematologialla käytetään nykyisin paljon automaattisia koneita jotka mikroskopoivat verisoluja sekä muita analysaattoreita, kuten verikaasu- tai hyytymisanäyteanalysaattoreita. Työnkuvaan voi kuulua myös esim. luuydinnäytteenotossa mukana oleminen: lääkäri ottaa näytteen ja bioanalyytikko siirtää näytteet laseille ja värjää ne.

        Verikeskuksessa analysoidaan veriryhmiä ja "ristataan" punasolupusseja, että ne sopivat varmasti potilaalle. Siellä käsitellään myös verihiutalevalmisteita ja jääplasmaa. Verikeskuksessa vastuu on kova, sillä väärä verensiirto vai aiheuttaa potilaalle hengenvaaran. Lisäksi voi tulla kiiretilanteita ja pienissä labroissa voi joutua tekemään melkoisia järjestelyjä, että saa tarpeeksi veriä ajoissa paikan päälle.

        Kliinisellä fysiologialla ja kliinisellä neurofysiologialla tehdään erilaisia tutkimuksia potilaille, kuten keuhkofunktiotutkimuksia ja aivosähkökäyriä, uniapneatutkimuksia ja hermojen toiminnan tutkimuksia.

        Isotooppiosastolla voi olla myös bioanalyytikoita töissä, mutta ilmeisesti harvemmin. Koulussa isotooppikurssilla opettelimme valmistamaan radiolääkkeitä ja käytiin läpi säteilyturvallisuustekijöitä ym.

        Tässä oli esimerkkejä bioanalyytikon erilaisista työnkuvista, tosin ihan vaan pintaraapaisuna. Monessa paikassa työhön kuuluu myös verinäytteiden ottamista päivittäin esim. osastojen aamukierroilla. Näytteitä opetellaan ottamaan opintojen aikana myös lapsilta.

        Työtilanne vaihtelee ilmeisesti paikkakuntien mukaan jonkin verran, mutta tällä hetkellä se on mielestäni erinomainen ainakin täällä missä itse asun. Jo opiskeluaikana pääsin analytiikkapuolelle töihin ja myös opiskelukaverini ovat työllistyneet todella hyvin. Näytteenottopisteissä on nykyään aika paljon sairaanhoitajia ja lähihoitajia töissä, kun bioanalyytikoista on pulaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Bioanalyytikot käyttävät erilaisia automaattisia analysaattoreita eri labroissa ja tekevät niille päivä- ja viikkohuoltoja. Mikroskopoimaan voi päästä esim. hematologialla verisoluja (pienemmissä labroissa mikroskopoidaan vielä käsin), patologialla esim. papa-näytteiden esitarkistus (vaatii laajan perehtymisen) tai mikrobiologialla katsotaan osviittaa, onko bakteeri grampositiivinen vai gramnegatiivinen, onko sauva vai kokki.

        Mikrobiologialla tutkitaan erilaisia veri-, uloste-, virtsa- ja kudosnäytteitä esimerkiksi viljelemällä niitä maljoille ja tarkastelemalla maljojen kasvua ulkonäön ja hajun perusteella, analysoimalla esim. massaspektrometrilla bakteerilaji. Antibioottiherkkyysmääritykset kuuluvat myös työnkuvaan. Menetelmiä on monia, koneita erilaisia. Mikrobiologian/virologian labrassa analysoidaan koneilla myös virusnäytteitä, kuten koronanäytteitä.

        Patologialla on myös monipuolista näytteiden käsittelyä: kudosnäytteitä valetaan parafiiniin, leikataan ja siirretään lasilevyille, minkä jälkeen näytetyypistä riippuen tehdään erilaisia värjäyksiä joko koneilla tai käsin. Solunäytteiden käsittely tapahtuu vähän eri tavalla. Patologiaan kuuluu kyllä paljon muutakin, kuten immunohistokemiaa ja patologin avustusta makronäytteiden käsittelyssä/kirjaamisessa.

        Kliinisellä kemialla käytellään paljolti koneita näytteiden analysoinnissa ja jos kone antaa esim. paljon viiterajan ali tai yli olevia tuloksia, bioanalyytikon täytyy tarkistaa tulokset ja hyväksyä erikseen ja tarvittaessa ilmoittaa hoitoyksikköön soittamalla.

        Hematologialla käytetään nykyisin paljon automaattisia koneita jotka mikroskopoivat verisoluja sekä muita analysaattoreita, kuten verikaasu- tai hyytymisanäyteanalysaattoreita. Työnkuvaan voi kuulua myös esim. luuydinnäytteenotossa mukana oleminen: lääkäri ottaa näytteen ja bioanalyytikko siirtää näytteet laseille ja värjää ne.

        Verikeskuksessa analysoidaan veriryhmiä ja "ristataan" punasolupusseja, että ne sopivat varmasti potilaalle. Siellä käsitellään myös verihiutalevalmisteita ja jääplasmaa. Verikeskuksessa vastuu on kova, sillä väärä verensiirto vai aiheuttaa potilaalle hengenvaaran. Lisäksi voi tulla kiiretilanteita ja pienissä labroissa voi joutua tekemään melkoisia järjestelyjä, että saa tarpeeksi veriä ajoissa paikan päälle.

        Kliinisellä fysiologialla ja kliinisellä neurofysiologialla tehdään erilaisia tutkimuksia potilaille, kuten keuhkofunktiotutkimuksia ja aivosähkökäyriä, uniapneatutkimuksia ja hermojen toiminnan tutkimuksia.

        Isotooppiosastolla voi olla myös bioanalyytikoita töissä, mutta ilmeisesti harvemmin. Koulussa isotooppikurssilla opettelimme valmistamaan radiolääkkeitä ja käytiin läpi säteilyturvallisuustekijöitä ym.

        Tässä oli esimerkkejä bioanalyytikon erilaisista työnkuvista, tosin ihan vaan pintaraapaisuna. Monessa paikassa työhön kuuluu myös verinäytteiden ottamista päivittäin esim. osastojen aamukierroilla. Näytteitä opetellaan ottamaan opintojen aikana myös lapsilta.

        Työtilanne vaihtelee ilmeisesti paikkakuntien mukaan jonkin verran, mutta tällä hetkellä se on mielestäni erinomainen ainakin täällä missä itse asun. Jo opiskeluaikana pääsin analytiikkapuolelle töihin ja myös opiskelukaverini ovat työllistyneet todella hyvin. Näytteenottopisteissä on nykyään aika paljon sairaanhoitajia ja lähihoitajia töissä, kun bioanalyytikoista on pulaa.

        Moi!
        Missä opiskelupaikkasi oli? Oliko vaikea opiskella bioanalyytikoksi? Minä opiskelu vuonna sait työpaikka?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moi!
        Missä opiskelupaikkasi oli? Oliko vaikea opiskella bioanalyytikoksi? Minä opiskelu vuonna sait työpaikka?

        Opiskelin Oulussa. Kyllä opiskelu vaati ajoittain aika paljonkin vaivannäköä ja tentteihin luin ahkerasti, mutta se on varmasti melko yksilöllistä, kuinka vaikeaksi sen kokee.

        Oman alan töitä aloin tehdä toisen opiskeluvuoden jälkeen, aloittaen näytteenotossa työskentelystä. Kolmannen vuoden jälkeen pääsin analytiikkapuolelle töihin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Opiskelin Oulussa. Kyllä opiskelu vaati ajoittain aika paljonkin vaivannäköä ja tentteihin luin ahkerasti, mutta se on varmasti melko yksilöllistä, kuinka vaikeaksi sen kokee.

        Oman alan töitä aloin tehdä toisen opiskeluvuoden jälkeen, aloittaen näytteenotossa työskentelystä. Kolmannen vuoden jälkeen pääsin analytiikkapuolelle töihin.

        Hei, millaista kirjallisuutta kannatta lukea ennen kuin hakee opiskelijaksi?


    • Anonyymi

      Tietääkö joku saako bioanalyytikko laittaa esim. kanyylejä? Mitä Sh:n hommia bioanalyytikko voi tehä?

      • Anonyymi

        Iv-luvallinen sh tai anestesialääkäri laittaa ne kanyylit sairaalassa.


      • Anonyymi

        Bioanalyytikolle ei kuulu hoitotyö :)


    • Anonyymi

      Millaista kirjallisuutta kannattaa lukea ennen kuin lähtee opiskelee bioanalyytikoks? Esim millä voi treenata englantia ja sanastoa siihen liittyen?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1402
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1149
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe