Martti Lutherin kirje vuodelta 1532

Armolliselle ja hurskaalle Eberhard von der Tannenille, Wartburgin nimismiehelle, suosiolliselle herralleni ja ystävälleni

Armoa ja rauhaa Kristuksessa, meidän Herrassamme ja Vapahtajassamme"

(Tomos 5, S.551-552 b ja 555 b):

"Olen saanut kuulla, hyvä herra ja ystäväni, miten myös teidän keskuudessanne ja ympärillänne kasteenuusijat hiiviskelevät mielellään ja haluavat pommittaa meikäläisiä hengellään. Vaikka minä tiedän, että teitä on kirjan Justus Menius lisäksi opetettu ja neuvottu riittävästi, ja myös ammattinne ohjaa teitä vilpittömästi ja kiitettävästi toimimaan sellaisia paholaishenkiä vastaan, mutta paholainen ei silti luovu mielellään ja heitä on paljon, kun he ovat kerran katsoneet kirjaa, lähtevät he heti nurkkakuntiin ja unohtavat kaiken, mistä heitä on varoitettu, niin että tarvittaisiin päivittäistä kehottajaa, joka kehottaisi taukoamatta, joten niinpä olen halunnut tällä kirjeellä uudestaan pyytää ja neuvoa teitä, kaikkia muita virkamiehiä, kaupunkeja ja herroja karttamaan sellaisia hiiviskelijöitä, mitä meikäläisten tulisi tehdä.

Ihan ensiksi heidät on helppo saada kiinni, kun kysyy heiltä ammatillista kutsumusta: kuka on käskenyt heidän tulla hiiviskelemään tänne ja saarnaamaan sillä tavalla nurkkakunnissa, niin he eivät voi antaa mitään vastausta eivätkä ilmoittaa saamaansa käskyä. Ja minä sanon totisesti: vaikka sellaisilla hiiviskelijöillä ei olisi muita rikkomuksia kontollaan ja he olisivat pelkästään pyhiä, niin voi pelkästään tämä yksi asia (että he ilman käskyä ja pyyntöä ovat tulleet hiiviskelemään) todistaa heidän olevan paholaishenkiä ja omavaltaisia opettajia. Sillä Pyhä Henki ei hiiviskele vaan lentää avoimesti taivaasta alas tänne. Käärmeet hiiviskelevät, mutta kyyhkyset lentävät. Siksi sellainen hiiviskely on todellista paholaisen menoa, missä asiassa ei voida enää erehtyä.

Olen kuullut sanottavan, miten hiiviskelijät löytävät tiensä työläisten luokse elonkorjuussa ja saarnaavat pelloilla työn lomassa, myös puuhiilen (miilun)polttajien ja yksittäisten ihmisten luona metsissä ja kaikinpuolin kylvävät siementään ja levittävät myrkkyä, kääntäen ihmisiä pois seurakunnista. Tässä nähkää toki aito paholaisen meno (ratsastus) ja ohjaus, kun hän kavahtaa valoa ja pakenee pimeään. Kuka on niin sivistymätön (kovapäinen, pölkkypää, moukka), ettei voi tästä huomata, että ne ovat oikeita paholaisen henkiä? Jos he olisivat Jumalasta ja nuhteettomia, niin he menisivät aivan ensimmäiseksi kirkkoherran luokse ja selvittäisivät asian hänen kanssaan, ilmoittaisivat ja kertoisivat ammattinsa, mihin he uskovat ja sallisiko asianomainen (kirkkoherra) heidän saarnata julkisesti. Jos kirkkoherra ei sitten sallisi heidän (saarnata), niin he olisivat Jumalan edessä estetyt ja voisivat sitten karistaa tomun jaloistaan jne. Sillä kirkkoherralla on saarnaajantuoli, kaste, sakramentti hallinnassaan ja kaikki murhe sieluista on hänelle käskystä uskottu. Mutta nyt he tahtovat syödä salaisesti kirkkoherran työpaikan, vaikka tällä on kaikki käskyt toimeaan varten eivätkä edes ilmoita omaa salaista käskyään. He ovat todellisia sielun varkaita ja murhaajia, pilkkaajia ja Kristuksen sekä hänen kirkkonsa vihollisia.

Tässä ei nyt auta tosiaankaan mikään muu neuvo, kuin että molemmat virat, maallinen ja hengellinen, tarttuvat kiinni asiaan kaikella ahkeruudella. Hengellisten (viranhaltijoiden) täytyy todellakin opettaa kansaa alituisesti ja ahkerasti pohtimaan yllä mainittuja asioita, etteivät he suvaitsisi hiiviskelijöitä ja tunnistaisivat heidät varmuudella paholaisen hengiksi. Ja oppikoot he kysymään: Mistä sinä tulet? Kuka on sinut lähettänyt? Kuka on käskenyt sinun saarnata minulle? Missä sinulla on sinetillä vahvistettu kirje, että ihmiset ovat lähettäneet sinut? Missä ovat sinun ihmemerkkisi, että Jumala on lähettänyt sinut? Miksi et mene kirkkoherramme luokse? Miksi hiiviskelet niin salaisesti minun luokseni ja matelet nurkissa? Miksi et astu esiin avoimesti (julkisesti)? Jos olet valon lapsi, niin miksi kavahdat valoa?

35

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kirje jatkuu (M.Luthre 1532)

      Tällaisilla kysymyksillä (arvelen minä) pitäisi vastustaa heitä helposti. Sillä he eivät voi todistaa ammattiaan. Ja jos voisimme saada kansan sellaiseen ymmärrykseen (tästä) ammatista, niin sellaisten hiiviskelijöiden toiminta olisi hyvin ohjailtavissa. Samaten, heitä tulee alati opettaa ja kehottaa antamaan kirkkoherralle ilmi sellaiset hiiviskelijät, mihin heillä on myös velvollisuus, jos he ovat kristittyjä ja haluavat tulla autuaiksi. Sillä, jos he eivät toimi tällä tavalla, niin he auttavat paholaishenkiä ja hiiviskelijöitä toimimaan kirkkoherran (niin, itsensä Jumalan) saarnaajanvirkaa, kastetta, sakramenttia ja sielunhoitoa vastaan, minkä lisäksi he varastavat salaa seurakuntalaisia ja siten hävittävät ja tekevät tyhjäksi seurakunnan (sellaisena, miksi Jumala on sen järjestänyt). Jos he kuulisivat ja tietäisivät tällaiset kehotukset, että tämä tuomio (Meinung: rangaistus; uskomus; idea; mielipide; väite; arvio; huomio; näkökanta) johtuu ammatista, niin ilmiantaisivat sellaiset puhtaat ja hurskaat sydämet sellaiset nurkkakuntasaarnaajat ja salamurhaajat epäilemättä kirkkoherralle. Sillä niin kuin sanottu on, voidaan paholainen saada pelästymään ammatin avulla, kun siihen tungeksitaan. Kirkkoherrahan voi kerskua sillä, että hänelle on uskottu julkisesti ja oikeutetusti saarnaajanvirka, kaste, sakramentti ja sielunhoito, mihin hän on myös käskyn saanut ja jonka luota sellaista etsitään ja sitä häneltä odotetaan. Mutta vieraat hiiviskelijät ja salamurhaajat eivät voi kerskua sellaisella ja he tarttuvat kiinni ja puuttuvat vieraaseen ammattiin. Tässä ei voi olla kyse Pyhästä Hengestä vaan sen täytyy olla kiusaava paholainen.

      Myös maallisten viranhaltijoiden täytyy pitää tätä silmällä. Sillä koska sellaiset hiiviskelijät ovat paholaisen lähettejä, saarnaten silkkaa myrkkyä ja valheita, vaikkakaan paholainen ei ole pelkästään valehtelija vaan myös murhaaja, niin ei voida erehtyä, että hän aikoo sellaisten lähettiläiden kautta aiheuttaa myös kapinaa ja murhaa (vaikka hän ensin joksikin aikaa luopuisi siitä ja tekeytyisi rauhaisaksi), ja syöstä vallasta vastoin Jumalaa sekä hengellisen että myös maallisen hallituksen. Hän ei voi toimia muuten, sillä hänen luontonsa on valehdella ja murhata. Niinpä hänen omansa, jotka ovat hänen riivaamiaan, eivät voi hillitä itseään vaan heidän täytyy toimia hänen tahtonsa mukaan.

      Oikeamielisten viranhaltijoiden, tuomareiden ja muiden hallitusmiesten pitäisikin tietää ja olla varmoja siitä, että sellaiset hiiviskelijät täytyy asettaa syytteeseen, ei pelkästään väärän opin vaan myös murhan ja kapinan vuoksi, koska he tietävät sellaisten ihmisten olevan paholaisen ohjailtavissa. Ja pitäisi myös kutsua heidän palvelijoidensa kautta alamaiset kokoon, ilmoittaakseen tästä heille ja varoittaakseen sellaisista lurjuksista ja vaatia korkeimmalla, suuremmalla rangaistuksella, että jokaisen alamaisen täytyisi ilmiantaa sellaiset hiiviskelijät, niin kuin alamaiset siten velvoitettuja ovat tekemään, elleivät halua tulla kanssasyyllisiksi kaikkeen siihen murhaan ja kapinaan, mitä syntejä paholainen harjoittaa, jne.

      Ja samoin kuin hengellisten virkojen haltijoiden tulee vaatia todistusta ammatista ja kysyä hiiviskelijältä tai hänen isännältään: Mistä tulet? Kuka on sinut lähettänyt, jne. kuten yllä. Ja isännältä tulee kysyä myös: Kuka on käskenyt sinun majoittaa tämä hiiviskelijä, kuunnella hänen nurkkakuntasaarnaustaan? Mistä tiedät, että (hänellä) on käsky opettaa sinua ja sinulla oppia häneltä? Miksi et ole puhunut tästä kirkkoherralle tai meille? Miksi jätät kirkkosi, missä sinut on kastettu, sinua on opetettu ja julistettu sinulle, ja mihin sinä kuulut Jumalan järjestyksen mukaan ja matelet talojen nurkissa? Miksi perustat uutta (seurakuntaa), salaa ja ilman käskyä? Kuka on antanut sinulle valtuuden hajottaa tämä seurakunta ja vahingoittaa meitä rotilla keskuudessamme? Kuka on käskenyt sinun hylätä kirkkoherrasi (halveksia), tuomita hänet, puukottaa selkään, ennen kuin häntä on kuultu ja haastettu oikeuteen? Mistä olet tullut sellaiseksi tuomariksi kirkkoherrallesi, niin, myös itsesi tuomariksi?

      • Kirje jatkuu (M.Luther 1532)

        Sillä sellaisia pahoja tapoja ja paljon enemmän harjoittaa jokainen, joka ripustautuu kiinni hiiviskelijöihin ja heihin tulee vedota sentähden oikeamielisesti. Ja minulla on suuria toiveita siitä, että jos esivalta olisi tässä asiassa ahkera, niin siitä koituisi paljon hyötyä ja monet hurskaat ihmiset olisivat varuillaan ja auttaisivat paljastamaan sellaiset lurjukset, jos he tietäisivät, miten suuri vaara on hiiviskelijöistä ja miten suuri merkitys on ammatilla tai käskyllä. Muutoin, missä ei pidetä kiinni ammatista ja vaadita käskyä, ei lopulta mikään kirkko voi säilyä. Sillä samoin kuin hiiviskelijät tulevat luoksemme ja tahtovat hajottaa ja tuhota kirkkojamme, niin tulisi tämän jälkeen heti myös muita hiiviskelijöitä heidän kirkkoihinsa hajottamaan ja hävittämään niitä. Ja sen jälkeen hiiviskelystä ja hajottamisesta, toinen toisensa jälkeen, ei tulisi loppua tai pian ei olisi enää yhtään kirkkoa maan päällä. Sitä myös paholainen tahtoo sellaisten rottahenkien ja hiiviskelijöiden kautta.

        Siksi käskettäköön siis: Joko todistakoon ammattinsa ja käskynsä saarnata tai vaietkoon hetimmiten ja saarnaaminen kiellettäköön. Sillä virka on olemassa käskystä, niin, saarnaajanvirka. Virkaa ei kuitenkaan voi kenelläkään olla ilman ja paitsi käskyä tai ammattia. Siitä puhuu myös Kristus vertauksessaan Luukas 19: Ettei talon isäntä antanut palvelijoilleen sentaalia (100 kg), jolla tuli asioida, hän kutsui heidät ensin ja käski heidän asioida "Vocatis leruis (sanoo teksti: suom. huom. latinaksi) Et negotiemini etc." Hän kutsui palvelijansa (sanoo Hän) ja käski heidän asioida rahoillaan. Sellaisen kutsun (Vocatus) ja käskyn pitäisi myös hiiviskelijän esittää tai hänen pitäisi jättää Herran rahat rauhaan tai muuten hänet havaitaan varkaaksi ja roistoksi. Myöskään työmiehet eivät lähteneet talon isännän viinitarhaan, Matt 20, ennen kuin isäntä pestasi heidät ja käski heidän mennä, vaan he seisoskelivat joutilaina koko päivän ennen käskyä ja kutsua.

        Jumala puhuu sellaisista hiiviskelijöistä myös Jeremian kirjan luvussa 23: He juoksevat enkä minä ole heitä lähettänyt. He saarnaavat enkä minä ole käskenyt heitä. Hän näkee vielä paljon vaivaa ja tekee työtä, että ne saarnaavat oikein ja pysyvät oikeassa opissa, jotka ovat saaneet Jumalalta itseltään tai ihmisiltä Jumalan sijasta tietyn (määrätyn) ammatin ja käskyn. Miten pitäisi sitten suhtautua siihen, kun saarnataan ilman Jumalan käskyä, niin, Jumalan käskyä ja kieltoa vastaan, silkasta paholaisen aloitteesta ja hänen ohjauksessaan. Tähän ei sovi mikään muu saarna kuin pahan hengen ruokkima (Tähän ei sovi mikään muu kuin pahalta hengeltä kuulostava/ haiskahtava saarna) ja sen täytyy olla silkkaa paholaisen oppia, loistakoon vain miten paljon tahansa.

        Kenellä olisi suurempi ja taatumpi ammatti kuin Aaronilla, ensimmäisellä ylipapilla. Silti hän lankesi epäjumalanpalvelukseen ja salli Israelin rakentaa kultaisen vasikan. Ja sen jälkeen koko leeviläinen papisto lankesi suuremmalta osalta epäjumalanpalvelukseen ja vastusti sen lisäksi Jumalan sanaa ja vainosi kaikkia oikeita profeettoja. Niin oli myös kuningas Salomon loisteliaasti kutsuttu ja asetettu tehtäväänsä, mutta hän lankesi silti aikanaan ja pystytti monia epäjumalten alttareita. Eikö piispoilla ja paaveilla ole loistelias ammatti ja käsky? Eivätkö he istu apostolien tuolilla ja Kristuksen sijaisina? Silti he ovat kaikki evankeliumin pahimpia vihollisia, eikä yksin siksi, että heidän pitäisi opettaa oikein ja säilyttää oikea jumalanpalvelus.

        Jos kerran paholainen voi pettää niitä opettajia, jotka Jumala itse on kutsunut, asettanut ja vihkinyt (virkaansa), niin että he opettavat väärin ja vastustavat totuutta, niin miten hän opettaisi jotakin hyvää eikä paljon enemmän silkkaa paholaisen valhetta niiden opettajien kautta, jotka hän on itse vihkinyt ja joita hän ohjaa vastoin Jumalan käskyä? Olen sanonut usein ja sanon sen vielä: En tahdo hyötyä maailmasta tohtorin arvollani. Sillä minun täytyi tosiaan lopulta vaipua epätoivoon ja olla ihan toivoton suuren vaikean asian edessä, mikä oli päälläni, olisinko aloittanut hiiviskelijänä ilman ammattia ja käskyä. Mutta nyt Jumalan ja kaiken maailman täytyy todistaa, että olen aloittanut tohtorin ja saarnaajanvirassani julkisesti ja hoitanut sitä tähän asti Jumalan armosta ja hänen avullaan.


      • Sulkein merkityt kohdat on pyrkivät antamaan lisä selvyttä alkuperäiseen kirjoitukseen.


    • Tämäkin Lutherin kirje todeitaa sen, että Martti Luther ole mitä suurin valehtelija, ja julma kritittyjen vainoja, ajassaan, joka ei kaihtanut kenoja, saavuttaakseen vääriä päämääriään.

      Ja tänään häntä valheellisesti pidetään sankari, uskonpuhdistajana, vaikka hän ei ollut mikään oikea Jumalan palvelija, vaan maallinen ihminen, joka käytti Raamattua omiin tarkoituksiin, ja toi muunmuassa sen opin vahvasti esiin, että yksi armosta ihminen pelsatuu, eikä hyviä tekoja tarvita.

      Ja ne jotka sanoivat että hyviä töitä tarvitaan, niin nämä ihmiset hän pyrki saattamaan esivallan rangaistaviksi, ankarin rangaistuksin.

      Koska itse uskoi että Jumalan armo riittää.

      Ja siitä seurasi, irstasta menoa, kuten myös tänään Lureilaisuudessa on, kun ihmiset kieltäytyvät hyvää tekemästä ja vetoavat Jumalan armoon.

      • teuta

        Kuule tei sepustusta pitkaan sitten kene heitti sellasen kumman ristikon
        johonen ole koskaantehyt mitää , joten en viitsi niin kovinenää kaikki
        näyttää että menee sielläkin pieleen ,siin ainasojalla , että katsotaan
        mitä tästä tulee ..
        .
        Tuokin luhtherin kirje jonka rusnasit tänne , ei todella ole hänen kirjittamaansa
        vaan joidenkin Häirikköjen ,jotka on lainanneet niitä poltattamattajääviä kirjoja
        silloin kun M:L: teki sen rovionsa sinne torin alanurkkaan , pitää tietää mikä
        mahdollisesti on oikeaa tietoa .. kun oli keksitty paino kone ,ei kaikki painettu
        M.L. ollut enä'ä käsin tehtyä , ja häiriköt saattoivat tehdä pahaa tällä tavalla .
        .
        Tänään häntä pidetään valheelliseti ,sankarina .Ei tietenkään pidetä , olen
        satavarmasti varma ,että LUTHER oli Jeesuksen valitsema kuten Paavalikin
        jälkeen 32.jKr. vain se ero että 354syntynyt Aukustinus oli 2: ja sitten
        3. oli Luther . tämä on totuus , eikä mikään HÄIRIKKÄÖ tieto .
        .
        Kaikkineen Jaakob hänen veljensä(siis Jeesuksen ) joka oli tullut valituksi
        Jerusalemin kristittyjen Vanhimmaksi , sen jälkeen kun Jaakob Sebeteuksen
        poika poika oli kuollut kun Herodes Agrippa I oli murhannut hänen .44jKr. hiukan
        ennen Pääsisästä , -44.
        .
        Ja ainasoja ,sanoo että hyviä töitä tarvitaan , siksi että pelastutaan , ei ole totuus
        Jumala ei ole osto, myynti,ja vaihto liikkeen tekijä ,vaan Hän on Armahtavakinen
        LAHJAN antaja , ja noista rangaistuksita paremmin on tummettu CALVIN joka
        oli ensin lukenut Lakitiedettä , ja sitten vähän humanitääristä ja Teologiaa .
        .
        Kun luther oli Teologian Tohtori jo 1512. Eli rankaistukset oli enemmän Sweitsissä
        siellä oli,1531 ennen uskon puhdistajana Sweitsissä ollut Zvingli joka kuoli senajan
        uskonsodassa juuri sakasassa . Calvin väisti tämän tämän sodan ollen pakolaisena eri paikoissa , ja siten tuli tallaanneeksi Switsiin ja kohtasi siellä .
        .
        siellä tuli FAREL "toinen uskonpuhdistaja" vastaan Ja hän piti sitä jumalan lahjana
        Tästä ensimmäisetä Oleskelustaan hän sai Reformin alkuun ,ja kun oli Laki mies
        hän sääti akansia lakeja pieniatä asioista Aika siellä oli Elokuusta 1536--huhtikuuhun 1538,. sinä aikana oli laatinut äskeiset lait ne hän nimitti kirkkolaiksi ja Nuorisolle Katekismksen ,,sekä hänet että Farel karkoitettiin , kun paljon oli katkennut kauloja ..1541 heidät kutsuttiin takaisin, voi raukkoja joskus heitä
        tuomitaan ,viimeisellä tuomiollas.

        Irstaasta menosta ,kertoo Raamarttu , vältä paloa viinia ,se tekee irstaan menon
        kyllä ainasojan pitäsi tietää, .


      • teuta kirjoitti:

        Kuule tei sepustusta pitkaan sitten kene heitti sellasen kumman ristikon
        johonen ole koskaantehyt mitää , joten en viitsi niin kovinenää kaikki
        näyttää että menee sielläkin pieleen ,siin ainasojalla , että katsotaan
        mitä tästä tulee ..
        .
        Tuokin luhtherin kirje jonka rusnasit tänne , ei todella ole hänen kirjittamaansa
        vaan joidenkin Häirikköjen ,jotka on lainanneet niitä poltattamattajääviä kirjoja
        silloin kun M:L: teki sen rovionsa sinne torin alanurkkaan , pitää tietää mikä
        mahdollisesti on oikeaa tietoa .. kun oli keksitty paino kone ,ei kaikki painettu
        M.L. ollut enä'ä käsin tehtyä , ja häiriköt saattoivat tehdä pahaa tällä tavalla .
        .
        Tänään häntä pidetään valheelliseti ,sankarina .Ei tietenkään pidetä , olen
        satavarmasti varma ,että LUTHER oli Jeesuksen valitsema kuten Paavalikin
        jälkeen 32.jKr. vain se ero että 354syntynyt Aukustinus oli 2: ja sitten
        3. oli Luther . tämä on totuus , eikä mikään HÄIRIKKÄÖ tieto .
        .
        Kaikkineen Jaakob hänen veljensä(siis Jeesuksen ) joka oli tullut valituksi
        Jerusalemin kristittyjen Vanhimmaksi , sen jälkeen kun Jaakob Sebeteuksen
        poika poika oli kuollut kun Herodes Agrippa I oli murhannut hänen .44jKr. hiukan
        ennen Pääsisästä , -44.
        .
        Ja ainasoja ,sanoo että hyviä töitä tarvitaan , siksi että pelastutaan , ei ole totuus
        Jumala ei ole osto, myynti,ja vaihto liikkeen tekijä ,vaan Hän on Armahtavakinen
        LAHJAN antaja , ja noista rangaistuksita paremmin on tummettu CALVIN joka
        oli ensin lukenut Lakitiedettä , ja sitten vähän humanitääristä ja Teologiaa .
        .
        Kun luther oli Teologian Tohtori jo 1512. Eli rankaistukset oli enemmän Sweitsissä
        siellä oli,1531 ennen uskon puhdistajana Sweitsissä ollut Zvingli joka kuoli senajan
        uskonsodassa juuri sakasassa . Calvin väisti tämän tämän sodan ollen pakolaisena eri paikoissa , ja siten tuli tallaanneeksi Switsiin ja kohtasi siellä .
        .
        siellä tuli FAREL "toinen uskonpuhdistaja" vastaan Ja hän piti sitä jumalan lahjana
        Tästä ensimmäisetä Oleskelustaan hän sai Reformin alkuun ,ja kun oli Laki mies
        hän sääti akansia lakeja pieniatä asioista Aika siellä oli Elokuusta 1536--huhtikuuhun 1538,. sinä aikana oli laatinut äskeiset lait ne hän nimitti kirkkolaiksi ja Nuorisolle Katekismksen ,,sekä hänet että Farel karkoitettiin , kun paljon oli katkennut kauloja ..1541 heidät kutsuttiin takaisin, voi raukkoja joskus heitä
        tuomitaan ,viimeisellä tuomiollas.

        Irstaasta menosta ,kertoo Raamarttu , vältä paloa viinia ,se tekee irstaan menon
        kyllä ainasojan pitäsi tietää, .

        Näin minä olen ymmärtänyt, että tämä on oikea Lutherin virallinen kirje, ja sen voivat kyllä halukkaat selvittää, jos viitsivät.

        Mutta sinä Teuta, et ole totuudellinen ihminen, vaan tottunut sanan vääristäjä, joka ei kaihda valehtelua, kute ei Luthrikaan kaihtanut.

        Mutta mitä hyödyttää sinun jatkaa tuolla valheen tielläsi, ja voittaa tuo kurja elämä omaksesi ja saada sielullesi ikuinen vamma?

        Eikö antoisamapaa olisi kääntyä totuuden puoleen ja rehellisiin tekoihin ja sanoihon, joista lopulta seuraisi inakaikkinen elämä Kristuksessa?

        Et sinä ole ottanut asioista selvää, mutta julistat minut valehtelijaksi, sillä sinä et kavahda puhua ja kirjoitella perättömiä asioita, koska et ole totuudellinen ihminen, ja kysynkin sinulta, että uskotko, että Herra on sinun kaltaisesi?

        Ei ole voin kertoa, vaan Jumala vihaa kaikkea vääryyttä, ja valhetta, mutta vanhhurskautta ja oikeutta hän rakastaa.

        Tee parannus vielä kun sinulla on aikaa siihen, ymärrystä rukoile, epäitsekästä hyvää tehden, niin josko vielä opit tuntemaan totuuden, joka on tekevä sinusta vapaan.


      • teuta
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Näin minä olen ymmärtänyt, että tämä on oikea Lutherin virallinen kirje, ja sen voivat kyllä halukkaat selvittää, jos viitsivät.

        Mutta sinä Teuta, et ole totuudellinen ihminen, vaan tottunut sanan vääristäjä, joka ei kaihda valehtelua, kute ei Luthrikaan kaihtanut.

        Mutta mitä hyödyttää sinun jatkaa tuolla valheen tielläsi, ja voittaa tuo kurja elämä omaksesi ja saada sielullesi ikuinen vamma?

        Eikö antoisamapaa olisi kääntyä totuuden puoleen ja rehellisiin tekoihin ja sanoihon, joista lopulta seuraisi inakaikkinen elämä Kristuksessa?

        Et sinä ole ottanut asioista selvää, mutta julistat minut valehtelijaksi, sillä sinä et kavahda puhua ja kirjoitella perättömiä asioita, koska et ole totuudellinen ihminen, ja kysynkin sinulta, että uskotko, että Herra on sinun kaltaisesi?

        Ei ole voin kertoa, vaan Jumala vihaa kaikkea vääryyttä, ja valhetta, mutta vanhhurskautta ja oikeutta hän rakastaa.

        Tee parannus vielä kun sinulla on aikaa siihen, ymärrystä rukoile, epäitsekästä hyvää tehden, niin josko vielä opit tuntemaan totuuden, joka on tekevä sinusta vapaan.

        Kerrotanan sinunkin antaneen vä'är5ää todistusta itsestäsi . minä huomaan että sinun sepustus on aivan vakaasti ottaen itsellesi , vaikka tarjoat sitä minulle . .
        eli laittaisin vastauksesi kääntäin verrannolliseksi itsellesi. .
        .
        Parannuta teen heti kun Kristus antaa ohjeen ,sinä et ole se Kristus. valitan
        enkä' kai mimn'kään muuta en ole kovin paljon vääräsä kun sanon että sinun
        sanomasi on väärennös . kannattaa uskoa , siinä on toinenkin juttu LUTHER
        oli erittäin oppinut mies ja Jumalan /Jeesuksen mieleen , on turhaa niukottaa
        ihmisen asioita , jos tähn sanon etten ymmärrä ,,se ei johdu tiedon puutteesta
        vaan ymmärryksestä. .
        .
        kaiken kaikkian tulemme siihen tulokseen , että saa ta na tekee työtään ja
        meinaa voittaa, se on näkyvissä. osittain sinun aikaan saannosta. .


      • teuta kirjoitti:

        Kerrotanan sinunkin antaneen vä'är5ää todistusta itsestäsi . minä huomaan että sinun sepustus on aivan vakaasti ottaen itsellesi , vaikka tarjoat sitä minulle . .
        eli laittaisin vastauksesi kääntäin verrannolliseksi itsellesi. .
        .
        Parannuta teen heti kun Kristus antaa ohjeen ,sinä et ole se Kristus. valitan
        enkä' kai mimn'kään muuta en ole kovin paljon vääräsä kun sanon että sinun
        sanomasi on väärennös . kannattaa uskoa , siinä on toinenkin juttu LUTHER
        oli erittäin oppinut mies ja Jumalan /Jeesuksen mieleen , on turhaa niukottaa
        ihmisen asioita , jos tähn sanon etten ymmärrä ,,se ei johdu tiedon puutteesta
        vaan ymmärryksestä. .
        .
        kaiken kaikkian tulemme siihen tulokseen , että saa ta na tekee työtään ja
        meinaa voittaa, se on näkyvissä. osittain sinun aikaan saannosta. .

        Ja siinä oikeaa tekopyhää Luterilaisuutta parhaimmillaan, eli jätetään parannus ja hyvät teot tekemättä, ja tekopyhänä sanotaan, että ei osata ilman Herran ohjeita tehdä hyvää.

        Osaathan sinä kaupassakin käydä ja ilman Herran ohjeita, puhumattakaan muusta mitä teet, mutta epäitsekkääseen avunantoon et osaa lähteä, ilman ohjeita, mutta pahaa kyllä osaat tehdä, ja ilman ohjeita?

        Anna ylimääräisestä osastasi puutteessa oleville ihmisille, ei se sen vaikeampaa ole, epäisekäät teot, jos on vain hyvää tahtoa.

        Mutta onko sinussa hyvää tahtoa, vai sorrutko selittelyihin, ja vältät tekemästä hyvää? Kuten tapana on kristityillä tänään tehdä

        https://www.punainenristi.fi/lahjoita


      • teuta
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Ja siinä oikeaa tekopyhää Luterilaisuutta parhaimmillaan, eli jätetään parannus ja hyvät teot tekemättä, ja tekopyhänä sanotaan, että ei osata ilman Herran ohjeita tehdä hyvää.

        Osaathan sinä kaupassakin käydä ja ilman Herran ohjeita, puhumattakaan muusta mitä teet, mutta epäitsekkääseen avunantoon et osaa lähteä, ilman ohjeita, mutta pahaa kyllä osaat tehdä, ja ilman ohjeita?

        Anna ylimääräisestä osastasi puutteessa oleville ihmisille, ei se sen vaikeampaa ole, epäisekäät teot, jos on vain hyvää tahtoa.

        Mutta onko sinussa hyvää tahtoa, vai sorrutko selittelyihin, ja vältät tekemästä hyvää? Kuten tapana on kristityillä tänään tehdä

        https://www.punainenristi.fi/lahjoita

        On sinun mieli pide , mistä sinä voit tietää paljonko minä lahjoitan hyväntekemiseen , kysyn vaan ,tahi montako kummilastya minulla on
        tahi ollut , et voi kertoa siitä ,tulee ylpeäksi ,tai paljonko on sellaisia
        talkoita ollut sen olen kyllä huomannut että vaatimattomuus on teettänyt
        yhtä paljon kukkaroon tilkettä' kuin sieltä tarvitsevallle otettu voisiko
        tästä kertoa oikeastaan muuta..


      • teuta kirjoitti:

        On sinun mieli pide , mistä sinä voit tietää paljonko minä lahjoitan hyväntekemiseen , kysyn vaan ,tahi montako kummilastya minulla on
        tahi ollut , et voi kertoa siitä ,tulee ylpeäksi ,tai paljonko on sellaisia
        talkoita ollut sen olen kyllä huomannut että vaatimattomuus on teettänyt
        yhtä paljon kukkaroon tilkettä' kuin sieltä tarvitsevallle otettu voisiko
        tästä kertoa oikeastaan muuta..

        Toivottasti sinusta on epäitsekkyyden tekoihin, ettet vain keksisi, sillä siitä sinä et hyödy miksikään, jos valehtelet ollaksesi hurskas ihmisten edessä, sillä Jumalalle me lopulta kaikki vastaamme teoistamme.

        Tässä ajassa vallitsee tekohurskaus kristityissä, ja tuntuu, että ihmiset sanovat mitä vain, jotta puolustaessaan itseään, eivätkä kavahda valhetelua, vaikka Jumala vihaa kaikkea vääryyttä.

        Itse jaan säännöllisesti yli jäävän osani köyhille, ja myös muita olen siihen kehottanut, jotta ette jäisi mammonan palvelukseen, sillä kukaan ei voi palvella kahta herraa, sillä toista hän on kuinnioittava, mutta toista halveksiva.


      • ujhng
        teuta kirjoitti:

        Kerrotanan sinunkin antaneen vä'är5ää todistusta itsestäsi . minä huomaan että sinun sepustus on aivan vakaasti ottaen itsellesi , vaikka tarjoat sitä minulle . .
        eli laittaisin vastauksesi kääntäin verrannolliseksi itsellesi. .
        .
        Parannuta teen heti kun Kristus antaa ohjeen ,sinä et ole se Kristus. valitan
        enkä' kai mimn'kään muuta en ole kovin paljon vääräsä kun sanon että sinun
        sanomasi on väärennös . kannattaa uskoa , siinä on toinenkin juttu LUTHER
        oli erittäin oppinut mies ja Jumalan /Jeesuksen mieleen , on turhaa niukottaa
        ihmisen asioita , jos tähn sanon etten ymmärrä ,,se ei johdu tiedon puutteesta
        vaan ymmärryksestä. .
        .
        kaiken kaikkian tulemme siihen tulokseen , että saa ta na tekee työtään ja
        meinaa voittaa, se on näkyvissä. osittain sinun aikaan saannosta. .

        Mistä on teuta saanut tietää, että satoja miljoonia tappaneen, tapattaneen, raiskanneen jne rikollisuuden oppin laatinut luder/luther on Jumalan ja Jeesuksen mieleen?

        Jos Jumala ja Jeesus ei ole sitä illmoittanut, niin olisko mahdollista että saatanaa palveleva teuta on taas HEIDÄN Nimeen valehteleva perkeleen perisyntinen sontaluukku rikollinen?


    • ettäsemmonentapaus

      Lutteri ei ymmärtänyt esm Jaakobin kirjettä ollenkaan, j a olisi halunnut repiä sen Raamatusta pois!
      samaa ymmärryksen tasoa ilmaisevat nämä vauvan kastehuuhaat, sakramenttien väärät opinsisällöt ja paaaaljon muuta.

      Hyvääkin hän teki, kuten jokainen ihmiinen tekee, mutta hänen jlkeensä tulleet eivät ole kyenneet jatkamaan siitä mihin hänen voimansa loppuivat, vaan ovat ankkuroineet kokonaisen kirkkokunnan niille sijoilleen ja nielleet kaiken hullunkin karvoineen ja kauluksineen.

      • Luthista ei tule ajatella, että hän olisi ollut Hengen johdattetavana, tai että hän olisi kyennyt kantamaan hedelmää täydellisyydelle.

        Hedelmistään puut tunnetaan, ja Lutherin hedelmät eivät olleet hyviä, jos hän joskus jotakin inhimillistä oikeaa saattoi tehdäkkin, kuten pakanatkin voivat tehdä, mutta tekoja Kristuksessa hän ei tehnyt.


      • teuta
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Luthista ei tule ajatella, että hän olisi ollut Hengen johdattetavana, tai että hän olisi kyennyt kantamaan hedelmää täydellisyydelle.

        Hedelmistään puut tunnetaan, ja Lutherin hedelmät eivät olleet hyviä, jos hän joskus jotakin inhimillistä oikeaa saattoi tehdäkkin, kuten pakanatkin voivat tehdä, mutta tekoja Kristuksessa hän ei tehnyt.

        Kukapa meistä pystyisi kantamaan Hengen johdatusta , Jos sitä ei saataisi ylhäältä
        Tai että Luther olisi kyennyt kantamaan HEDLMÄÄ Täydellisyyteen ,,olen myös
        tietoinen että teillä Häiriköilla on kummalliset mielipiteet ..
        Jos Hedelmiä tarvitaan ehkäpä se olisi sellainen tekijä ,jonka Hän näytti illalla opertus lapsilleen ja meni illan suussa heidän kanssa tien oheen ja kun viikunapuussa ei ollut yhtään esikois hedelmää ,ne oli sellaisia jotka 3-4 vko
        ennen pääsatoa ilmestyi ,ja antoi esimakua sadosta ,ja matka miehen vatsaan
        .
        täytettä. ja kun siinä ei ollut mitään Jeesus lievästi kirosi sen . ja he jakoi matkaa
        kun he tulivat sitä kauta aamulla heidän hämmästyksensä oli suuri se puu
        oli alhaalta asti kuivunut , joku opetuslapsista kysyi sen kohtaloa , Jeesus sanoi
        että sen puun ei tarvinnut enää koskaan tehdä satoa. Hä'n sanoo USKOKAA JUMALAAN . Ja jos te uskotte ,ei mikään ole teille mahdotonta , Esimerkiksi
        jos joku sanoo vuorelle,nouse paikaltasi ,paiskudu mereen se tapahtuu .
        .
        Jos hän ei sydämessään epäile vaan uskoo ,niin käy kuin hän sanoo. Mark. 11:23.
        Saarni vuori kirjoittaa Jeesus käytti tätä tapausta ,havainnoiman TOSI USKOA JAQ SEN MAHDOLLISUUTTA . SAMALLA SE KUVASI ISRAELIN KANSAN VALTA
        OSAAN HENGELLISTÄ "KUIVETTUMISTA" pitkäksi kaudeksi , "pakanain ajaksi"


      • teuta kirjoitti:

        Kukapa meistä pystyisi kantamaan Hengen johdatusta , Jos sitä ei saataisi ylhäältä
        Tai että Luther olisi kyennyt kantamaan HEDLMÄÄ Täydellisyyteen ,,olen myös
        tietoinen että teillä Häiriköilla on kummalliset mielipiteet ..
        Jos Hedelmiä tarvitaan ehkäpä se olisi sellainen tekijä ,jonka Hän näytti illalla opertus lapsilleen ja meni illan suussa heidän kanssa tien oheen ja kun viikunapuussa ei ollut yhtään esikois hedelmää ,ne oli sellaisia jotka 3-4 vko
        ennen pääsatoa ilmestyi ,ja antoi esimakua sadosta ,ja matka miehen vatsaan
        .
        täytettä. ja kun siinä ei ollut mitään Jeesus lievästi kirosi sen . ja he jakoi matkaa
        kun he tulivat sitä kauta aamulla heidän hämmästyksensä oli suuri se puu
        oli alhaalta asti kuivunut , joku opetuslapsista kysyi sen kohtaloa , Jeesus sanoi
        että sen puun ei tarvinnut enää koskaan tehdä satoa. Hä'n sanoo USKOKAA JUMALAAN . Ja jos te uskotte ,ei mikään ole teille mahdotonta , Esimerkiksi
        jos joku sanoo vuorelle,nouse paikaltasi ,paiskudu mereen se tapahtuu .
        .
        Jos hän ei sydämessään epäile vaan uskoo ,niin käy kuin hän sanoo. Mark. 11:23.
        Saarni vuori kirjoittaa Jeesus käytti tätä tapausta ,havainnoiman TOSI USKOA JAQ SEN MAHDOLLISUUTTA . SAMALLA SE KUVASI ISRAELIN KANSAN VALTA
        OSAAN HENGELLISTÄ "KUIVETTUMISTA" pitkäksi kaudeksi , "pakanain ajaksi"

        Anovalle annetaan ja koputavalle avataan, ja etsivä löytää.

        Mutta tässä ajassa ihmiset ovat paaduttaneet sydämensä, jotta korvillanne, ette kuulisi, ettekä silmillänne näkisi, jotta parannuksen sanat ei teitä tavoittaisia, vaan saisitte elää omaa itsekästä elämäänne.

        Ja minkä te sillä uskotte voittavanne?

        Rehellisyyttä tämä kysyy, mutta sitä tässä ajassa kristityilläkään ole, sillä sntiin ollaan niin mielistyneitä, että oikea parannus ei tule kuuloon, vaan sanaa vääristellään oman milen mukaan, jotta siitä saadaan sellainen, joka sopii siihen omaan väärään elämään paremmin.

        Mutta ei se ole mikään parannus, vaan valhe, joka turmelee ihmisen mielen, ja saa vastustamaan tervettä oppia, kaikkinaisilla valhe verukkein.

        Ja Herran tie se, vaan lihan tie, mutta kaikki liha on kuin kedon ruoho joka kuivuuu, mutta Jumalan sana pysyy iäti.

        Turvautukaa siis Jumalan sanaan ja valon suoriin teihin, kaikkinainen valhe hyljäten pois elämästänne.


      • mikko.ainasoja kirjoitti:

        Anovalle annetaan ja koputavalle avataan, ja etsivä löytää.

        Mutta tässä ajassa ihmiset ovat paaduttaneet sydämensä, jotta korvillanne, ette kuulisi, ettekä silmillänne näkisi, jotta parannuksen sanat ei teitä tavoittaisia, vaan saisitte elää omaa itsekästä elämäänne.

        Ja minkä te sillä uskotte voittavanne?

        Rehellisyyttä tämä kysyy, mutta sitä tässä ajassa kristityilläkään ole, sillä sntiin ollaan niin mielistyneitä, että oikea parannus ei tule kuuloon, vaan sanaa vääristellään oman milen mukaan, jotta siitä saadaan sellainen, joka sopii siihen omaan väärään elämään paremmin.

        Mutta ei se ole mikään parannus, vaan valhe, joka turmelee ihmisen mielen, ja saa vastustamaan tervettä oppia, kaikkinaisilla valhe verukkein.

        Ja Herran tie se, vaan lihan tie, mutta kaikki liha on kuin kedon ruoho joka kuivuuu, mutta Jumalan sana pysyy iäti.

        Turvautukaa siis Jumalan sanaan ja valon suoriin teihin, kaikkinainen valhe hyljäten pois elämästänne.

        Ja tässä vielä uudelleen tuo yski kirjoituksen kohta:

        Se ei ole Herran tie, vaan lihan tie, mutta kaikki liha on kuin kedon ruoho joka kuivuuu, mutta Jumalan sana pysyy iäti.


      • TEUTA
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Ja tässä vielä uudelleen tuo yski kirjoituksen kohta:

        Se ei ole Herran tie, vaan lihan tie, mutta kaikki liha on kuin kedon ruoho joka kuivuuu, mutta Jumalan sana pysyy iäti.

        Jesaja ,40:8. Ruoho kuivuu, ja kukkanen lakastuu, mutta meidän Jumalamme sana pysyy, Iankaikkisesti .
        LUTHER: "Pyhä Raamarttu on Jumalan sanaa , joka on (niin sanoakseni ) KIRJAIMIN KIRJOITETTUA , ...;AIVAN KUIN KRISTUS ON jAMALAN IAQNKAIKKINEN SANA ,
        IHMISLUONTOON VERRATTUNA." (WA ,3,347. )..


      • teuta

        Kyllä minä luulen ymärtävni Lutheria siinä asiassa . :
        Katolinen kirkko puuhasi jo 1054 ne seitsemä kirjettä , Että pää paino oli
        messu 8uhrilla, Joka on Hierarkisesti järjestäytynyt Primaatti sesti ROOMAAN .
        PIISPALLA eli paavilla on Pietarin seuraajana hänen valta. .
        .
        seurattiin myös ylintä johtajuutta muun kristikunnan ylintä tietoutta :kuten
        Tunnustus kirjoja :Trenton kirkolliskokousta . joka pidettiin 1546 , huomaa aika
        hetikun Luther oli poissa pelistä ,., Trentosa esitettiin kolme Evankeelista päät-
        östä ja siellä vasta julkaistiin Uusi Latinankieline Raamattu , jonka Hieronumos
        valmistanut jo 405 mutta sai vasta kaanonisa,. , Heille toimitettiin uusi Uskontunnustus 1564.
        Roomalainen katekismus , 1566.
        En vaivaa nyt enempi ..Sillä LUTHER ,on saanut paljon kärsiä paavin taholta ,
        ja vieläkin hän saa niistä kärsiä , siihen asti Kun Karitsa tulee toisen kerran ,
        ja tekee viimeisen tuomion ,uskotteko.


      • teuta kirjoitti:

        Kyllä minä luulen ymärtävni Lutheria siinä asiassa . :
        Katolinen kirkko puuhasi jo 1054 ne seitsemä kirjettä , Että pää paino oli
        messu 8uhrilla, Joka on Hierarkisesti järjestäytynyt Primaatti sesti ROOMAAN .
        PIISPALLA eli paavilla on Pietarin seuraajana hänen valta. .
        .
        seurattiin myös ylintä johtajuutta muun kristikunnan ylintä tietoutta :kuten
        Tunnustus kirjoja :Trenton kirkolliskokousta . joka pidettiin 1546 , huomaa aika
        hetikun Luther oli poissa pelistä ,., Trentosa esitettiin kolme Evankeelista päät-
        östä ja siellä vasta julkaistiin Uusi Latinankieline Raamattu , jonka Hieronumos
        valmistanut jo 405 mutta sai vasta kaanonisa,. , Heille toimitettiin uusi Uskontunnustus 1564.
        Roomalainen katekismus , 1566.
        En vaivaa nyt enempi ..Sillä LUTHER ,on saanut paljon kärsiä paavin taholta ,
        ja vieläkin hän saa niistä kärsiä , siihen asti Kun Karitsa tulee toisen kerran ,
        ja tekee viimeisen tuomion ,uskotteko.

        Luther ei ollut mikään oikea paimen, sen todistavat myös ne hänen hyvinä kirjoituksina pidetyt kirjoitukset, jotka myös sinä tunnustat hänen kirjoituksikseen.

        Hän ei ymmärtänyt kirjoituksia, koska hän ei kuullut Henkeä, ja kun hän ei Henkeä kuullut, niin täytyi hänen kuulla lihaa, ja vaeltaa lihan mukaan.

        Mutta et sinä taida tätä uskoa, sillä itsekkin tunnut vaeltavan lihasi mukaan.

        Tee todellinen parannus elämässäsi, jotta Henki voisi saada sinussa tilan, etkä seuraisi lihallista itseäsi.

        Joka tahtoo seurata Herraa, tulee hänen kieltää itsensä, eli liha himoineen, ja taivuttaa sydän Jumalan kuuliasiuuteen.

        Mutta jos teidän elämänne on täynnään valheita, ja syntiä, niin silloin te ette seuraa Herraa, vaan omia lihanne himoja.


    • Ja Teutalle:

      Onko sinulla antaa mitään väitteidesi tueksi, että Lutherin kirjeet ovat väärenenttyjä, vai onko sinun tarkoitus vain pelkästään levittää valheita, joilla ei ole mitään totuudellista pohjaa?

      Laita meille linkki mistä voimme löytää tietoa sinun väitteidesi tueksi, sillä jos se on yleistä tieto mistä kirjoitat, niin kyllähän siitä jossakin on kirjoitettu

      Mutta minä en kyllä ole löytänyt vielä sen kaltasta kirjoitusta, johon viittaat, että Lutherin säilyneet kirjeet olisivat väärennöksiä.

      • TEUTA

        EN VÄITÄNYT ,ETTÄ KAIKKI ON VÄÄRIÄ ,MUTTA JOS OLET LUKENUT PALJON LUTHERIN TEKSTIÄ , SINÄ HUOMAAT SEN OTASALLASI JO ETTÄ NOI EI OLE LURTHERIN SANOJA VAAN AIKA OVELASTI TEHTYJÄ VÄÄRENNÖKSIÄ ERÄÄSSÄ
        KIRJASESSA OLI LUTHERIN NIMI NIMILEHDELLÄ , EIKÄ JUURI YHTÄÄN HÄNEN
        SANOJA , MISTÄ hÄIRIKÖT ON SAANEET NIMI LEHTIÄ ..
        .
        PARASOLI SE ROVIO , KAIKKI EI PALANUT VAAN HÄIRIKÖT OLI SUTENA PENKOMASSA SITÄ ROVION POHJAA SIIHEN AQIKAAN TEHTIIN PALJON
        KIRJOIHIN KOVIA PUUKANSIA JOTKA TEHTIIN ESIM. KOSTEALLA NAHKALLA
        KIREAKSI PUUHUN NÄHDEN , SIKSI TOISEKSI ,TIEDETÄÄN ETTEI LUTHER OLLUT
        PALOPAIKALLA TUNTIAKAAN , TÄLLÄISEN KIRJAN TUNNUS SIVU EI VIELÄ
        EDES MUSTUNUT, SIITÄ SAI HÄIRIKÖT HOMMIINSA PUHTIA ..
        .
        HE KIRJOITTI OMAN TEKSTINSÄ JA" LAINASIVAT" NIMILEHTIÄ. . TOISEKSI SIIHEN
        AIKAN OLI "LUTHERILLA,NOIN 700 KIRJAA JOISTA HÄN POLTTI NIITÄ HYDYTTÄMIÄ JA PAHOJA ,JOTKA EI SOPINUT KRISTITYLLE HÄNELLÄ .
        OLI NOIN 300 KIRJAA POLTTOON , JOTKA HÄN OLI HUOLELLA VALINNUT
        .
        MUTTA JÄTTI VARTIOIMISEN VÄÄRILLE HENKILÖILLE. TARKISTA TIETOJA
        VAIKKA YLIOPISTON KIRJASTOSTA, HANKALIMMAT WEIMARIN KAUPUNKIN
        HISTORIALLISESTA MUSEOSTA, .
        .
        hÄIRIKKÖJEN HALTUUN JOUTUI N.200 PALAMATONTA TEOSTA. NÄITTENKIN
        TEOSTEN JOUKOISSA OLI MONTA TUNNETTUA KIRJAA , MUTTA TIERTTÄVÄSTI
        KRISTITYN VAELLUS EI OLLUT. . NOISTA 200 KIRJASTA SAA VALTAVAN MÄÄRÄN KIRJEITÄ YMMÄRTÄNET . MITÄ ON TUO HÄRIKÖN TYÖ SEHÄN
        ON saa ta nan KANSSA PELEHTIMISTÄ. EN PAREMMIN SANO.


      • TEUTA kirjoitti:

        EN VÄITÄNYT ,ETTÄ KAIKKI ON VÄÄRIÄ ,MUTTA JOS OLET LUKENUT PALJON LUTHERIN TEKSTIÄ , SINÄ HUOMAAT SEN OTASALLASI JO ETTÄ NOI EI OLE LURTHERIN SANOJA VAAN AIKA OVELASTI TEHTYJÄ VÄÄRENNÖKSIÄ ERÄÄSSÄ
        KIRJASESSA OLI LUTHERIN NIMI NIMILEHDELLÄ , EIKÄ JUURI YHTÄÄN HÄNEN
        SANOJA , MISTÄ hÄIRIKÖT ON SAANEET NIMI LEHTIÄ ..
        .
        PARASOLI SE ROVIO , KAIKKI EI PALANUT VAAN HÄIRIKÖT OLI SUTENA PENKOMASSA SITÄ ROVION POHJAA SIIHEN AQIKAAN TEHTIIN PALJON
        KIRJOIHIN KOVIA PUUKANSIA JOTKA TEHTIIN ESIM. KOSTEALLA NAHKALLA
        KIREAKSI PUUHUN NÄHDEN , SIKSI TOISEKSI ,TIEDETÄÄN ETTEI LUTHER OLLUT
        PALOPAIKALLA TUNTIAKAAN , TÄLLÄISEN KIRJAN TUNNUS SIVU EI VIELÄ
        EDES MUSTUNUT, SIITÄ SAI HÄIRIKÖT HOMMIINSA PUHTIA ..
        .
        HE KIRJOITTI OMAN TEKSTINSÄ JA" LAINASIVAT" NIMILEHTIÄ. . TOISEKSI SIIHEN
        AIKAN OLI "LUTHERILLA,NOIN 700 KIRJAA JOISTA HÄN POLTTI NIITÄ HYDYTTÄMIÄ JA PAHOJA ,JOTKA EI SOPINUT KRISTITYLLE HÄNELLÄ .
        OLI NOIN 300 KIRJAA POLTTOON , JOTKA HÄN OLI HUOLELLA VALINNUT
        .
        MUTTA JÄTTI VARTIOIMISEN VÄÄRILLE HENKILÖILLE. TARKISTA TIETOJA
        VAIKKA YLIOPISTON KIRJASTOSTA, HANKALIMMAT WEIMARIN KAUPUNKIN
        HISTORIALLISESTA MUSEOSTA, .
        .
        hÄIRIKKÖJEN HALTUUN JOUTUI N.200 PALAMATONTA TEOSTA. NÄITTENKIN
        TEOSTEN JOUKOISSA OLI MONTA TUNNETTUA KIRJAA , MUTTA TIERTTÄVÄSTI
        KRISTITYN VAELLUS EI OLLUT. . NOISTA 200 KIRJASTA SAA VALTAVAN MÄÄRÄN KIRJEITÄ YMMÄRTÄNET . MITÄ ON TUO HÄRIKÖN TYÖ SEHÄN
        ON saa ta nan KANSSA PELEHTIMISTÄ. EN PAREMMIN SANO.

        Minä en puhu kirjoista, vaan Lutherin kirjeistä, joita yleisesti pidetään hänen virallisina kirjeinä, mutta sinulla tosin näyttää olevan tietoa asiasta, jota kenelelläkään muulla ei minun tietääkseni ole.

        Sinulle taitaa tuo valehelu olla ihan omiaan, sillä en vieläkään saanut kunnon vastausta, että mistä me voimme tarkistaa noita väitteistäsi, anna linkki, tai teoksen nimi ja selvästi esitettynä, äläkä kiemurtele vaan vastaa suoraan ja selvästi.

        Missä on virallista tietoa siitä, että Martti Lutherin viralliset kirjeet olisivat väärennettyjä?


      • TEUTA
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Minä en puhu kirjoista, vaan Lutherin kirjeistä, joita yleisesti pidetään hänen virallisina kirjeinä, mutta sinulla tosin näyttää olevan tietoa asiasta, jota kenelelläkään muulla ei minun tietääkseni ole.

        Sinulle taitaa tuo valehelu olla ihan omiaan, sillä en vieläkään saanut kunnon vastausta, että mistä me voimme tarkistaa noita väitteistäsi, anna linkki, tai teoksen nimi ja selvästi esitettynä, äläkä kiemurtele vaan vastaa suoraan ja selvästi.

        Missä on virallista tietoa siitä, että Martti Lutherin viralliset kirjeet olisivat väärennettyjä?

        Et varmaan saanut ,jotain viestiaä ? Kuule mene Yliopistoon Akateemiseen Kirjastoon tutki sieltä , jos ei sattuisi löytämään ,,hyppää koneeseen lennä saksaan
        Weimareiin siellä on kaikki kirjat tallennettu Mitä häneltä valmistui paitsi ne,
        jotka poltti ( ja ne jotka joutui häirikköjen haltuun )
        EN PAREMMIN SANO


      • TEUTA kirjoitti:

        Et varmaan saanut ,jotain viestiaä ? Kuule mene Yliopistoon Akateemiseen Kirjastoon tutki sieltä , jos ei sattuisi löytämään ,,hyppää koneeseen lennä saksaan
        Weimareiin siellä on kaikki kirjat tallennettu Mitä häneltä valmistui paitsi ne,
        jotka poltti ( ja ne jotka joutui häirikköjen haltuun )
        EN PAREMMIN SANO

        Ei taaskaan siis mitään konkreettista, kuten aina.


      • teuta
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Ei taaskaan siis mitään konkreettista, kuten aina.

        En minä tiedä sinun varallisuutta , tietenkin se vähän maksaa , mutta
        jos tieto on tärkeää ,niin nooista paikoista sitä saa ,varmasti ..
        .
        ewi minullekaan kukaan ole antanyt monia tietoja , mutta ne mitä olen löytänyt
        on luettavissa viesteistäni , ei niitä ole kukaan koskaan,,kirjoittanut.Aakkosjärjestykseen , eikä mihinkään luoetelo maiseen muotoon, vaa ne on pitkin viestejä'.
        .
        Ja jos sellaista pyydät , se on kohtuutonta teen n.8000 viestiä' vuodessä en
        ala penkomaan mistään vanhoja , meillä on muutama systemaattinen kaveri
        jotka ovat säntillisiä' ja on kirjoittaneet samalla vihkoon , yksi on sk.tre .
        voit ottaa häneen yhteyttä . .
        .
        toinen on sl. h:ki syntynyt lahdessa on historiotsija Es lestoista paras . . mutta ei
        käy monesti vuodessa palastaöllamme , yhteyden ottoja ehkä Rauhan Siteen
        kautta . tai saatat tunteakin ,siitä vaan.
        .
        Eihän meitä enää paljon ole hän on tieto jätti kaikin puolin .
        Ja on vaatimaton eikä pyri loistamaan ,,kuten minä.


      • teuta kirjoitti:

        En minä tiedä sinun varallisuutta , tietenkin se vähän maksaa , mutta
        jos tieto on tärkeää ,niin nooista paikoista sitä saa ,varmasti ..
        .
        ewi minullekaan kukaan ole antanyt monia tietoja , mutta ne mitä olen löytänyt
        on luettavissa viesteistäni , ei niitä ole kukaan koskaan,,kirjoittanut.Aakkosjärjestykseen , eikä mihinkään luoetelo maiseen muotoon, vaa ne on pitkin viestejä'.
        .
        Ja jos sellaista pyydät , se on kohtuutonta teen n.8000 viestiä' vuodessä en
        ala penkomaan mistään vanhoja , meillä on muutama systemaattinen kaveri
        jotka ovat säntillisiä' ja on kirjoittaneet samalla vihkoon , yksi on sk.tre .
        voit ottaa häneen yhteyttä . .
        .
        toinen on sl. h:ki syntynyt lahdessa on historiotsija Es lestoista paras . . mutta ei
        käy monesti vuodessa palastaöllamme , yhteyden ottoja ehkä Rauhan Siteen
        kautta . tai saatat tunteakin ,siitä vaan.
        .
        Eihän meitä enää paljon ole hän on tieto jätti kaikin puolin .
        Ja on vaatimaton eikä pyri loistamaan ,,kuten minä.

        Selityksiä sinä taas annat, kuten aina, etkä mitään toellista, sanojesi tueksi.

        Taidat olla yhtä valheen selitystä koko ihminen.


      • teuta
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Selityksiä sinä taas annat, kuten aina, etkä mitään toellista, sanojesi tueksi.

        Taidat olla yhtä valheen selitystä koko ihminen.

        Niin on marjat... sinun tyyli ei vaadi mitään ,jospa perehtyisit siihen, sittenkin
        voin sanoa , että kun vielä annan suklle yhden nimen saa asia olla , se on his-
        torioitsija SEPPO LOHI vaikka hän on VL:n pohjainen ,tieto ei pilaudu hänessäkään
        vaan uudistuu ,ja pysyy ja panoo. AP: n vaikka oli rivimies.
        .
        tämä ei ole ensimmäinen kerta kun puolustan Luhtria , ja aina olen sen voittanut .
        laitan yhden tärkeän tiedon mukaan , ja se on Protestatit .,He kävi 1529 Speyerin
        valtiopäivien Evangeliset Säädyt , jota potestoivat uskonpuhdidtajien estämiseksi
        siis vastustivat , Myöhemmin sovittiin Yhteisnimtys. joka tarkoittaa Uskonpuhdistuksessa syntyneiden ,Luterilaisten ja Reformoidun , kirkkojen
        kannattaessa .
        .
        n. 1529 syttyi uskonsota josta ei ol paljon puhuttu , siihen oti osaa sveitiläiset,
        ja sitä käytiin kappelin paikkeilla ,ZVINGLI, kaatui siinä. ja moni muukin..
        Lutheri olisi mennyt ,muttä häntä ei laskettu ,kun hänen tulsuutensa tunnettiin
        hän olisi voinut tapattaan yhtä hvin itsensaä , kuin muitakin ,. Hänen käsiä
        pidettiin puhtaina ,ymmärrätkö.


      • teuta kirjoitti:

        Niin on marjat... sinun tyyli ei vaadi mitään ,jospa perehtyisit siihen, sittenkin
        voin sanoa , että kun vielä annan suklle yhden nimen saa asia olla , se on his-
        torioitsija SEPPO LOHI vaikka hän on VL:n pohjainen ,tieto ei pilaudu hänessäkään
        vaan uudistuu ,ja pysyy ja panoo. AP: n vaikka oli rivimies.
        .
        tämä ei ole ensimmäinen kerta kun puolustan Luhtria , ja aina olen sen voittanut .
        laitan yhden tärkeän tiedon mukaan , ja se on Protestatit .,He kävi 1529 Speyerin
        valtiopäivien Evangeliset Säädyt , jota potestoivat uskonpuhdidtajien estämiseksi
        siis vastustivat , Myöhemmin sovittiin Yhteisnimtys. joka tarkoittaa Uskonpuhdistuksessa syntyneiden ,Luterilaisten ja Reformoidun , kirkkojen
        kannattaessa .
        .
        n. 1529 syttyi uskonsota josta ei ol paljon puhuttu , siihen oti osaa sveitiläiset,
        ja sitä käytiin kappelin paikkeilla ,ZVINGLI, kaatui siinä. ja moni muukin..
        Lutheri olisi mennyt ,muttä häntä ei laskettu ,kun hänen tulsuutensa tunnettiin
        hän olisi voinut tapattaan yhtä hvin itsensaä , kuin muitakin ,. Hänen käsiä
        pidettiin puhtaina ,ymmärrätkö.

        Vai Seppo Lohea tässä pitäsisi uskoa? ja mahdollisesti koko muun maailman yleinen milelipide haudata matonalle?

        Mutta jos sinulla on jokin virallisen teoksen nimi, niin jaa se maille? Vai etkö tiedä, tai muisa, että mistä olet tämän tiedon saanut?

        Sillä Luterilasiten luulisi tästä asiasta pitävän meteliä, jos Lutherin kirjeitä on väärennetty, mutta hekään eivät tästä puhu, vain sinulla näyttää olevan tämä tieto, että Luthrin viralliset kirkeet ovat väärennettyjä .


      • teuta
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Vai Seppo Lohea tässä pitäsisi uskoa? ja mahdollisesti koko muun maailman yleinen milelipide haudata matonalle?

        Mutta jos sinulla on jokin virallisen teoksen nimi, niin jaa se maille? Vai etkö tiedä, tai muisa, että mistä olet tämän tiedon saanut?

        Sillä Luterilasiten luulisi tästä asiasta pitävän meteliä, jos Lutherin kirjeitä on väärennetty, mutta hekään eivät tästä puhu, vain sinulla näyttää olevan tämä tieto, että Luthrin viralliset kirkeet ovat väärennettyjä .

        Kovin on sinulla huoli muista asioista kuin siitä jonka kirjoitin ,,Ei teitenkääm kaikki
        ole värennöstä ,he on ovelia ,ja tekevät sitä vastoin väärennöksensä hyvin valitetta-
        vasti . Oikea mielisen kavoihin ei ole katsomista sillä silloin kun MARTTINUS ei
        ole tehnyt niin hän ei ole.
        .
        Häiriköt ovat ovelia , ja suurimmaksi osaksi heidän työhönsä , pääsee periölle kun
        tutkii mitä' MATINUS sanoo mistäkin asiasta. Minulla on Terve oppi hänen kirjoittama, sain sen ostaa "vihneeltä", se on Faktuuraa eli pikkusen hankala
        lukeä' ,mutta kun on treenaantunut se käy hin siin on jokapäivälle yksi sivu
        ja siinä on juuri sanat kuin hän on ne asettanut.
        .
        Maammaa lapsille ,,3 osaa kirkkopostillaa , ja Huonepostilla Nämät postillat on
        tarkoitettu saarnaajille ,siis eri paimos painos on 2009 siis melko uusi kaksi painosta ISO_KATEKISMUSTA ja,,, on kolmaskin, yksi Vähäkatekismus. Ja ja erilaisia muita tuotteita , että voi tutkia ,verrata vielä on Apostilin Tewot selitys ,
        ja selitys Raamattu , selitys osa on Saarnivaaran ,., jotakin tuntuu että' nä'oistä voi kyllä,. Ammentaa ja löytää Håirikkö -tuotteirta , minulla oli Kristityn vapaus,
        mutta se hävisi jonkun lainan kanssa . .


      • mjhgf
        teuta kirjoitti:

        Kovin on sinulla huoli muista asioista kuin siitä jonka kirjoitin ,,Ei teitenkääm kaikki
        ole värennöstä ,he on ovelia ,ja tekevät sitä vastoin väärennöksensä hyvin valitetta-
        vasti . Oikea mielisen kavoihin ei ole katsomista sillä silloin kun MARTTINUS ei
        ole tehnyt niin hän ei ole.
        .
        Häiriköt ovat ovelia , ja suurimmaksi osaksi heidän työhönsä , pääsee periölle kun
        tutkii mitä' MATINUS sanoo mistäkin asiasta. Minulla on Terve oppi hänen kirjoittama, sain sen ostaa "vihneeltä", se on Faktuuraa eli pikkusen hankala
        lukeä' ,mutta kun on treenaantunut se käy hin siin on jokapäivälle yksi sivu
        ja siinä on juuri sanat kuin hän on ne asettanut.
        .
        Maammaa lapsille ,,3 osaa kirkkopostillaa , ja Huonepostilla Nämät postillat on
        tarkoitettu saarnaajille ,siis eri paimos painos on 2009 siis melko uusi kaksi painosta ISO_KATEKISMUSTA ja,,, on kolmaskin, yksi Vähäkatekismus. Ja ja erilaisia muita tuotteita , että voi tutkia ,verrata vielä on Apostilin Tewot selitys ,
        ja selitys Raamattu , selitys osa on Saarnivaaran ,., jotakin tuntuu että' nä'oistä voi kyllä,. Ammentaa ja löytää Håirikkö -tuotteirta , minulla oli Kristityn vapaus,
        mutta se hävisi jonkun lainan kanssa . .

        teutalle...
        sinä, Jeesuksenkin Nimeen valehteleva perkeleen perisyntinen rikollinen olet saatanallisuuden sairaaksi aivopesy järjetön väärää todistusta jakava sontaluukku.

        Tarviitko todisteita?


      • teuta
        mikko.ainasoja kirjoitti:

        Selityksiä sinä taas annat, kuten aina, etkä mitään toellista, sanojesi tueksi.

        Taidat olla yhtä valheen selitystä koko ihminen.

        On aivan eroi asia ,pulustaa totuutta kuin vain tehdä heittoja , sinä' valehtelet
        Tai ,sinä olet sitä tai tätä' , Kun tarpeeksi kolahtaa vain HERRA voi pelastaa
        kannattaa uskoa ja mennä vaikka suolle jos se on tarpeeksi märkä ,silloin
        sen pinnalla pysymisekai ,saattaa tarvita USKOA, .
        .
        ja kaikki jotka ei siihen usko , ke voi upota , oi jospa oliasi lintu ,niin lemtäisi
        vain ohi voi kuinka minet heittää hetulaa , eikä usko mitään ,tiedoksi voi ,
        muistuttaa ,että uskomaton ihminen on kuin parantumaton , että sen,
        tai muun takia voin todistaa , mutta mitä ,no sitä että uskova ihminen
        ei tee tahallaan syntiä , niinkuin täällä useampi tekee. .


      • ikjnhyg
        teuta kirjoitti:

        On aivan eroi asia ,pulustaa totuutta kuin vain tehdä heittoja , sinä' valehtelet
        Tai ,sinä olet sitä tai tätä' , Kun tarpeeksi kolahtaa vain HERRA voi pelastaa
        kannattaa uskoa ja mennä vaikka suolle jos se on tarpeeksi märkä ,silloin
        sen pinnalla pysymisekai ,saattaa tarvita USKOA, .
        .
        ja kaikki jotka ei siihen usko , ke voi upota , oi jospa oliasi lintu ,niin lemtäisi
        vain ohi voi kuinka minet heittää hetulaa , eikä usko mitään ,tiedoksi voi ,
        muistuttaa ,että uskomaton ihminen on kuin parantumaton , että sen,
        tai muun takia voin todistaa , mutta mitä ,no sitä että uskova ihminen
        ei tee tahallaan syntiä , niinkuin täällä useampi tekee. .

        usko saatanaa ja sen herra jumaliin ei pelastaa vain ne jotka haluaa helevettiin!

        Jumalan ja Jeesuksen Lain ja opit ovat ihmisille asetettuja ja kun ne ei uskovaisille kelpaa niin helevettissä on tilaa.

        Jeesuksen evankeliumia Matteuksen mukaan:
        25:41 "Menkää pois minun luotani, te kirotut, ikuiseen tuleen, joka on varattu Saatanalle ja hänen enkeleilleen."


      • kmjbyubp
        ikjnhyg kirjoitti:

        usko saatanaa ja sen herra jumaliin ei pelastaa vain ne jotka haluaa helevettiin!

        Jumalan ja Jeesuksen Lain ja opit ovat ihmisille asetettuja ja kun ne ei uskovaisille kelpaa niin helevettissä on tilaa.

        Jeesuksen evankeliumia Matteuksen mukaan:
        25:41 "Menkää pois minun luotani, te kirotut, ikuiseen tuleen, joka on varattu Saatanalle ja hänen enkeleilleen."

        korjaus:
        usko saatanaa ja sen herra jumaliin ei pelastaa vain ne jotka haluaa helevettiin!

        pitää olla:

        usko saatanaa ja sen herra jumaliin pelastaa vain ne jotka haluaa helevettiin!


    • kukaväärensiteu

      teu on kirjastossa ja kohta löytää siihen uskokaamme!

      • teuta

        Tämä' on hyvä' huomio , mutta joskus tulee mieleen ,että te ette käy kirjastossa ,
        miksei ? Siksei kun pelkäätte että sieltä löytyy totuus , niin voihan ottaa sillä
        kannalla että joskus pelklo on voitettava .
        .
        Sitten sellainen pieni seikka ,että siellä on paljon teoksia joista voi tutkia
        jos osaa , ja jos ei osaa ,antaa sitten olla , on parempi olla tietämätöin
        kuin tietää vä'äriä asiaoita , sanoin mielestäni kauniisti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe