Lomautettu työeläkkeelle

Epäileväinen

Olen lomautettuna ja jos jään 63 vuotiaana eläkkeelle, pitääkö minun erikseen irtisanoutua työstä? Jos irtisanoudun niin missä vaiheessa, ettei tule karenssia työttömyyskassalta.

20

2183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lommaaa

      kuukauden viimeisenä päivänä irtisanot
      et sä mitään enää kassalta saa kun eläkkeelle jäät.
      1 päivä aina alkaa eläke

      • Eläketotuus

        Nyt äkkiä eläkkeelle jos aikoo! Joustavat eläkemahdollisuudet alkavat pian olla mennyttä. Suomalaisille ovat poliitikot jo suunnitelleet 2 veroluokkaa, A ja B. Katso täältä kumpaan kuulut:

        https://sites.google.com/site/oikeisto

        Toiset maksavat enemmän, toiset vähemmän. Klikkaa ja katso.


    • Sinun pitää irtisanoutua työstä sopimalla työsuhteesi päättymisestä työnantajasi kanssa. Vanhuuseläkkeesi voi alkaa vasta, kun työsuhteesi on päättynyt.

      • Epäileväinen

        Onko minulle hyötyä olla tyottömättömänä yli 500 päivää, siis lisäpäiville, vai voinko jäädä eläkkeelle heti 63 vuotta täytettyäni?


      • fyrkkaapukkaa

        Kannattaa odottaa että 200 päivää lomautusta on tullut täyteen Sitten irtisanoudut ja jäät eläkkeelle jos olet jo ehtinyt täyttää 63v. Saat silloin sekä irtisanomisajan palkan (olisiko 3 kk) ja eläkkeen samanaikaisesti.
        kts esim täältä
        http://www.laki24.fi/tyvi-lomautus-lomautus_200_paivan_saanto/


      • kunottaa
        fyrkkaapukkaa kirjoitti:

        Kannattaa odottaa että 200 päivää lomautusta on tullut täyteen Sitten irtisanoudut ja jäät eläkkeelle jos olet jo ehtinyt täyttää 63v. Saat silloin sekä irtisanomisajan palkan (olisiko 3 kk) ja eläkkeen samanaikaisesti.
        kts esim täältä
        http://www.laki24.fi/tyvi-lomautus-lomautus_200_paivan_saanto/

        irtisanomisajan palkka on 2-6kk riippuu työsuhteen kestosta.


    • Nimimerkille ”Epäileväinen”:
      Työeläkelakien mukaisen vanhuuseläkkeesi määrä ei nouse, vaikka olisit lisäpäivillä yli 63-vuotiaana etkä hakisi eläkettä. Ansiopäiväraha kartuttaa eläkettä, mutta vain 63 vuoden ikään asti.

      • Epäileväinen

        Tuo oli täsmätieto. Kiitos!


      • Elämänvaltti

        Entä jos olisi pienen eläkkeen vuoksi mahdollista saada myös työeläkkeen lisäksi kansaneläkettä, vaikuttaako jotenkin ja mitä tulisi huomioida?


      • Lisäpäivillä olevalla 62 vuotta täyttäneellä on oikeus vanhuuseläkkeeseen ilman varhennusvähennystä. Edellytyksenä on, että työtön on saanut eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana lisäpäivärahaa vähintään yhdeltä päivältä. Tämä koskee myös kansaneläkettä, jonka vanhuuseläkeikä muutoin on 65 vuotta.


      • Niinkö

        Olen ymmärtänyt, että 63 vuotiaalla on oikeus myös vanhuus- ja kansaneläkkeeseen jos hän on saanut yhdenkin päivän lisäpäivärahaa (500pv. 1pv.) täyttäessään 63v. edellyttäen että hän on siihen oikeutettu.
        Olenko ymmärtänyt asian oikein?


      • Tarkennan sen verran, että sekä työ- että kansaneläkkeen saa mainituilla ehdoilla jo 62 vuotta täyttänyt henkilö. Tosin kansaneläkkeen saa vain, jos työeläkkeen määrä jää pieneksi. Molemmat eläkkeet myönnetään tässä tilanteessa vanhuuseläkkeen nimisenä.


      • raippaeläke

        Onko olemassa joku erillinen 'varhennus vähennys' eläkkeeseen kun jää eläkkeelle alle 65 vuotiaana, ja ketä se koskee ja ketä ei. En tarkoita puuttuvista työtuloista johtuvaa eläkekertymän vähennystä.


      • julkiseneläkkeelle
        raippaeläke kirjoitti:

        Onko olemassa joku erillinen 'varhennus vähennys' eläkkeeseen kun jää eläkkeelle alle 65 vuotiaana, ja ketä se koskee ja ketä ei. En tarkoita puuttuvista työtuloista johtuvaa eläkekertymän vähennystä.

        Varhennusvähennystä on kansaneläkkeeseen (ellei ole oikeutettu lisäpäiviin) ja myös julkisen alan eläkkeisiin. Mulla itselläni tulisi sellainen varhennusvähennys vaikka olenkin lisäpäivillä. Vähennys johtuu siitä että henk.koht eläkeikä onkin yllättäen 65v jolloin ennen 2005 ansaitut julkisen alan eläkkeet saadaan paremmalla ansaitaprosentilla. Jos jään kuukaudenkin ennen 65 v ikää eläkkeelle eläkkeet lasketaan huonommalla prosentilla.


      • Varhennusvähennys tehdään kansaneläkkeeseen, jos sen ottaa vanhuuseläkkeenä maksuun ennen 65 vuoden ikää. Vähennystä ei kuitenkaan tehdä, jos on kyse pitkäaikaistyöttömälle lisäpäivien perusteella myönnettävästä vanhuuseläkkeestä.

        Yksityisen puolen työeläkkeisiin ei tehdä varhennusvähennystä, koska varhennettu vanhuuseläke on poistunut eläke-etuuksista. Julkisten alojen eläkkeissä varhennettu vanhuuseläke on edelleen mahdollinen sellaiselle ennen vuotta 1960 syntyneelle vakuutetulle, joilla on henkilökohtainen vanhuuseläkeikä. Jos eläkkeen ottaa varhennettuna, tulee siihen varhennusvähennys.


      • raippaeläke

        Pyöritellään asia vielä vähän: Jos jää 63 vuotiaana suoraan työstä eläkkeelle ja työeläke jää niin pieneksi että saa myös kansaneläkettä, silloinko eläkkeeseen tulee varhennusvähennys?


    • Nimimerkki ”julkiseneläkkeelle” on oikeassa eli julkisten alojen ennen vuotta 1995 karttunutta eläkettä pienennetään, jos jää vanhuuseläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää. Kyseessä ei ole varhennusvähennys vaan ns. muuntovähennys, jolla eläkkeen karttumaprosenttia ennen vuotta 1995 alennetaan noin 1,8 %:iin vuodessa. Tämä muuntovähennys tehdään myös lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle jäävän eläkkeeseen.

      Nimimerkki "raippaeläke", jos jäät suoraan työstä vanhuuseläkkeelle ennen 65 vuoden ikää ja olet oikeutettu myös kansaneläkkeeseen, tehdään kansaneläkkeeseen varhennusvähennys.

      • pitkälomautus

        Voiko lomautettuna lisäpäivillä olla kuntäyttää 63?jos voi niin onko työeläke korkeampi jos on lomautettu 65:teen saakka.


    • Lisäpäiväoikeudestasi neuvoja saat omasta työttömyyskassastasi tai jos et kuulu kassaan, niin Kelasta.

      Ansiopäivärahan perusteella työeläkettä karttuu enintään sen kalenterikuukauden loppuun, jona täytät ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän, vaikka etuutta maksettaisiin pidempään. Kelan maksamasta peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta ei kartu eläkettä.

      Aikanaan kun jäät vanhuuseläkkeelle, sen määrä on eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun mennessä ansaittu eläke. Vaikka eläke alkaisi ikäluokkasi alimman eläkeiän jälkeen, eläkkeeseen ei lasketa lykkäyskorotusta samalle ajalle, jolta saat työttömyysetuutta.

    • pimeetä

      Jään heti eläkkeelle olen 62 vuotias olen ollut lomautettuna jo 3 vuotta. Heti kun eläke myönnetään voin mennä rehellisesti pimeisiin töihin ei tule uutta karenssia eikä se asia kuulu enää työvoimatoimiston paska sakille yhtään mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2022
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1557
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1458
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1437
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe