Miten toimia tietullien kanssa ?

ekakertaa_italiassa

Millaisilla teillä on tietulleja, varoitetaanko niistä etukäteen, miten niiden kanssa tulee toimia, pitääkö ostaa jotain lippuja etukäteen, minne maksetaan, käteisellä vaiko kortilla, mille portille tietää turistina ajaa, mitä jos kortti ei jostain syystä toimi, eikä ole käteistä, kuinka paljonko ne tullit maksaa ?

11

1637

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Italiaa

      Tietulleja on vain moottoriteillä eli autostradoilla. Maksullisen tien alkamisesta ilmoitetaan liikennemerkein muutamaa kilometriä aikaisemmin ja samalla nopeusrajoitus alkaa pudota. Portille ajettaessa otetaan automaatista lippu, jonka jälkeen puomi aukeaa. ÄLÄ mene portille, jossa lukee TELEPASS, ne ovat ainoastaan automaattisen lukulaitteen aaville autoille.
      Poistuessasi maksulliselta tieltä ajat taas portille, joko käteisellä tai kortilla maksettavalle, ne on merkitty selkein symbolein. Laitat kortin automaattiin, joka ilmoittaa maksun suuruuden. Itse maksan yleensä aina kortilla, koska se toimii nopeasti ja kätevästi. Koskaan ei ole ollut mitään epäselvyyksiä ja käyttökertoja on lukemattomia. Portit ovat useimmiten miehittämättömiä. Jos tulee hankaluuksia maksun kanssa, esim. kortti ei toimi tms. puomi aukeaa jonkun ajan kuluttua ja kuulutus ilmoittaa maksun epäonnistuneen (italiaksi). Aja portin jälkeen yleensä melko pian löytyvälle Punto Blu -pisteelle, jossa voit maksaa tiemaksun. Ei kannata yrittää jättää maksamatta, autosi tiedot ovat tallessa ja saattaa tulla vähän isompi maksu sakkojen muodossa lisäksi.

      • ekakertaa_italiassa

        Kiitos vastauksesta, minkä hintaisia nuo tullit ovat, halvimmillaan ja kai sitä enemmän, kuinka pitkän niitä pitkin ajaa ?


      • Italiaa

        www.viamichelin.com on hyvä sivusto katsella etukäteen tietullien hintoja eri maissa, myös Italiassa. Antaa myös reitit valitsemillasi kriteereillä ym. Laskin aikoinaan, että Italiassa tietullit maksoivat noin 5 cent/km, mutta siitä on jo vuosia. Nyt ihan viime aikoina en ole seurannut, ovatko hinnat paljon nousseet. ViaMichelin on yleensä varsin hyvin ajan tasalla, jos tiedät suurin piirtein ajoreittisi, voit siitä katsella matkan pituutta, kokonaiskuluja, tietullit eriteltynä. Saat myös halutessasi tarkat ajo-ohjeet.


    • kkj13

      Siitä on muutama vuosi kun itse ajelin siellä.Kävi ainakin käteinen ja voi myös osta isoimmilta asemilta missä miehistö maksettuja viacardeja mutta ne ovat voimassa vaan sillä mootoritien yhtiöllä mistä olet ne ostanut.Itsellä oli firman hankkima viacard ja ajo joko käteiskassan kautta tai viacard linja.Harvoin oli mitään ongelmia ja ne sai selvittey sitten yhtiön mieitettyllä asamalla.Aina voi tietysti ajaa pikkuteitä.Ovat yleensä vähän hitaampia mutta ilmasia yleensä seuraavat mutkitellen mootoritieta.Maksoi jotain Päälle 40€ Brennero- Milano mutta olin kuormaautolla.Henkilöauto noin kolmasosa siittä.Itavallan sillat ja tunnelit sitten eri hintaset ja myös Ranskan silta ja tunneli maksut.Jos ei lippua saanut tai se hukku sitten maksu on korkeimman taksan mukaan eli sieltä mistä mootoritie alkaa.On myös käytnyt että ei ollut lippua eikä raha,sain laskun korkeimman taksan mukaan mutta ei siitä tullut ikina laskua.

      • Italiaa

        Tästä lisätietoa englanniksi, eli samat tarinat kuin tuossa aikaisemmin. http://www.aiscat.it/inautostrada_en/pedaggio.htm?nome=pedaggio
        Normituristin on aika turha maksella etukäteen viacardeja, kun ei ole tiedossa moottoritiellä ajetun matkan määrä, menee joko rahaa hukkaan tai kortin summa ei riitä. Ammattikuljettajilla, kuten ilmeisesti tuolla edellisellä kirjoittajalla, asia on toinen, jos firma maksaa ja matkoja Italiaan tulee usein.


      • malmlmdlsam

        Kiitos, tuo Aiscat-linkkihän oli tosi hyvä "Motorways"-karttoineen, josta näkee liittymät ja huoltoasemat.


      • ekakertaa___

        kiitos myös minulta, tuon avulla on helppo seurata missä mennään, no kartta tulee kuitenkin hankittua ja voisihan sitä uutta naviakin harkita, vaikka saattaahan vuokra-autossa olla sellainen vakiovarusteena, tullihinnat ei kuitenkaan ole suuret, joten sen puolesta noita motareja ei kannata kaihtaa


      • Italiaa

        Riippuu varmasti myös vuokra-auton tasosta, mutta yleensä navin joutuu varaamaan erikseen. Itse kun pääasiassa olen yksin ajellut pikkuautolla, niin ihan perinteisen paperikartan ja joskus ViaMichelinistä tulostettujen ajo-ohjeiden kanssa on pärjännyt ihan hyvin. Kahdestaan vielä paljon helpompaa, jos jonkunlaista kartanlukutaitoa löytyy. Isoilla teillä ihan hyvät opasteet Italiassa, ei ole koskaan ollut suurempia murheita tien löytämisessä. Joskus tullut otettua risteyksessä väärään suuntaan, mutta äkkiäkös tuota kääntyy. Sisilia on sitten vähän oma lukunsa pikkukylissä, siellä on välillä aika omintakeisia ratkaisuja opasteissa, esimerkiksi ainoastaan talon nurkassa tien viitta, eli jos tulet "väärästä" suunnasta niin pitäisi älytä katsoa taaksepäin. :-)
        Kaiken kaikkiaan Italiassa autoilu on ollut huomattavasti Suomea miellyttävämpää, Tiheä liikenne aiheuttaa väkisin sen, että muutkin on otettava huomioon ja tietä saa tarvittaessa ihan hyvin. Jotain ihan muuta kuin Suomen "minä ajan nyt tästä, piste"-tyyli.
        Ja päivän iltalehden pelottelujuttuun viitaten, muistakaa että auton sisälle EI SAA KOSKAAN jättää mitään näkyville, ei sitten mitään. Tämä on myös italialaisten tuttavien kanssa usein todettu. Ei niitä autoja joka päivä ryöstellä, mutta tarkkana on tietysti oltava. Auton kanssa näkee Italiasta niitä paikkoja, joita julkisilla kulkiessa ei koskaan näkisi. Ja sitä näkemistä riittää!


      • muarit

        Ja kun sitä näkemistä Italiassa riittää , niin jos sitä aikaa on , niin käyttäkää myös pikku teitä , niin näette paljon ihania pikku paikkoja mitä ei näe jos käyttää vain moottoriteitä.


      • lähtö_lähestyy

        pikkuteitä onkin tarkoitus koluta ja vuoristossa, aika kiharaa siellä paikkapaikoin näyttää olevan, menolento on yöaikaan, joten silloin mennään moottoritietä pitkin, että päästään varmuudella perille


    • muarit

      Jos ei ole kiire, niin suosittelen aina pikku teitä , vaikka ovatkin hitaampia, mutta katseltavaa on paljon enemmän kuin tylsillä moottoriteillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe