Rasittava 3 -vuotias

Väsynytäiti

Mistä mahtaa johtua vai onko ihan normaalia että 3 vuotta täyttävä poika on todella vilkas, ehtii joka paikkaan, nappaa käsiinsä ja räplää aivan kaikkea mitä käden ulottuvilta vaan löytyy (wc-harja, isänsä parranajokone, käsisaippuat, kaukosäätimet, sakset, veitset, kynät ym. Listaa voisi jatkaa loputtomiin). Kaikki pitäisi pyrkiä saamaan pois lapsen ulottuvilta ellei halua lapsen koskevan, mutta samaan aikaan ellei hän jonnekin yletä, hakee hän tuolin ja kiipeää tuolille tai jopa pöydälle ylettyäkseen hänen ulottuviltaan pois laitettuihin tavaroihin. Edes lääkkeet eivät ole turvassa lääkekaapissa, vaan poika kiipeää tuolilta pöydälle ja ylettyy keittiön pöydällä seistessään moniin lääkkeisiin. Jonkun pitäisi melkein koko ajan olla viihdyttämässä, lukemassa kirjaa hänen kanssaan tai kaikkein mieluiten mennä hänen kanssaan ulos leikkimään. Ulos leikkimään meneminen on hänen mielessään ensimmäisenä kun hän aamulla herää, kuten myös viimeisenä ennen nukkumaan menoa. Tulessamme sisälle esim. syömään, tahtoo hän heti ruoan jälkeen takaisin ulos. Lasten ohjelmat ja tietokonepelit ovat ainoa keino saada hänet pois kintereiltä edes hetkeksi tosin heti kun lastenohjelma tai peli loppuu, on poika taas kintereillä. Ruokaa ei saa laittaa rauhassa, vaan hän haluaa aina tietää ja nähdä mitä ruokaa ollaan laittamassa ja mielellään osallistua ruoan laittoon. Auton pysähtyessä esim. ruokakaupan eteen haluaa hän aina tulla mukaan vaikka olisi kuinka pikainen kauppareissu kyseessä. Kodin ulkopuolella esim. ruokakaupassa hän juoksee lähes poikkeuksetta ympäriinsä ja ulkona hän juoksee naapureiden pihoille, vaikka ollaan kielletty. Hän ei tottele käskyä tulla pois naapureiden pihoilta, vaan heittäytyy maahan, eikä häntä saa pois kuin kantamalla. Kävelemään poika oppi varhain (jo 10 kk ikäisenä käveli hyvin) ja hän puhuu ikäisekseen hämmästyttävän hyvin molempia kotimaisia kieliä (olemme kaksikielinen perhe). Neuvolan mukaan hän on ikätasoistaan edellä monessakin asiassa.

Lähes kaikkien rasittavien lasten väitetään tänä päivänä olevan Asperger -lapsia, mutta itse oikeasti Aspergerihmisenä (lievänä, enkä kaikilta osin tyypillisenä, mutta kuitenkin) olin pienenä lähes poikamme vastakohta, minä nautin rauhallisuudesta ja viihdyin itsekseni. Minulla myös todettiin jo vastasyntyneenä magneettikuvauksessa olevan kehityshäiriöä aivoissa. Pojallemme tehtiin hänen ollessa vastasyntynyt aivoultra, jossa mitään poikkeavaa ei löytynyt. Mieheni isän siskon mukaan mieheni isä olisi pienenä ollut niin villi, että häntä oltaisiin pidetty liekassa ja mieheni äidin siskon mukaan mieheni olisi pienenä ollut samanlainen kuin poikamme. Niin mieheni kuin hänen isänsä ovat varsin rauhallisia ja hiljaisia miehiä. Käsistään taitavia ja reippaita kyllä, mutta kummallakaan ei ole diagnoosia mistään neurologisesta poikkeavuudesta. Aivan koko lähipiiri, niin minä, kuin mieheni kuin molempien vanhemmat (siitäkin huolimatta, että äitimme ovat työskennellet lasten kanssa), menettää hermonsa poikamme kanssa. Sisaruksia pojallamme ei vielä ole, joten ei ole saman perheen toista lasta johon verrata.

1

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • VillikonÄiti

      Vaikuttaa teidän pikkumies samanlaiselta kuin meidän kohta 3v. kuopus. Tyttöjä meillä on myös kaksi ja he ovat olleet toista maata.

      Meillä on auttanut todella paljon se, että annamme pojan touhuta paljon kotiaskareissa mukana. Ulkoilemme myös paljon, sillä poika saa tarmoansa purettua. Myös meillä poika alkoi juoksennella kaupassa ollessamme, mutta me teimme siitä lopun. Menimme koko perheenä kauppaan ja jos poika aloitti juoksentelemisen niin toinen aikuisista lähti pojan kanssa autoon. Selitimme tietysti lapselle syyn miksi hän joutui pois kaupasta. (Kyllä oli ne ihmisten naamat muuten näkemisen arvoisia kun huutavaa lasta kantoi autoon, mutta en välittänyt sillä se on pääasia kun itse tietää ettei lapsella ole hätää vaan hän mahdollisesti oppii jotakin) Aikansa siinä meni, mutta nyt ei ole tarvinnut pojan kanssa autoon lähteä. Ja hellittely on myös tosi tärkeä pojallemme ja annammekin paljon tilaisuuksia sylittelyyn päivän aikana. Haastetta poikamme on tuonut tullessaan, mutta päivääkään en vaihtaisi pois. Vaikka hän onkin päivittäin riiviömäinen niin rakastan häntä todella paljon:)

      Meillä on jouduttu raivaamaan paljon asioita pojan tieltä. Kerroit, että poikanne pääsee lääkekaapille. Meillä on lukollinen lääkekaappi ja avain säilytetään sellaisessa paikassa johon ei poikamme pääse. Koska sillä voi olla todella ikävät seuraukset jos lapsi saisi jotain lääkekaapista suuhunsa.

      3 vuotias on vielä pieni lapsi ja varsinainen tutkimusmatkailija joka haluaa mennä, nähdä ja kokea. Ja hän tarvitsee vielä todella paljon aikuista. Toiset 3-vuotiaat ovat vilkkaampia ja toiset rauhallisempia. Jos asia sinua vaivaa niin ota yhteyttä neuvolaan, sillä siellä on ammatti-ihmisiä jotka osaavat auttaa ja diagnosoida jos niikseen tulee.

      Meillä on kohta 3v. neuvola ja ajattelin kyllä kysäistä tuosta pojan vilkkaudesta. Meillä on myös aika puheterapeutille, sillä poikamme ei puhu kuin muutamia sanoja.

      Muista olla armollinen itsellesi, sillä tiedän miten rankkaa vilkkaan lapsen voi olla. Suo itsellesi silloin tällöin pieni huilitauko ja tee jotain itsellesi mieluista. Itse tykkään liikkua. Tunnin lenkki hyvän ystävän kanssa viikottain on tehnyt todella hyvää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1241
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1130
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1115
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      1
      1100
    Aihe