Palkattoman työn vastaanottovelvollisuus tiukkenee

paskameininki2015

Media ja hallitus ovat keksineet uuden määritelmän termille "työn vastaanottovelvollisuus". Sen alle on helppoa naamioida työttömien hakea haluttomuus palkkatöihin.

Uusi hallitus lupaa seuraavaa:
"Palkattoman työn vastaanottovelvollisuutta pyritään tiukentamaan"

Kun hallitus puhuu siitä että työtä pitäisi ottaa nykyistä tiukemmin kriteerein vastaan tai sanktio, niin se puhuu VAIN JA AINOASTAAN siitä, että ILMAISTÖITÄ ILMAN TYÖSOPIMUSTA tullaan tarjoamaan jatkossa entistäkin tehokkaammin kiertäen kaikki alakohtaiset työehtosopimukset ja kohtuulliset minimipalkat aivan liian kaukaa (kuilu on SUURI). Työn vastaanottovelvollisuudella tarkoitetaan kuntouttavan työtoiminnan, työkokeilun, sekä osa-aikaisen palkkatukiaskartelun yhdistyksille vastaanottovelvollisuutta karenssin uhalla.

Vain yhdistyksillä on nykyisin erityisoikeus saada 100% palkkatuki 65% täydestä työviikosta saakka, kun palkkaa jonkun työttömän osa-aikaisena. Tällöin työttömälle ei jää rahallista hyötyä eikä kohtuullista palkkaa käteen, vaan noin 1050€/kk, joka karsii mahdollisuuden muihin tukiin. Yhdistys ei joudu maksamaan tällöin itse penniäkään palkkaa, koska saa palkkatukea runsas 1300€/kk. Yhdistys ei järjestä työtä, jossa oppisi jotain hyödyllistä palkkatöitä varten. Yhdistyksen askarteluista ei aukea polkua avoimille työmarkkinoille. TE-keskus tietää tämän, sen vuoksi se palkkaakin työhönvalmentajat etsimään "jatkopolkua" työttömälle jo osa-aikaisen yhdistyksessä tehtävän työn aikana... nimittäin toiseen yhdistykseen osa-aikaisena. Ei suinkaan avoimille työmarkkinoille elinkeinoa harjoittaviin yksityisiin yrityksiin. Polku sinne on suljettu siinä vaiheessa, kun osa-aikaisen palkkatukityösopimuksen allekirjoittaa kunnan kanssa yhteistyössä olevaan yhdistykseen.

Turhaa taloudelle mitään tuottamatonta suojatyöpaikkoja käyttävää virkamieskoneistoa piti karsia, ja ottaa käyttöön pieni vastikkeeton perustulo, joka ei alene tekemällä vaikka osa-aikatöitä tai pienimuotoista yrittäjyyttä. Sen piti kannustaa mihin tahansa työntekoon ja tuoda säästöjä turhan byrokratiakoneiston karsimisella. Hallitus on kuitenkin kääntänyt takkinsa 180astetta - nyt se lupaa nimenomaan lisätä byrokratiaa, "vastikkeellisuutta", ja tehokkaampaa sanktioimista (= enemmän virkamiehiä valvomaan ja jakelemaan karensseja).

Hallitusohjelmasta 27.5.2015 poimintoja:

"Työttömyysturvasta leikataan 120 miljoonaa euroa."

-Tämä tapahtuu lisäämällä virkamieskoneistoa antamaan tehokkaammin karensseja, joka tarkoittaa sitä, että työttömien viimeisetkin lantit valuvat loisvirkailijoiden taskuun, jotka suojatyöpaikoissaan nauttivat turvassa hyvästä elintasosta.

"Hallitus valmistelee 15.10.2015 mennessä vuoropuhelussa työelämän osapuolten kanssa työttömyysturvan uudistuksen, sisältäen työn vastaanottovelvoitteen tiukentumisen sekä velvoitteen osallistua aktivointitoimenpiteisiin."

-Tämä on täysin päinvastainen suunnitelma, kun mitä paperille oli rustattuna perustulomalleista ennen vaaleja, joissa perustulo piti olla vastikkeeton. Tällä olisi voitu lakkauttaa suuri osa KELA:sta ja osa Sossusta, ja saada kannustava malli mihin tahansa työntekoon. Mutta edelleen köyhimpien oloja tiukentamalla mennään juuri päinvastaiseen suuntaan - niin syvälle suohon kuin vain mahdollista. Takki on käänneety jo nurinpäin.

"Hallitus luo osallistavan sosiaaliturvamallin, jonka tavoitteena on palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen sekä irtisanotun työntekijän parempi tukeminen heti työttömyyden kohdatessa.

Apuna käytetään riippumattoman asiantuntijatyöryhmän arviointeja ja suosituksia."

-Perustulolla piti karsia byrokratiaa valvomasta ja yhdistää järkevästi palkka sekä perustulo ilman esteitä, mutta malli on vaihtunut tiukempaan entistä vastikkeellisempaan vaihtoehtoon, jossa "tukeminen" tarkoittaa palkattoman työn tarjoamista jo heti työttömäksi joutuessa, sekä sanktioimista. Lisäksi sen sijaan, että osa KELA:n ja sossun byrokratiasta olisi purettu ja malli olisi ollut osa-aikatöihinkin kannustava, näyttää siltä että hallitus aikoo LISÄTÄ BYROKRATIAA perustamalla vielä yhden palkallisten syöjatyöpaikkoja täynnä olevan "asiantuntijaryhmän" tekemään "puolueettomia arviointeja ja suosituksia" työttömien kyykyttämisessä. Liekö tämä asiantuntijaryhmä koostuu nykyisistä työhönvalmentajista, joita kukaan ei halua ottaa paapomaan itseään - onhan se aika absurdia että joku tuommoinen osapuoli nauttii täyttä palkkaa toisen työttömyydestä. Voikin kyseenalaistaa, että ajaako tämmöinen asiantuntijaryhmä oikeasti työttömän työllistämistä avoimille työmarkkinoille, jos he saavat rahaa siitä, että työtön pysyy työttömänä (hehän saavat leipänsä nimenomaan työttömien kanssa työskentelemisestä).

"Työvoimahallinnossa otetaan käyttöön tulokseen perustuvia johtamis- ja palkkausjärjestelmiä, joiden mittaristona toimii muun muassa vakinaisten työsuhteiden solmimisen määrä."

-Erittäin arveluttavaa käyttää tulospalkkausta työllistämistoimenpiteissä. Oma etu menee helposti työttömän edelle.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mielessäni vieläkin T

        Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
        Ikävä
        36
        1476
      2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        6
        1311
      3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

        Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
        Ikävä
        1
        1235
      4. Ei luottoa lakko maahan

        Patria menetti sovitun ksupan.
        Suomen Keskusta
        7
        1233
      5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

        Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
        Jyväskylä
        41
        1208
      6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

        Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
        Maailman menoa
        2
        1208
      7. Sinäkö se olit...

        Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
        Ikävä
        0
        1204
      8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

        Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
        Vaipat
        1
        1180
      9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

        Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
        Tunteet
        2
        1160
      10. Lepakot ja lepakkopönttö

        Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
        1
        1136
      Aihe