Osatyökyvyttömyyseläke ja työttömyys

Kysyjä

Olen 60- vuotias. Olin äskettäin lääkärissä ja hän ehdotti terveyteni vuoksi osatyökyvyttömyyseläkkeen hakemista. Menisi kuulemma varmasti läpi. Entä jos jään työttömäksi sen jälkeen kun tuo osatyökyvyttömyyseläke on myönnetty? Palkkani on noin 4500 €/kk. Miten paljon saisin yhteensä eläkettä ja ansiosidonnaista. Onko tässä jokin loukku ja kannattaisiko ennakoida ja jäädä mieluummin kokonaan työttömäksi, ennen kuin potkitaan pois, kun vammani vuoksi en kykene kokopäiväiseen työhön. Vai kannattaisiko mieluummin jäädä osa-aikaeläkkeelle 61 -vuotiaana ja luottaa, että työpaikka säilyisi pari vuotta. En ikinä ole hakenut mitään tukia ja pelkään nyt loukkoon joutumista. Voisiko joku kertoa miten kannattaa toimia? Ja voisiko joku visas tehdä ihan laskelmat. Tästä olisi varmaan hyötynä monelle muullekin.

13

6022

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1957syntynyt

      Valitettavasti en tunne asiaa mutta kun minuakin asia tulee koskemaan, niin minäkin ryhdyn osaltani asiaa selvittelemään.
      "
      Osatyökyvyttömyyseläke
      Sinulle voidaan myöntää osatyökyvyttömyyseläke, jos työkykysi on alentunut, mutta selviydyt kuitenkin osa-aikatyöstä tai kevyemmistä työtehtävistä.
      Voit siirtyä osatyökyvyttömyyseläkkeelle suoraan työstä. Voit työssä ollessasi hakea ennakkopäätöstä oikeudestasi osatyökyvyttömyyseläkkeeseen. Myönteisen päätöksen saatuasi sinulla on yhdeksän kuukautta aikaa harkita eläkkeelle siirtymistä.
      Eläkkeen saannin ehtona on, että työkykysi on alentunut sairauden vuoksi vähintään 40 prosenttia eli 2/5. Ansioiden tulee alentua samassa suhteessa.
      Osatyökyvyttömyyseläke on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. Määräajaksi myönnettävä osatyökyvyttömyyseläke on nimeltään osakuntoutustuki.
      Osatyökyvyttömyyseläke myös työttömälle ja yrittäjälle
      Osa-aikatyön puuttuminen ei ole este osatyökyvyttömyyseläkkeen saamiselle. Jos olet työtön, voit ilmoittautua työ- ja elinkeinotoimistoon työnhakijaksi ja saada eläkkeen lisäksi työttömyyspäivärahaa, josta on vähennetty osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä.
      Osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyvän yrittäjän on puolestaan vähennettävä yrittäjätoimintaansa ja työtuloaan enintään 60 prosenttiin kokoaikaisesta työtulosta.
      "
      Lähde:
      https://www.tyoelake.fi/fi/erilaisiaelakkeita/tyokyvyttomyyselake/osatyokyvyttomyyselake/Sivut/default.aspx

      • Kysyjä

        Hei

        Iso kiitos vastauksestasi. Mutta kumpi on parempi, jäädä kokonaan työttömäksi tai olla osatyökyvyttömyyseläkkeelä ja samaan aikaan työttömänä? Mikäköhän olisi korvauksen taso?


      • Tjjjjjjj
        Kysyjä kirjoitti:

        Hei

        Iso kiitos vastauksestasi. Mutta kumpi on parempi, jäädä kokonaan työttömäksi tai olla osatyökyvyttömyyseläkkeelä ja samaan aikaan työttömänä? Mikäköhän olisi korvauksen taso?

        Taso on sama, koska ansiosidonnainen sovitellaan eläkkeen kanssa, puolet ja puolet, ansiosidonnainen lasketaan ennen eläkettä tehdystä kokoaikatyön palkasta.
        Osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessa ei siitä puolikkaasta ansiosidonnaisesta kerry enää lisää eläkettä, kuten täydellä ansilla ollessa kertyy 63 vuoteen asti, mutta eläkkeessä on huomioitu tuleva karttuma jotenkin.
        Vaikea sanoa mikä kannattaa, pitää itse päättää ja kysyä asiaa kassasta ja liitosta.


      • Kysymyksiä

        Verotetaanko osatyökyvyttömyyseläkettä eri tavalla kuin ansiosidonnaista? Maksetaanko ne erikseen eli eikö tuota ansiosidonnaista pidä hakea kuukausittain.


      • Tjjjjjjj

        Eläke tulee kerran kuukaudessa erikseen, veroprosentti on summan mukaan, taitaa olla hieman pienempi kuin päivärahassa ja siitä ei mene kassan jäsenmaksua, joka menee päivärahasta.


      • olis_hyvä_miettiä
        Tjjjjjjj kirjoitti:

        Taso on sama, koska ansiosidonnainen sovitellaan eläkkeen kanssa, puolet ja puolet, ansiosidonnainen lasketaan ennen eläkettä tehdystä kokoaikatyön palkasta.
        Osatyökyvyttömyyseläkkeellä ollessa ei siitä puolikkaasta ansiosidonnaisesta kerry enää lisää eläkettä, kuten täydellä ansilla ollessa kertyy 63 vuoteen asti, mutta eläkkeessä on huomioitu tuleva karttuma jotenkin.
        Vaikea sanoa mikä kannattaa, pitää itse päättää ja kysyä asiaa kassasta ja liitosta.

        Ei se nyt välttämättä ole puolet ja puolet. Ansiosidonnaisen määrään vaikuttaa se palkkataso mitä töissä ollessa saanut. Jos osatyökyvyttömyyseläke on enemmän kuin puolet ansiosidonnaisesta niin alle puolet siitä ansiosidonnaisesta silloin jää käteen. Eläkkeiden määräytymisperusteista en tiedä joten kannattaa todellakin selvittää sieltä kassasta ja eläkeyhtiöstä mitä se eläke ja ansiosidonnainen tulisi olemaan. Osatyökyvyttömyyseläke vähennetään kokonaisuudessaan ansiosidonnaisesta päivärahasta eli EI SOVITELLA jolloin puolet vähennettäisiin päivärahasta. Tuo täytyy muistaa. Jos mahdollisuus jäädä työttömyysputkeen jolloin saa ansiosidonnaista kokoaikaiselle eläkkeelle asti niin hyvä mutta jos ei saakaan ja tippuu työmarkkinatuelle niin takuuvarmasti loppuu se työmarkkinatuki kokonaan koska se osa-aikaeläke todennäköisesti suurempi kuin se työmarkkinatuki.

        Jos itse irtisanoutuu niin todellakin se 3 kk karenssi napsahtaa. Siltä ajalta varmaan kyllä saa sitä osa-aikaeläkettä mutta riittääkö se?


    • ehkä_sinnittelisin

      Kannattaa kysyä eläkeyhtiöstä ja kassasta. Työttömyysturvasta tuo osatyökyvyttömyyseläke vähennetään. En tiedä olisko sulla mahdollisuus siihen työttömyysputkeen ansiosidonnaisella jolloin saisit sitä ansiosidonnaista eläkkeelle siirtymiseen asti. Muutoinhan sitten joutuisit jossain vaiheessa työmarkkinatuelle jolloin saattaisi tulla tilanne että saisit vain osatyökyvyttömyyseläkettä etkä muuta. Huomaa myös, että se palkka vaikuttaa siihen tulevaan kokoeläkkeen määrään suotuisammin kuin työttömyysturva. En tiedä miten tuo osa-aikaeläke vaikuttaa siihen tulevaan kokoeläkkeeseen mutta voisin kuvitella että heikomman eläkkeen saisit kuin että olisit töissä siihen 63 vuoteen asti.

      Jos minun mielipidettäni kysyttäisiin niin ehkä jäisin vielä töihin ja hakisin vain niitä sairaslomia siihen asti kun tulee aika siirtyä kokoaikaeläkkeelle. Voihan se työnantaja irtisanoa tuotannollisilla syillä jos sellainen tilanne työpaikalla tulee mutta jos vain suinkin voit niin yritä jatkaa vielä se muutama vuosi. Jos työnantaja irtisanoo tuta syillä ja jos olet ollut pitkään samalla työnantajalla niin sinullahan on pitkä irtisanomisaika (yli 12v. työhistorialla irtisanomisaika 6kk) ja alasta riippuen ehkä jotain muitakin tukipaketteja.

    • Vajaakuntoinen

      Uskoakseni pääsee samalla tavalla putkeen, oli sitten osatyökyvyttömyyseläkkeellä tahi pelkästään ansiosidonnaisella päivärahalla. Ikä ratkaisee ja 60 vuotias on siihen oikeutettu.
      Korjatkaa jos olen väärässä?
      Verotuksessa tulee eläkeläisvähennys, joten se olisi verotuksellisesti osatyökyvyttömyyseläkkeellä edullisempi.
      Ilmoittele miten etenee ja mitä pohdit?
      Sitä en osaa sanoa miten helposti sairaskaan ja vajaakuntoinen saa pitkiä sairaslomia?, sitä haluaisin kysyä täältä muilta, heiltä joilla asiasta on omakohtaista kokemusta.
      Ihmiset joutuu koville ja on tosi vaarallista sekin jos joutuu vajaakuntoisena tekemään työtä, riippuen työstä, niin siitä aiheutuu varaa muille tai itselle.
      Toivottavasti asiasi selviää.

    • tämämyös

      Muidta myös, että jos itse irtisanoudut, niin 3 kuukuaden karenssi tulee ja osatyökyvyttömyyseläke ja puolikas päiväraha ei kasvata tulevaa eläkettä, koko päiväraha kasvattaa.

    • Kysyjä

      Kiitoksia hyvistä kommenteista. Tämä on aika kimuranttia. Soittelen eläkevakuutusyhtiön ja työttömyyskassaan ja selvittelyn lisää ja kerron mitä sanotaan. Olen vain nähnyt elämäni aikana lukuisia kertoja sen, että kun on viisi-kuusikymppinen, niin työntekijä kokee itsensä helposti arvottomaksi, vaikka tekisi työnsä kuinka hyvin tahansa ja vaikka olisi kuinka uudistusmielinen. Usein varsinkin nuoremmat johtajat haluavat päästä vanhemmista kokeneista työntekijöistä eroon. Ja sitten julkisuudessa puhutaan työurien pidentämisestä....

    • kehäraakkioon

      Joo....kimuranttia on.
      Laitanpa tässä vielä vähän kimurantimman jutun.

      Olen n.s. "velvotyössä",eli 6kk kunnan järjestämässä työssä.
      500 päivääni ansiosidonnaista tuli täyteen viime joulukuussa ollessani 59v. ja 7kk vanha.Siksi tämä "velvotyö".

      No,ei se mitään hyvä niin,mutta nyt on suuri ongelma se että minut laitettiin entiseen raskaaseen työhöni,ihan tosta noin vain,pystymetsästä yli 2 vuoden työttömyyden ja sairaslomien jälkeen.
      Arvatkaa vaan mitä tämä on ollut?
      33 sairaspäivää takana ja nyt viimeeksi sprakas selkä.Ensi viikolla pitäisi mennä taas töihin,mutta senhän tietää mitä siitä tulee?

      Lääkäreitä ei ole.Työterveyslääkärin tapaa 2 viikon varoitus-ajalla.Tk:n lääkärillä on aikaa 10min.Eikä sinnekään aina pääse.
      Nyt olis "velvotyötä2 enää vajaat 2kk,mutta taitaa mennä sairastamisen puolelle.
      Aivan selvästi olen VAJAAKUNTOINEN,jonka kitumista katsotaan että selviytyykö hengissä "diilinsä" loppuun vai vetääkö itsensä narunjatkoksi?

      En haluaisi tälläistä edes pahimmalle vihamiehellenikään.

      Jos minulle tarjotaan tälläistä osa-työkyvyttömyys eläkettä anssia niin HETI otan vastaan.

    • ÄläIrtisanoudu

      Hei, älä missään nimessä jää itse työttömäksi. Silloin saat karenssin, etkä saa mistään rahaa 3kk ajalta. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, jos jaksat vielä tehdä jonkun verran työtä, niin:

      1. Ehdota työnantajalle, että jää osa-aikaeläkkeelle, jolloin työtaakkasi keventyy huomattavasti ja saat puolet palkkaa ja puolet eläkettä. Tulosi tippuvat vain noin 10%, mutta työaika puolittuu

      2. Odota, että sinut potkitaan tai jäät sairauslomalle ja yrität hakea työkyvyttömyyseläkkeelle. Tosin, jos sinulla ei ole uutta merkittävää sairautta tai vanhaa sairastamishistoriaa, niin eläkettä ei varmaan heti myönnetä kokonaisuutena.

      Minullekin on sanottu, että saisin suoralta kädeltä osa-aikaeläkkeen, mutta siitä ei ole työttömänä mitään hyötyä ja nyt taistelen itseni työkyvyttömyyseläkkeelle, johon minulla pitäisi olla oikeus!

    • laskelmia_tuloista

      Laskin YTK päivärahalaskurilla mitä saisit ansiosidonnaista 4500 e kk tuloilla. Tämä on tietysti vain suuntaa antava arvio koska kaikkia tietoja ei ole käytettävissä. Mutta ilman osa-työkyvyttömyyseläkettä päivärahasi olisi n. 94e/pvä ja 2028e/kk siis bruttona. Jos saisit lisäksi osatyökyvyttömyyseläkettä laskuri antaa esim. 1200 e osatyökyvyttömyyseläkkeellä tuloksen jonka mukaan saisit enää 38 e / pvä ja 828 e/kk bruttona ansiosidonnaista. Molemmista vielä verot pois niin siinä on kuukausitulosi suurin piirtein. Koska en tiedä höytäsen pöläystä miten eläkkeet lasketaan niin en osaa sanoa onko tuo 1200 osatyökyvyttömyyseläke relevantti sinun tuloillasi mutta saat jonkunlaisen käsityksen.

      Ilmoitteletko meille muillekin mitä eläkeyhtiöstä ja kassasta sanottiin jos olet soitellut sinne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1701
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1313
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1284
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1264
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe