Miten aloittaa yksinolo?

apuayihh

Koira on kodinvaihtaja, 2,5-vuotias. Ei ilmeisesti koskaan ole ollut yksin kotona. On jätetty nyt kymmeniksi minuuteiksi yksin ja haukkuu ja vinkuu kuuluvasti.

26

325

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • exahdistus

      Alkuun aloittaa 5min erissä ja vahvistaa koiran luottamusta kotosalla namien piiloteluilla sekä tokoilulla etc. yhteisellä tekemisellä. Digital dogsitter löytyy netistä kokeiltavaksi mihin voi oman äänensä nauhoittaa (ilmainen kokeilu) . Haihdutimen ja adaptil panta kannattaa hankkia tueksi ja/tai thundershirt myös. Meillä auttoi namien levitys ja suuren jäisen lihaluun jättö samoin rento omaolemus eli EI tee meteliä lähdöstänsä. Toimit normaalusti ja rennosti ennen lähtöä siinä se alkaa ollakin.

      Myös sinun hajuinen vaate tai nuttu kannattaa jättää sekä rajata tilaa turvallisuuden tunteen luomiseksi.

      • caramba

        jätä ensin vähäksi aikaa yksin käy vaikka postilaatikolla. laita radio päälle ja sano tulen kohta takaisin.... pidennä poissa olo aikaa vähitellen. meillä ainakin toimi hyvin....


      • ilmanpantaapannankanssa

        koulutus panta on hieno keksintö.panta koiralle ei hauku.ja jos haukkuu sitruunasuihke kyllä lopettaa haukkumisen.voit vapaasti lähteä lenkille pariksitunniksi ja kun palaat otat pannan pois näin koira oppii ekakerrasta että lähdet kun panta on kaulassa.itse käytän päin vastoin pantaa kun lähdetään koira odottaa pantaa ja sitten mentiin.tosin käytän normaalia pantaa.koton ei pantaa mutta kun lähdetään panta kaulaan.


      • Jätä tv päälle.Lisäksi voit jättää netin Skype päällä niin voit toisella koneella katsella/kuunnella mitä kotona tapahtuu.


    • 169

      Oletko jättänyt sitä koskaan tunneiksi ja seurannut mitä tapahtuu? Koirahan voi hiljetä hyvinkin nopeasti parin kerran jälkeen. Jos aina harjoittelet ja harjoittelet minuuteissa niin ei siitä koskaan valmista tule kun oppii että kutsuunsa vastataan aina.

      • Ollaheketi

        Panta on hyvä renki huono isäntä. Koiralle pitää opettaa ja vahvistaa oikeaa käytöstä myös. Itse olen vahvistanut ODOTA komentoa ennen ruokansa saamista ja huoneeseen jättämällä aluksi sekunneiksi lopulta minuutiksi itsekseen aina rauhallisuudesta palkaten. Nykyään jää nätisti kotiin kun kuulee sanan "odota" lelujensa joskus jäisen lihaluunsa kanssa ilman huutoa.
        Jotkut opettaa puhelemaan tai mesoamaan luvan kanssa eli koira irroitelee kehotuksesta ja lopettaa samaten sanalla. Esim. Sekoa! -> nami ja seis! -> nami. Palkkaus tietenkin aina yrityksestä/onnistuneesta suorituksesta vasta.


    • yks.koiranomistaja

      Kannattaa aloittaa siten, että olet ensin itse paikalla, et vain huomioi koiraa. Anna koiran olla yhdessä ainoassa huoneessa aluksi, ja kun koira on rento vaikket pitkään aikaan huomioi sitä, voit välillä poistua hetkeksi. Kun koira on pitkään rauhallinen vaikka se on "yksin", voit poistua huoneesta pidemmäksi ja pidemmäksi aikaa. Kun onnistuu yhdessä huoneessa, ota harjoitteluun mukaan koko asunto ja poistu talon ulkopuolelle aluksi kymmeneksi sekunniksi, ennen pitkää kymmeneksi minuutiksi ja viimein tunniksi. Jos koira haukkuu ja vinkuu, olet edennyt liian nopeasti ja aika on selvästi liian pitkä. Palaa silloin harjoituksessa takaisin päin. exahdistus kertoikin, kuinka koiran olo saadaan mukavaksi kun perhe on poissa, eli koiralle puruluu seuraksi kun se jää yksin.
      Muista totuttaa koira siihenkin, että laitat ulkovaatteet päälle ja otat avaimet laukkuun/taskuun. Kun turrutat koiran laittamalla kengät jalkaasi ja ottamalla ne pois kymmeniä kertoja päivässä, se ei opi päättelemään, että kenkien laitto merkitsisi yksin jäämistä. Älykäs koira saattaa myös oivaltaa, että puruluun saaminen merkitsee yksin jäämistä, joten anna puruluita ja aktivointileluja myös silloin kun olet kotona.

      • teatteriin-käy-tie

        Hölmöläisen hommaa laittaa kenkiä ja vaatteita päälle kymmeniä kertoja päälle päivässä. Kai se koira nyt tajuaa milloin ovi sulkeutuu ja omistaja on poissa. Mitä epäilyttävämmäksi omistaja käy koiran silmissä sitä nopeammin karisee myös luottamuksen rippeet.


      • yks..koiranomistaja

        En usko että koira päättelee omistajan olevan epäilyttävä vaatteiden pukemisen ja riisumisen perusteella. Tämä varotoimi on sitä varten, että kenkien laittaminen ym. pukeminen laukaisisi koirassa suunnattoman pelon yksinjäämisestä. En tunne tätä aloittajan koiraa, enkä voi tietää kuinka paljon se mahdollisesti pelkää yksinjäämistä ja kuinka nopeasti se siihen tottuu, koirathan ovat yksilöitä. Joillekin koirille vain on opetettava, että omistajalla on tapana laittaa joskus kengät jalkaan ja avaimet laukkuun ja astua ovesta ulos, eikä se silti merkitse sitä, että nyt on edessä yksinoloa. Tietysti sitten kun tämä koira on yksinoloon tottunut, on ihan sama, arvaako se etukäteen perheen lähtemisen vai ei.

        Myönnän toki, että vähempikin kuin kymmenet kerrat riittää koiran opetukseen, liioittelu vain on niin kätevä tapa, kun tahtoo varmistaa, että toinen ihminen ymmärtää periaatteen:) Maalaisjärkeä toki pitää käyttää, ja jos koiran omistaja huomaa, että oma koira oppii vähemmälläkin toistelulla, ei ulkopuolelta tullutta ohjetta kannata kirjaimellisesti noudattaa. Kun oman koiransa kanssa puuhailee, oppii myös, miten juuri kyseistä koiraa kannattaa opettaa.


    • KokemuksenSyväRintaääni

      Pidä huoli siitä, että koira on väsynyt jättäessäsi sen yksin. Koira on silloin rauhallinen ja menee nukkumaan. Myös ne namit ja älyleikit auttavat.

    • kjGJÖK

      Ensin pitää voittaa koiran luottamus ennen kuin sitä voi jättää yksin. Meillä on aina ollut radio päällä kun ollaan poissa kotoa. Koiralle on hyvä jättää myös puuhaa (luita, piilotettuja nameja, täytetty Gong esim. maksalaatikkoa tms.) Ensin mennään vain oven toiselle puolelle pariksi minuutiksi. Lähdöstä ei tehdä numeroa eli riippuen asunnosta käydään vaikka ensin wc:ssä tai keittiössä ja sitten ovesta ulos (harrasteet tarjolla ja radio päällä). Tarkoitus on että koiran aivot työstää sen yksin jäämisen. Oven takanavoi odottaa ja kun koira lopettaa haukkumisen/vinkumisen tms., tullaan takaisin sisään rauhallisesti huomioimatta koiraa. Istutaan sohvalle/tuolille vaikka lukemaan.

    • Multsu

      Kokeile care.com palvelua. Siellä ( ainakin Tampereen seudulla ) tulee useita kymmeniä vastauksia esim. kotiäideiltä, opiskelijoilta tms jotka olis valmiita ottamaan koiran hoitoon tai käyttämään ulkona/leikittämään. Tai sitten 4 H- yhdistys ( dogsitter )

    • kukkuluuruukukatulee

      Toivottavasti koira ei nyt sitten joudu taas kodinvaihtoon, mikä onkaan sen stressaavampaa koiralle. Uskoisin, että yksi syy on tämä, koira on hylätty ja pelkää taas kerran, että se jätetään..Koiran turvallisuuden tunteen lisäämiseksi ja itseluottamuksen palauttamiseksi alussa kannattaa olla vain pieniä hetkiä pois ja sitten palata. Pikkuhiljaa koira oppii, että isäntä/emäntä tulee takaisin. Kun sitten tullaan takaisin, ei missään nimessä paapota koiraa, vaan ollaan ihan luonnollisesti, eikä koiraan edes oteta mitään katsekontaktia. Muussa tapauksessa koirakin luulee, että olipa taas kauhea tilanne, kun piti yksin jäädä. Vähän myöhemmin ensitapaamisriehan mentyä ohi, koiraa voi taas silitellä, mutta ei mitään hössötystä. Namit ja lelut voi jättää lattioille, mutta koira ei yleensä niihin kiinnitä huomiota, jos syy on syvemmällä. Koira on kuitenkin aika nuori, joten oppimisikää on vielä runsaasti jäljellä.

    • Koiranomistaja

      Kodinvaihtajalle yksinolo opetetaan aivan kuten pennullekin. Monesti se vaan vaatii vielä suuremman työn, koska koira kokee tulleensa hylätyksi jo vähintäänkin kerran. Riippuu koiran luonteesta ja hermorakenteesta kuinka nopeasti se sopeutuu yksinoloon uudessa perheessä.

      Puruluita en koskaan suosittelisi jättämään koiralle sen yksinollessa, tukehtumisvaaran vuoksi. Sen sijaan muut namit ja kongit ym. ovat turvallisempia.

      Kyllä, on hyvä että koira on saanut liikkua ennen yksinoloa, mutta ei kannatta jättää koiraa suoraan yksin rankan liikunnan tai muun vastaavan jälkeen, vaan koiran tulee saada ensin rauhoittua. Jos koiran kroppa tai pää käy ns. kierroksilla yksin jätettäessä, saa jopa jo opitun yksinolon herkästi ottamaan takapakkia.

      Tämä on vain minun mielipiteeni, mutta näistä neuvoista toivon ainakin jonkun saavan apua.

    • Naapurin_likka

      Koira on laumaeläin. Ei sitä kuulu jättää yksin.

      Ota se mukaan töihin, autoon vaikka pihalle, jostain syystä koirat viihtyvät autossa.

      Onnellisella koiralla on kaveri.

      • anmb

        Ei koiraa voi aina ottaa mukaan, ei töihin esim. Kyllä koira osaa olla yksin kotona, kun se on oppinut. Varsinkaan autoon jätettynä koira on ikävä asia, kukapa haluaisi olla suljettuna vieläpä pieneen tilaan auton penkille. Eroahdistus on joillakin koirilla suurempi, toiset taas eivät piittaa....paljolti luonnekysymys, sekä edelliset ikävät kokemukset vaikuttavat.


    • eiyksinään

      Hanki kissa koiralle kaveriksi jotta koira ei tunne oloaan jätetyksi/hylätyksi ja yksinäiseksi kun jätät hänet yksin kotiin. Ei kissakaan jää sillon yksinään kotiin.

    • kokeile_tätä

      Laita se ulos juoksunaruun. Siten se pääsee liikkumaan ja keksii paremmin tekemistä eikä välttämättä edes huomaa olevansa yksin. Vettä tietysti pitää olla saatavilla ja koppi, johon pääsee sateelta ja paahteelta suojaan.

    • kannattaakokeilla

      Pistä koiralle RADIO päälle silloin kun on yksin, ja varmasti luulee että asunnossa on myös silloin muita.

    • okookooo

      Asutko ok-talossa?
      Voisi sitten tehdä viihtyisän aitauksen pihalle, jossa koira saisi tarkkailla ympäristöään, jos viellä on iso lämmitetty koppi, niin pärjää kylmilläkin ilmoilla siellä.Ja kun tulet töistä, otat tietysti koiran mukanasi sisälle :)
      Kerrostalossa, tuo ei onnistu,eikä rivarissakaan.Monilla on aitaukset ok-taloissa niin, että koira pääsee johonkin ulkorakennukseen suojaan sisälle.

    • urts

      Ollakko vai eikö olla.....siinäpä pulma.

    • 6koirankokemuksella

      Älä missään nimessä aloita sellaista, että poistut kodista ja huomaat, että koira haukkuu tai vinkuu ja palaat takaisin. Koira ymmärtää tämän käytöksen aina siten, että haukkuminen ja vinkuminen aiheuttaa sen, että palaat takaisin eikä joudu olemaan yksin. Koira yhdistää haukkumisen palkintoon, eli siihen, että palaat takaisin. Pyri palkkaamaan koira silloin, kun se on ollut jonkin aikaa hiljaa, n. 5-10min vähintään. Palaa tällöin takaisin ja mahdollisesti anna koiralle nami. Pyri välttämään sitä, että kun koira haukkuu/ tai on juuri lopettanut haukkumisen, että palaisit kotiin, koska se vain vahvistaa tälläistä käytöstä. Toinen vaihtoehto on se, että saat koiran huomion kiinnittymään muualle, esim. namileluun tai vastaavaan kotoa lähtiessäsi. Haukunesto pannat voivat toimia joillain koirilla, mutta voivat olla stressaavia, mutta jos koira oppii haukunestopannan avulla pois haukkumisesta, ne ovat kokeilemisen arvoinen vaihtoehto, jos mikään muu ei auta.

    • Erittäin

      Helppoa opettaa koira olemaan yksin ja hiljaa....Mutta tuskin viitsin neuvojani tänne kirjoittaa.

    • murinat

      Sähköpanta!!

    • Ystäväystävälle

      Koiraa ei pitäisi jättää yksin kotiin yli 4 tunniksi ja niinkin pitkäksi aikaa vain harvoin. Koiralle yksinäisyys on laumaeläimenä paha rangaistus. Ruotsin eläinsuojelulain mukaan koiran saa jättää yksin enintään 6 tunniksi, mutta mielestäni sellaista saisi tapahtua vain äärimmäisessä hädässä. Suomen eläinsuojelulaki on erittäin puutteellinen.

      • justdet6timmar

        Hyvä Ruotsi!


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1873
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1436
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1411
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1197
    Aihe