Asuntolainasta juuri nyt

eimalttaisodottaa

Parin kuukauden sisällä luottotietoni ovat puhtaat (nyt vanha ref-merkintä) ja tavoitteena olisi ostaa ensimmäinen oma asunto. Myös puolisollani on ref-merkintä, joka poistuu muutama kuukausi myöhemmin. Yhteenlasketut nettotulomme on piirun alle 6K/kk (4-henkinen perhe, lapset pieniä) eikä meillä ole mitään velkaa, mutta ei juuri säästöjäkään. Millainen pankkien suhtautuminen on tällä hetkellä tällaisiin lainanhakijoihin? Viimeksi yritimme saada lainaa vajaa vuosi sitten: ei onnistunut MILLÄÄN. Meillä on hyvät takaajat ja vieraspanttikin löytyisi ostettavan asunnon lisäksi antaa takuuksi, ja tarvittaessa voisimme jopa saada (lainaksi) "omaa rahaa" vanhemmilta (maksimissaan varmaan sen 10%). Kannattaako meidän käydä kyselemässä lainalupausta heti, kun omat tietoni ovat puhtaat, vai onko fiksumpaa odottaa että kummallakin on näyttää puhtaat paperit? Puolisollani on huomattavasti suuremmat tulot, kuin itselläni. Mietin tässä sitä, että jääköhän pankkien järjestelmään näkymään mahdollisesti nyt hylkäytyvä lainahakemus, joka sitten saattaa vaikuttaa negatiivisesti, kun haemme lainaa uudestaan vähän myöhemmin kokonaan puhtain paperein?

Onkohan sillä kuinka suurta merkitystä meidän tapauksessamme, että millaista kohdetta halajaisimme? Arvelisin, että uudehkoon osakkeeseen Helsingistä laina irtoaisi helpommin, kuin johonkin remontin tarpeessa olevaan maalaistaloon muuttotappiokunnassa..?

Itse olemme arvioineet, että voisimme lyhentää lainaa pari tonnia kuussa. Mikähän lienee pankin laskukaava, millaista lainalupausta voisimme odottaa puhtain paperein näillä nettotuloilla?

Toivoisin asiallisia vastauksia, kiitos. :)

16

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Säästäkää_toki

      Mitenkäs olisi ensi aluksi jonkinlainen säästöohjelma? Jos teillä on varaa kahden tonnin lainanhoitoon, nyt vuokrallakin pitäisi olla mahdollista säästää aika lailla, toisin kuin tähän asti. Vuoden kuluttua olisi jotain perusteita puheille kun pankin kanssa keskustelette. Lisäksi ne merkinnätkin ehtisivät hävitä.

      Mitä tulee saannin helppouteen, en ole laisinkaan varma että uuteen osakkeeseen Helsingissä irtoaisi laina helpommalla. Siihen nimittäin tarvitaan neliötä kohti kymmenisen kertaa enemmän rahaa kuin muuttotappiokunnan asuntoon.

    • vooivooi

      Luottohäiriömerkinnät näkyvät pankissanne merkintöinä FOREVER vaikka ne luottotietorekisteristä poistuukin.
      Ja jos tulenne on palkkatuloa niin kannattaa olla alalla mistä ei voi joutua työttömäksi (esim lääkäri)

    • Laamakuiskaaja

      Lienee aika toivotonta. Lamalle ei loppua näy ja pankit ovat varovaisia, jos ei onnistunut vuosi sitten niin nyt vielä huonommin.

      Nykyään ref-merkinnätkin ovat pankeille myrkkyä, ja sen oman rahan pitää mieluummin olla itse säästettyä. Jollain 10 % sukulaisten "omalla" rahalla homma loppuu siihen. Muuttotappiokunnissa voi ostettavan asunnon vakuusarvo olla aika olematon:

      http://yle.fi/uutiset/koyha_ei_korpeen_saa_rakennettua__eika_varakkaan_piilopirtissa_raha_ratkaise/7646208

      Ryhtykää asuntosäästäjiksi, jos edes toinen teistä on alle 40v niin pääsette ASP-säästäjiksi. Pankit arvostavat sitä. Sitten kun on 30% omia säästöjä sekä mahdolliset vierasvelkapantit ja lainat sukulaisilta kunnossa niin se muuttotappiokuntakaan ei ehkä haittaa.

      Hylätyt lainahakemukset näkyvät pankin omassa järjestelmässä ikuisesti, ei kannata kokeilla kepillä jäätä.

    • Nomotosloan

      Tuolla ensimmäisessä vastauksessa jo sanottiin että jos alkaisitte omatoimisesti säästämään. Säästämisellä osoittaisitte pankille aidon tahtonne hoitaa raha-asioita hyvin aiemmin tapahtuneesta huolimatta.
      Pankki varmaan tulee kuitenkin esittämään tiukan oma rahoitusosuuden joka on vähintään 30% ja sitä ei saa tinkimättä tavoitteesta

      • hdfsdvvsb

        Ja se säästöjen kertyminen joka kuukausi näkyy myös pankille lainanhoitokykynä. Se, että saatte helposti ja nopeasti vanhemmilta kasan rahnaa omaosuuteen ei kerro teidän lainanmaksukyvystänne mitään. Ne lainansaannin ennakkoehdot on laadittu myös teidän suojaksenne, ei pelkästään turvaamaan pankin saatavia. Jos olisi edes puoli vuotta/vuoden verran näyttää, että rahaa jää sivuun systemaattisesti ja säännöllisesti, olisi lainansaantiin paremmat mahdollisuudet. Mutta jos ref-merkinnät ovat tulleet mistä tahansa kyseiselle pankille rästiin jääneestä luotosta, kannattaa vaihtaa pankkia, koska heiltä ei enää lainaa tipu.


      • projektissaasuva

        Onhan noita asumisoikeusasuntojakin,niihin tarvii tosi pienen omarahoitusosuuden,tai ostakaa "projektitalo" jota pikku hiljaa voitte kunnostaa.


      • pienimaksuko

        Onko se pieni oma pääoma, jos saat asumisoikeusmaksuun pankissa sen 20 000e asumisoikeusmaksua vastaan, ja sitten maksat kuukausimaksua 600e? Siis yhteensä varmaa tonni.


      • 97531

        Mutta entäs jos vuokra asumiskulut omakotitalossa on jo kolmatta tonnia? Ja silti on osoittaa, että jäisi ylimääräistä melkein saman verran kuussa - joka nyt, kun ei asuntolainaa MILLÄÄN ole voitu myöntää, on käytetty mieluummin kivaan elämään, mm. veneeseen ja antiikkiin, kodin laadukkaan irtaimiston keräämiseen ja elämyksiin. Nehän saa mukaan sinne lainataloon sitten, eikä sitä tarvitse alkaa sisustaa "nollasta".


    • fdgyhtjyjyt

      veikkaisin että tiedoissa näkyy merkintä vielä jonkin aikaa. ei ehkä kannata heti kysyö lainaa ja toinen juttu on oliskiko mahdollista säästää? vaikkakin vuokra on iso

      • kerranmyöhässä

        Mikä ihmeen porsaanreikä tässä voi olla, vaikka on "tuomionsa" eli merkinnän lakisääteisen keston kärsinyt (ja velkansa maksanut!) niin SILTI jossain piilorekisterissä tiedot säilyisivät ja merkinnän haittavaikutukset jatkuisivat?? Mistä yksityishenkilö voi tällaisia itsestään jonnekin salaiseen paikkaan merkattuja tietoja oikein saada selville? Aivan kohtuuton rangaistus tämä tällainen "ikuinen rekisteri" velkansa maksaneille.


      • Laina_ei_ole_oikeus
        kerranmyöhässä kirjoitti:

        Mikä ihmeen porsaanreikä tässä voi olla, vaikka on "tuomionsa" eli merkinnän lakisääteisen keston kärsinyt (ja velkansa maksanut!) niin SILTI jossain piilorekisterissä tiedot säilyisivät ja merkinnän haittavaikutukset jatkuisivat?? Mistä yksityishenkilö voi tällaisia itsestään jonnekin salaiseen paikkaan merkattuja tietoja oikein saada selville? Aivan kohtuuton rangaistus tämä tällainen "ikuinen rekisteri" velkansa maksaneille.

        Pankilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa. Nämä sisäiset rekisterithän ovat salaisia, eikä niitä pääse kukaan muu käyttämään kuin pankki itse. Olisi kuitenkin kohtuutonta vaatia pankkia unohtamaan, että asiakas on joskus jättänyt lainansa hoitamatta. Ja vielä kohtuuttomampaa vaatia myöntämään tällaiselle tyypille uutta lainaa.


      • kerranmyöhässä

        Ainahan merkintä ei ole seurausta lainan hoitamattajättämisestä. Juuri siksi tämä systeemi on niin kohtuuton, että se tasapäistää. Tämä on kuitenkin väärä ketju aiheelle.


      • dodanoinjaniin

        No miksi sitten joku saa merkinnän ja toiset pitää pienelläkin tulolla asiat tarkasti käsissään ilman merkintöjä.... säästetään sit vaikka millä, että luottotiedot säilys. Ei se ole kohtuuton, että luottoja myönnetään kun asiakkaan luottotiedot onkunnossa...... johonkin se raja on aina vedettävä.....
        Itse olen pienessä mielessäni maistellutkin lausetta, on aivan eri asia säästää tonni reilussa vuodessa kuin maksaa vuodessa..... Sitäpaitti.... luottotiedot menee aika pahoilla laiminlyönneillä..... aika paljon luottokauppaa käyvät joustaakin.... se vaatii yhden laskun säännöllistä laiminlyöntiä usean peräkkäisen kerran... tai siteen usean laskun yhtäaikaan hoitamatta jättemisen pari kertaa.....
        Ja jos järjestelmä luottaa,nii miksi sitä luottamusta sit ei itse toteuta


      • kerranmyöhässä

        Luottotietomerkintä voi tulla mm. verottajalta ns. suoraan (ilman oikeudenkäytiä) - eikä kyse välttämättä ole henkilökohtaisen elämän maksuasioista tai mistään lainoista, vaan vaikkapa ammatinharjoittajan liiketoimesta. Esimerkkinä tilanne, jossa yritysasiakkaat eivät toistuvista vaatimuksista huolimatta maksa laskujaan ammatinharjoittajalle ja tämä sattuu vieläpä joutumaan onnettomuuteen samaan aikaan -> ammatinharjoittaja ei voi maksaa verottajalle, kun ei ole, mistä maksaa, kun hänen tulonlähteensä eivät ole suorittaneet laskujaan, eikä voi onnettomuuden vuoksi sairaalasta käsin setviä tilannetta esim. pankkilainalla maksettavaksi. Kaikilla ei ole sellaista turvaverkkoa, joka voisi hoitaa tällaisessa tilanteessa asioita puolestaan, eikä maksuhäiriörekisteri voi olla rekisteri turvaverkoista. -> Verottaja laittaa maksuhäiriömerkinnän, kun veronmaksu myöhästyy. Henkilö pääsee sairaalasta, maksaa verot, lopettaa yritystoimintansa ja siirtyy palkansaajaksi ja tienaa hyvin -> mutta merkintä on ja pysyy, vaikka kys. verot onkin jo maksettu ja koko "yritys" kuopattu vuosia sitten. Eikö tällaisessa tilanteessa neljän vuoden rekisteri ole ihan riittävän pituinen rangaistus? Vai pitäisikö olla loppuelämän? Ei minusta tällaisia voi niputtaa esim. pikavippiongelmaisten, himoshoppaajien, peliongelmaisten, yli varojensa elävien ja jatkuvasti lainoihin piittaamattomasti suhtautuvien kanssa samaan läjään. Siksi tasapäistäminen ei ole reilua oikein kellekään. Lisäksi; ne, jotka pikkupalkoilla roikkuu koko ajan siinä rajalla että "tekevät kaikkensa ettei vain tulisi luottomerkintää" ovat mielestäni paljon epävarmempia lainanmaksajia joka tapauksessa kuin vaikkapa hyväpalkkainen henkilö, joka on joskus vuosia sitten maksanut veronsa pari viikkoa yli viimeisen eräpäivän. Se riski on se, että nuo rajalla roikkuvat ovat näkymätön uhka. Eikö sitten olisi hyvä olla joku rekisteri niistäkin, jotka aina maksavat laskunsa viimeisellä maksumuistutuksella? Ovathan he käytännössä eri lailla luotettavia kuin he, jotka maksavat jo ennen ensimmäistä eräpäivää...


      • Laamakuiskaaja

        Käytännössä tuollaisessa tilanteessa menee melkoisesti aikaa ennen merkintää, verottaja yrittää karhuta ensin itse pari-kolme kertaa ennen kuin laittaa ulosottoon, sitten ulosotto toimiin muutaman viikon päästä. Merkintä tulee vasta jos ulosotto toteaa maksukyvyttömäksi. Tuo prosessi kestää yleensä muutaman kuukauden. Noissa suoraan ulosottokelpoisissa saatavissa käytetään yleensä suppeaa ulosottoa, tällöin UMS-merkintä poistuu välittömästi kun saatava on maksettu.

        Onnettomuustilanteessa verottaja yleensä antaa jatkoaikaa verojen maksulle. Saattaa vaatia lääkärintodistuksen.


    • iuytrsdfgh

      asuntolaina kannattaa kilpailuttaa www.lainahaku.com

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe