Taloudellinen riippumattomuus

kannattaa_miettiä

Hei!

Kun seuraa tämän päivän nuoria, valitettavan monella tuntuu taloudenhallinta olevan täysin hakoteillä. Mutta niilläkin, joilla perusasiat on hallussa, tieto ja ymmärrys mahdollisuuksista on useimmiten nolla ja tälle joukolla haluaisin kirjoittaa pienen vinkin pureskeltavaksi. Sellaisen, jonka olisin toivonut itse saavani teini-ikäisenä.

Itse olen aina ollut säästäväinen ja perusasiat rahankäytössä on aina ollut kunnossa. Mutta se, minkä olisin toivonut aloittavani jo viimeistään lukiossa, enkä vasta 25-vuotiaana, on sijoittaminen. Miksi? Lyhyt vastaus: jo 10-15 vuoden työuran turvin on mahdollista jäädä "eläkkeelle", tulla taloudellisesti riippumattomaksi. Eli pystyisi elämään pelkillä pääomatuloilla. Sijoittamisen ei tarvitse olla sitä miljonäärien kaukaista elämää, vaan se voi olla juuri sinun tulevaisuutesi.

Annan esimerkin:
Tänä päivänä n. 2500 e/kk palkka on varsin tyypillinen palkka, joka ei vaadi erityisen vaikeita opintoja tai muuta uraa. Tuosta jää käteen n. 2000 e. Useimmilla paikkakunnilla yksiön saa ostettua jo esim. 80 000 e:lla. Tyypillisellä n. 3 % korolla (tällä hetkellä korot todella alhaalla), tuollaisen lainan saa maksettua 15 vuodessa 550 e/kk erällä vastike n. 150 e/kk. Yksin elävä ihminen pärjää hieman nuukasti elellen esim. n. 600 e:lla. Säästövaraa jää siis 700 e/kk.

Pörssistä saa verojen ja inflaation jälkeen tyypillisesti keskimäärin n. 4-6 % tuoton.

700 e/kk säästämällä ja 5 % reaalisella nettotuotolla kertyy 15 vuodessa n. 180 000 e. Ja tässä vaiheessa asuntolaina on jo maksettu. 5 % 180 000:sta tekee 750 e/kk. Luksusta tuolla ei saa, mutta yhdessä velattoman asunnon kanssa, tuolla selviäisi jo.

Parasta on, että aika tekee työtä puolestasi. Jos annat tuon 180 000 e olla rauhassa vielä 5 vuotta ja elät sen aikaa palkallasi, koossa onkin jo 230 000 e, joka tuottaa jo 950 e/kk. Jos vielä sijoitit tuon 700 e asuntolainan lyhennyksistä säästetyn 550 e, kasassa 20 vuoden jälkeen onkin jo 315 000 e = 1300 e/kk. 1300 e joka kuukausi elämäsi loppuun saakka ilman seuurempaa vaivannäköä!

Jos satut pääsemään parempipalkkaisiin töihin ja/tai alat vielä seurustelemaan ja saat jaettua elämisen kustannuksia, sijoittaminen helpottaa entisestään.

Mutta muistakaa, että sijoittamisessa on aina myös riskejä! Parasta on aloittaa jo nuorena, ensin pienillä summilla, jotta oppii ymmärtämään, mistä sijoittamisessa on kyse, ja mitä ne riskit ovat. Kun nuorena tekee ne pakolliset aloittelijan virheet pienillä summilla, jatkoa ajatellen tietotaito kasvaa.

Suosittelen, että avatkaa arvo-osuustili ja laittakaa kesätyörahoistanne osa jo nyt esim. indeksirahastoihin ja lisäksi vaikka pariin osakkeeseen.

27

1107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikuinenmies78

      "Useimmilla paikkakunnilla yksiön saa ostettua jo esim. 80 000 e:lla."

      joopajoo... pankkitädin myöntämällä valtion lainalla mutta EI käteisellä.
      Eli iso summa rahaa kyseessä. TOSI ISO.
      Älä vähättele jos lainaat sen pankilta.

      "Parasta on aloittaa jo nuorena, ensin pienillä summilla, jotta oppii ymmärtämään, mistä sijoittamisessa on kyse, ja mitä ne riskit ovat. Kun nuorena tekee ne pakolliset aloittelijan virheet pienillä summilla, jatkoa ajatellen tietotaito kasvaa."

      P askat sanon minä.
      sijoittaminen ei ole helppoa ja sinne uppoaa rahat eikä mitään tule käteen jäämään.
      noilla sun laskelmillasi saa vain pään sekaisin.
      ei asiasi ketään rikastuta ja 2500e palkka ei ole yleinen mielestäni.
      mikä ihmeen rahantarve täällä pitäisi olla kaikilla?
      Johan nämä s atanan kakarat vaatii muutenkin jo ihan liikaa niin että korville pitäs vedellä.
      mamit ja isit maksaa kun pitääolla auto ja pitää olla sitä sun tätä.

      säästössä jos on 1000e on se jo h elvetin hyvä juttu.

      • AOAOAO

        Kyllä tässä neuvossa on myös asiaa vaikka osa onkin utopia. Ei ensin voi lähteä asunnon ostoon ja ottamaan pankkilainaa, koska se työn varmuus saattaa olla jo vuoden kuluttua toinen.
        Mutta kannattaa todella jo nuorella iällä lähteä sijoittamaan osakkeisiin. Mitään uhkarohkeita kokeiluja en kannata, vaan ostaa pienissä erissä vaikka pankkiosakkeita ja varmoja tunnettuja teollisuusosakkeita (Kone, Wärtsilä,, Nokia, UPM tai teleosakkeita Telia-Soneraa, Elisaa.) Näissä on todella pieni riski pitkässä juoksussa. Kaikki sijoittaminen on pitkän ajan säästämistä eli on hyvä miettiä vuosikymmeniä eteenpäin. Palkkapäivä on aina joka vuoden huhti-toukokuussa eli kerran vuodessa.


      • kannattaa_miettiä

        Totta kait 80 ke on iso raha. Otin sen realistisena summana mukaan esimerkkilaskelmaani. Mikä siinä oli mielestäsi vialla?

        "sijoittaminen ei ole helppoa ja sinne uppoaa rahat eikä mitään tule käteen jäämään.
        noilla sun laskelmillasi saa vain pään sekaisin."

        Jos tuo laskelma oli mielestäsi vaikea, niin lienet sijoittanut kaikki rahasi johonkin wincapitaan ja katkeroitunut siitä. Olet yksinkertaisesti väärässä. Sijoittaminen on hyvin helppoa ja tuottavaa. Se vain vaatii suurta kärsivällisyyttä, ettei usko noita wincapitamaisia 400 % tuottoja, vaan hyväksyy realistisen tuoton.

        "ei asiasi ketään rikastuta ja 2500e palkka ei ole yleinen mielestäni."

        Mediaanipalkka Suomessa on n 3000 e/kk. Selvästi et tiedä sijoittamisesta mitään sen takia, koska sinulla ei ole koskaan ollut mitään sijoitettavaa. Mutta silloin ei kannattaisi paljoa aihetta kommentoida.

        "mikä ihmeen rahantarve täällä pitäisi olla kaikilla?"

        Kovasti tuntui sinussakin aihe kuitenkin tunteita herättävän. Taidat olla vain kateellinen. Kysyn vastavuoroisesti, miksi ilmainen raha ei saisi kiinnostaa? Mikään pakko ei minun puolestani ole, mutta silloin voi nämä avaukset sivuuttaa suosiolla.

        Itse tosiaan aloitin aktiivisen sijoittamisen vasta 25-vuotiaana valitettavasti. Nyt olen hieman päälle kolmenkymmenen. Sijoitusomaisuutta alkaa olla n. sata tuhatta. Se siis alkaa olla hiljalleen siinä tilassa, että se kasvaa itsestään jo melko mukavaa vauhtia. 10 vuoden sisällä tuo on 2,5-3 kertaistunut ja olen myös maksanut suurimman osan asuntolainasta. Siinä vaiheessa tilanne alkaa olla se, että voin halutessani vaikka pitää 10 välivuotta ilman mitään ongelmia, tai esim. ruveta tekemään 2-päiväistä työviikkoa loppuelämäni. SIKSI itse kerään rahaa.

        Kuka tahansa suomalainen voisi jäädä eläkkeelle alle 40-vuotiaana, jos vain haluaa ja aloittaa tekemään työtä sen eteen heti nuorena.


    • Janne7811111111

      nuorella ja nuorella.
      ei kai sitä kaikki tajua elämässään miettiä "että hei nyt äkkiä sijoittamaan osaakkeisiin!! "

      ikäänkuin kaikilla se kävisi mielessä?
      kuka täällä mitään vitun osakkeista edes tietää?
      ihme muija kun tulee selittämään tuommoisia tänne..

      • kannattaa_miettiä

        Niin no nimenomaan aika harva tajuaa nuorella iällä. Juuri siksi minä avukseni laitoinkin.

        Tärkeää ei ole niinkään se, paljonko laittaa, vaan miten aikaisin aloittaa (ja kuinka hyvää tuottoa saa). Käytännössä jos säästää tietyn summan kuukaudessa aloittaen 20-vuotiaana ja lopettaen 30-vuotiaana, on 65-vuotiaana eläkkeelle jäädessä säästössä enemmän rahaa kuin jos aloittaa vasta 30-vuotiaana ja laittaa sen saman summan säästöön aina sinne 65-vuotiaaksi. Se on sitä korkoa korolle. Kun saa nuorena edes kohtuullisen summan kasaan, vuosikymmenien päästä on miljonääri.


    • JokinenJanne

      "Niin no nimenomaan aika harva tajuaa nuorella iällä. Juuri siksi minä avukseni laitoinkin."

      MIkä tämä nuori ikä sitten on ?

      "Tärkeää ei ole niinkään se, paljonko laittaa, vaan miten aikaisin aloittaa (ja kuinka hyvää tuottoa saa). "

      Miksi on tärkeää kuinka aikaisin? Jos puhut hyvästä bisneksestä niin tuskin sillä on väliä milloin mitäkin aloittaa. Eihän täällä työpaikkoja edes nykyään saa kuin nämä pikkulapset.

      "Käytännössä jos säästää tietyn summan kuukaudessa aloittaen 20-vuotiaana ja lopettaen 30-vuotiaana, on 65-vuotiaana eläkkeelle jäädessä säästössä enemmän rahaa kuin jos aloittaa vasta 30-vuotiaana ja laittaa sen saman summan säästöön aina sinne 65-vuotiaaksi. "

      Mitä järkeä on hifistellä tällaisella asialla koko elämänsä?
      eikö elämään muuta mahdu kuin säästäminen tuona koko aikana?
      Taidat olla aika kiinni yhteiskunnassa kun puhut eläkkeestäkin.
      Kaikki ei kulje muottisi mukaan elämäänsä.

      "Kun saa nuorena edes kohtuullisen summan kasaan, vuosikymmenien päästä on miljonääri"

      ai 100 vuotiaana vai? mitä se silloin mitään auttaa?
      eikö olisi sinunkin järkevämpi poistaa kusi päästäsi ja miettiä keinoja jolla rahaa tulee heti eikä miljoonan vuoden kuluttua?

      • kannattaa_miettiä

        "MIkä tämä nuori ikä sitten on ?"

        Mitä nuorempi, sen parempi.

        "Miksi on tärkeää kuinka aikaisin?"

        Etkö lainkaan lukenut tuota antamaani esimerkkiä, jossa vertailtiin sijoittamisen aloittamista 20-, tai 30-vuotiaana samalla säästösummalla?

        Yksinkertainen vastaus: korkoa korolle. Einsteinin sanoin, se on maailman kahdeksas ihme. Jo pienet säästösummat muuttuvat isoiksi, kun vain saa kohtuullista korkoa JA antaa aikaa. Aika siis tekee työtä koko ajan. Ja nuorena aloittamalla aikaa myös on odottaa.

        ""Käytännössä jos säästää tietyn summan kuukaudessa aloittaen 20-vuotiaana ja lopettaen 30-vuotiaana, on 65-vuotiaana eläkkeelle jäädessä säästössä enemmän rahaa kuin jos aloittaa vasta 30-vuotiaana ja laittaa sen saman summan säästöön aina sinne 65-vuotiaaksi."

        "Mitä järkeä on hifistellä tällaisella asialla koko elämänsä?"

        Mitä järkeä on olla hifistelemättä?

        "eikö elämään muuta mahdu kuin säästäminen tuona koko aikana?"

        Sanoinko minä niin? Vaihtoehtoja on niin monta kuin on sijoittajaakin. Pari ääriesimerkkiä on nämä jo antamani:

        -Elää erittäin tiukkaa säästämistä 10-15 vuotta sijoittaen kaiken liikenevän tuottavasti. Sen jälkeen, esim. 35-40 vuotiaana
        voi jäädä kokonaan "eläkkeelle".

        -Säästää esim. vähän lapsilisistä, kesätyörahoista ja vielä nuorena ekoista palkoista esim. 25-vuotiaaksi asti. Sitten antaa kaiken olla rauhassa,
        tuhlaa kaikki palkkarahansa ihan normaalisti. 60-65-vuotiaana eläkkeelle jäädessä tuo nuorena säästetty pikkupotti on helposti kasvanut
        esim. puolen miljoonan euron potiksi nykyrahassa.

        "Taidat olla aika kiinni yhteiskunnassa kun puhut eläkkeestäkin. Kaikki ei kulje muottisi mukaan elämäänsä."

        Itsekään en kulje noista kumpaakaan. Onnekseni minulla on varsin hyvä palkka, joten on helppo säästää suhteellisen paljon ja
        samalla elää mukavaa elämää. Parhaimpana vuotena olen käynyt kahdella kaukomatkalla ja harrastuksiin on kuulunut esim. lentämistä ja
        sukeltamista ja sitä rataa. Tällä hetkellä kuukausittain osakkeisiin säästyy n. 600-700 e/kk. Joskus on ollut tonnin luokkaa. Tuolla
        säästötahdilla tulen n. 40-45-vuotiaana olemaan tilanteessa, jossa tosiaan voin pitää vaikkapa 5 välivuotta ilman, että joudun
        vielä kauheasti tuhlaamatta pääomaa. Tai voin vaihtoehtoisesti tehdä esim. sitä 2-päiväistä työviikkoa ja silloinkin vielä omaisuus
        karttuu, eikä kulu. Tai mitä nyt sitten mieleen tuleekaan. Erityisesti on henkisesti helppoa, kun ei tarvitse stressata työelämästä. Jos tulee fiilis, että tekisipä mieleni ottaa lopputili, niin on aika vapauttavaa, että halutessaan sen voi myös ottaa joutumatta kuseen.

        ""Kun saa nuorena edes kohtuullisen summan kasaan, vuosikymmenien päästä on miljonääri"

        ai 100 vuotiaana vai? mitä se silloin mitään auttaa?"

        Jos vielä asia on epäselvää, niin kannattaa vielä kerran lukea viestini läpi.

        "eikö olisi sinunkin järkevämpi poistaa kusi päästäsi ja miettiä keinoja jolla rahaa tulee heti eikä miljoonan vuoden kuluttua?"

        Kun sinä ilmeisesti 10 vuoden päästä kamppailet edelleen pikavippivelkojesi kanssa, minä vietän esim. mukavia parin kuukauden lomareissuja malediiveilla, grillailen takapihalla koko kesän jne.

        Huomatkaa, en sano tätä narsistina, vaan annan nyt itseni esimerkkinä (toisin kuin avauksessani), koska sinä alat kritisoimaan veistini realistisuutta. Haluan nimenomaan neuvoa nuoria maailman mahdollisuuksista. Kuten he sanovat, palkkatyöllä ei rikastu. Mutta sijoittamalla on helppo ainakin vaurastua.


    • JokinenJanne

      "Mutta kannattaa todella jo nuorella iällä lähteä sijoittamaan osakkeisiin. Mitään uhkarohkeita kokeiluja en kannata, vaan ostaa pienissä erissä vaikka pankkiosakkeita ja varmoja tunnettuja teollisuusosakkeita (Kone, Wärtsilä,, Nokia, UPM tai teleosakkeita Telia-Soneraa, Elisaa.) Näissä on todella pieni riski pitkässä juoksussa. Kaikki sijoittaminen on pitkän ajan säästämistä eli on hyvä miettiä vuosikymmeniä eteenpäin. Palkkapäivä on aina joka vuoden huhti-toukokuussa eli kerran vuodessa."


      Se penikka joka sijoittamista kokeilee, tulee häviämään luuserina kuten ne aiemmatkin.
      SIihen kun tarvitaan isot summat rahaa ja niitä ei edes kermaperseiden kultalusikkaperseet omista, jotta riski olisi kannattava.

      • kannattaa-miettiä

        Jos sinulla ei olemitään oikeaa perustetta mielipiteellesi, voisitko vain pitää sammakot suussasi? Annan vielä yksinkertaisemman esimerkin. Jos vanhemmat ovat fiksuja ja sijoittavat lapsen lapsilisät ja vain ne ja näin sijoitettujen rahojen annetaan kasvaa ihan konservatiivisella 5,5 % nettoreelikorolla (inflaatio ja kulut poistettuna), on tuo rahasumma kasvanut lapsen jäädessä eläkkeelle, 350 000 euroon nykyrahassa. Siis 350 tuhatta vain lapsilisät säästämällä ja sijoittamalla.

        Vertailuna todettakoon, että otse olen 7 vuoden sijoitusurallani saanut keskimäärin n. 7 % tuoton kulujen ja inflaation jälkeen. Tuolla korolla lapsilisät olisivat eläkeiässä jo 800 000 e. Siis melkein miljoona pelkät lapsilisät sijoittamalla.

        Se nyt vaan on tyhmää olla ymmärtämättä tätä.


      • AOAOAO

        Voi olla myös piensijoittaja eikä silloin tarvitse olla suuren rahasäkin kanssa liikkeellä. Harva sillä miljonääriksi tulee, mutta antaa hyvä tukea elämän tielle. Osan viinan menevästä rahasta ja kaikki tupakkarahat säästöön ja sitten myöhemmin osakkeisiin, niin silloin on ottaa jos joskus tarvitsee yllättäviin menoihin.


    • Notuotatuota

      "Mitä nuorempi, sen parempi."

      Miten niin? Määrittelepä nuori?

      "Etkö lainkaan lukenut tuota antamaani esimerkkiä, jossa vertailtiin sijoittamisen aloittamista 20-, tai 30-vuotiaana samalla säästösummalla?"

      ja 30 jälkeenkö ei kannata vai? hoh hoo...

      "Aika siis tekee työtä koko ajan. Ja nuorena aloittamalla aikaa myös on odottaa."

      Onhan sitä aikaa elämässä riittämiin, tuskin kukaan rupeaa päätään täyttämään sun neuvoillas ( joo mä olen 15v ja teen tätä hommaa 24/h koska oon niin nuori )
      eihän tossa ole mitään järkeä? ja väität ettei hyötyä muille ole?
      tuskin sä työllistämistä paljon edistät tolla ajattelumaailmalla.
      Kyllä siitä hyötyy ihan kaikki jos osaa tehdä ja ei kukaan elämäänsä tolla pelkästään täytä.
      yhtähyvinhän voit sanoa että kannattaa pelata futista 24/h koska on 5 vuotias?

      "Mitä järkeä on olla hifistelemättä?"

      eikä se sanakin jo ole itsestäänselvyys ettei se kannata?
      suomi on liikaa monimutkaistanut työllistämistä muutenkin.
      sen takia moni jää kelkasta.
      yksinkertaisempaa oli ennen työnteko, nyt se on tuollaista hifistelyä mitä yrität kertoa.

      "Elää erittäin tiukkaa säästämistä 10-15 vuotta sijoittaen kaiken liikenevän tuottavasti. Sen jälkeen, esim. 35-40 vuotiaana
      voi jäädä kokonaan "eläkkeelle"."

      Miksi pitäisi jäädä?
      enpä usko että kukaan tuolla selittämisellä rikastuisi niin nopeasti.
      lottovoitto on ainoa mutta sitäkään ei saa kokonaan omaksi verotuksen takia.

      "Kun sinä ilmeisesti 10 vuoden päästä kamppailet edelleen pikavippivelkojesi kanssa, minä vietän esim. mukavia parin kuukauden lomareissuja malediiveilla, grillailen takapihalla koko kesän jne."

      en ole ottanut mitään vippejä koska en niitä tarvi.
      ja grillailen itsekin omalla asunnollani maaseudulla kivassa paikassa.
      ulkomaille jos haluaa, ei sekään ole ongelma.
      periaatteessa pointtisi on vain se että kun olet yhteiskunnasta riippumaton eläkeläinen,
      ei ole paskanväliä miten vietät aikaasi kun ei tarvi vastuuta mistään enää ottaa.
      en vain usko tuohon sijoittamiseen, jos yhtään perehdyt siihen oikeasti kunnolla, koska
      suurin ongelma siinä on se ettei kenelläkään NUORELLA nimenomaan NUORELLA, ole tarvittavia summia tileillään JOTTA sijoittaminen oikeasti TOIMISI.
      Tiedän kun olen lukenut asioista.

      Joten pienemmälläkin rahamäärällä voi varsin hyvin nauttia elämästä, jos et ole persaukinen ja miten kukaan jaksaa olla ilman mitään haasteita tai tekemistä.
      Jos ei tienaa mistään, ei ole elämääkään.

      • kannattaa_miettiä

        ""Mitä nuorempi, sen parempi."
        Miten niin? Määrittelepä nuori?"

        Miksi väännät turhanpäiväisestä asiasta? Jos et tähän asti ole jo tajunnut, niin antaa olla. Mutta heitetään nyt jälkimmäiseen sitten vaikka täysi-ikäisyys rajaksi.

        "ja 30 jälkeenkö ei kannata vai? hoh hoo...
        ...eihän tossa ole mitään järkeä? ja väität ettei hyötyä muille ole?"

        Ja missä minä noin sanoin? Ei hyvää päivää, etkö oikeasti keksi mitään oikeaa argumenttia pakonomaiselle vastahankoilullesi?

        "tuskin sä työllistämistä paljon edistät tolla ajattelumaailmalla."

        Ja missähän olen tuollaista sitten väittänyt? Muutenkin kommentoit hitosti jotain työllistymistä, osaamista ja plaa plaaa...etkö huomannut, että se nyt vain yksinkertaisesti ei ollut avauksen aihe?

        "en vain usko tuohon sijoittamiseen, jos yhtään perehdyt siihen oikeasti kunnolla, suurin ongelma siinä on se ettei kenelläkään NUORELLA nimenomaan NUORELLA, ole tarvittavia summia tileillään JOTTA sijoittaminen oikeasti TOIMISI.

        Tiedän kun olen lukenut asioista."

        Että sinä olet oikein lukenut asioita ja siksi et usko.

        "Joten pienemmälläkin rahamäärällä voi varsin hyvin nauttia elämästä"

        Hei hieno juttu sinulle, jos tykkäät elää uskossa pienellä rahalla. Maailma tosiaan tarvitsee kaltaisiasi, joiden on pakko tehdät täyttä päivää eläkeisään saakka ja luultavasti vähän vielä sen jälkeenkin.

        Itse nostan tänä vuonna jo vähintään 3500 e netto-osingot verojen ja sijoituslainan korkojen jälkeen. Lähes varmoja lisäosinkoja on luvassa vielä ainakin satasten verran.

        On hienoa, että olemme molemmat haluamallamme tiellä.

        " miten kukaan jaksaa olla ilman mitään haasteita tai tekemistä."

        Tuskinpa kukaan jaksaa. Taloudellisen riippumattomuuden hienoin puoli on siinä, että voi tehdä ja haastaa itseään juuri haluamallaan tavalla. Jos tykkää nykyisestä työstä, niin se on hieno asia. Siitä kuitenkin tykkää yleensä vielä paljon enemmän, jos sitä ei ole pakko tehdä rahan vuoksi.

        Todettakoon vielä, että itse tykkään varsin paljon työstäni. En kuitenkaan niin paljoa, että haluan sitä tehdä 5 päivää viikossa ympäri vuoden viralliseen eläkeikään (65 minulle) asti. Todennäköisesti tulen itse joko vaihtamaan 3/4-päiväiseen työviikkoon 5-10 vuoden sisällä, tai vaihtoehtoisesti pitämään esim. 2-3 kuukautta palkatonta lomaa vuodessa, jolloin ehtii mukavasti peuhata lasten kanssa, matkustaa,harrastaa ja urheilla, sivistää itseään niillä asioilla, jotka itseä kiinnostaa ja ihan vaan rentoutua kotona.

        Kuten sanoin, on hienoa, jos sinä olet tyytyväinen omaan kädestä-suuhun elämääsi, jos se kerran on sitä, mitä oikeasti haluat.

        Ainoa, mitä sanon, on että älä puhu paskaa asioista, mistä et selvästi mitään tiedä: sijoittamisella voi ja hyvin suurella todennäköisyydella tienaa mukavasti ja (suhteellisen) helposti. Jo pienillä summilla se kannattaa. Ei kaikkien tietenkään tarvitse tähdätä taloudelliseen riippumattomuuteen, vaan pienilläkin summilla voiu toteuttaa monia unelmia. Jo lapsena viikkorahoista sijoitetuilla rahoilla voi kolmekymppisenä ostaa vaikkapa uuden auton. Melko hyvin karkkirahoilla.


    • rahaonrahaa

      se on nykyään vaan niin että moni täyttää päänsä kun asuu keskellä yhteiskuntaa jossa valtio sanelee miten pitäisi olla ja mitä ei saisi tehdä.

      kun osaa irrottautua koko paskasta, alkaa huomata ettei tarvi kiduttaa itseään ollakseen tyytyväinen elämäänsä.

    • RiittaP

      Hyvä keskustelunavaus. Laajentaisin tätä vielä niin, että "Vanhemmat, säästäkää lapsillenne!"

      Me emme älynneet aloittaa itse säästämistä ajoissa eikä meistä varmaan koskaan tule miljonäärejä. Mutta kun meille syntyi lapsi, aloimme säästää hänelle. Ensimmäiset viisi vuotta säästimme pelkän lapsilisän. Mutta sittne meille selvisi, että molemmat vanhemmat voivat tehdä verottomia lahjoja ja aloimme säästää kaksinkertaisen määrän. Nykyisin säästämme 222€/kk, eli kummaltakin vanhemmalta 111€/kk. Tämä on se määrä jonka tällä hetkellä voi verottomasti lahjoittaa. Vaikka kaikki sijoitukset eivät ole menneet ihan putkeen ja yksi pörssiromahduskin tässä on jo koettu (jonka aikana sijoitusten arvo tippui 50%) niin tällä hetkellä tilanne on se, että lapsella on ikää 14 vuotta ja sijoitusten arvo on 47000€. Ei se kauhean suuri raha ole, mutta ei ihan pienikään. Osinkoja tulee tänä vuonna 1350€ nettona - sekin on jo ihan hyvä raha opiskelijalle, sillä saa aika monta pussia nuudeleita.

      Meidän perheen rahankäytössä tämä lapselle säästäminen ei ole näkynyt yhtään mitenkään. Olisimme hyvin voineet tuhlata nuo rahat emmekä olisi huomanneet mitään eroa. Mutta nyt kun ei ole tuhlattu, sen eron todella huomaa. Aika on sijoittajan puolella ja se aika kuluu eteenpäin, sijoititpa tai et. Mitä enemmän jahkailet sijoittamisen aloittamisen kanssa, sitä vähemmän sinulle jää aikaa ja sitä pienemmäksi tuotot jäävät. Pienistäkin säästöistä kertyy ihan varteenotettava pesämuna pitkän ajan kuluessa.

      • kannattaa-miettiä

        Kiitos kehusta ja vilpittömästi voin antaa niitä takaisin hyvästä lisäyksestä. Tuo on jo sellainen summa ett jos sen nut jättää ja antaa vain olla, sillä voi lapsi ostaa kolmekymppisenä jo hyvän asunnon kasvukeskuksestakin. Tosiaan aika hyvin vain lapsilisiä ja vähän ekstraa säästäen.

        Miksi sveitsissä on ehkäpä maaioman paras elintaso? Käkikelloilla ja linkkuveitsillä?

        Suomikin voisi olla ihan kansakuntana vauras maa jos tämä kateusajattelu loppuisi ja ihmisiä kannustettaisiin sijoittamaan. Mutta jokainen voi ainakin oman ja lastensa elämän laittaa kerralla hyvälle kurssille.


    • tuikulattinen

      En jaksanut lukea koko paskaa topikkia läpi, mutta miksi sitä rahaa tarvii niin paljon? Toi on melkeen sairasta että havittelee vain rahaa, kun voisi keskittyä olemaan hyvä ihminen ja viettämään hyvän elämän, eikä raha sitä todellakaan tuo! Kuvottaa tämmöset raha-ahneet ihmiset

      • Kannattaa_miettiä

        "Toi on melkeen sairasta että havittelee vain rahaa, kun voisi keskittyä olemaan hyvä ihminen ja viettämään hyvän elämän, eikä raha sitä todellakaan tuo!"

        Voisitko mitenkään perustella, miten hyvä elämä ja sijoittamisella vaurastuminen ovat ristiriidassa?

        Juuri tänään tuli uutinen, että maksuhäiriöisten suomalaisten määrä on kohonnut 369 000:een. Työikäisistä miehistä peräti 15 % on maksuhäiriöisiä. Tämä on minun mielestänis sairasta. Massa, jossa on yksi maailman parhaista sosiaaliturvista, ihmiset eivät kykene sen vertaa pitämään raha-asioitaan hallussa, että saisivat laskunsa maksettua. Tai ehkäpä se johtuu juuri siitä. Kun ajatellaan, että valtio on joku pohjaton ja kasvoton kassa, josta aina saa, mitä haluaa, niin ei koskaan ota itse vastuuta elämästään ja lopputulos nähdään parhaillaan.

        Jos mielestäsi rahan säästäminen on kuvottavaa, niin sinulla on toki oikeus mielipiteeseesi. Mutta älä sitten vain koskaan ala ruinaamaan almuja niiltä, jotka ovat fiksusti säästäneet.


    • aivansamaminulle

      "Tuo on jo sellainen summa ett jos sen nut jättää ja antaa vain olla, sillä voi lapsi ostaa kolmekymppisenä jo hyvän asunnon kasvukeskuksestakin. "


      miksei nelikymppisenä tai vaikka viisikymppisenä?
      mikä se kolmenkympin raja aina on kun kaikki höpisee siitä?
      lienee pelkkää nettilegendaa joka tulee ja menee..

      • kannattaa_miettiä

        "miksei nelikymppisenä tai vaikka viisikymppisenä?
        mikä se kolmenkympin raja aina on kun kaikki höpisee siitä?"

        Tässä kyseisessä (tosielämän) esimerkissä se nyt vain sattui olemaan lopputulos. 14-vuotiaana 47 000 e sijoituksia, niin esim. ihan normaali 5,5 % reaalinen nettotuotto tarkoittaa, että 30-vuotiaana tuo potti on kasvanut n. 110 000 euroon (siis nykyrahassa), jolla jo kasvukeskuksestakin ainakin yksiön ostaa.

        Jos tuota jatkaa nelikymppiseksi, niin silloin summa onkin jo 190 000 e, jolla ostaa jo vähän isommankin asunnon tms.


      • tekemiseniloa
        kannattaa_miettiä kirjoitti:

        "miksei nelikymppisenä tai vaikka viisikymppisenä?
        mikä se kolmenkympin raja aina on kun kaikki höpisee siitä?"

        Tässä kyseisessä (tosielämän) esimerkissä se nyt vain sattui olemaan lopputulos. 14-vuotiaana 47 000 e sijoituksia, niin esim. ihan normaali 5,5 % reaalinen nettotuotto tarkoittaa, että 30-vuotiaana tuo potti on kasvanut n. 110 000 euroon (siis nykyrahassa), jolla jo kasvukeskuksestakin ainakin yksiön ostaa.

        Jos tuota jatkaa nelikymppiseksi, niin silloin summa onkin jo 190 000 e, jolla ostaa jo vähän isommankin asunnon tms.

        Joopajoo.
        Sehän ei ole kiinni iästä, vaan siitä kuinka hyvin onnistuu tienaamaan.
        Eihän nyt kukaan saatana saa päähänsä 1 vuotta täytettyään alkaa sijoittamaan että olisi miljonääri varmasti kuollessaan.
        Ei sillä rahan määrällä ole väliä kun kaikki tässä elämässä kerkiää sitä ihan tarpeeksi tienata loppupeleissä.


    • qwertier

      älkää kaikki valittako aloittajalle. Asioista saa olla erimieltä mutta luuletteko että alottaja muuttas mieltään kun arvostelette sen jokaista lausetta?!?

      • kannattaa_miettiä

        Kiitos vain puolustuksesta. Mutta en ole tosiaan niin herkkähipiäinen, että ketjun kommentit millään lailla pistäisivät harmittamaan.

        Tai no siinä mielessä kyllä, että edes rautalangasta väännettynä asian ydin ei tunnu monellekaan valkenevan, mikä on valitettavaa. Mutta ainakin on yritetty.

        Sen kuitenkin sanon, että Suomessa yksikään terve ihminen ei voi syyttää köyhyydestään ketään muuta kuin itseään. Täällä jokaisella on todellinen mahdollisuus vaurastua. Kyse on vain itsestä. Mutta monelle se tuntuu olevan kova paikka myöntää, ettei oma kärsivällisyys riitä moiseen ja sitten tulee katjussa nähtyjä itkupotkuraivareita niitä kohtaan, joilla kärsivällisyyttä riittää.

        Oma valinta.


      • pimeätrokaaja
        kannattaa_miettiä kirjoitti:

        Kiitos vain puolustuksesta. Mutta en ole tosiaan niin herkkähipiäinen, että ketjun kommentit millään lailla pistäisivät harmittamaan.

        Tai no siinä mielessä kyllä, että edes rautalangasta väännettynä asian ydin ei tunnu monellekaan valkenevan, mikä on valitettavaa. Mutta ainakin on yritetty.

        Sen kuitenkin sanon, että Suomessa yksikään terve ihminen ei voi syyttää köyhyydestään ketään muuta kuin itseään. Täällä jokaisella on todellinen mahdollisuus vaurastua. Kyse on vain itsestä. Mutta monelle se tuntuu olevan kova paikka myöntää, ettei oma kärsivällisyys riitä moiseen ja sitten tulee katjussa nähtyjä itkupotkuraivareita niitä kohtaan, joilla kärsivällisyyttä riittää.

        Oma valinta.

        Olet väärässä.
        Kaikille ei anneta töitä ja monille sairausmerkintä estää jopa tiettyjen töiden saannin.
        Koulutus on tehty vaikeaksi ja se kestää liian kauan.
        Yrittäminen myöskin pilataan verotuksella ja paperisodalla vai luuletko miksi ne aina kaatuu tai miksi kukaan ei yritä?

        Mielestäni aloittaja on ihan pihalla ja ilmeisesti jos ei ole terve, ei ole mitään arvoakaan?
        just just.
        Ei täällä itkupotkuraivareita ole ollut mutta tiedän vain sen että teitä rikkaita kermaperseitä pitäisi potkia perseelle jotta pysyisitte pois täältä lässyttämästä paskaa.

        Oma valinta sekin


      • kannattaa_miettiä
        pimeätrokaaja kirjoitti:

        Olet väärässä.
        Kaikille ei anneta töitä ja monille sairausmerkintä estää jopa tiettyjen töiden saannin.
        Koulutus on tehty vaikeaksi ja se kestää liian kauan.
        Yrittäminen myöskin pilataan verotuksella ja paperisodalla vai luuletko miksi ne aina kaatuu tai miksi kukaan ei yritä?

        Mielestäni aloittaja on ihan pihalla ja ilmeisesti jos ei ole terve, ei ole mitään arvoakaan?
        just just.
        Ei täällä itkupotkuraivareita ole ollut mutta tiedän vain sen että teitä rikkaita kermaperseitä pitäisi potkia perseelle jotta pysyisitte pois täältä lässyttämästä paskaa.

        Oma valinta sekin

        "Kaikille ei anneta töitä ja monille sairausmerkintä estää jopa tiettyjen töiden saannin"

        Huomasitko kohdan, jossa totesin, että yksikään TERVE ihminen suomessa....no etpä tietenkään.

        "Koulutus on tehty vaikeaksi ja se kestää liian kauan."

        Suomessa kaikki koulutus on ilmaista ja siitä jopa maksetaan. Jos jossain päin maailmaa, Suomessa on helppo opiskella ja tähdätä eteenpäin. Toki se on totta, että monet opinnot itsessään on vaativia, mutta se onkin taas itsestä kiinni.


    • Jannepannepapana

      "Kiitos vain puolustuksesta. Mutta en ole tosiaan niin herkkähipiäinen, että ketjun kommentit millään lailla pistäisivät harmittamaan."

      Mutta kuitenkin vaivauduit selittelemään? Eikö ollutkaan selkärankaa olla vastaamatta?
      JOs sinua asia ei vituttaisi, et olisi vaivautunut kommentoimaan mitään.
      Osaan itsekin myöntää että ikärasismisi vitutti minua.

      • kannattaa_miettiä

        Niin siis sinun näkemyksesi mukaan vastaaminen on sallittua ja normaalia vain, jos vituttaa?

        Ei taida sinun kotonasi olla kovin rakentavia keskusteluja.


    • eiiiiiiiiiiiii

      Voi vitun idiootti, ei nuorena kuulu olla mikään liikemies, tottakai asiat on vielä hakusessa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe