Autotallin EI30 kipsilevytys

etgweeewr

Kumpiko kannattaa levyttää ensin, katto vai seinät?

Seinään varmaankin EK:ta? Yksi kerros riittää EI30 kun rungon toisella puolella tuulensuojakipsilevy ja välissä villa?

Kattoonko EI30:n takia joko tuplana ihan tavallinen kipsilevy tai yhtenä kertana palonsuojalevy (esim. Knauf KPS15)?

Kipsilevyä ei varmaankaan kannata laittaa aivan kiinni lattiapintaan vaan jättää pieni rako? Paljonko rakoa jätetään? Jotain sitte tuohon rakoon...ja muihinkin rakoihin (nurkkiin).... akryylimassaako? Vai onko jotain palonkestomassaa erikseen? (LEvytyksien reunaohennuksiin tietenkin nauhoitus tasoitus ja hyvät maalit päälle, jos haluaa hifistellä.)

11

23331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BauHerr

      Minä olen levyttänyt ensin katot. Periaate on ollut ylhäältä alas.

      Normi on muistaakseni kaksinkertainen kipsilevy.

      Itse en käytä EK:ta juuri mihinkään. Palonsuojan kannalta Ek ei tuo mitään lisää. Palonsuojalevy on kallis. Kipsissä on kidevettä ja virkamiehet ovat päättäneet, että tupla levytyksellä saavutetaan EI 30. Oli järkeä eli ei, niin tuplaa laitan.

      Kulmiin tuppaavat vaatimaan palokatkomassaa.

      • etgweeewr

        EK siksi että se kestää autotallissa enemmän jos ja kun remonteissa lentelee osat. Laitetaanhan sitä talojenkin sisään että kestäisi mm.lasten leikkejä.

        Kattoon siis joko 2-kertainen tavallinen kipsilevy tai yksinkertainen palonsuojalevy. Jos pinta-alaa on 60m2 niin hintahan se ratkaisee kumpaa kannattaa laittaa. 60m2 palonsuojakipsilevyä (? euroa/levy) vai 120m2 tavallista kipsilevyä (9-12e/levy).

        Palokatkomassa pitää kyllä tsekata. hyvä vinkki.


      • BauHerr

        En tuollaisia hintoja maksa. Virosta saa laadullisesti Gyprockia parempaa levyä 6 euroa kpl levyn koosta hieman riippuen. Toisi kuin Gyprock, virolainen (Puolassa valmistettu) levy leikaantuu tasaisesti.

        Rahti Virosta Etelä-Suomeen on samaa luokkaa kuin kuljetus Porvoosta Helsinkiin.

        Erikoiskovaa on ilkeä leikata. Jos EK:ta ei välttämättä tarvitse, sitä ei kannata käyttää.


    • miimikko

      Kulmiin käy 2x2 ajettuna pitkittäin kolmiorimaksi.
      Palosuojalevy vähentää työmäärää 50%.
      Kipsilevy ei tykkää kosteudesta joten 10cm jättäisin lattiapinnasta.

      • etgweeewr

        Mitä tarkoitat tuolla 2x2 kulmiin kolmiorimaksi ajettuna?

        Palosuojalevyä ajattelin kattoon jotta selviäisi yhdellä levytyskerralla. Ja jos hinta on suhteessa sopiva niin saattaa jopa säästää rahaa (vaikka tekisi itse).

        Kipsilevyä en voi jättää 10cm irtilattiasta koska silloin sieltä paistaisi höyrynsulkumuovi jne. (Eli seinää ei ole nostettu esim. "kiven verran").


    • kfif

      oho tuli vahingossa aloitus kyllä väärän paikkaan.

    • 009112691

      Ei 30 paloluokka ei tarvitse tupla levytystä.
      Jos seinä on normaali rakenteinen.
      Mutta,jos seinä on vain yhdeltä puolelta levytetty tarvitaan tupla levytys.

      • wwqeqwqwe

        Kyllä tarvitsee tavallisella tai EK kipsilevyllä. Esim. katto on tuplalevytettävä. Ulkoseiniä ei tarvitse jos on kipsituulensuojalevy. Puurunkoinen seinä (ja väliseinätkin.) Ainakin Knaufin sivuillakin on EI väliseinä niin että rungon molemminpuolin kipsilevy=EI30.


      • wwqeqwqwe

    • näin_sen_tekisin

      Levytys järjestyksellä ei sinänsä ole väliä. Seinien kohdalla kannattaa tarkistaa miten korkealla seinärungon yläjuoksu on. Jos katon levyttää ensin voi olla hankalaa saada seinälevyä enää kiinni yläpäästään kun katto on levytyksen ansiosta alempana. Voi myös olla, että seinän yläreunassa ei ole vaakapuuta lainkaan, johon seinälevyn saisi kiinni. Silloin voi ennen levytyshommaan ryhtymistä asentaa runkopuiden väliin vaakaan laudan pätkän, johon seinälevyn saa kiinni. Tämä lauta saattaa olla "hifistelyä", sillä jos levytät seinät ensin ja sitten katon niin seinälevy ei pääse pullottamaan ainakaan sisäänpäin runkotolppien välikohdasta. Kattolistojakaan harvoin asennetaan autotalliin, joten niiden kiinnittämisen takia puuta ei tarvita.

      Mahdollisten seinään kiinnitettävien hyllyjen kohdalle kannattaa laittaa puuta seinän sisään, silloin hyllyt ainakin pysyvät seinässä vaikka hyllyssä olisi painavempaakin tavaraa. Sovellan ja Elfan hyllyjärjestelmissä on mahdollisuus asentaa hyllykiskojen yläreunaan vaakisko, josta pystykiskot riiputetaan. Jos siis tuumit hyllyjen asennusta seinään, kannattaa tällainen asia varmaan ottaa myös huomioon.

      Seinän ja lattian kulmasta voit jättää levyä irti noin 5 mm. Tavallinen sisäkäyttöön tarkoitettu akryylimassa ei kestä kosteutta. Akryylimassaa saa ulkokäyttöönkin, käytä sitä tai sitten vaikka Sikaflex liimamassaa. Se on kyllä kallimpaa, mutta kun ei jätä kamalan isoa rakoa levyn ja lattian rajaan niin niitä ei mene varmaan kovin monta purkkia. Jos maalaat autotallin lattian voi lattiamaalauksen nostaa seinälle noin 10 cm, jolloin seinän ja lattian liitoksesta saa aika nätin kun levytys ja raon massaus on tehty huolella.

      Nurkkiin ei kannata laittaa mitään rimoja. Ne ovat amatöörin rakenteita! Levytys ihan normaalisti nurkissa. Jos joskus tasoittelet kipsilevyjen saumat, niin tasoitetta ja saumanauha saumoihin. Myös nurkat saumanauhoitetaan taittamalla nauha keskeltä ja nauha häivytetään levyn pinnasta peittämällä se tasoitteella tarpeeksi pitkälle nurkasta. Pelkkä akryylimassa nurkassa ei välttämättä kestä ja estä nurkkaa avautumassa jossain vaiheessa. Siis nauha myös nurkkaan!

      EK-levy on oma arvovalinta. Katossa sitä ei tietenkään tarvita, mutta seiniin sen voi laittaa. Itse kyllä pärjäisin tavallisella levyllä myös seinissä. Pihistelijä maksaa ihan turhaa EK-levystä. Käytä se raha vaikka Sikaflex massaan ja asennuksen aikana tarvittaviin virvokkeisiin.

    • fwefef

      Voihan paska. Knaufin sivuilta katsottuna lautaverhoillussa ulkoseinässä pitää olla EI30 niin että ulkopuolella esim. 9mm tuulesuojakipsilevy ja sisäpuolella esim 2xtavallinen kipsilevy (tai 1tavallinen 1erikoiskova jos tykkää pintaan laittaa). Ei riitä sisäpuolella 1 levy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1631
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1289
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1277
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe