apua kosteus ongelmaan maksaja

ostaongelma

Teimme ostotarjouksen joka hyväksyttiin. Kosteus mittauksessa ilmeni ulkoista kosteutta kodinhoitotilassa n50cm alueelta kulmista. Kosteus ei ole peräisin katolta/suihkuista. Tarviiko ostajan selvittää muuta tarjouksen purkuun? Aloittaa tekniset alapohja tutkimukset tms. peruimme kaupan tämän jälkeen. Nyt 1kk myöhemmin saimme sopimussakko vaatimuksen myyjiltä. Ja saimme tietää että vahinko oli muka vähäinen. Myyjä itse oli avannut lattioita ja kuivatellut ja tehnyt uuden kuntokartoituksen,josta me emme olleet tietoisia. Eli korjattukin ilman meidän tietoa. Kysyimme asiaa ennen kuin peruimme että kuinka edetään. Mitään vastausta ei saatu.

15

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ostaongelma

      Kyseessä omakotitalo vuokratontilla. Ongelma selvisi myöhemmin. Edellinen vesivaraaja oli vuotanut lattian alle. Tämän tiedon saimme vasta sopimussakkoon kirjoitettuna.

    • Homekoira-vuh-vuh

      Ennen ostotarjouksen tekoa. Olisi tullut halvemmaks... ehkä?

    • BauHerr

      Ilmeisesti kyseessä on kiinteistö eikä asunto-osakeyhtiö. Maakaaren mukaan kauppakirjassa voi sopia kaupan purkavasta ehdosta. Onko sovittu mitään kuntotutkimuksesta?

      Tuntematta rakennusta lainkaan, minä ainakin harkitsisin sen ostamista. Kosteus pienellä alueella ei ole mikään suuri ongelma.

      Tuosta voi lukea itsekin:

      7 §

      Esisopimus

      Osapuolet voivat sopia aikomastaan kiinteistön kaupasta tekemällä esisopimuksen. Esisopimuksessa voidaan sopia, että se sitoo vain toista osapuolta.

      Esisopimus on tehtävä 1 ja 3 §:ssä säädetyllä tavalla ja siitä on muutoinkin soveltuvin osin voimassa, mitä kiinteistön kaupasta säädetään. Sopimuksessa on lisäksi mainittava se päivä, jona kiinteistön kauppa on viimeistään tehtävä, sekä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään. Kauppahinta ja muu vastike voidaan kuitenkin jättää myöhemmin sovittaviksi esisopimuksessa mainittujen perusteiden mukaisesti. Jollei esisopimuksen voimassaoloaikaa ole määrätty, se on voimassa viisi vuotta sopimuksentekopäivästä.

      Osapuolella on oikeus 2 §:n 2 momentissa tarkoitetussa määräajassa kanteella vaatia toista osapuolta tekemään kiinteistön kauppa esisopimuksessa sovituilla ehdoilla. Osapuolella on lisäksi oikeus saada korvaus esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. Jos kiinteistö on vastoin esisopimusta luovutettu jollekin muulle, esisopimuksessa tarkoitetulla ostajalla on oikeus saada korvaus vahingostaan myyjältä.

      8 §

      Korvaus kaupasta vetäytymisestä

      Jos osapuolet ovat sopineet tekevänsä kiinteistön kaupan, mutta sopimusta ei ole tehty 7 §:n 2 momentissa säädetyllä tavalla, kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on korvattava toiselle osapuolelle ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos käsirahaa on annettu, osapuolen on palautettava siitä osa, joka ylittää edellä mainitut kustannukset.


      17 §

      Laatuvirhe

      Kiinteistössä on laatuvirhe, jos:

      1) kiinteistö ei ominaisuuksiltaan ole sellainen kuin on sovittu;

      2) myyjä on ennen kaupan tekemistä antanut ostajalle virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon kiinteistön pinta-alasta, rakennusten kunnosta tai rakenteista taikka muusta kiinteistön laatua koskevasta ominaisuudesta ja annetun tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan;

      3) myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt ilmoittamatta ostajalle sellaisesta tyypillisesti myydyn kaltaisen kiinteistön käyttöön tai arvoon vaikuttavasta 2 kohdassa tarkoitetusta ominaisuudesta, josta myyjä tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan;

      4) myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt oikaisematta havaitsemansa ostajan virheellisen käsityksen jostakin kiinteistön ominaisuudesta, joka vaikuttaa kiinteistön soveltumiseen aiottuun käyttöön; tai

      5) kiinteistö salaisen virheen vuoksi poikkeaa laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää.

      Ostajalla on virheen perusteella oikeus hinnanalennukseen tai, jos virhe on olennainen, oikeus purkaa kauppa. Ostajalla on lisäksi 1 momentin 1–4 kohdassa tarkoitetun virheen perusteella oikeus saada korvaus vahingostaan.

    • myyjäFuskaa

      Yleensä kuntotarkastus tehdään ENNEN myyntiä, että asiakirjat ja kaikki mahdollinen tieto on ostajan käytettävissä, ennen ostopäätöksen tekemistä.

    • Ostaongelma

      Vahvistettu vielä välittäjältä että ehdoissa oli kosteusmittaus. Niin onko omakotitalo kiinteistö vai osake jos vuokratontti.esitteessä lukee kyllä kiinteistötunnus ja vero. Ongelma on että pelkäsimme kun tiedossa oli vain kosteus ulkopuolelta. (Ehkä kapilaari ilmiöstä, joka on koko alapohja ongelma ja kosteus olisi vain noussut siihen kulmaankin.) mitään kaupanvahvistajia ei ole ollut.

      • BauHerr

        Kiinteistön esisopimus ei ole voimassa ellei ole käytetty kaupanvahvistajaa tai sitä korvaavaa uutta verkkopalvelua. Pyydä välittäjältä selvitys kaupanvahvistajasta.

        Itse en menisi selittämään mitään noista kosteusepäilyistä. Jos tarkoitus on purkaa sopimus ilman kuluja, niin vetoaisin muotoseikkoihin (ts. kaupanvahvistajan puuttumiseen ja purkavaan ehtoon).

        Pistäisin myyjälle ja välittäjälle kirjatun kirjeen, jossa ilmoittaisin laskun olevan perusteeton edellä esitettyjen näkökohtien perusteella.


      • Kyseessä ei ole kiinteistö, aloittajahan jo kertoi sen olevan vuokraoikeus rakennuksineen. Tällöin tehty ostotarjous on sitova ilman kaupanvahvistajaa, sama koskee kauppakirjaa. Maakaaren virhesäännöksiä, kuten kirjaamissäännksiä toki sovelletaan vuokraoikeuteenkin, kaupanteko kuiteniin määräytyy oikeustoimilain mukaan. Lisäksi kannattaa huomioida, että vuokraoikeus on irtainta omaisuutta, ihan samalla tavalla kuin asunto-osakkeetkin, ainoastaan kiinteistöt ovat kiinteää omaisuutta.

        Enkä kyllä pysty ihan heti näkemään, että ostajalla olisi tässä tapauksessa ollut oikeutta vetäytyä kaupasta. Jos kuntokartoituksessa löytyy jotain puutteita, niin myyjä joko korjaa tai antaa hinnanalennusta, vain ääritapauksessa on ostajalla oikeus vetäytyä kaupanteosta.


      • BauHerr
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Kyseessä ei ole kiinteistö, aloittajahan jo kertoi sen olevan vuokraoikeus rakennuksineen. Tällöin tehty ostotarjous on sitova ilman kaupanvahvistajaa, sama koskee kauppakirjaa. Maakaaren virhesäännöksiä, kuten kirjaamissäännksiä toki sovelletaan vuokraoikeuteenkin, kaupanteko kuiteniin määräytyy oikeustoimilain mukaan. Lisäksi kannattaa huomioida, että vuokraoikeus on irtainta omaisuutta, ihan samalla tavalla kuin asunto-osakkeetkin, ainoastaan kiinteistöt ovat kiinteää omaisuutta.

        Enkä kyllä pysty ihan heti näkemään, että ostajalla olisi tässä tapauksessa ollut oikeutta vetäytyä kaupasta. Jos kuntokartoituksessa löytyy jotain puutteita, niin myyjä joko korjaa tai antaa hinnanalennusta, vain ääritapauksessa on ostajalla oikeus vetäytyä kaupanteosta.

        Totta vuokraoikeus on irtainta.


    • ettäsilleense

      Ostotarjous ei ole kauppa, eikä siin vaiheessa paikalla ole myöskään kaupan vahvistajaa. Kaupanvahvista on läsnä silloin, kun raha vaihtaa omistajaa: tia mistäs mä tiedän, vasta kolme ostanu, ja pari myyny!!

      • BauHerr

        => ettäsilleense Lueppas maakaari uudestaan ja ajatuksella.

        Se, että on itse tehnyt jotain, ei tarkoita sitä, että se olisi pätevä ts. oikeuden mukaan sitova. Nämä asiat tulevat esiin silloin, kun kaupassa ilmenee jälkikäteen ongelmia.


    • PISARAX

      MIKÄLI ON KYSYMUKSESSÄ KIINTEISTÖ KAUPPA, EIKÄ OSTOTARJOUSTA OLE KAUPANVAHVISAJA VAHVISTANUT, VOIVAT MOLEMMAT KAAUPAN OSAPUOLET VETÄYTYÄ KAUPASTA ILMAN SYYTÄKIN. MIKÄLI ON KÄYTETTY KAUPANVAHVISTAJAA JA KUNTOKARTOITUKSESSA LÖYTYY VIKA TAI VIRHE JOTA EI OSTALLE ENNEN TARJOUKSEN JÄTTÄMISTÄ OLE KERROTTU TULEE ARVIOIDA VIAN OLEELLISUUS, JOHTAA YLEENSÄ HINNANALENNUKSEEN TAI YHTEISELLÄ SOPIMUKSELLA VOIDAAN SOPIA ETTÄ ESIM. MYYJÄ VASTAA KORJAUKSESTA OMALLA KUSTANNUKSELLAAN, KUITENKIN OSTAJAN TULEE TÄMÄ HYVÄKSYÄ. LAITAPPAS IHAN REILUSTI KINNTEISTÖVÄLITTÄJÄN JA FIRMAN NIMI NÄKÖSÄLLE. RAHASTUKSEN MAKUA, JA VÄHÄN PELOTTELULTAKIN TUNTUU NOIN ÄKKISELTÄÄN. MISSÄÄN NIMESSÄ EI LASKUA TULE MAKSAA JOS NUO MAINITSEMANI SEIKAT OVAT FAKTAA.

    • Ostaongelma

      Ongelman ratkaisee vissiin se tarvitseeko ostotarjouksen tekijän vielä ilmenneen kosteuskartoituksen jälkeen, alkaa selvittämään rakenteita avaamalla ongelmaa, vai voiko perääntyä tässä vaiheessa ilman sanktioita. Oudoksi menee kun on yli kuukausi aikaa kun ei myyjästä ole kuulunut mitään. Ovat korjailleet itse ja tehneet uusia kartoituksia ilman ostotarjouksen jättäjän lupaa. Eikös ne pidä ilmottaa jos sen jälkeen viel vaaditaan sopimussakkorikettä. Ja kaikkien osapuolten tulee olla paikalla. Vaatinukses oli että myyjä on valmis neuvottelemaan summasta jos päästään sopuun. Haiskahtaa peloittelulta ja tuskin vie eteenpäin.

      • 34234

        Jos myyjä oli tiennyt kosteudesta mutta ei sitä kertonut, eikös se ole saliluyritys mikä on rangaistava teko eli voisi kai olla syynä kaupan purkuun.

        Toisaalta jos myyjä on päättänyt korjata virheen, mitään syytä purkaa kauppa ei ole.


    • Ostaongelma

      Onko ostotarjous jo kaupanpurku? Asunto ei ollut siinä kunnossa kuin esittelyssä saattoi luulla vaan oli piilevä sy,kosteusvaurio. Sinänsä varmaan hyvä tilanne että kauppoja ei ole tehty,jolloin selvittäminen vaatisikin enemmän ostajalta.

    • Ostaongelma

      Maakaari 22, ostajan ei tarvitse ulottaa tarkistusta, mikäli selvittäminen edellyttää teknisiä toimenpiteitä. Eikö tuo riitä helposti ostotarjouksen perumiseen kunkosteustarkastuksessa selvisi ulkoista kosteutta?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe