Vahinkoraskaus, mies haluaakin lapsen ja minä en

Santina

Minulla on sellainen tilanne, että tein viikonloppuna positiivisen raskaustestin. Meidän ei pitänyt pystyä saamaan lapsia, tai nimenomaan minun ei pitänyt niitä pystyä saamaan (miehessä taas ei ole mitään fyysistä vikaa). Olemme siis huoletta harrastaneet seksiä vuosikausia ilman ehkäisyä, ja olemme olleet onnellisia kahdestaan, nauttineet lapsettoman elämän iloista. Olemme molemmat yli 30-vuotiaita.

Nyt minä olen sitten kuitenkin raskaana vastaan kaikkia todennäköisyyksiä. Minulla on perussairauksia jotka hankaloittavat arkeani ja väsyttävät joskus niin etten meinaa jaksaa itsenikään kanssa. Raskaus tulisi pidemmällä olemaan myös riski minulle. Mies kuitenkin nyt innostui ja haluaisi pitää lapsen, vaikka aikaisemmin on ylistänyt miten ihanaa on olla lapsivapaa. Minä taas en lasta halua edelleenkään. En jaksaisi millään, en fyysisesti enkä henkisesti. Minä joutuisin kuitenkin olemaan vetovastuussa koska mies on 10 tuntia päivässä poissa (työ 2h työmatkoja).

Olin tosiaan uskonut etten voi lasta saada kun minulle kerran niin oli sanottu, joten en osannut yhtään ennakoida että näin voisi käydä. Pelkään että jos nyt teen abortin, menetän siinä miehenkin. Jos taas jatkan raskautta miehen toiveesta, menetän mahdollisesti terveyteni ja viimeisetkin jaksamiseni rippeet. Mies on sitä mieltä että lapsethan nukkuvat suurimman osan ajasta ja että kyllä hän auttaa minkä voi. Ihan pienenä vauvana ehkä nukkuvatkin, mutta näyttäkää minulle esim. kaksivuotias joka nukkuu suurimman osan ajasta...

Muutenkin tuntuisi hurjalta tehdä lapsi tällaiseen elämäntilanteeseen missä toinen (minä) on työtön ja toinen määräaikaisessa työsuhteessa. Miten ihmeessä saisin teroitettua miehelle millainen riski tämä on sekä minulle terveydellisesti että noin ylipäänsä? En haluaisi turvautua sossun apuun ja elää kädestä suuhun jos miehen työ ei vaikka jatkukaan. En haluaisi että lapsi joutuu elämään kurjuudessa.

Eikä nyt pliis mitään "älä harrasta seksiä jos et ole valmis että voi tulla lapsia". Uskoin aikoinaan gynekologin sanaan siitä että lapsia ei meille tule, ja yli viiden vuoden ehkäisemättömyyden jälkeen tällainen on pieni ihme. En kuitenkaan olisi halunnut että se osuisi meidän kohdallemme.

15

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Riskeistä sinun pitää kertoa niin, kuin ne ovat, joko suoraan kirjasta tai netistä. Näistä saatava tieto saattaa vaihdella, eikä välttämättä yksilötapauksissa listatut riskit toteudu kaikille. Suosittelen että otat riittävästi materiaalia miehen luettavaksi riskeistä, täysin ääripäästä ääripäähän (eli mitään ei tapahdu / kuolema). Mies varmasti arvostaa eniten sitä, ettei riskejä vähätellä tai liioitella millään tavalla.

      Tarvitsee huomioida, ettei positiivinen raskaustesti aina 100% tarkoita raskautta. suosittelen tekemään uuden testin ja menemään tarkempiin tutkimuksiin, mikäli näin ei ole tehty. Mikäli on tehty, koko edellä olevan kohdan voi sivuttaa.

      Joistakin asioista on helppo innostua, kuten lapsesta. Välttämättä sitä ei halua ja mieli voi olla vahvakin sen suhteen, ettei halua perhettä, mutta mieli ja käsitys saattaa muuttua, kun tulee jotain ns. konkreettista asian suhteen, jolloin yleensä innostuu.

      Ilmoitat ettet halua lasta, tämä ei ilmeisesti pidä täysin paikkaansa, sillä muuten olisit jättänyt ko. aiheen tekemättä. Fyysisiä ja henkisiä voimavaroja on vaikea arvioida, niitä saattaa olla enemmän tai vähemmän, mitä henkilö itse ajattelee itsestänsä löytyvän. Se on totta, että ns. vetovastuu tulee sinulle ja lapsi tulee muuttamaan elämää ja paljon. Lapsesta riippuen, ei voi tarkalleen tietää, tuleeko hänestä nukkuja vai valvoja, syökö paljon vai vähän, tarvitseeko paljon huomiota vai vähän. Lapsen kasvaessa ravintomäärät kasvaa, antokerrat vähenee ja useimmiten myös yhtäjaksoinen unimäärä vakioituu.

      Lapsiperheen äidin arki kotona on suhteellisen rankkaa, tarvitsee huolehtia jostakin, mikä ei pysty huolehtimaan itsestään. Ruokinta, kylvettäminen, siivoaminen tms. Usein tuntuu, ettei monikaan vanhempi ymmärrä rytmittää itseänsä lapsen mukaisesti. Lapsi nukkuu, vanhempi nukkuu. Yhdessä touhutaan, leikitään ja syödään. Vauvaikäinen lapsi vaatii paljon enemmän kuin taaperoikäinen, normaalisti jos kasvatus ei mene täysin pieleen, on lapsi helpompi mitä enemmän hän kasvaa. Tietenkin on uhmaikä, mutta tämänkin voi poistattaa tai lievittää monella eri kontaktilla, useimmat uhmaikäiset rauhoittuvat halaamiseen tai unohtavat kiukkuilun kutittamalla.

      Vauvat ja lapset ovat erilaisia, hyviä ja huonoja syömäreitä, hyviä ja huonoja nukkujia. Sitä ei voi ennakkoon tietää, mitä kaikkea tapahtuu, jotkut lapset saattavat hyvin varhain nukkua 8-10h unia, toiset saattavat huutaa nukahtamisestaan tunnin välein ja vaatia paljon pitkäkestoiselta ajalta.

      Tuota kädestä suuhun en ymmärtänyt? Mikäli olet työtön, niin kädestä suuhun se silti on, tuli se raha mieheltäsi tai valtiolta. Miehen lisäksi tai ilman miestä valtio osallistuu lapsen elämään rahallisesti.

      Parisuhteesi ja elämäsi asioita on vaikea punnita. Niin, tai näin, joku ilmeisesti häviää joka tapauksessa, valitettavasti ei auta kuin kokeilla jompaa kumpaa vaihtoehtoa ja katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

    • päätöksiä

      Jos lääkäri on todennut, että et voi tulle raskaaksi, on siihen varmaan joku syy. Tämän takia on viisasta käydä lääkärillä varmistamassa raskaus ja että sikiö on varmasti kohdussa, eikä kohdun ulkopuolella. Voi olla, että lasta ei todellisuudessa ole tulossakaan.

      Oma jaksaminen ja elämä on tärkeää, joten mieti haluatko lapsen vai et. Tietty lapselle saa päivähoitopaikan terveydellisistä syistä vaikka oletkin työtön. Ja jos satut saamaan töitä, voi mies pitää vanhempainloman, sinun ei tarvitse sitä pitää.

      Paljon mahdollista kyllä on kuten totesit, että mies häipyy, jos teet abortin, koska moni kuitenkin toivoo lasta salaa vaikka sanookin toista. Sinun on vaan nyt itsesi kanssa mietittävä, mitkä ovat tärkeimmät asiat kohdallasi ja mikä on oma valintasi. Terveyskeskuksessa voit hyvin käydä juttelemassa terveydenhoitajan kanssa erilaisista vaihtoehdoista, samalla kun varaat lääkärinajan tarkastukseen.

      Viimekädessä päätös on omasi, sitä ei voi kukaan tehdä puolestasi, vaikka se olisi tietysti monesti helppoa. Mutta aloita nyt heti siitä lääkäristä, jotta harkintaan jää mahdollisimman paljon aikaa.

    • lahjavastaan

      Minkälaisia terveysongelmia ne sitten on, hengenvaarallisia? Jos ei, niin tuskin on sellanen tila etteikö raskaus onnistuis sen kanssa.
      Eiköhän useammin kaduta lapsen tappamista kuin sen elämää, ja tämä lapsi on ilmiselvästi tarkotettu maailmaan ja juuri teidän perheeseen, kaikki epätodennäkösyydet voittaneena.
      Tietenkin aina adoptiokin (myös ns. avoin) on mahdollista, tosin mies tuskin haluaisi antaa lastaan pois.
      Erittäin todennäkösesti mies jättää sinut jos tapat yhteisen lapsenne, mikä on toki täysin ymmärrettävääkin.

      • Santina

        Sairastan kroonista anemiaa, hemoglobiini huitelee alle sadassa. Suun kautta otettu rauta ei imeydy, ja käyn säännöllisesti rautatiputuksessa. Tätä toimenpidettä ei kuitenkaan raskauden aikana suositella, tietysti varmaan tehdään jos on henki vaarassa mutta mielellään ei. Jos hemoglobiinini tippuu 70 tai alle (alimmillaan on ollut 72) niin kyllä siinä mennään jo vaaravyöhykkeellä jos vielä yrittää kasvattaa lasta sisällään. Saan helposti ja usein tulehduksia, useimmiten sisäelimiin (viimeksi haimatulehdus), joita sitten hoidetaan milloin kortisonilla ja milloin antibiooteilla riippuen tulehduksen sijainnista ja luonteesta. Raskauden aikana voimakas tulehdus ja siihen annettava raskas lääkehoito voisi olla kohtalokas lapselle. Kun hemoglobiini keikkuu noinkin matalalla ja sen vuoksi tasamaallakin kävellessä hengästyn alle sadan metrin matkalla ja nukun väsymykseeni pitkiä aikoja, ei minusta lapsen hoitoon ole jos onnistuisin jostain kumman syystä saamaan terveen lapsen ja pysymään itsekin terveenä. Silloin kun arvot ovat siinä 90-100, olen toki virkeämpi ja jaksan enemmän, mutta ne heittelevät rajusti.

        Meillä oli eilen pitkät keskustelut ja tälle päivälle on aika lääkäriin (sain kiireellisen ajan terveystilanteeni vuoksi). Tänään nyt ainakin tutkitaan mitä siellä on ja onko mitään. Jos jotain on, niin en usko että voimme sitä pitää. Sovittiin nyt kuitenkin että mitään päätöstä ei tehdä ellei kumpikin todella seiso sen takana, mutta sen verran rationaalisesti meistä kykenee kumpikin ajattelemaan että peli taitaa olla tällä selvä. Emme voi.

        Mieskin on sitä mieltä että sikiö ei ole lapsi, ja onneksi tuli eilen siihen tulokseen että ei ehkä oteta nyt turhia riskejä. Harmittaa kuulemma sikäli että olisihan se voinut olla omalla tavallaan mielenkiintoistakin, mutta vaimon terveys on tärkeämpi. En väitä etteikö lapsen saamisessa olisi puolensa, mutta tiedän tasan etten sitä tule jaksamaan kun en meinaa aina muutenkaan arkiaskareista selviytyä. Mies ei kuulemma ole jättämässä minua, vaikka niin pelkäsinkin. Ja koska mahdottomaksi osoittautunut nyt voikin olla mahdollista, jatkossa käytämme ehkäisyä ettei näin pääse käymään (ja tätä ehkäisyä ehdotti siis mies itse).


      • valheenverkko

        "sikiö ei ole lapsi,"

        No tälläsiä itsepetoksia on turha vakuutella ja on parempi vaan tajuta ajoissa se, että kyse on jonkun koko ihmiselämästä, joka abortilla lopetetaan ja riistetään, ts. syntymätön lapsi tapetaan. Jos tästä joutuu vääntään jotain vähätteleviä valheita, kannattaa miettiä oisko parempi sittenkin vaan yrittää selvitä se raskausaika. Ja lapsiahan on pieni vain hetekn aikaa, jollonka saattaa olla fyysisesti rankempaa.


      • Santina

        No, tämän päivän tutkimusten perusteella ei tarvitse tehdä päätöksiä jotka sinun mieltäsi kaihertavat. Kohtu oli nimittäin tyhjä, mikä oli aikamoinen yllätys (ja samalla helpotus, täytyy myöntää). Jatkotutkimuksiin tästä jouduttiin, mutta raskaana en siis sitten kuitenkaan ole. Veikkasivat että raskaus on mennyt äskettäin kesken tai sitten kiinnittynyt kohdun ulkopuolelle. Jotain siellä olisi pitänyt kuitenkin näkyä jos olisin ollut raskaana, koska viikkoja olisi ollut takana jo peräti 7.

        Sikiö ei silti ole sama asia kuin lapsi, se ei ole valhe vaan totuus. Ja muutama vuosi minkä lapsi on pieni ei mielestäni ole "hetken aikaa".

        Jatkossa otetaan tietysti ehkäisy käyttöön ettei näin pääse käymään uudelleen. Näinhän ei pitänyt voida alunkaan käydä.


      • parempi_tosiaan

        "Sikiö ei silti ole sama asia kuin lapsi, se ei ole valhe vaan totuus."

        Tämä kun vaan on edelleen omaa mutuas ja valheellista sellasta. Muuten toki kerrot mitä ihmettä ne _syntymättömät_ lapset sitten on jollei juurikin alkioita ja sikiöitä. Jäädäänpä taas kerran odottelemaan....


      • jukiloöp
        parempi_tosiaan kirjoitti:

        "Sikiö ei silti ole sama asia kuin lapsi, se ei ole valhe vaan totuus."

        Tämä kun vaan on edelleen omaa mutuas ja valheellista sellasta. Muuten toki kerrot mitä ihmettä ne _syntymättömät_ lapset sitten on jollei juurikin alkioita ja sikiöitä. Jäädäänpä taas kerran odottelemaan....

        Ne eivät ole vielä lapsia, niistä voisi hyvällä onnella tulla kuten voisi tulla raskaaksikin jos jättää ehkäisemättä. Kuinkahan monta lasta onkaan jäänyt syntymättä ehkäisyn takia vaikka kaikki ainekset on saatavilla. Syntyminen tänne on sattuman kauppaa, parempi antaa ihmisten tehdä kuinka parhaaksi katsovat eikä puuttua heidän elämäänsä, se on älytöntä tunkeilevaisuutta.


      • mutumutu

        Mitä sukusolut taas tähän liittyy? Ei ennen hedelmöitystä tietenkään mitään ihmisiä/lapsia oo olemassa.

        "Ne eivät ole vielä lapsia,"

        Tätä nyt vaan on aivan turha jankuttaa kun mitään perustelua ei syntymättömien lasten "olemattomuudelle" näytä tulevan :)

        "eikä puuttua heidän elämäänsä, se on älytöntä tunkeilevaisuutta."

        Juuri näin! Annetaan siis lastenkin jatkaa elämäänsä ja ollaan tunkeilematta siihen älyttömissä tappamisaikeissa... vai sorruitko taas siihen tyypilliseen tekopyhyytees? ups.. ;)


      • läpätilääää
        mutumutu kirjoitti:

        Mitä sukusolut taas tähän liittyy? Ei ennen hedelmöitystä tietenkään mitään ihmisiä/lapsia oo olemassa.

        "Ne eivät ole vielä lapsia,"

        Tätä nyt vaan on aivan turha jankuttaa kun mitään perustelua ei syntymättömien lasten "olemattomuudelle" näytä tulevan :)

        "eikä puuttua heidän elämäänsä, se on älytöntä tunkeilevaisuutta."

        Juuri näin! Annetaan siis lastenkin jatkaa elämäänsä ja ollaan tunkeilematta siihen älyttömissä tappamisaikeissa... vai sorruitko taas siihen tyypilliseen tekopyhyytees? ups.. ;)

        En määräile täällä miten ihmisten on elämänsä järjestettävä. Täällä kukaan ole ketään tappamassa, jos abortin tekee ajoissa en näe siinä mitään kummempaa kuin ehkäisyssä, lapsi tulisi jos tulisi jos jättää abortin tekemättä tai ehkäisemättä. Mikä sinua noin kovasti muiden elämässä ja ratkaisuissa kiinnostaa?


      • juueipä

        "Täällä kukaan ole ketään tappamassa"

        Ihan muuten vaan "poistellaan solumöykkyjä" ym. naurettavaa valheproppisskeidaa :D

        "mitään kummempaa kuin ehkäisyssä, "

        No voihan sitä näinkin "nähdä" ja ittelleen vakuutella jos omatunto kolkuttaa eikä kestä kurjia tosiasioita..

        "Mikä sinua noin kovasti muiden elämässä ja ratkaisuissa kiinnostaa?"

        Mikä ihmisiä yleensä liikuttaa ja suututtaakin siinä että ihan syntyneetkin lapset kohtaa jopa kuolettavaa väkivaltaa? Vaikka uskon kyllä ettei sunkaltasia lapsivihaajia vois vähempää hetkauttaa nämäkään tapaukset.


      • läpätilääää
        juueipä kirjoitti:

        "Täällä kukaan ole ketään tappamassa"

        Ihan muuten vaan "poistellaan solumöykkyjä" ym. naurettavaa valheproppisskeidaa :D

        "mitään kummempaa kuin ehkäisyssä, "

        No voihan sitä näinkin "nähdä" ja ittelleen vakuutella jos omatunto kolkuttaa eikä kestä kurjia tosiasioita..

        "Mikä sinua noin kovasti muiden elämässä ja ratkaisuissa kiinnostaa?"

        Mikä ihmisiä yleensä liikuttaa ja suututtaakin siinä että ihan syntyneetkin lapset kohtaa jopa kuolettavaa väkivaltaa? Vaikka uskon kyllä ettei sunkaltasia lapsivihaajia vois vähempää hetkauttaa nämäkään tapaukset.

        Sulle ei kannata vastata, laitat muille vielä tuntemuksiakin joita ei ole. Ei ole tehty aborttia, eikä varmaan tehdäkään, omatuntoni on ihan ok. eikä syyllisyyttäkään tunnu olevan tavallista ihmistä enempää, lapsista tykkään, omiani pidin kuin kukkaa kämmenellä, ovat jo isoja hyviä ihmisiä. Aina jokin virhe tulee tehtyä ja voi katua, mutta traumoihin asti en ole yltänyt.
        Siis, En ole teettänyt koskaan aborttia, mutta minulle ei muiden ihmisten elämä ja ratkaisut kuulu koska en ole talsinut hetkeäkään heidän saappaissaan.


      • äläsitvastaa.D

        "laitat muille vielä tuntemuksiakin joita ei ole"

        Jotain traumaattisen synkkäähän tollasessa tolkuttomassa lapsivihassa pitää olla takana. Mitä lie.. ja haluanko tietääkään.

        "omiani pidin kuin kukkaa kämmenellä, ovat jo isoja hyviä ihmisiä."

        Näkis vaan :D varmaan jotain harhojes kuvitelmia.


    • vanhaäiti

      Sinun kannattaa varata viipymättä aika lääkärille ja neuvotella hänen kanssaan mahdollisuuksistasi jatkaa raskautta.
      Toimeentulohuolien takia aborttia ei kannata tehdä, lapsi tuo kyllä leivän tullessaan nyky-Suomessa.

    • valinta.on.sinun

      Sinun kannattaa harkita tarkkaan synnytätkö. Tämä raskaus saattaa olla ainoa mahdollisuutesi saada lapsi, jos päädyt aborttiin sitä ei voi enää perua.
      Itse tiedät parhaiten oman tilanteesi ja terveytesi, myös miehen mielipidettä kannattaa kuunnella vaikka sinä lapsen kannat ja synnytät. Henkensä kaupalla ei kenenkään pidä lasta alkaa tekemään. Keskustele vakavasti lääkärin kanssa asiasta kuinka selviäisit raskaudesta ja lapsen kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe