Kiinteistö puoliksi ja verot tuplaantuivat

Hillevihillevi

Ostin 2007 yksin vanhan 1950 rakennetun kesämökin joka on rakennettu alkuunsa asuttavaksi taloksi. 2012 myin puolikkaan avomiehelleni syistä joita en tähän kirjoita ja pikkuhiljaa vero nousi. Tein valituksen nyt ja selitys tuli että tuon jälkeen kiinteistöveroa on nostettu vissiin kolme kertaa. Maksamme siis 1.4 ha tontista ja tuosta talosta, ulkosaunasta, liiteristä yhteensä 700 euroa. Olemme iältämme alle 60 vuotiaita. Se tässä ihmetyttää kun naapurimme 71 v pappa omistaa 2.5 ha tontin, 1950 luvulla rakennetun talon jossa sisävessa, sauna yms ja pienen järven rannalla hän maksaa tuosta samalla "kadulla" olevasta kiinteistöstä veroa vain 125 euroa. Mikä tässä voi olla pielessä? Onko eläkeläisillä pienempi vero???? Kolmas mökki joka on myös järven rannalla mutta tonttia vain 3000 m2 niin siitä maksavat 450 euroa kiinteistöveroa.

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei , kiitos kysymyksestäsi!

      Arvostamislain mukaan Verohallinto vahvistaa vuosittain kunkin kunnan osalta tarkemmat rakennusmaan verotusarvon laskentaperusteet. Verohallinnon antaman päätöksen mukaan rakennusmaan verotusarvon laskennassa käytetään kuntakohtaisia tonttihintakarttoja ja arviointiohjeita. Tonttihintakarttoja ja arviointiohjeita laadittaessa perusteena ovat olleet arvostamislain säännökset maapohjan arvoon vaikuttavista tekijöistä. Tonttihintakartat ja arviointiohjeet ovat kuntakohtaisia. Kunnat on jaettu edelleen pienempiin yksikköihin eli hinta-alueisiin. Aluejaon kannalta merkityksellisiä ovat olleet paitsi etäisyys keskustasta (sijainti), liikenneyhteydet ja kaavatiedot (käyttötarkoitus ja rakennusoikeus) myös kiinteistökauppojen perusteella todettu kohtuullinen hintataso.
      Rakennusten verotusarvo määrätään jälleenhankinta-arvon ja siitä tehtävien ikäalennusten perusteella. Rakennusten jälleenhankinta-arvon perusteet vahvistaa valtiovarainministeriö.
      Valtiovarainministeriön asetus rakennusten jälleenhankinta-arvon perusteista annetaan vuosittain. Asetuksessa on määritelty eri rakennustyypeille omat arviointiohjeet, joiden mukaan jälleenhankinta-arvo lasketaan rakennuksen koon sekä laatu- ja varustetason perusteella. Rakennuksen jälleenhankinta-arvo saadaan kertomalla rakennuksen pinta-ala tai tilavuus kyseisen rakennuksen varustetason mukaan korjatulla pinta-alan tai tilavuuden perusarvolla. Asetuksen sisältämät yksikköarvot tarkistetaan vuosittain rakennuskustannusindeksin muutosta vastaavasti. Rakennuksen verotusarvo saadaan, kun sen jälleenhankinta-arvosta tehdään vuotuiset ikäalennukset.
      http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Kiinteistoverotus/Kiinteiston_verotusarvo_kiinteistoverotu

      Jokaisen kiinteistön vero lasketaan ominaisuustietojensa, pinta-alan, rakennuksissa pinta-alan ja iän mukaan. Omistajasta riippumatta vero on samanlainen. Rakennuksissa käyttötarkoitus määrää käytettävän veroprosentin. Maapohjan verojakaan ei voi verrata suoraan toisiinsa, papan omistamasta maatilasta ei veroa ehkä määrätäkään koko alueesta.
      Toisen tontti on rantatontti, toisella kuivan maan tontti. Päätöksen erittelyosia tulisi verrata vierekkäin, jotta saisi tarkan kuvan eroista.
      http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_kannanottoja/Kiinteistoverotus/Kokonaan_kiinteistoverotuksen_piiriin_ku

      Terveisin Martti Verotiimistä

      • Hillevihillevi

        Se on käynyt mielessä että pyydän naapurilta Kiinteistöveropapereita. Nyt kun ollaan muutettu tänne asumaan - tuli sitten vakinaisen asunnon kiinteistövero ja sekin yhteensä 500 euroa - joka siis naapurilla yhä 125 euroa. Tätä oli pakko kunnostaa kun löytyi rakennusvirhe talon lattian alta ja kaikki meni uusiksi. Nyt sitten siitä remontista on laskettu että talon arvo on noussut. Laitoin valituksen mukaan asiantuntijalausunnon ja kuvat että rakennuksen arvo oli 2008 nolla euroa. Saa nähdä mitä nyt vastaavat.


    • Hei Hillevihillevi!

      Kun talon rakenteita peruskorjauksella uusitaan, niin talo nuorentuu, ikäalennuksia pienennetään. Täysin uudelleenrakennettu talo voidaan arvostaa uutena rakennuksena.

      Ilman muuta sinulla on oikeus ilmoitusosalla pyytää tietoja korjattavaksi ja oikaisuvaatimuksella aikaisempia viittä vuotta.

      Terveisin
      Martti Verotiimistä

      • Hillevihillevi

        Just tuota ne tarkoittivatkin vaikka minusta se on kyllä väärin. JOs en olisi hakenut kotitalousvähennystä vaan teettänyt pimeänä niin he eivät tietäisi :(


      • Hei Hillevi!
        Olisit voinut jäädä kiinni asuntolainan korkojen verovalvonnassa, rakennusvalvonnan ilmoittamien tietojen tai naapurien ilmoituksen perusteella, joten kannatti olla rehellinen.

        Terveisin Martti Verotiimistä


    • Hillevihillevi

      No nyt selvisi missä on vika mutta veihän se aikaa. Me tutkittiin naapurin kanssa papereita ja luultiin ensin että meillä molemmilla on koko tila - siis tuplat. Korjasin netissä sen, mutta sitten verotoimistosta jostain soitti nainen ja ihmetteli tätä että ollaanko myyty tai tehty jotain kun pinta-ala on pienentynyt? Kun sanoin ettei olla ja selitin tilanteen niin tämä nainen sanoi että hän on tutkinut papereitani ja verrannut naapureihin - huomasi siinä että meidän tontti onkin kuivanmaan tontti eikä rantatontti!!!! Kehotti tekemään uuden valituksen. Montakohan valitusta tästä voi tehdä kun yksi tuli limbona takaisin ja se sinne "valituslautakuntaan" - vai mikä sen nimi oikein oli on vielä sisällä? NO menen heti tuonne lähimpään Verotoimistoon tekemään tätä taas kerran jos hyvinni sais takaisin rahoja.

    • Hei vielä!
      Tämä vuosi lasketaan uudelleen vasta elokuun korjausajoissa.

      Aikaisemmille viidelle vuodelle voi tehdä uuden oikaisuvaatimuksen tontin arvostamisesta, vaikka toisesta asiasta olisi jo saanut kielteisen päätöksen tai se on vielä käsittelemättä.

      Terveisin Martti Verotiimistä

      • Hillevihillevi

        Sinne meni ja saa nähdä paljonko tulee takaisin! Kiitos sinulle missä lienetkin :)


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe