Kuopion Viinijuhlien syytä uudistua

ViinitönKene

Vuoden 2015 Viinijuhlat ovat nyt takana. Järjestäjien toivoman 35 000 kävijän määrästä jäätiin 4 000 henkeä. Ylipäätään Viinijuhlien kävijämäärä on ollut laskusuhdanteinen jo vuosia, parhaimpien vuosien n. 50 000 kävijän määristä on tultu siis reippaasti alaspäin. Tosin tähän on vaikuttanut osaltaan juhla-alueen pienentyminen vuosituhannen taitteen vuosista, jolloin alueelle mahtui n.13 000 kävijää yhtä aikaa.

Tästä huolimatta ei voi olla huomaamatta, että Viinijuhlista on nykyisellään kadonnut paras terä. Alkuvuosien uutuudenviehätys on myös kadonnut: Tärkeimmät viinimaat on Kuopiossa esitelty ja maistatettu, ja ihmiset ovat kyllästyneet samoihin tuttuihin kotimaisiin artisteihin, jotka kiertävät Kuopiossa jo muutenkin kuin Viinijuhlien merkeissä.

Mikäli Viinijuhliin ei tehdä perustavanlaatuisia muutoksia, on suuri vaara, että Viinijuhlat näivettyvät lähivuosina entistäkin enemmän yleisön kääntäessä selkänsä tapahtumalle.

Ensinnäkin on syytä miettiä, onko matkustajasatama oikea paikka Viinifestivaaleille? Kyseinen aluehan on varsin pieni kooltaan ollakseen festivaalialue. Tyydytäänkö siis nykyiseen alueeseen, sen mahdollistamaan kävijämäärään? Vai olisiko syytä valita esim. Väinölänniemen urheilukenttä ympäristöineen, tai Kuopionlahden kenttäalue tulevaisuudessa Viinijuhlien pitoalueeksi? Näille alueille mahtuisi hyvinkin tuplasti ja ylikin se määrä asiakkaita, kuin mitä nykyinen alue pystyy kerralla vetämään. Tämä taasen merkitsisi sitä, että Viinijuhlille olisi mahdollista saada tunnettuja ulkolaisia pitkänlinjan artisteja jotka vetävät aina yleisöä keikoilleen, esiintyivätpä he sitten missä päin maailmaa tahansa.
Lisäksi tällaiset ulkolaiset artistit vetävät paljon kävijöitä Viinijuhlille myös muualta Suomesta, vrt. esim. Pori Jazz, joka panostaa erityisesti tunnettuihin ulkolaisiin artisteihin ihmisten houkuttelemiseksi tilaisuuksiinsa. Tämä sapluuna on toiminut Porissa erinomaisen hyvin, ja paljon porukkaa eripuolelta Suomea saapuu Poriin, joka on paikkakuntana Kuopiota pienempi.

On syytä myös pohtia Kuopion Viinijuhlien kestoa. Nykyinen 8-päiväinen festivaali on turhan pitkä. 4-5 -päiväinen festivaali voisi olla juuri sopivan pituinen. Jokaiselle päivälle yksi hyvä ulkolainen pääesiintyjä ja 2-3 hyvää kotimaista "lämmittelybändiä". Tällä sapluunalla, ja uudella festivaalialueella 15 000-20 000 -kävijää per päivä ei ole mikään mahdottomuus.

Joka tapauksessa Kuopion Viinijuhlilla on nyt vakava mietinnän paikka, kuinka alati vähenevä yleisömäärä saadaan pysähtymään, ja kääntämään noususuhdanteiseksi. Yllä esittämäni ajatukset käytäntöön siirrettynä auttaisivat varmasti Kuopion Viinijuhlia nykyisessä tilanteessaan.

19

264

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IosifIvanovici

      Ongelma tiivistettynä: ovat ryyppäjäisjuhlat. Keski-Euroopassa viinijuhlat ovat iloisia koko perheen tapahtumia, joissa on tanssia, paraateja ja tunnelmallista musiikia. Suomessa on toki tämä alkoholilainsäädäntö, joka alkoholia mystifioiden suosii tällaisia klaustrofobisia ryyppykinkereitä, jossa "viihteelle vaihtaneet" virkamiehet ja autokauppiaat joraavat sitä väsynyttä rock-iskelmäänsä. Viinikin on "helvetin hyvää", vaikka kymmenen pohjiksi otetun oluen jälkeen siitä ei maista mitään.

      • Olinsielmiekii

        Nimenomaan ja samaa mieltä, jonnijoutavat viinakittauspilleet


      • Viinajuhlat

        Laskisin, että viinijuhlilla käy nykyään enimmäkseen kahdentyyppistä väkeä:

        - Niitä jotka tulevat paikalle vain ja ainoastaan illan artistin takia. Heitä ei viinit varsinaisesti kiinnosta, mutta saattavat juoda yhden lasillisen, kun kerran ovat paikalle vaivautuneet
        - Ja niitä, joille viinijuhlat ovat vain hyvä tekosyy vetää perseet olalle. Heille kelpaavat kaikki mahdolliset alkoholijuomat.

        Tapahtuman alkuperäisellä idealla ja tarkoituksella en näe enää mitään painoarvoa. Harva sinne sen viinin takia menee, vaan bändien ja ryyppäämisen.


      • ainaselvinpäin
        Viinajuhlat kirjoitti:

        Laskisin, että viinijuhlilla käy nykyään enimmäkseen kahdentyyppistä väkeä:

        - Niitä jotka tulevat paikalle vain ja ainoastaan illan artistin takia. Heitä ei viinit varsinaisesti kiinnosta, mutta saattavat juoda yhden lasillisen, kun kerran ovat paikalle vaivautuneet
        - Ja niitä, joille viinijuhlat ovat vain hyvä tekosyy vetää perseet olalle. Heille kelpaavat kaikki mahdolliset alkoholijuomat.

        Tapahtuman alkuperäisellä idealla ja tarkoituksella en näe enää mitään painoarvoa. Harva sinne sen viinin takia menee, vaan bändien ja ryyppäämisen.

        Onneksi minut on "siunattu" allergioilla; pari lasillista viiniä ja päänsärky ja iho-oireet alkavat. Parista oluesta ei ole haittaa, mutta jo kolmesta oluesta taasen tulee päänsärky ja vatsavaivat, hiiva?


      • Tyytymätönkin

        Minä koetin käydä joku vuosi sitten perehtymässä tarjolla olleisiin viineihin. Turha reissu. Tarjoilijat eivät erottaneet edes punaista valkoisesta ja tiedot viineistä olivat tasan nolla. Lisäksi jonossa meni hermo jo alkumetreillä.

        Viinijulissa olisi paljon potentiaalia, mutta pee-ass tarjoaa sitä mitä enemmistö kaipaa. Pullo viiniä kouraan ja perseet olalle.


      • pontikka.pammaus

        Viinit on naisille ja homoille! Tosimiehet (tm) juo kovempia aineita!


    • m-kero

      Viinijuhlat voisi siirtää Sorsasaloon raviradalle. Känniset akat ja ukot voisi kuseskella minne haluaavat eikä ihmisten kotien ovien pieleen.

      Miksi kaupunki antaa osuustoiminnalle yksioikeuden kaupunkilaisten olohuoneeseen parhaan kesän aikaan?

    • Detsamma

      Toisaalta kulupuolta oli vähennetty palkkaamalla "väliaikamusiikin" soittajiksi esim. sinne "shampanjatelttaan" opiskelijabändi jolle ei satasia enempää tarvitse maksaa - ts. kyllä osuusliike normivoiton juhlista saa. Muutoin todellakin sitä samaa kuin aina ennenkin. Itse en juonut viiniä ollenkaan, oli Santun nelonen niin hyvässä tarjouksessa Wanhan Sataman nurkalla...

    • Einytihanunohdettukaan

      Olemme olleet viinijuhlilla joka vuosi. Tänä kesänä jätimme väliin. Syy oli huonot artistit toisena viikonloppuna ja toinen syy oli että luvattiin sen verran epävakaista säätä, joten ajoimme Turun seudulle.

    • Junttijuhlat

      Launtai oli loppuunmyyty, ja tungos sen mukainen. Olen nyt viinijuhlat nähnyt loppuiäkseni, ne on samanlaiset vuodesta toiseen.

      • loppuhäämöttää

        taiwanilaisilla mausteilla on ollut jo useampana vuonna


    • BLOODisLIFE

      Mun mielestä satama on ihan kiva alue mutta niin on myös Väinölänniemi! Onhan siellä jotain muutakin mitä voi maistella, vaikka viinimarjaviiniä. Olis ollu ihan hyvät viinimaat tänä vuonna jotka on mun suosikkejakin mutta bändit ei paitsi Popeda olis ollu mutta sekin päivä ja kaikki muutkin päivät oli tarkotettu vaan rapinkuuntelijoille ja niiltä saa kuulla pelkkää vittuilua!

    • honottaja

      Viinijuhlat on työpaikkojen kesäpikkujoulut. Taas yksi tekosyy vetää pää täyteen. Ei voisi vähempää kiinnostaa.

    • Anonyymi

      Miksi viinijuhlissa ei voi olla tuoppi panttia, kuten muilla isoillakin festareilla?
      Tapahtuman jälkeen kahlataan muovissa. Vaikka nykyään muovista niin paljon puhutaan. Panttituopit tai sitten vain lasipulloja jotka kierrätetään.
      On niin ristiriitaista, että siellä juodaan viiniä ja on laittauduttu viimesen päälle, mutta ei kiinnosta mikä jätemäärä niistä muovituopeista tulee. Ollaan niin fiksuja mutta tapahtuma ei ole fiksua nähnyt. Nuoriso festareilla osataan sentään kierrätys.
      Itse en kyllä voi mennä ennenkuin homma paranee

    • Anonyymi

      Enpä ole viinijuhlilla käynyt enkä käy.

    • Anonyymi

      TODELLAKIN Vuoden 2015 Viinijuhlat ovat nyt takana 🤣
      Tää on ihan seko palsta tää Kuopion palsta.

    • Anonyymi

      Ahtaasti viiniä litkien jos sitä on saatavilla.

    • Anonyymi

      Veikkauksia miten tämä vuosi sujuu....

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      1922
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe