Kuinka tasta eteenpain?

estera

Vaikea yhtalo, viimeisesta hallituskaudesta jai lahinna kateen paljon puhetta, erittain vahan sisaltoa ja viela vahemman toteutusta. Nyt olisi oiva paikka katsoa peiliin ja tunnistaa virheet. Vaikka virheiden tunnistaminen meneekin parin halliyuskauden taakse niin syyllisten etsiminen on ajanhukkaa ja selittelemisten aika on ohi. Vaalit nollasivat jo tilanteen ja onneksi aanestajien poliittinen muisti on lyhyt.

Jos uudella hallituskaudella leikkauksia tehdaan ja veroja korotetaan niin se pitaisi toteuttaa maltilla kohdistaen korotukset kulutukseen mutta ei perustoimeentuloon ja hankintoihin, tyollistamista taytyy helpottaa, SOTE uudistus taytyy toteuttaa loppuun, saantelya ja byrokratiaa purkaa, hallinnon paallekkaisyyksia poistaa (esim Kela/sosiaalitoimi/tyovoimatoimistot) ja yritystuet jotka eivat suoraan liity tuotannon kasvuun tai sen tehostamiseen pitaa karsia ja lainsaadannon seka verotuksen taytyy tehda Suomesta houkutteleva kohde ulkomaiselle paaomalle.

Nokian Suomi-vuosien peraan on turha haikailla mutta jos jotain siita seikkusta on jaanyt kateen niin ainakin nakemys siita kuinka paljon sen kokoluokan menestyva kansainavalinen yhtio Suomen kokoiseen talouteen vaikuttaa. Nykymenolla sen kokoluokan yritysten laajamittaista investointia Suomeen on turha odottaa.

Poliitikkojen on myos turha ylpeilla saavutuksella Talvivaaran tai Turun telakan pelastamisesta. On hyva ottaa huomioon etta yhtiot eivat joutuneet vaikeuksiin ja tyopaikat uhatuiksi ainostaan suhdanteiden vuoksi vaan myos toimintaymparistossaan joka ei seurannut aikaansa.

Yhden paperitehdas investoinnin ja parin datacenterin perustamisen edellytykset investointeihin eivat suurelta osin ole hallituskaudella tai poliitikkoje toimin luotuja ja jokatapauksessa niiden taloudellinen ja tyollistamisvaikutus on marginaalinen kansallisella tasolla. Kutsukaamme sita kuitenkin hyvaksi aluksi kohti uutta savupiipputeollisuutta jossa bulkki tuotetaan turvallisessa ja vakaassa kehitysmaassa ja jatkojalostetut tuotteet ja palvelut liiketaloudellisesti jarkevammassa ymparistossa.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toivotonta

      Ei paljon toivoa taivaanrannassa näkyvissä

    • eienäädemareitakiitos

      Ei pidä unohtaa demareiden vaalityön aloittamista silloin kun huono puheenjohtaja vaihdettiin ei niin hyvään ja uuden ei niin uskottavan päämisterin astuessa remmiin. Ja olihan demariministereiden irtiotot viimeisellä ministeriviikolla myös melkoisia harkintakyvyn pettämisiä.

    • Hohhoijakkaa

      Hohhoijakkaa.

      "Poliitikoilta, taloustoimittajilta ja talousprofessoreilta on jäänyt ymmärtämättä, että digitalisaation seurauksena kaikissa kehittyneissä maissa ostovoimainen kuluttaja on siirtynyt ”rakennemuutoksen” kortistoon ja muitten elätettäväksi. Matalapalkkamaan uusi ostovoima on vain murto-osa G20-maiden ostovoimasta.

      Seurauksena markkinat ja maailmanlaajuinen BKT on systemaattisesti ja trendinomaisesti hiipunut jo 1960-luvulta lähtien nollasummamarkkinoiksi. Koska tuottavuus teknologian avulla kasvaa nopeammin kuin markkinat, poliitikkoja voi syyttää vastuuttomuudesta, jos ne tällä yhtälöllä lupaavat uusia työpaikkoja..."

      http://www.kansanuutiset.fi/mielipiteet/horisontti/3367357/naista-rakenneongelmista-vaiettiin-kollektiivisesti-vaalien-alla

      "Palkkojen osuus BKT:sta on esimerkiksi Suomessa pienentynyt 71,1 miljardista (v.1991) 61,5 miljardiin (v.2014). Ostovoimaa on kadonnut 12,6 prosenttiyksikköä. Sama trendi on muissakin kehittyneissä maissa.

      Kun Suomen BKT on vähän yli 200 miljardia, markkinoilta on hävinnyt peräti 25 miljardia euroa ostovoimaa, joka on poliitikkojen peräänkuuluttaman kasvun, yrittäjyyden ja uusien työpaikkojen ylivoimaisesti tärkein edellytys. Samalla se vaikuttaa negatiivisesti yhteiskunnan kulutusveropottiin."

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1721
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1361
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1327
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      10
      1323
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1315
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1190
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe