Väylien todelliset syvyydet

UteliasJaskaonpuolipaska

Jos karttaan on merkitty 2,4 metrin väylä, niin mikä on sen todellinen matalin syvyys? Tuskin 2,4 metriä eli minkälaisilla marginaaleilla väylien syvyyksiä määritellään? Puoli metriä, metri?

9

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muroleenkanava

      en muista tarkalleen, mutta siinä on kyllä varmuusvaraa merenpinnan muutosten vuoksi eli helposti kymmeniä senttejä enemmän on vettä. Toisaalta olen kyllä onnistunut löytämään paikkoja joissa tuntuu että tuo varmuusvara on enemmänkin lisätty siihen syvyyteen eli oikea syvyys on nimellistä pienempi. Nämä on kuitenkin poikkeuksia :)

      • Jurristikko

        Hiano tokumentti :D
        Siitä ei sikakaan vinkumatta selviä, jos tuon perusteella pitäisi vastata aloittajan kysymykseen - mutta voip ollannii jonnii verra tai olla olemattannii :DDD
        Tärkein viesti on etusivulla: "Liikennevirasto ei anna yksityiskohtaisempia operatiivisia ohjeita tai määräyksiä kulkusyvyyden soveltamisesta käytännön tilanteissa"
        Voisko pyrokraatti asiaansa kauniimmin ilmaista :D


    • Kylläsesielläkerrotaan

      Syvyystieto tarkoittaa normaalikorkeudella olevaa vettä. Varavesi tulee siihen päälle ja on ohjeen mukaan veneväylillä vähintään 0,2 - 0,6 metriä. Ei siis kauhean paljon välttämättä.

      "Varaveden suuruuden määrittäminen kullekin väylälle perustuu laivaväylien suunnitteluohjeissa esitettyihin mitoitusohjeisiin ja -perusteisiin. Varaveden suuruus voi vaihdella väylän eri osuuksilla:

      Avoimilla ulko-osuuksilla varavesi on yleensä suurempi kuin väylän suojaisilla sisäosuuksilla.

      Satamassa, jossa nopeudet ovat pieniä ja jotka yleensä ovat suojaisia, varavesitarve on pienempi kuin tuloväylällä. Laivaväylillä varaveden suuruus on keskimäärin luokkaa 15 – 20 % kulkusyvyydestä, satamassa 10 % (suuruusluokaltaan n. 1,5 m – 2,0 m, satamassa 1,0 m). Vähimmäisvaraveden tulee laivaväylillä olla kaikissa tapauksissa vähintään 0,6 m. Veneväylillä ja venereiteillä varavesi vaihtele kulkusyvyydestä riippuen välillä 0,2 – 0,6 m."

      • apauttiarallaa

        Siis todellinen syvyys 2,4 metrin veneväyllä suattaapi olla luokkaa 2,6 - 3,0 metriä. Jos vesi on tasolla -50 senttiä se olisi vähintään 1,9 metriä. Varavettä tarvitaan aaltoiluun, kallistelun, veneen "kaivautumiseen" veteen jne.


      • UteliasJaskaonpuolipaska

        Kiitos vastauksista. Mun (ensi kesäksi tulevan) veneen syväys on paperin mukaan 2,59 metriä köli alhaalla. Toisin sanoen täysin huoletta ei voi 2,4 metrin väylillä ajella.

        Kaipa nuo matalimmat kohdat kuitenkin näkyvät kartoissa syvyyksinä? Siis jos kartassa on matala kohta ja siinä lukema 5,9, niin se tarkoittaa paikan matalinta kohtaa eikä vain satunnaista pistettä kohdassa. Eikö?


      • Melkoineväsinul

        Ei tuollainen lukemakaan ole mitenkään taatusti matalin kohta. Kuinka luotettava se on riippuu siitä, missä ollaan. Hyvä on huomioida myös kartan mittakaava. Sellaisen numeron tai rastin koko on luonnossa jotain 50 metriä, joten on ehkä syytä erilaisia marginaaleja jättää monessakin suunnassa.

        Taatut syvyydet löytyvät vain väyliltä ja niidenkin osalta taitaa jotain juridisía varauksia olla.


      • UteliasJaskaonpuolipaska kirjoitti:

        Kiitos vastauksista. Mun (ensi kesäksi tulevan) veneen syväys on paperin mukaan 2,59 metriä köli alhaalla. Toisin sanoen täysin huoletta ei voi 2,4 metrin väylillä ajella.

        Kaipa nuo matalimmat kohdat kuitenkin näkyvät kartoissa syvyyksinä? Siis jos kartassa on matala kohta ja siinä lukema 5,9, niin se tarkoittaa paikan matalinta kohtaa eikä vain satunnaista pistettä kohdassa. Eikö?

        Tarkottaa joo, ainakin luulen... Ekaa kertaa kun olin Ruotsin saaristossa ihmetytti, kun joka paikkaan oli merkitty ristillä pinnassa olevia kiviä ja viereen joku isompi syvyys. Sitten ymmärsin, että se risti vain kertoi, missä kohtaa oli mitattu tuo syvyys. Ihan fiksua.


      • Melkoineväsinul

        Suomessa ei ole noin, eli ei käy vinkiksi täällä, jossa rasti tarkoittaa veden pinnan tuntumassa olevaa kiveä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2122
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1674
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1501
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      32
      1486
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1425
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe