Valikko
Etsi

Yleistä kasvatuksesta

Keskustele lapsen kasvutukseen liittyvistä kysymyksistä. Kysy neuvoa pulmiisi ja anna hyviä vinkkejä muille.

ALOITA UUSI KESKUSTELU

Keskustelut

Tänään 05.46
R-A-I-V-O-S-T-U-T-T-A-V-A teinityttö!
Mulla on 16-vuotias teinityttö, ja rupesin tänään tosissani miettimään mikä helvetti tuota nuorta naista oikein vaivaa kun käytiin taas vaihteeksi päivittäistä vääntöä jostain ihan pikkuasiasta. Pyysin siltä, että veisitkö kirjeen postilaatikkoon ja kävisitkö samalla ostamassa kaupasta jotain valmisruokaa. Vastasi vähän nyrpistellen, että " Joo, käyn eka suihkussa ja meikkaan.." Siis haloo! Miksi pitää käydä suihkussa ja meikata jos käy lähikaupassa ja postilaatikolla?? Muutenkin ihan fanaattinen ulkonäkönsä suhteen. Joka_Helvetin_Päivä pitää käydä suihkussa, föönätä, meikata ja pukeutua kuin olisi jonnekin juhliin lähdössä! Arvatkaa vaan miten raivostuttavaa tuo on, jos on lähtö jonnekin. En tiedä meneekö kaikki tarmo ulkonäöstä huolehtimiseen, mutta muuten onkin sitten ihan pirun laiska kotona. Istuu vaan päivät pitkät koneella ja omassa huoneessa. Ei tee mitään kotitöitä, käyttää ehkä koiraa ulkona päivittäin, mutta vaan sitäkin vaan sen takia kun se on "hauskaa" ARGH! En tiedä onko se masentunut, koko yläasteen sai nimittäin olla kiusattuna hiustensa (luonnonkiharat ja lättänät) takia, mutta ei se minusta oikeuta sitä oikkuilemaan mulle. En siivoa enää sen huonetta, mutta nykyään se huone melkein hukkuu paskaan. Ja tyttöähän ei kiinnosta, en tajua miten joku voi elää sellaisessa sotkussa! En tee tytölle ruokaa, mutta toi on mieluummin päiviä syömättä ennen kuin kokkaa itse mitään. Tai sitten vetää roskaruokaa kun en ole kotona, on nimittäin ihan tajuttoman ylipainoinen nykyään, vaaka näytti 67,5 viimeviikolla. Tänään mulla pimahti sitten lopullisesti ja rupesin suorastaan huutamaan sille päin naamaa. Tänään katkaisen netin, otan tytöltä rahat, takavarikoin hiustenhoitotuotteet ja suihkussa käydään vain kaksi kertaa viikossa + saunailta. Luulettekohan, että tälläinen toimisi tuollaiseen asenteeseen? Ajattelin ottaa pois vielä kännykän ja kaikki meikit, jos kuulee vittuilua ulkonäkönsä takia koulussa niin omapahan on ongelmansa, perkele.
42
 
14.11.2015
Upporikkaiden perheiden lapset
Minulla on kaksi teinityttöä, joilla on kavereina rikkaiden perheiden lapsia. Ovat kyllä enemmän kavereita kuin ystäviä. Olen työtön. Asumme vaatimattomasti. Olen köyhä. Minun on tosi vaikea suhtautua lasteni rikkaisiin kavereihin. Yläkoululaisen lapseni "kaveri", erittäin hyvätuloisen lääkäriperheen esikoistyttö pyörittää koko luokkaa; kutsuu luokan tytöt viettämään kotilinnaansa aikaa (verkostoituminen alkaa varhain). Vanhemman tyttären lukiokaverina on paikallisen miljönäärin lapsi. Nuorempi lapseni hämmentyi, kun ensimmäistä kertaa vieraili lääkäriperheen amerikkalaistyylisessa kartanossa. Nyt hän kertoo silmät sädehtien kaikista talon hienouksista. Kysyn itseltäni, olenko vain kateellinen. En osaa vastata. Onko tämä siis kateutta? Tunnen itseni ja kotini surkeaksi verrattuna heihin, niinkuin todellisuudessa tulojen perusteella onkin. Alemmuutta? Tunnen kuuluvani alempaan luokkaan, vaikka minulla on loppututkinto yliopistosta. Kappas vaan, humanistiselta alalta. Valkokaulusköyhälistöä. Miten minun pitäisi suhtautua lääkäriperheen tyttöön, joka on tottunut käskemään, vaatimaan, pompottamaan muita? Hän manipuloi luokan tyttöjä, on suuttunut primadonna, jos kokee että huomio ei ole 100% hänessä. En edes aloita rikkaiden perheiden lasten varustetasosta. Lomamatkoista. Harrastuksista. Omat teinityttöni pärjäävät kyllä koulussa, ovat ns. kympin tyttöjä. Aikaisemmin ajattelin, että perheemme on toimeentuleva: maksuista on selvitty. Silti on tullut esille selvä maailmojen ero, minkä tyttäreni havaitsevat meidän ja "heidän" eli rikkaiden välillä. Vanhempi tyttäreni sanoo jo nyt, että me ollaan "niin hiton köyhiä". Hän janoaa tulla aikuisena rikkaaksi. (Yritin sanoa, että meillä on ainakin toisemme, onnemme, läheisyytemme, vaikka ei rahaa. Lukiolaistyttöni nauraa lapsillisille lässytyksilleni. Pehmoarvoja. "Noin sanoo köyhät, kun ne tietää, ettei ne voi ikinä tulla rikkaaksi"). Onko muilla kokemuksia siitä, kun lapsen kavereiksi tulee oikesti rikkaita? Tuloerot ovat todellisuutta - miten se näkyy, miten tulisi ajatella. Kuinka pääsen tästä merkillisestä suhtaumisesta eroon. Tässä ei ole kyse itsesäälistä.
1
 
30.10.2015
PAKANALLISTEN ARVOJEN LEVITTÄMINEN
Piispa sanoo pakanuuden palanneen: Joogaa ja vuorikristallia tungetaan päiväkoteihin Verkkouutiset - Mikkelin piispa Seppo Häkkisen mielestä kristillisyyttä ajetaan ulos Suomesta. Evankelisluterilaisen kirkon piispa Seppo Häkkinen on julkaissut Facebook-sivullaan puheensa, jonka hän piti Kirkon kasvatuksen ja perheasiain toimikunnassa. – Virren veisaaminen, ruokarukous ja ylipäänsä kristillinen kasvatus kirvoittavat valituksia viranomaisille. Sen sijaan mindfullness, vuorikristallin näkeminen ja lapsijooga sopivat hyvin. Hindulaisuus tai buddhalaisuus ei näytä haittaavan lainkaan. Risti seinällä on sopimaton, mutta uushenkisyyteen liittyvä vuorikristalli sopii mainiosti, piispa kuvailee nykyaikaa. Hänen mukaansa esiintyy jatkuvasti mielipiteitä, joiden mukaan uskontokasvatus joutaa POIS varhaiskasvatuksesta ja kouluopetuksesta. Erityisesti uskonnon harjoittaminen tuntuu olevan pahasta ja kristilliset symbolit halutaan häivyttää. – Samanaikaisesti on mielenkiintoista havaita, että uskonto tunkee kasvatukseen toisesta ovesta, jopa paraatiovesta. Lapsille on tarjolla joogaa ja onpa olemassa lapsijoogaohjaajan koulutusta kaikkine chakra- ja energiaharjoituksineen. Hindulaisuus ei tunnu tässä kasvattajaa haittaavan, Seppo Häkkinen kirjoittaa. Hän esittelee buddhalaiseen meditaatioon linkittyvän tietoisuus- ja tunnetaitojen opetuksen, mindfullnessin, levittämistä jopa päiväkoti-ikäisille lapsille. Lasten tunnit huipentuvat vuorikristallin näkemiseen. – Yksinkertaistaen ja kärjistäen voi todeta, että risti seinällä näyttäytyy epäsopivana, sen sijaan uushenkisyyteen liittyvä vuorikristalli sopii aivan mainiosti. Käsien ristiminen on kiellettyä, sen sijaan kämmenien vieminen vastakkain rinnan korkeudelle buddhalaiseen tapaan on hyväksyttyä ja eksoottista. – Näin pakanuus tekee paluuta maahamme, jota kristillinen usko on hapattanut jo yli 850 vuoden ajan. Tähän tosiasiaan emme ole kirkossamme riittävästi havahtuneet, Häkkinen sanoo. Piispa Häkkisen mukaan kristittyjen ei tule suostua "negatiivisen uskonnonvapauden" ylikorostumiseen. – Nyt on ymmärrettävä, että elämme maassamme lähetystilanteessa, jossa itsestäänselvyyksiä ei enää ole. Evankeliumia maahantulijoille Kotimaa-lehdessä piispa Seppo Häkkinen sanoo, että maahanmuuttajilta ei pidä pimittää evankeliumia. Hän sanoo toivovansa, että "olisimme nykyistä rohkeampia kertomaan uskostamme ja julistamaan evankeliumia myös sanoin". – Lähetyskäsky on voimassa myös maahanmuuttajia kohdattaessa. ...Kristuksesta todistaminen sanoin ja teoin kuuluu kristinuskon perustehtävään. Tässä ei ole eroa siinä, onko kyse suomalaisesta tai ulkomaalaisesta, kotimaasta tai ulkomaista. – Vaarana on yhtäältä se, että olemme ylivarovaisia. Silloin sanoma Jeesuksesta työnnetään piiloon. Toisaalta vaarana on se, että Kristuksesta todistamisesta tulee käännyttämistä ja tapahtuu kaikenlaisia ylilyöntejä, piispa toteaa.
0
 
25.10.2015
Vammainen lapsi naapurissa
Elikkä siis, asumme vaimon ja 6 vuotiaan poikamme kanssa Helsingissä. Samassa rapussa asuu 8 vuotias tyttö joka on kehitysvammainen. En tiedä tarkkaan mikä tätä muksua vaivaa, mutta downin syndrooma on ainakin varma. Hän ei osaa puhua kunnolla ja on todella agressiivinen. Ongelmana onkin että tämä tyttö pilaa koko pihan elämän. Rappuun kuuluu joka ilta ja aamu hirveä huuto ja itku, kun tätä lasta yritetään saada nukkumaan tai heräämään aamuisin. Muksu on joskus karjunut niin hirveästi että joku soitti poliisit paikalle. Tämä lapsi kiusaa ja tönii kovastikin muita lapsia, mutta silti saa leikkiä pihalla koska eihän toista voi eristää sen takia että on erilainen. Meidän pojalta tämä tyttö oli kerran muksaissut silmän mustaksi. Lisäksi tämä tyttö on ihan eläimellinen (anteeksi vaan kaikki kauhistelijat) eli hän syö hiekkaa, roskia, röökin tumppeja, mölyää kuola valuen ja juoksee kun heikkopäinen toisia lapsia päin. Kaikki pelkäävät häntä. Joskus aikuisetkin pelästyvät kun likka juoksee täysiä päin nyrkit pystyssä ja ulvoo. Yksi päivä teinkin sitten tempun. Olin ja olen edelleen niin vitun kyllästynyt tuohon vammaiseen pentuun, ja näin hänen juoksevan rappukäytävässä minua kohti. Ketään ei ollut paikalla, ja niimpä kamppasin tuon tytön niin että hän kaatua mäjähti lattialle. Likka ei osaa puhua kunnolla joten kaikki varmasti luulevat että on vain taas kaatunut itsekseen römytessään. Tytölle ei käynyt mitenkään, taisi vaan vähän sattua, mutta kummasti kyllä teki paremman mielen. Saipahan vähän takaisin sitä mitä tekee joka päivä talon lapsille.
38
 
09.10.2015
lapsen pahoinpitely henkisesti ja fyysisesti
Kuinka moni teistä löisi omaa lastaan? Tuli vain tässä mieleen että syy miksi olen valinnut kasvatusalan on, koska oma lapsuus kusi huolellisesti. Nuorempi veli skesuaalisesti pahoinpiteli kun olin alle kouluikäinen, vanhempi veli löi ja fyysisesti muutenkin pahoinpiteli minua melkein koko ala- asteen. En muista äitini koskaan puuttuneen mihinkään. Äitini on läppässyt minua poskelle pari kertaa kun olin pieni. Siinä välissä olen kerinnyt suunnitella oman itsemurhani monta kertaa. Isäni ja äitini ero ei tietenkään tilannetta helpottanut. Pienenä kuulemma minulle kävi onnettomuus, jossa pulkkamäessä olin lyönyt pääni rautakaiteeseen ja asialle ei tehty mitään vaikka päästä löytyi haava ja valitin huonovointisuutta. Lähes kaikki sukulaiset ja perheenjäsenet ovat haukkuneet lihavaksi ja kun aloin laihtumaan niin suututtiin etten saisi laihtua. Aloin tupakoimaan ja ryyppäämään pahaa oloa pois. Sitten aloin seurustelemaan. Ryyppääminen ja tupakointi vähentyi rajusti ja alojn tuntea itseni onnelliseksi. Kesällä tein lukio valintoja vaikka koko keväänkin mietin, että haluan ammattikouluun sosiaali- ja terveysalalle. Syksyllä tunteeni ammattikouluun vaihtamisesta vahvistui ja päätin ilmoittaa että vaihdan koulua. Välini äitiini kireni välittömästi. Kommunikaatio hävisi ja isovanhempani alkoivat puuttua asiaan. Mummini kutsui minua huoraksi ja huonosti käyttäytyväksi, en enään osannut tehdä asialle mitään. Vähitellen sitä itsekkin muuttuu avuttomaksi ja agressiiviseksi. En edes uskalla kertoa, että menimme poikaystäväni kanssa kihlohin, koska se on väärin että edes kuulemma seurustelen. Olen kuulemma liian nuori. Koulunkäynti meni siihen että lukio alkoi ahdistaa, aloin lintsaamaan. Viime torstaina isovanhmepani olivta viellä täällä.Tulin illalla MLL- lastenhoitokurssilta kotiin ja nämä äitini kanssa tulivat huoneeseen. Ensin tuli mummi joka alkoi huutamaan ja löi minua kaksi kertaa ja otti kiinni niin että kädessäni on edelleen mustelma. He raahasivat minut olohuoneeseen ja pakottivat olemaan kahteen asti yöllä kuulusteltavana ja haukuttavana ja väittivät että vedän huumeita vaikka kihlattuni kanssa olemme sitä mieltä että huumeisiin ei IKINÄ kosketa. Olen yrittänyt itsemurhaa paljon. Syksyllä hyppäsin katolta. Nyt eilen tein suunnitelman. Aion muuttaa pois kahden vuoden sisällä. Järkkäsin lukujärjestykseni niin että saan suoritettua ensi vuodelle sosiaali- ja terveysalalle hyödyllisiä kursseja. Sitten päätin itsenäisesti suorittaa kesken jääneet kurssit pois tässä jaksossa. Laitoin kesätyöhakemukset. Ja keikkatyöt jatkuvat normaaliin tahtiin. Päätin että jos oikeasti tahdon pois kotoa mahdollisimman pian, niin töitä täytyy tehdä. Muutamme siis kihlattuni kanssa yhteen. Tahdon että oma lapseni saa turvallisen kodin. Ja olon että ei tarvitse päästä pois ja takaisin saa aina tulla. Minua on koko suku ja perhe henkisesti, sekä fyysisesti pahoinpidellyt niin paljon, että en tahdo oman tai kenenkään muun lapsen kärsivän samalla tavalla. Tästä on tie vain ylöspäin, omaa elämääni ja unelmaani päin.
2
 
28.09.2015
Miten saa 4v lapsen nukkumaan koko yön?
Ongelma on tämä: 4,5 vuotias lapsi herää joka ikinen yö. Siis joka yö! Hän ei näe painajaisia, vaan herää ihan rauhassa. Omien sanojensa mukaan ei vaan tule enää uni. Hän kovelee vanhempien makuuhuoneeseen herättämään äidin. Minä, äiti, alan olla ihan umpiväsynyt tähän tilanteeseen... Vien lapsen takaisin sänkyynsä, muistutan että yöllä pitää nukkua. Hyvin harvoin lapsi yöllä kiukkuaa. Menee kohtuullisen hyvin takaisin sänkyynsä ja sanoo hyvät yöt. Lapsi jatkaa unia nätisti. Mutta itse en sitten enää unta saa... Kun minut herätetään kesken unien, mun on hyvin vaikea saada enää uudelleen unesta kiinni. Olen sitten joka ikinen päivä todella väsynyt. Silmäpussit kohta polvissa. Yleensä lapsi herää klo 03 maissa, mutta joskus jo 00-02 välillä. Ihan tarkkaa heräämisaikaa ei siis ole. Joskus harvoin saattaa herätä kaksi kertaa yön aikana. Mieheni on pari kertaa yrittänyt mennä viemään lasta unille takaisin, jotta minä saisin nukkua, mutta lapselle kelpaa vain äiti. Silloin alkaa se "äiti" huutaminen. Ihan sama miten paljon mies silittelisi ja sanoisi että kaikki on hyvin, ja että annetaan äidin nukkua. Ei auta. Kun minä vien sänkyyn, niin lapsi jatkaa hyvin unia. Kerran nukuin yön yli huvin vuoksi "retkellä" lasten kanssa patjoilla, vierekkäin. Illalla taas lapsen kanssa juteltiin, että ethän yöllä herätä äitiä, vaan anna nukkua rauhassa. Keskellä yötä vieressä nukkuva lapsi alkoi silittämään poskeani, ja sanoi: "Nuku vain äiti ihan rauhassa, minä vain silitän sinua." Mitä siihen voi sanoa?? Huoh... No, minä valvoin sitten senkin yön. Yleensä näitä valvomisongelmia ja katkeilevia öitä on vauvoilla. Tai sitten lapsilla jotka näkevät painajaisia. Mutta nyt ei ole kyse siitä. Lapsi menee unille viimeistään klo 20.30. Unille menossakin on ollut ajoittain ongelmia, mutta ne on pystytty käsittelemään. Nykyään pääsääntöisesti menee hyvin unille. Vain jos rytmit kovin heittelee tai on jotain erityisen jännää päivässä, niin illalla voi olla vaikea rauhoittua. Lapsi herää aamulla 6.30. Päikkärit saattaa välillä tarhassa nukahtaa. Ei aina. Ja kotona ei koskaan, paitsi joskus automatkoilla. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että välillä lapsi on väsynyt. Eli, miten lapsen saa nukkumaan läpi yön??? Apua. Iltarytmit on kunnossa yms. Perheen muut lapset nukkuvat yönsä hyvin.
3
 
02.09.2015
Mikä ihme vaivaa
vanhempia? Ollaan aivan käsiä lähes kaikissa asioissa ja lapselle ei saa missään nimessä tuota mielipahaa ja lässytys lää vaa kokoajan? Ei osata pukea sään mukaisia varusteita,sateella ja kurakelillä EI ole kuravaatteita,jopa kahdeksan asteen pakkasessa on jalassa KUMISAAPPAAT!! Kesähelteillä kyllä löytyy jalasta sitten ne kurahousut!!! Tulkaapa itse kokeilemaan juoksemista kesällä kuravaatteissa! Ja varahanskoja ei ainakaan kannata mukaan laittaa,niissä märissä on niin mukava olla!! Ja potalle ei voida opettaa,mieluummin ne vaipat vaa pöksyihin vielä kolme vuotiaallakin,niin itse pääse helpommalla ,mutta lapsen alapää saa hautua rauhasssa. Ja tutti,no hyvännenaika,täytyyhän sen yli kaksivuotiaan vielä sitä syödä kun sen on NIIN pieni!!!! Onhan se mukava lapsen kasvaessa maksella hammaslääkärikuluja kun pelätään että se itkee kun otetaan tutti pois!!! Ja huom,kun tuot lapsesi kerhoon,tarhaan tai puistoon tai hoitoon niin älä pitkitä lähtöäsi jos lapsesi itkee ne sympatiahakuset itkut,kun jäät paikalle lässyttämään ja voivottelemaan ja vilkuttamaan sadannenkerran,viestität lapselle ,että paikka johon olet häntä jättämässä on hirveä ja et haluaisi häntä jättää sinne!! Elämä tuo isompiakin pettymyksiä eteen,joten opetetaan lapsi kestämään niitä,eikä osteta kaikkea mitä hän haluaa ja silotella sitä tietä ihan valmiiksi. Ja huom,ennenkuin kukaan kirjoittaa että sinä et tiedä mitään kun ei ole lapsia,minulla on ja en ole täydellinen äiti,ongelmat ne on meilläkin,mutta näillä,pikkuasioilla helpotetaan lapsen,vanhempien ja heitä hoitavien aikuisten elämää.
15
 

Sivu /275