Roope-ankan rahasukellus

Nimimerkki______

Tutkitaan Roope-ankan rahasukellusta 1) teknisestä 2) psykologisesta 3) taloustieteellisestä näkökulmasta

1) Tekninen näkökulma. Termodynamiikan opinnoissa on käynyt täysin selväksi, että materialla, jopa rakeiselle (porous), on määriteltävissä jonkinlainen viskositeettia kuvaava piirre. Käytännössä voisi arvella, mikä myös pitänee paikkansa, että kun yrittää sukeltaa tällaiseen kolikoista rakentuvaan materiaaliin niin siitä ei tule muuta kun pää kipeäksi. Materiaalin ei tarvitse edes olla erityisen karkearakeista. Jos ottaa sukellusasennon ja hyppää uimarannalla hiekkaan niin ei siitä sujahda maan sisälle. Todellisuudessa Roope-ankan ranteet murtuisivat ennen naaman iskeytymistä kolikkokasaan ja verta olisi joka paikassa sekä luita olisi poikki.

Lisäksi otetaan huomioon säiliön melkoinen koko ja pelkästään kolikoiden paino, joka on ainakin 6000-7000 kiloa/m3, joten seinämiin kohdistuva hydrostaattinen paine ja alustaan kohdistuva paino olisivat melko musertavia. Koko metallihärveli olisi hyvin vaikea tukea mäen päälle jossa rahasäiliö monesti nähdään. Jos laskee että säiliön pinta-ala on 10x10 metriä, rahapatsaalla korkeutta 30 metriä, paino 5000 kg/m3, niin saataisiin että pelkkä rahamassan paino on 15 miljoonaa kiloa, joka pitäisi 100 m2 alueelle tukea. Ja pehmeälle maalle. Se ei vaan ole rakennusteknisesti mitenkään mahdollista.

2) Psykologinen näkökulma. Kolikot ovat littanoita pyöreitä metallikappaleita. Selvästi Roope-ankka ajattelee niillä olevan jotakin arvoa, jota hän jumaloi. Siksi hän haluaa kylpeä näissä metallikappaleissa ja sukeltaa niihin. En ole psykologi mutta minusta tämä kuulostaa jokseenkin maaniselta touhulta. Ihmiset voivat saada addiktioita mitä kummallisemmista asioista, mutta tämä ei nyt kyllä kuulosta tervejärkiseltä. Kuinka moni meistä palkkapäivänä nostaa rahansa automaatista, heittelee niitä yllensä, kylpee niissä, jne.? Entä jos niin tekisi, niin kyllähän se implikoisi että on jonkinasteinen fiksaatio metalliin.

Televio-ohjelmissa on näytetty mitenkä "autorakkaat" ihmiset rakastelevat autojansa yms. semisairasta shittiä, ei tämä rahojensa rakastaminen tästä mitenkään poikkea mielestäni. Ihminen VOI kiintyä kaikenlaisiin "outoihin" asioihin (auto, puu, ...), mutta ei tämä missään mielessä ole normaalia käyttäytymistä. Roope-ankalla täytyy olla siis jonkinlainen perversio metalliin.

3) Taloudellinen näkökulma. Kuten on sanottu, kolikko on pyöreä littana metallikappale, jolle ihminen kuvittelee jonkin arvon. Tällä hetkellä mennään jossakin luokassa 50-100 EUR/tonni romumetallille. Metalli ei sinänsä ole erityisen arvokasta. Olisi täysin järjetöntä pitää moisia rahakasoja jossakin säiliössä vaan muuttaa se numeroiksi pankkitilille, josta sitä edelleen voidaan sijoittaa erilaisiin osakkeisiin ja pyrkiä pitämään sen omistuksen arvo tai kasvattaa sitä. Suuret käteisvarat, oli ne sitten kiinteänä sänkypatjassa tai numeroina tilillä, eivät ole mielekkäitä, koska ne inflaation vuoksi menettävät arvoansa.

Oletus on, että Roope-ankka on sarjakuvamaailman Björn Wahlroos, joka tietää mitenkä raha saadaan poikimaan. Siinä mielessä olisi täysin järjetön ajatus että hän ei finanssinerona ymmärtäisi sijoittaa rahojansa järkevällä tavalla vaan sen sijaan pitäisi kuutiotolkulla kolikoita vain sitä varten, että voi siihen sukeltaa. Ja sekin on todettu huonoksi ideaksi.

Johtopäätökset

Roope-ankan rahasukellus on monella tapaa hyvin epäjohdonmukainen harhakuvitelma, jota lapsille syötetään. Se antaa väärän mielikuvan fysiikasta ja oikeasta taloudenhoidosta ja on mielenterveydelliseltäkin kannalta varsin kyseenalainen. Asia ei ole johdonmukainen mistään minun keksimästäni näkökulmasta ajateltuna. Mitä siinä tarkalleen ottaen halutaan sanoa ja kenelle? Ja miksi? Pitäisikö siitä ottaa oppia? Jos pitäisi, niin kenen? Ja millä tavalla?

Tässä nyt tuli nämä mitä tuli ensimmäisenä mieleen. Onko ajatuksia? Ja ei sitten mitään "Aku-ankalla ei ole housuja, heh heh"-vitsejä, vaan asiallista keskustelua aiheen ympäriltä.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olly

      Onhan Roope monia asioita tehnyt väkisinkin oikein, ei hän muuten olisi maailman rikkain.
      Ok, asiaan. En olisi huolissani lasten mielenterveydestä tuossa asiassa. Ennen kuin sukeltamiseen riittävä määrä kolikoita on ansaittu, on järki kasvanut päähän. Jos järkeä ei sen vertaa ole, ansaitseminen on aika lailla mahdotonta.

    • roopen_temppu

      Bill Gates sukelsi "big datan" markkinavoimiin ja tuotti Windowsin tuomaan rahaa omistajilleen.
      Näin sitä rahaa tahkotaan.

    • Netissä on havainnekuvasarja rahan viemästä tilasta: 10 000 USD on sellainen sadan satasen kiva nippu, joita mahtuu tavalliseen attaseasalkkuun noin sata kappaletta: miljoona.

      Eurolavalle menee mukavasti sata attaseasalkullista taaloja: sata miljoonaa.

      Bill Gatesin teoreettinen nykyomaisuus realisoituna kylmäksi käteiseksi on 790 eurolavallista satasen setelinippuja sisältäviä attaseasalkkuja: 79 miljardia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1846
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe