Ainoan lapsen tilanne ja dementoitunut leski

Jännittää

Isäni on kuollut 30 vuotta sitten ja heillä oli elossa olevan denmentoituneen äitini kanssa avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Isä kuitenkin omisti heidän koko omaisuutensa (kiinteistö) ja sen takia äidilläni on keskinäisen testamentin nojalla elinikäinen käyttöoikeus isän omaisuuteen. Äiti ei ole ollut työelämässä lainkaan.

Nyt on tilanne se, että äiti on 85-vuotias epäluuloinen dementikko, joka haluaa asua vanhempeni vanhassa kotitalossa ja pitää minua epäluotettavana "rahojen kyttääjänä". Jos äidistä jättää aika niin perinkö ainoana rintaperillisenä omaisuuden kokonaan? Pitääkö minun järjestää joku perunkirjoitus/pesänselvitys vai onko kaikki yksinkertaista, kun ei ole muita perillisiä? Minulla on kyllä kaksi lasta.

Miten asuminen dementikkona perikunnan yhdessä omistamassa vanhassa maalaistalossa (200 asuinneliötä) -pitääkö minun ja lasteni ottaa riski, että äiti harhoissaan vaikkapa polttaa talon, kun sielläon puulämmitys ja hänellä on harhoja niin, että ovet ovat monessa lukossa vahva haka vielä sisäpuolella? Hän on vaihdattanut lukot 3 kertaa viime aikoina, kun "joku käy siellä yöllä omilla avaimilla"? Minulla ei ole enää avainta, mutta olisi tarve katsoa talon kuntoa ja jos äidille tulee vaikka joku kohtaus niin päästä sisälle katsomaan.

Juttelin kunnan vanhuspalvelun kanssa ja heidän mielestä tilanne vaan on noin ja heitä kiinnostaa vain vanhuksen pärjääminen -ei se onko hän vaaraksi omaisuudelle.
Kaupunkiasunnossa naapurin dementikko varmaan pantaisiin kuriin, jos hän aiheuttaisi riskin muille tulenkäsittelyllä, pahoilla harhoilla (mustapukuista väkeä postilaatikolla)?

18

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pasilassa

      Mitä hommia hän talossaan pystyy itse hoitaa ja tehdä?Ja mitä ei? Kuinka dementoitunut hän on, onko lääkitys hoidettu hänelle, kuka määrrää, mistäkin teidän keskinäisissä asioissanne ja äitisi asioissa?
      Aloitetaan näistä.

      • pasilassa

        Siis pystyykö hän itse hoitamaan ja päättämään järjellisesti asioistaan ja toimimaan itse?


    • jfperp

      En usko, että sinulla on paljoakaan mahdollisuuksia muuttaa asioita, ellei äitiäsi ole otettu edunvalvontaan. Mikäli äitisi on epäluuloinen vanhus, se ei riitä vielä siihen, että ihminen otetaan toisen käskyn alle. Ymmärrän tilanteesi ja pelkosi, mutta kuten on, meidän maassamme jokaisella on itsemääräämisoikeus. Omaisuus on silti vielä äitisi ja vaikka polttaisi talon, sekin on silti hänen omaisuuttaan, toivotaan, ettei niin kuitenkaan käy.

      • >>Omaisuus on silti vielä äitisi ja vaikka polttaisi talon, sekin on silti hänen omaisuuttaan, toivotaan, ettei niin kuitenkaan käy.<<

        Omaisuus ei suinkaan ole äidin. Omaisuus, jonka isä oli omistanut, on isän jakamattoman kuolinpesän, jonka osakkaita ovat leski ja lapsi. Äidillä toki on omaisuuden käyttöoikeus.


      • jeppieee
        nix_nax kirjoitti:

        >>Omaisuus on silti vielä äitisi ja vaikka polttaisi talon, sekin on silti hänen omaisuuttaan, toivotaan, ettei niin kuitenkaan käy.<<

        Omaisuus ei suinkaan ole äidin. Omaisuus, jonka isä oli omistanut, on isän jakamattoman kuolinpesän, jonka osakkaita ovat leski ja lapsi. Äidillä toki on omaisuuden käyttöoikeus.

        Voihan ihminen toisenkin omistaman tuhota, ihan helpostikin. Sori.


      • Toki voi. Mutta mitähän tuolla oikein halusit sanoa? Omaisuus ei nyt kuitenkaan ole äidin, kuten oli oletettu.


    • >>Jos äidistä jättää aika niin perinkö ainoana rintaperillisenä omaisuuden kokonaan?<<

      Isän osuuden (½) olet jo perinyt. Äidin osuuden (½) perit, jollei äidin mahdollisesta testamentista muuta johdu. Testamentista huolimatta perit äidiltä lakiosan (1/4), kun sen vaadit.

      Äidin dementia, vaikeusasteesta riippuen, vaikuttaa hänen testamenttauskelpoisuuteensa. Testamentin moitekanne tulee nostaa 6 kk:ssa siitä lukien, kun testamentti on säädetyin tavoin annettu sinulle tiedoksi. Jollei moitetta ole nostettu, testamentti pätevöityy moiteajan umpeuduttua.

      >>Pitääkö minun järjestää joku perunkirjoitus/pesänselvitys vai onko kaikki yksinkertaista, kun ei ole muita perillisiä?<<

      Sinun tulee toimittaa äidin perunkirjoitus 3 kk:n kuluessa kuolemasta. Perillisten lukumäärä ei asiaan vaikuta. Perukirjan mukaan sinulle määrätään perintövero äidin jälkeen.

      Käy keskustelemassa äidin kotipaikan maistraatissa edunvalvojan määräämisestä äidillesi. Voisit itse toimia määrättynä edunvalvojana.

      Rakennus lienee palovakuutettu?

    • palvelutarpeenarviointi
      • marttti

        Joo mutta ei se vanhus halua mitään arviointeja eikä poismuuttoa kotootaan, ehei! Eikä se vanhus koe tarvitsevansa apua oikein missään kummemmin kuin ennnekään. Jos ei pärjää niin olokoon pärjäämättä, mutta tänne ei keneen tarvi tulla.


      • Mistäs arvasit Martti! Just noin on tilanne. Ovet lukkoon, kun vanhuspalvelun eukot tulee "kyttäämään".


    • Edunvalvojan_tehtävät

      Edunvalvoja hoitaa henkilön taloudelliset asiat, eikä sitä kautta välttämättä saada apuja näihin ongelmiin. EV ei siis mene paikan päälle vahtimaan äitiä.

      Vaikea tilanne, joka saattaa ratketa vasta kun äiti on niin huonossa kunnossa, ettei enää pysty talossa asumaan.

      Tärkeät paperit kannattaa ainakin huolehtia muualle säilöön.

      • marttti

        ei kun vanhus touhuaa mitä touhuaa. peperit on hänen piilossa.


      • Taas napakymppi Martti! Sulla täytyy olla kokemusta vastaavasta tilanteesta! Vanhaemäntä haki talon paperit pois pankin tallelokerosta, kun pankkineidit käy niitä siellä pläräämässä ja kyttäämässä! Mitä tälle asialle voisi tehdä?


      • Ttimon
        Cinema kirjoitti:

        Taas napakymppi Martti! Sulla täytyy olla kokemusta vastaavasta tilanteesta! Vanhaemäntä haki talon paperit pois pankin tallelokerosta, kun pankkineidit käy niitä siellä pläräämässä ja kyttäämässä! Mitä tälle asialle voisi tehdä?

        joka on ihan "pihalla" ja kuitenkin kuin joku Niskavuoren Heta!


    • latetg

      eiks tollasta mummelia saa millään kuriin?

      • 5refd

        Se "kuriin saatava mummeli" on ihan täysivaltainen kansalainen siinä missä sinä ja minä. Mikä oikeus sinulla on vaatia hänen "kuriin saamistaan"? Jos mummeli haluaa oman omaisuutensa tuhlata menemään jättämättä lapselleen penniäkään omasta omaisuudestaan perinnöksi (se isän puoli on tietenkin oma lukunsa), niin pojalla ei ole asiaan mitään nokankoputtamista. Pesoakaan mummelin omaisuudesta ei millään tavalla kuulu hänelle ennen kuin mummeli potkaisee tyhjää.


      • hannnnu
        5refd kirjoitti:

        Se "kuriin saatava mummeli" on ihan täysivaltainen kansalainen siinä missä sinä ja minä. Mikä oikeus sinulla on vaatia hänen "kuriin saamistaan"? Jos mummeli haluaa oman omaisuutensa tuhlata menemään jättämättä lapselleen penniäkään omasta omaisuudestaan perinnöksi (se isän puoli on tietenkin oma lukunsa), niin pojalla ei ole asiaan mitään nokankoputtamista. Pesoakaan mummelin omaisuudesta ei millään tavalla kuulu hänelle ennen kuin mummeli potkaisee tyhjää.

        No miss menee raja, eiks sitä ole koskaan, sitä rajaa? ku mummeli jo omiaankin näkee, harhoissaan elelee, aiakpaljon kertovaa terveydestään kun 3 kertaa lukotkin vaihdattanut.


      • Tässä edellytyksen edunvalvojan määräämiselle:

        HolhTL 8 §
        "Jos täysi-ikäinen sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi on kykenemätön valvomaan etuaan taikka huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevista asioista, jotka vaativat hoitoa, tuomioistuin voi määrätä hänelle edunvalvojan. Holhousviranomaisen tulee tarvittaessa tehdä käräjäoikeudelle hakemus edunvalvojan määräämiseksi.

        Edunvalvoja voidaan määrätä, jos se, jonka etua olisi valvottava, ei tätä vastusta. Jos hän vastustaa edunvalvojan määräämistä, edunvalvoja voidaan kuitenkin määrätä, jos vastustamiselle ei hänen tilansa ja edunvalvonnan tarve huomioon ottaen ole riittävää aihetta.

        Edunvalvojan tehtävä voidaan rajoittaa koskemaan määrättyä oikeustointa, asiaa tai omaisuutta."


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe